Mozaik Život

NEOBIČNI DETALJI NESREĆE

Pala ili je skočila s kruzera? Priču o 'čudesnom preživljavanju' u Jadranu prenose mediji iz Britanije, evo i koliko osoba može izdržati u moru

NEOBIČNI DETALJI NESREĆE

Pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH "Cavtat", u akciji potrage i spašavanja spasili su britansku državljanku koja je pala u more s kruzera "Norvegian star" u području ZERP-a RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane u nedjelju. Priču o 'čudesnom preživljavanju' prenose svi britanski mediji na naslovnicama.
Inače, Britanka je s kruzera pala u more u subotu oko ponoći, a snage Obalne straže RH - ophodni brod "Cavtat" i zrakoplov PC-9 u potragu su krenuli u svitanje oko 6.30 na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka, naveo je HRT.
Iako se prvotno mislilo da je pala, neki tvrde da je moguć i sasvim drukčiji scenarij. Nekoliko putnika je za The Sun posvjedočilo da se te večeri gadno posvađala partnerom.
- Moja supruga i ja bili smo u kabini odmah iznad njezine. Kada nas je kapetan obavijestio o incidentu u 6 ujutro, poručio je da je zapečaćeno središnje područje na palubi 7, kada smo izlazili s broda, nekoliko putnika je komentiralo kako je bilo svađe u njezinoj ekipi, ispričao je jedan od putnika.
Drugi je putnik izjavio da je Kay Longstaff stalno pila alkohol te je cijeli dan imala prepirke s partnerom.
- Kada je policija stigla na brod, obilazila je kruzer i raspitivala se o konobarima koji su služili pića. Mislim da su željeli znati tko je posluživao Britanku - rekao je.
- Njezin partner ju je tražio satima prije nego što se oglasio alarm za uzbunu da je nestala s broda, dodao je.
Treća osoba za The Sun je izjavila da im je recepcioner spremno rekao da se Kay svađala s partnerom.
Britanska stjuardesa spasiocima je nakon spašavanja otkrila da se bavi jogom te da je plutajući u moru cijelo vrijeme pjevušila da joj ne bi pala temperatura tijela i da ostane budna.
Inače, kako navodi HTV, posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9.40 uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca u 9.45 žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH.
Spašena Britanka je, s obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom prevezena u Pulu. "Pala sam s 'Norveške zvijezde' i bila u moru 10 sati. Ovi su me predivni momci spasili", rekla je. Ophodni brod "Cavtat" pronašao ju je na oko 1300 metara udaljenosti od mjesta nesreće te 60 nautičkih milja od luke Vargarola, iz koje je isplovio u potragu.
Zapovjednik broda, poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao: Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda. U istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.
Inače, britanski Daily Mail piše da je stjuardesa Kay Longstaff vrlo vjerojatno skočila u more, a potkrepljuje to izjavom člana posade kruzera Daniela Puncha.
- Nije pala, skočila je u more. To se dogodilo na mom brodu. Razgovarao sam s njom više puta tijekom tjedna. Ona se cijelo vrijeme svađala sa svojim momkom - otkrio je na Facebooku. R.N., J.L.

Prava je sreća biti 10 sati u moru i ostati živ
Prema opisu Medicinskog priručnika Hrvatskog liječničkog zbora hipotermija je stanje kad je unutarnja temperatura tijela manja od 35° C. Simptomi napreduju od drhtanja i letargije do smetenosti, kome i smrti. Kod blage hipotermije potrebno je toplo okruženje i izolirajući pokrivači (pasivno zagrijavanje). Kod teške hipotermije potrebno je aktivno zagrijavanje površine tijela (npr. sustavima s toplim zrakom, izvorima topline, jastucima za zagrijavanje) ili unutrašnjosti tijela (npr. ispiranje tjelesnih šupljina, izvantjelesno zagrijavanje krvi).
Hipotermija nastaje kad je gubitak tjelesne topline veći od njezina stvaranja. Hipotermija je najčešća tijekom hladnog vremena ili prilikom uranjanja u hladnu vodu, ali se može razviti i za topla vremena, kad osoba leži nepomično na hladnoj podlozi (npr. prilikom intoksikacije) ili nakon dugotrajnog uranjanja u vodu koja je na temperaturi pogodnoj za plivanje (npr. 20–24° C).
U SAD–u primarna hipotermija uzrokuje oko 600 smrtnih slučajeva godišnje.
Hipotermija usporava sve fiziološke funkcije, uključujući i onu kardiovaskularnog i dišnog sustava, provođenje živčanih impulsa, prisebnost, neuromuskularno vrijeme reakcije i metabolizam. U početku nastaje jaka drhtavica, no ispod ~31° C ona prestaje, omogućujući još brži pad tjelesne temperature; ljudi ne osjećaju hladnoću. Nakon letargije i nespretnosti dolazi do konfuzije, razdražljivosti, ponekad halucinacija, te konačno do kome. Zjenice mogu postati nereaktivne. Disanje i rad srca se polako usporavaju i napokon prestaju, navodi Medicinski priručnik Hrvatskog liječničkog zbora.
Po nekima prava je sreća što je Britanka toliko dugo preživjela u vodi.

Moguće je preživjeti i 12 sati
U literaturi se navodi da je bilo osoba koje su preživjele i 12 sati u moru čija je temperatura bila iznad 21 stupanj. Postoje podaci da se pri takvoj 'ljetnoj' temeperaturi mora nesvjestica i iscrpljenost javljaju između trećeg i dvanaestog sata. Kada je temperatura mora između 16 i 21 stupnjeva onda je vrijeme preživljavanja u takvoj vodi kraće, između dva i sedam sati. Sve ispod 16 stupnjeva je prilićno rizično i vrijeme preživljavanja je kraće.

 

Naslovnica Život