Mozaik Život

hitno prestanite!

Ovih sedam naizgled bezazlenih navika ustvari su - odvratne; Niste ni svjesni koliko bakterija širite ovakvim radnjama i koje sve bolesti možete 'pokupiti'

 hitno prestanite!

Vjerojatno niste svjesni da određenim lošim higijenskim navikama širite mikroorganizme i doprinosite tako epidemiji gripe i prehlade, ali i drugih bolesti. Provjerite koje su to i pokušajte ih izbjeći.

1. Otkrivena WC školjka

Nakon svake uporabe, WC školjke treba spustiti poklopac prije nego što potegnete vodu. Na taj način sprječavate da se u zrak rasprše bakterije i drugi mikroorganizmi koji mogu uzrokovati bolest. Ovi mikroorganizmi mogu se naseliti i na vašu četkicu za zube!

2. Grickanje okovke

Imate li naviku često grickati vrh olovke dok razmišljate? Naravno, to je posebno problematično ako si taj užitak 'priuštite' s olovkama ili penkalama koje koriste i druge osobe. Čak i ako je to isključivo vaša pisalica, tom navikom možete u usta unijeti puno uzročnika bolesti.

3. Koristite zube kao otvarač

Ponekad nemate pri ruci alate za otvaranje određene ambalaže, škare ili odgovarajući nož. U takvim situacijama mnogi ljudi se jednostavno posluže zubima. Međutim, to je jedna od prilika da u vaše tijelo unesete ogromnu količinu mikroorganizama, osim što tom navikom možete oštetiti i zube. Čak i ako izuzmemo one koji zubima otvaraju boce vina ili piva.

4. Marenda za stolom

Ako baš nemate drugu mogućnost, stručnjaci nikako ne preporučuju konzumiranje obroka za pisaćim odnosno radnim stolom. Već tipkovnica s kojom ste u svakodnevom kontaktu po nekoliko sati može biti puna štetnih mikroorganizama, čak i ako na prvi pogled ne izgleda prljavo.

5. Koristite kuhinjsku spužvu za različite zadatke

Izbjegavajte čišćenje sudopera i drugih kuhinjskih površina spužvom koju inače koristite za pranje posuđa. Također, pobrinite se da imate dovoljno spužvica na zalihi i da ih mijenjate što češće (najbolje svaki drugi ili treći dan), jer je to jedan od predmeta u našem domu na kojem se najbrže nakupljaju bakterije i drugi opasni mikroorganizmi.

6. Zaboravljate dezinfekciju igračaka

Oni koji žive u obiteljima s malom djecom trebaju voditi računa o redovitoj dezinfekciji njihovih igračaka. Kao što vjerojatno znate, mala djeca teško mogu razumjeti neke od osnovnih načela pravilne higijene, a dok otkrivaju svijet oko sebe često razne predmete stavljaju u usta. Stoga redovitim dezinficiranjem njihovih igračaka možete uvelike smanjiti rizik od čestih infektivnih bolesti.

7. Stavljanje torbe na pod

Jeste li skloni odložiti torbicu ili ruksak na pod? Bez obzira da li ste to radili samo kod kuće ili na javnim mjestima, to je navika koju je pametno čim prije napustiti. Pod nije nikada i nigdje dovoljno čist da ne bi takvim ponašanjem doprinijeli širenju mikroorganizama. Potražite zato neko primjerenije mjesto za odlaganje torbice.

Naslovnica Život