Scena Život

SVE ZBOG IMUNOLOŠKOG

'Sve teže nam je doći do seruma protiv otrova hercegovačkog poskoka': Mostarci plaču za propalim Imunološkim zavodom iz Zagreba koji je imao najbolji protuotrov

SVE ZBOG IMUNOLOŠKOG

I u susjednoj BiH osjećaju su posljedice zbog otežanog poslovanja Imunološkog zavoda u Zagrebu – protuotrov koji se koristi nakon ugriza poskoka sve je teže nabaviti (u BiH se uopće ne proizvodi), a zmijolovci istodobno ovu otrovnicu farmaceutskim tvrtkama prodaju za 40 do 50 eura, piše Deutsche Welle.

"Poteškoće u opskrbi postoje već nekoliko godina, i to nakon što je Imunološki zavod u Zagrebu, od kojeg se protuotrov nabavljao, pretrpio poteškoće u poslovanju. Sada doze nabavljamo preko Banje Luke od beogradskog Instituta za virusologiju, cjepiva i serume Torlak", izjavio je za DW Jurica Arapović, specijalist infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, dodajući kako su do sada u 2018. imali desetak slučajeva, ali i kako trenutačno u bolnici raspolažu s dovoljnim brojem doza protuotrova.

I Zdenko Klarić, pomoćnik ravnatelja za medicinske poslove Doma zdravlja u Mostaru, tvrdi kako je zamjetna nestašica, ali i da je pacijenti ipak ne osjećaju.
 

 


"Oskudica je jer Imunološki zavod u Zagrebu, gdje se nabavljao lijek, više ne funkcionira te se trebalo naći druge dobavljače. Oni su za Hercegovinu proizvodili više vrsta seruma, od kojih je primarni bio protiv ugriza poskoka, te malo manje od šarke", komentirao je za DW veterinar Stjepan Prgomet.

Dok informacije o nestašici i otežanoj nabavi seruma protiv ugriza opasne otrovnice uznemiruju Hercegovce, stanovnike poskokova prirodnog staništa, Dragi Lečiću (60) iz malog sela Žrvanj kod Ljubinja poskoci su, doslovno, "kućni ljubimci". Lečić, električar po struci, gotovo se cijeli život bavi i jednim od najopasnijih poslova na svijetu – hvatanjem poskoka. Njihovi naručitelji su farmaceutske tvrtke iz Slovenije, ali i beogradski Institut Torlak, od kojih se trenutačno za potrebe tržišta u BiH i nabavljaju protuotrovi. Drago ne zna koliko je do sada poskoka ulovio, odavno je prestao brojiti.

"Za potrebe snimanja filma 'Na mliječnom putu' Emira Kusturice ulovio sam ih 30, a ovog ljeta, do rujna, za jednu farmaceutsku kuću trebao bih uloviti oko 50", planira Drago Lečić.

Naslovnica Život