Mozaik Život

ISTRAŽILI SMO

Splitski taksisti u četiri različite tvrtke imaju i četiri različite cijene za istu relaciju: jedni naplaćuju duplo više, drugi se ne drže cjenika

ISTRAŽILI SMO

Otišli smo na stajalište na splitskom Pazaru i prvog taksista samo pitali da nas odveze do Trstenika. Zatražio je od nas 100 kuna. Zar 100 kuna za dvije minute vožnje? Počeli smo cjenkati pa nam je na kraju spustio cijenu, ali to nije u redu. Što onda rade strancima ako nama domaćima ovako naplaćuju - kazuje nam jedan naš stariji sugrađanin.

To nas je ponukalo da provjerimo te navode, te smo u subotu navečer oko 22 sata napravili đir među splitskim taksistima, usporedili njihove cijene, i provjerili koliko se drže vlastitog cjenika.
 

 

 


Ovaj put pravili predstavili smo se kao zbunjeni stranci, pa smo prvog na redu taksista na taksi-stajalištu na Pazaru, tj. ispred ulaza na Rivu pitali na engleskom jeziku koliko košta vožnja do splitskog kvarta Trstenik. Momak u tridesetima je ljubazno pozdravio i naveo cijenu od 60 kuna, a potvrdio je i drugi, također mlađi kolega. Sasvim okej cijena, i daleko od onoga što je rekao gospodin s početka naše priče. Zahvalili smo se pa smo otišli malo naprijed da pitamo druge taksiste.

- Cijena vam je oko 80 kuna, rekao je taksist u pedesetima. Njegov kolega je također potvrdio navedenu cijenu kimajući glavom. Dakle već dvadeset kuna više.

Zatim smo išli dalje i cijena je bila uglavnom oko 80 kuna.

I onda smo baš u to vrijeme uključili aplikaciju za Uber i naručili vožnju. Vožnja bi zapadala, prema proračunu aplikacije, između 24 i 30 kuna. Znači, prilična ušteda.

 

 

 

 

 


Zatim smo stali nazivati centrale nekoliko splitskih taksi- tvrtki (ili njihovih ekspozitura) i pitali smo za cijenu na relaciji Pazar - Trstenik.

 

 

 

 

 

 


Najprije smo nazvali Go Green Taxi (021 772 772). Pitali smo na engleskom jeziku, dama nam je kratko i jasno rekla: To bi vas ispalo oko 40 kuna. Na kraju nas je uljudno pozdravila.

 

 

 

 

 

 


Također, i u Cammeu (021 313 313) javila se ljubazna dama koja nam je odgovorila da je cijena za navedenu relaciju oko 55 kuna, uljudno nas pozdravila i zahvalila na pozivu.

 

 

 

 

 

 


Na kraju smo nazvali Radio Taxi Split (021 473 737) u kojem nam gospodin nije odmah znao objasniti kolika je točno cijena, ali je na kraju naveo da bi iznos mogao biti između 70 i 80 kuna.

Po svemu ispada da je Uber najjeftiniji.

No, za taksiste, građane i turiste jako je važna i relacija aerodrom - Split, pa smo u nedjelju oko 18.30 minuta opet nazvali (ovaj put nismo glumili stranca) navedene tri tvrtke pitali i koliko dođe vožnja od Pazara do Resnika. U Go Greenu nam je rečeno da im je cijena fiksna i iznosi 230 kuna, u Cammeu je 190 kuna, dok je u Radio Taxi ljubazna gospođa istakla da je cijena oko 180 kuna za domaće ljude, ali je za strance 280 kuna.

Cijena od 280 kuna stoji i na njihovu webu u sklopu ljetnog cjenika vožnje, dok je zimski cjenik za zračnu luku 180 kuna. Također, provjerili smo i cijene za Uber - cijena na relaciji Pazar - Resnik je bila u rasponu od 225 do 270 kuna.

 

 

 

 

 

 


Ako ćemo zbrojiti kilometre i vjerovati internetskim alatima koji zbrajaju udaljenost, onda od splitskog Pazara pa do Trstenika ima oko 3,69 kilometara. I sada ako usporedimo cjenike nekih taksi-službi, očito je da je procjena koju su nam dali preko telefona ili usmeno - ne uklapa se u njihove cjenike, dakle skuplji su nego bi to bilo ako bi računali točno po kilometru.

 

 

 

Kako naplaćuje Uber
Evo kako Uber objašnjava svoju politiku cijena. Ovisno o gradu u kojemu se voziš Uberom, cijene vožnji mogu se obračunati unaprijed ili odmah nakon završetka vožnje. Evo kako funkcioniraju te dvije vrste cijena.
"S konačnom cijenom znat ćeš točan iznos vožnje i prije nego što je zatražiš. Ta cijena obuhvaća (bez ograničenja): osnovnu tarifu, cijenu za procijenjeno vrijeme i udaljenost rute, trenutačnu potražnju za vožnjama u području grada u kojemu tražiš vožnju".
Dakle, ako je velika potražnja za uberom, cijena može i rasti.

Cjenik Go Green
Start - 9 kn
Kilometar - 9 kn
Prtljaga -3 kn
Čekanje - 100 kn /h

Cjenik Radio Taxi Split
Ljetni cjenik
Start - 20 kn
Svaki sljedeći km - 10 kn
Čekanje po satu - 100 kn
Prtljaga po komadu - 3 kn
Prijevoz do Zrakoplovne luke Split - 280 kn

Zimski cjenik
Start - 6 kn
Svaki sljedeći km - 8 kn
Čekanje po satu - 50 kn
Prijevoz do Zrakoplovne luke Split - 180 kn

Cjenik Cammeo
Start - 5 kn
Svaki sljedeći kilometar u gradu - 5 kn
Čekanje (po minuti) - 50 lp
Minimalna cijena - 13 kn
Fiksna cijena za relaciju između aerodroma i Splita - 190 kn

 

Naslovnica Život