Scena Život

Neki mogu biti korisni

Malo manipulacije nikome ne škodi: ovi psihološki trikovi navodno uvijek 'pale', jeste li već isprobali koji?

Neki mogu biti korisni

Kada netko kaže "psihološki trikovi" u glavu vam instantno dolaze slike suludih manipulatora iz trilera i sapunica koje ste posljednje gledali? Nećemo biti toliko ekstremni - zavjere, laži, prevare i obmane ostavit ćemo za uvodnu špicu neke telenovele.

A sad sami sebi priznajte - sigurno se i u svom svakodnevnom i drame lišenom životu ponekad služite bezazlenim trikovima kojima pokušavate izmanipulirati situaciju u svoju korist. Navesti nekoga da vas posluša, bez suvišne galame, da vas primijeti? Postoji način.

O ovoj temi napisana su brojna istraživanja, a raznorazni umjetnici misli popisali su one trikove koji uvijek "pale" - većinom se svode na promatranje nečijeg jezika tijela, ili pak verbalne ultimatume koji završavaju u vašu korist.

No i "obični ljudi" podijelili su neke svoje ideje. Korisnici Reddita otkrili su ostalima male psihološke "šeme" koje navodno pale, uvijek i svugdje. 

1. Šutnja je zlato

Ako vaš sugovornik izbjegava pitanje ili zbog nečega ne daje odgovor, napravite pauzu u razgovoru, ali ga nastavite gledati u oči. Pauza u kombinaciji s vašim pogledom postat će mu neugodna i on će nastaviti govoriti da izbjegne neugodnu šutnju. 

2. Igra zrcala

Ako želite da vas netko primijeti u društvu, počnite kopirati njegove pokrete. Nakon nekog vremena možete provjeriti je li vas primijetio - inicirajte "nove" pokrete, nesvjesno će vas slijediti.

3. "Može, može"

Ako želite da vam netko da potvrdan odgovor na pitanje koje mu postavljate, lagano kimnite glavom dok to radite. Vjerojatno toga niste svjesni, ali to često rade trgovci i radnici u ugostiteljskim objektima - upravo zato naručite ekstra porciju pomfrita ili kupite 2 za 1. 

4. Ne sjećate se?

Ako primijetite da je netko u vašoj blizini izrazito koncentriran na nešto što radi, na primjer telefonski razgovor, možete od njega dobiti što god on u tom trenutku držao u rukama. Samo posegnite i on će vam predati predmet bez pogovora, a velika je vjerojatnost da se toga kasnije neće sjećati.

5. Razočarao si me

Čak i ako vam netko ponudi nešto čime ste sasvim zadovoljni, ali ipak želite dobiti malo više, pokušajte izgledati razočarano. Ovo je dobar način "pregovora" kod visoke cijene ili pokušaj dobivanja povišice.

6. Pegla - ugašena!

Ako se i nakon što izađete iz kuće konstantno brinete jeste li zaključali vrata ili isključili peglu, dok to radite izgovorajte naglas neku frazu. Možete sebi glasno ponoviti da je aparat ugašen, a može to biti i sasvim neobičan stih ili izreka.

7. Ili - ili

Na Redditu je svoje iskustvo podijelila i jedna dugogodišnja učiteljica: kada zna unaprijed da neko dijete neće pristati izvršiti zadatak koji mu je zadala, ponudi mu dvije opcije - ili će to učiniti sam ili će mu ona u tome pomoći. Svakako pristaju na zadaću, stvar je samo u opciji koju će odabrati,

8. Tražite pomoć

Ukoliko biste s nekim htjeli uspostaviti dobar odnos, na radnome mjestu na primjer, obratite se toj osobi s molbom da vam nešto objasni, čak i ako već znate odgovor. Njegov stav prema vama će se promijeniti nabolje.

Dodaju brojni korisnici ove društvene platforme da isto pali i u ostalim socijalnim interakcijama - pitajte nekoga sa zanimanjem da vam podijeli neku priču o sebi.

9. Snizite ton

Ako želite da vas netko počne slušati, snizite ton glasa, čak i ako je oko vas buka. Žamor bi uskoro trebao utihnuti, a vaš sniženi tonalitet zaintrigirat će slušatelje - ovim se trikom koristi velika većina učitelja.

10. Ravno u cipele

Netko neugodno zuri u vas u punome autobusu i ne znate što napraviti? Gledajte u njegove cipele i budite uporni - to će ga izbezumiti i uskoro će odvratiti pogled.

Naslovnica Život