Mozaik Život

NA TAJNOM ZADATKU

I naša je novinarka bila na splitskoj audiciji za stjuardese 'Emiratesa': Obećavaju plaću od 2150 eura, ugovor na tri godine, besplatan smještaj...

NA TAJNOM ZADATKU

Bilo je kao da sam došla na set za snimanje poznatog i nagrađivanog spota Roberta Palmera za pjesmu „Addicted to love“, s dugonogim curama u crnim haljinama i salonkama, zalizane kose skupljene u punđu i s crvenim ružem na usnama. Jer upravo je tako izgledala većina djevojaka na splitskoj audiciji za nove stjuardese najveće svjetske aviokompanije "Emirates", održanoj u nedjelju ujutro u hotelu "Park".

Ne čudi koliko su truda uložile te cure za svoj posao iz snova, koji će im omogućiti život u Dubaiju i putovanja na više od 160 destinacija u svijetu. Iz istih razloga je veliko uzbuđenje moje okoline izazvao „tajni zadatak“ da kao prikrivena novinarka otiđem na taj „Dan otvorenih dana za nove članove kabinskog osoblja“.

Trebala sam samo pripremiti životopis na engleskom jeziku i noviju fotografiju. Ne morate ni pitati da sam ih ponijela nekoliko, i to nešto većeg formata od standardnog. U 8 sati sam se „nacrtala“ u Parka gdje sam očekivala navalu stotina ili tisuća djevojaka. Već sam bila spremna kako ću se, da bi uspješno izvršila dobiveni zadatak, morati probijati kroz gužvu do dvorane za audiciju. A kad tamo tek 10-ak muškaraca i 50-ak djevojaka.
 

 

Znatan broj ih je bio odjeven kao da već rade posao stjuardesa: nosile su crnu suknju i sako, ispod toga bijelu košulju i najlonke, i sve to dok je vani pržilo na preko 30 stupnjeva Celzijevih. Mnogi su zbog "Dana otvorenih vrata" u Split doputovali iz drugih dijelova Hrvatske.

- Pripremala sam se gledajući videa na YouTubeu koja govore kako postati dio kabinskog osoblja kompanije „Emirates“ – otkriva mi druželjubiva Ivana, rođena Imoćanka s adresom u Zagrebu, koja me je pozvala da sjednem do nje.

Zbog njezine odjeće sam bila uvjerena da već radi u nekoj od aviokompanija, no kaže da je medicinska sestra u jednoj zagrebačkoj klinici.

- Nadam se da će mi moje medicinsko znanje biti prednost. I ja sam očekivala kako će se prijaviti više kandidatkinja. Treba pratiti njihovu internetsku stranicu s obavijestima gdje se audicije održavaju. Nedavno su bile u Zagrebu i u Dubrovniku, a u glavnom gradu će ponovno biti u rujnu – govori mi Ivana.

Odmah se sprijateljila i s pravom stjuardesom, Čehinjom koja živi i radi u Zadru.

- Već imam posao iz snova. Letim samo dva dana tjedno, a plaća mi je dovoljna da pokrijem sve troškove. No, ne uspijevam uštedjeti jer imam puno slobodnog vremena tijekom kojeg putujem i zabavljam se – kaže ta djevojka koja nije mogla odoljeti testirati bi li je primili u najveću svjetsku aviokompaniju.

 

 


Tu je i Splićanka koja studira na Muzičkoj akademiji. Ta buduća profesorica glazbenog, inače svira klavir i gitaru, kaže da je jedva dočekala da napuni 21 godinu, što je uvjet da se može prijaviti za posao stjuardese u toj kompaniji.

- Rekla sam momku da što bi mu nedostajalo, da za mnom dođe živjeti u Dubai. Mogao bi se baviti istim poslom kao i ovdje, samo bi mu tamo bilo sto puta bolje.

Iako su gotovo sve kandidatkinje bile u 20-im, sa svojih 38 godina čak nisam bila najstarija, jer je sreću došla okušati 44-godišnjakinja iz Stuttgarta, koja ljetuje u Trogiru. Inače je zaposlena u knjigovodstvu jedne velike međunarodne tvrtke.
Uskoro su krenule videoprezentacije o onome što se očekuje od zaposlenika kompanije „Emirates“, o beneficijama koje dobivaju…

- Ako dobijete posao, radit ćete sa 135 nacionalnosti. Plaća početnika iznosi oko 2150 eura, ovisno o broju sati letenja. Taj iznos se ne oporezuje. Nakon šestomjesečnog probnog roka možete dobiti ugovor na tri godine. Tada na svakoj destinaciji imate pravo i na džeparac, a u hotelu u kojem odsjednete možete koristiti sve usluge i zato uživajte u teretanama, bazenima i zdravo se hranite.

- Smještaj, osnovne režije i prijevoz do posla su besplatni, a imate brojne pogodnosti i popuste. Ne možete zahtijevati na kojim ćete letovima raditi, ali možete iznijeti svoje želje koje će biti razmotrene. Članove obitelji možete ugostiti mjesec dana u godini. Dobivate pravo na godišnji iznos za usluge stomatologa, te sami birate gdje ćete ga potrošiti, a kompaniji samo trebate dostaviti račun – bio je tek do onoga što je na engleskom jeziku prezentirala voditeljica „Dana otvorenih vrata“ koja, kako je kazala, 14 godina radi za poznatu aviokompaniju.

Njezina pravila su bila jasna:

- Bitno mi je da imate najmanje 21 godinu. Danas vas nećemo pitati ni za rodni list ni druge dokumente. Nadalje, u ovom poslu je važno držati se pravila. Današnja pravila su da stanete u red, predate životopis i samo jednu fotografiju. Zato mi nemojte donositi čitave foto-albume. Ako se toga ne možete pridržavati, onda niste za ovaj posao.

 

 


Svakome kandidatu je potom na engleskom jeziku postavila dva kratka pitanja: Kako se zove i što trenutno radi. Naglasila je da je nitko ne smije doći pitati koje kriterije nije zadovoljio, jer takve odgovore ne daju.

Djevojke su pokazale svoju najbolju stranu i bile su potpora jedna drugoj. U drug krug je prošlo 30-ak kandidatkinja, a one koje nisu uspjele jasno su rekla da će ponovno pokušati sve dok ne ostvare svoj san.            

 

 

 

Naslovnica Život