Mozaik Život

Idealna uloga

Novi angažman splitske glumice: svoje 'ljeto bez Firula' Nadia Cvitanović provela je 'švercajući' ljude na granici

Idealna uloga

Splitska glumica Nadia Cvitanović početkom godine osvojila je velika platna kao Ukrajinka Julija u filmu "Osmi povjerenik", a nije trebalo proći dugo da počnu pristizati i nove ponude za ovu talentiranu 28-godišnjakinju, koja je prije tri godine završila studij glume na Akademiji u Sarajevu.

Tako ćemo je već od ove jeseni moći pratiti na malim ekranima, i to u novoj dramskoj seriji "Na granici", koja će se prikazivati na Novoj TV. U razgovoru za "Reflektor" otkrila je nešto više o najnovijem angažmanu, ali i nekoliko detalja iz svog privatnog života.

Uskoro ćemo vas gledati kao Petru Masle u seriji "Na granici". Što sve trebamo znati o vašem liku?

- Petra je mlada djevojka koja se nakon završetka studija vraća u rodno selo da bi preuzela posao od bake. Temperamentna je, samouvjerena i šarmantna. Bavi se ilegalnim poslovima, kao što je šverc, zbog male ovisnosti o adrenalinu, ima matematički mozak, ali i smisao za humor.

Kako ste se pripremali za ovu ulogu? Što je bio najzahtjevniji dio?

- U procesu pripreme najviše me zaintrigirao taj njezin temperament i ambicioznost te sposobnost borbe s predrasudama male sredine. Kod nje postoji jedna jako emotivna strana i to vješto skriva, tako stvara razne obrambene mehanizme, najviše iz straha da joj se ta emotivnost i slabost ne bi prepoznale. Ona se konstantno nalazi u situacijama u kojima se mora dokazivati. Svatko od nas ima to u sebi, tako i ja, pa sam za potrebe ovog procesa odlučila te stvari pronaći unutar sebe i iskoristiti ih za potrebe lika. Paralelno s tim sam s fonetičarom pripremala kordunski dijalekt koji koristimo u seriji.

Prvi angažman

Ovo vam je prvi angažman u dramskoj seriji. Koliko se i po čemu ovaj set razlikuje od onog filmskog?


- Razlika je u dinamici i količini. Za razliku od filmskog seta puno se više scena snima na dnevnoj bazi, i to snimajući proces čini bržim, a proces pripreme kraćim.

Što mislite, čime bi sve serija "Na granici" mogla prikovati gledatelje za male ekrane?

- Mislim da bi ih mogla prikovati odlična glumačka postava te detaljno razrađeni likovi, komične situacije u kojima se oni nalaze te obiteljski odnosi u kojima se svi mogu prepoznati.

Recite nam, je li vam se i u kojim pogledima život promijenio nakon uloge u "Osmom povjereniku", snimljenom prema romanu Renata Baretića ?

- Nije se u znatnoj mjeri promijenio, ali mi je otvorio neka nova vrata i dao nove mogućnosti. Drago mi je da su ljudi izvan i unutar struke prepoznali moj rad i trud.

Koje su najvrjednije lekcije koje ste naučili tijekom snimanja filma?

- Less is more, odnosno "manje je više"; to je najznačajnija lekcija koju sam naučila prilikom rada na ovom filmu i tim pristupom sam gradila lik.

Kako ste se osjećali kad vam je ponuđena uloga Ukrajinke Julije? Je li bilo teško savladati jezik?

- Iznenadilo me je što mi je redatelj Ivan Salaj povjerio takvu ulogu s obzirom na iskustvo koje sam imala do tada, ali baš zbog toga sam odlučila opravdati njegovo povjerenje i dati svoj maksimum. Već sam rekla da sam radila po pristupu "less is more", ali da bih mogla raditi po takvom pristupu temeljito sam proučila temu trgovine ljudima. Bazirala sam se na Ukrajinkama, gledala sam dokumentarce u trajanju od dvanaest sati, živote tih djevojaka prije, za vrijeme i poslije toga. Ukrajinski jezik nije bilo teško savladati jer sam radila s izvornim govornicima te prijateljicom koja je diplomirala ukrajinski jezik na Filozofskom fakultetu.

Kako je zapravo izgledao vaš glumački put? Imate li uzore na našoj sceni?

- U studiju PlayDrama sam otkrila svoju ljubav prema glumi i odlučila upisati Akademiju, izišla sam na prijemni u Sarajevu i tamo upisala. Prošle su tri godine od kada sam diplomirala i jako sam zadovoljna svojim profesionalnim iskustvom i nadam se da će se nastaviti kretati istom tom uzlaznom putanjom. Mislim da u našem govornom području postoji veliki broj izuzetnih glumica, ali meni se osobno izdvaja Jasna Đuričić te ju smatram uzorom.

Ples

Kako bi izgledala vaša idealna uloga?


- Volim slojevitost, i takve uloge priželjkujem.

Jeste li imali vremena ovog ljeta posjetiti rodni Split? Kako provodite vrijeme u svom gradu?

- Nažalost nisam, imala sam to u planu, ali radi obveza se izjalovilo. U Split uglavnom dolazim na neki kratki odmor ili za vrijeme nekih blagdana. Zadnji put sam bila za Božić, tako da sam većinu vremena provela s prijateljima na "kućicama" na Rivi, a ako imam vremena posjetiti Split ljeti, najviše vremena provodim na plaži na Firulama.

Kako inače provodite vrijeme kada niste na setu? Kao tinejdžerica ste se bavili plesom, imate li još uvijek vremena za to?

- U zadnje vrijeme imam malo slobodnog vremena, ali kada ga uhvatim volim slušati glazbu te pogledati neki dobar film. Ne bavim se više plesom i jako mi to nedostaje, toliko da sam neki dan odlučila upisati satove plesa na koje ću odlaziti kada mi obveze to dopuste.

Za kraj, otkrijte nam s kim ćete pogledati prvu epizodu serije? Volite li sami analizirati svoju izvedbu ili ćete organizirati neko zajedničko gledanje? Tko je vaš najveći kritičar?

- Više volim sama nego u društvu, jer jedino tako mogu objektivno pogledati svoju izvedbu. Kad sam u društvu, moj interes i pažnju preuzme to kako oni reagiraju na film ili seriju i više ne gledam tu ulogu nego njihov doživljaj toga. Moj najveći kritičar je moj najbolji prijatelj Veselin.

Naslovnica Život