Mozaik Život

plodni biznis

Iznajmljivanje maternice sve je učestalija praksa u SAD-u: iznenadit će vas koji su sve celebrity parovi dijete dobili na ovaj način, našao se tu i jedan dobro poznati Hrvat

plodni biznis

- Kad dobijete dijete, vaš se život previše ne mijenja, osim što manje spavate i morate svuda sa sobom vući ta mazna stvorenja. Jednom kad napune pet ili šest godina i krenu u školu, to zna postati iscrpljujuće jer imaju svoje probleme i vaša su odgovornost. Želim uživati s dečkima dok su još mali, kako ne bih požalila što sam previše radila jednom kad odrastu i ne budu se više htjeli maziti sa mnom - kazala je prije nekoliko godina trostruka mama Gwen Stefani. Pjevačica s bivšim suprugom, britanskim glazbenikom Gavinom Rossdaleom ima trojicu sinova, 12-godišnjeg Kingstona, 10-godišnjeg Zumea i četverogodišnjeg Apolla. Kad je nakon trinaest godina braka otkrila ljubavne SMS poruke koje joj je suprug razmjenjivao s dadiljom, ekspresno ga je ostavila, a ubrzo je i sama pronašla novu ljubav. S kolegom iz showa "The Voice" Blakeom Sheltonom (42) Gwen je velika želja dobiti dijete i proširiti obitelj, no kako se bliži pedesetoj godini života, odlučili su posegnuti za surogat majkom.

Za razliku od većine europskih zemalja, među ostalim i Hrvatske, u kojima je surogat majčinstvo zakonom zabranjeno, u Americi ovaj "turizam plodnosti" koriste mnogi parovi, a popularan je i u Indiji, Rusiji te Ukrajini, gdje se prosječna cijena čitavog postupka zna popeti i do 40 tisuća dolara. Riječ je zapravo o "iznajmljivanju maternice" jer žena iz određenog razloga ne može iznijeti trudnoću. Spermij budućeg oca i jajna stanica njegove partnerice oplode se izvan tijela, nakon čega se embrij vrati u "iznajmljenu" maternicu surogat majke. Ona nakon poroda nema pravo tražiti skrbništvo nad djetetom, a u mnogim zemljama obvezno je da bude zdrava, zrela i financijski neovisna. U SAD-u jedna agencija tijekom godine ima čak dvjesto tisuća zahtjeva žena koje se žele realizirati kao surogat majke, a priliku dobije tek jedan posto njih. Najčešće ih angažiraju bogate i slavne žene koje su im spremne dati pozamašne iznose. Glumica Nicole Kidman iz braka s Tomom Cruiseom ima dvoje posvojene djece, Isabelle i Connora. Kad se 2008. udala za kantautora Keitha Urbana, rodila mu je kćer Sunday, a dvije godine poslije supružnici su iznenadili svijet kad su dobili malenu Faith preko surogat majke.

- Svi koji su bili u situaciji da žele dijete znaju kakva su to razočaranja kad ne uspiju. Keith i ja očajnički smo željeli još jedno dijete, a ja nisam mogla ostati trudna, pa smo se odlučili za surogatstvo - kazala je glumica nakon rođenja Faith. Zvijezda serije "Seks i grad" Sarah Jessica Parker rodila je sina Jamesa 2002., a kako više nikako nije mogla zatrudnjeti, razgovarala je sa suprugom Matthewom Broderickom i prije devet godina zahvaljujući surogat majci dobili su blizanke Marion i Tabithu. "Ne znam uopće kako opisati taj osjećaj kad sam ih ugledala. Kao da je sve nestalo na trenutak, cijeli svijet utihnuo i ništa drugo nije postojalo. Ne sjećam se ničega osim dekice na krevetu na kojem su ležale i imale izraze lica mog sina i supruga", ispričala je poslije glumica. Djevojčicu je na ovaj način dobila i glumica Ellen Pompeo, poznata po ulozi Meredith Grey u popularnoj seriji "Uvod u anatomiju". Prvo dijete, kći Stellu rodila je 2009., a pet godina poslije suprugu Chrisu Iveryju i njoj surogat majka rodila je Siennu May. Iako je pokušavala dobiti bebu preko IVF tretmana, manekenka Tyra Banks (44) naposljetku se morala suočiti s činjenicom da je neplodna pa je 2016. s tadašnjim partnerom, norveškim fotografom Erikom Aslom i ona potražila svoju surogat majku koja im je rodila dječaka Yorka. Kad su poznati Hrvati u pitanju, Goran Višnjić i njegova supruga Eva, kći redatelja Antuna Vrdoljaka, jedini su se dosad odvažili na ovaj čin. "Iznimno smo zahvalni zamjenskoj mami i njezinoj obitelji jer bi se bez njezine pomoći teško ostvario naš san da imamo drugo dijete", kazali su supružnici u srpnju 2011. kad im se rodio sin Vigo.

Preminuli kralj popa Michael Jackson, pjevač Elton John, glumica Lucy Liu, televizijski voditelj Jimmy Fallon, glumci Elizabeth Banks i Robert de Niro, nogometaš Cristiano Ronaldo, Kim Kardashian... Ovo je tek manji popis slavnih osoba kojima su surogat majke rodile djecu i tako u svoju "kasicu prasicu" spremile milijunske iznose kao zamjenu za svoju šutnju. Ipak, prije ili poslije istina uvijek izađe na vidjelo!

Naslovnica Život