Mozaik Život

Ideje i recepti

Nemate pojma što s blagdanskim ostacima hrane? S nekim se vrstama mesa mogu čuda raditi, a na ovaj način možete 'spasiti' omiljene kolače

Ideje i recepti

Blagdani su prošli i mnogi se pitaju što s hranom koja ostane nakon obiteljskih okupljanja. Bacati je u smeće je najneprikladnije rješenje, ne samo zbog olakog gubljenja novca, već i poradi činjenice da je toliko ljudi i ove blagdane dočekalo praznih želuca. Pa ako već nije za doniranje, iskoristite je za naknadno konzumiranje.

Slavni kuharski chef Gordon Ramsay jednom je davno izjavio kako se ponekad više veseli ostacima ručka, nego samom ručku. Tim je riječima želio kazati kako se i od ostataka slasnog obroka, od viška pečenog ili lešo mesa, ribe, kruha, salata ili kolača, može napraviti još bolje jelo. Sve je zapravo u kutu gledanja, i volji domaćice da u svoju kužinu uvede najbolji kuharski dodatak, maštovitost.

Ostaci povrća

S obzirom na svoj sastav nije podložno kvarljivosti nalik mesnim ili ribljim jelima, stoga se u frižideru može držati i po nekoliko dana. Dovoljno ga je staviti u posudu prekrivenu plastičnom folijom, i po potrebi degustirati lešo, ili od njega napraviti nova slasna jela.

Od preostalog povrća mogu se napraviti vegetarijanske lazanje, složenac u kojem se redovi povrća slažu s dinstanim mljevenim mesom, može se iskoristiti u musaki, ili sa zapečenim špagetima. A ako ste od volje, zašto ga ne bi pripravili u obliku pite, na način da napravite tijesto kao za quiche, te povrće povežete s mladim sirom i sve zapečete u pećnici.

Ostaci mesa

Ne bacajte ih nipošto, kuhana šunka pokrivena vlažnom krpom može u frižideru, kažu kuhari, stajati i do dva tjedna. Piletinu ne držite duže od 48 sati. Pečena riba neka stoji do 1,5 dan, kuhana do dva. Meso je za ostatke bogom dano, od njega doslovce možete napraviti gozbu.

Kuhanu šunku možete peći s jajima, dodati pizzi čije ste tijesto napravili od ostataka kruha narezanog na ploške. Kuhana šunka može ići i u variva, gulaše. Pečeno meso ide u sve, tortilje, nadjeve, mesne štruce, musake, quicheve. A tek se s piletinom čuda mogu napraviti. Povežite je u salatu, ubacite je u tortilje, nabodite na ražnjiće, skuhajte rižot, zapecite lazanje ili ispecite palačinke.

Riblji ostaci

Neka ne završe u kanti za smeće, već opet na tanjuru, recimo u obliku paštete ili polpetica koje se rade od usitnjenog mesa. Riblje meso usitnite, na ulju zažutite kapulu, i češnjak, dodajte ribu, malo provrtite, skinite s vatre i primiješajte uz stučeno jaje. Začinite solju, paprom, crvenom paprikom, dodajte vegete, ubacite malo sjeckanog petrusimula, po želji i malih komadića sira, prezla ako je smjesa prerijetka. Napravite polpetice, pobrašnite ih, pecite u vrućem ulju i poslužite uz krokete od krumpira pripravljenih od viška pirea.

Kolači

Kolači su posebna priča, suhe možete držati u limenoj posudi i po nekoliko tjedana. Kremasti mogu stajati u frižideru do maksimalno tri dana. Ukoliko su vam ostale veće količine, sačuvajte ih za kasnije na način da ćete ih pohraniti u zamrzivaču. Tako možete 'spasiti' kremaste kolače, torte i suhe tipa orahnjača, makovnjača, šapica, keksiće.

U svakom slučaju odvojite ih na podloške, u količini predviđenoj za konzumiranje, pokrijte plastičnom folijom i stavite u duboko. Tu se mogu držati i do tri mjeseca. Prilikom vađenja stavite ih na sobnu temperaturu i pustite da se lagano odmrznu.

Par trikova

- Hranu koju spremate u hladnjak držite u plastičnim posudicama ili je obložite plastičnom ili aluminijskom folijom. Takva zaštita zaustavlja širenje mirisa, ali i održava svježinu

- Sarme, pečene paprike, svinjetinu stavite u manje posude i konzervirajte u zamrzivaču i do dva, tri mjeseca

- Ne bacajte kruh, možete ga cijelog staviti u zamrzivač i po potrebi izvaditi i popeći. Od njegovih ploški napravite temelj za pizzu, ili ih možete pohovati u jajima i posuti šećerom. A naša je preporuka punjeni kruh.

 

Naslovnica Život