Scena Mozaik

Glas i emocije

Oliver nikada nije napisao niti jednu 'kompletnu' pjesmu, a njegov odgovor zašto otkriva kakav je, usprkos desetljećima na sceni, skroman čovjek bio

Glas i emocije

Brojni suradnici Olivera Dragojevića svjedoče ne samo da je pjevač bio omiljen među kolegama estradnjacima, već govore nešto i o načinu na koji je ovaj veloluški Splićanin 'operirao'.

U njegovu su glazbenu karijeru utkani i utjecaji svih onih s kojima je Oliver svoje pjesme 'brusio', jer bez njih, dakako, pjesama ne bi ni bilo.

Malo poznata činjenica mnogima je tako i da je pjevač od svojega pojavljivanja na sceni do zadnjega albuma napisao samo četiri pjesme - i to ne 'kompletno'. Za dvije je napisao glazbu, stihove je preuzeo njegov najdraži tekstopisac Jakša Fiamengo, dok se s druge dvije igrao na obje razine, ali ih nikada nije realizirao u potpunosti.

"Jesam, napisa sam dvi pisme, prvi put u karijeri. Jesam li ponosan zbog toga? A što bi se ja sad time trebao ponositi? Jesam li barem zadovoljan time kako zvuče? Ajde, jesam, mogu proć", našalio se Oliver 2010. u intervjuu za Jutarnji list.

Jasno, nitko pjesme ne bi iznio na način na koji je to učinio Oliver; njegov pečat, glasovni, scenski, kao i sve emocije koje je dodatno utkao u stihove koji su mu 'servirani' neosporan je - bio je kralj scene, s razlogom.

A o tome kakav je čovjek karakterno bio i 'od čega', ovaj scenski čarobnjak i sam je, potpuno nenamjerno, objasnio kada je prokomentirao svoju suradnju s Gibonnijem, dok su radili na albumu 'Familija'.

"Gibo je pisao pjesme, a ja sam išao u ribe", rekao je tada Oliver za 24 sata.

Šalu na stranu, iako je uistinu čovjek 'od broda, ribe i mora', a tekstove nije sam pisao, evo i pobliže objašnjenje zašto...

"Nisam autor svojih pjesama, napisao sam samo četiri i to mi uopće nije drago. Jer kad pišeš pjesmu, trebao bi napisati priču, a ja sam se poslužio tekstovima Jakše Fiamenga i samo ih uglazbio. Da sam pisao riječi, nisam siguran da bih ikome dao ijednu pjesmu. To je potpuno skidanje intime i pokazivanje sebe iznutra. Na to nisam spreman, dok autori koji to pišu jesu. Ne bih mogao podnijeti tu tugu i žalost da drugome govorim o sebi. To nije lažna skromnost, jednostavno sam takav...", ispričao je za Story.hr i otkrio kakav je, usprkos desetljećima na sceni, skroman i prizeman čovjek bio.

U jednom od intervjua otkrio je i kakvu su selekciju prolazile njegove pjesme.

"Ja dobijem kompletne pjesme, onda ako ima veze s mojim nekim razmišljanima i tako… onda ja to stavim sa strane, pa je tek onda poslije selekcija nekakva, di pisma mora i melodijski i harmonijski zadovoljiti neke moje prosjeke. Ne uzmeme sve pisme, nije svaka za mene…", rekao je prije nekoliko godina za Muzika.hr.

Naslovnica Mozaik