Mozaik Život

Mazda Vision Coupe

Najljepši konceptni automobil godine: jednostavna forma 'jednog poteza' snažno izražava dojam brzine

Mazda Vision Coupe

Mazda Vision Coupe osvojila je nagradu “Najljepši konceptni automobil godine” na 33. međunarodnom automobilskom festivalu. Mazdin globalni direktor dizajna Ikuo Maeda primio je nagradu na svečanosti u Parizu zajedno sa svojim timom dizajnera.

Žiri, koji uključuje stručnjake iz automobilske industrije i automobilskog sporta, kao i renomirane arhitekte te modne dizajnere, izabrao je u listopadu u Tokiju predstavljen Vision Coupe ispred još devet modela nominiranih ove godine za prestižnu nagradu:

Audija Aicon, BMW-a i-Vision Dynamics, koncepta Kia Proceed, Lamborghinija Terzo Millennium, Mercedes-Benza AMG GT Concept, Mercedes-AMG-a Project One, Vizije Mercedes Maybach 6 Cabriolet, Nissana Vmotion i Peugeota Instinct. Mazda je istu nagradu osvojila i prije dvije godine svojim zadivljujućim konceptom RX-Vision.

Kao što samo ime sugerira, Vision Coupe, jednako kao i RX-Vision, utjelovljuje viziju Mazdina dizajna nove generacije. Skladne i tečne proporcije limuzine s četverim vratima, s kabinom pomaknutom prema natrag, zapravo su karakteristike klasičnog coupeovskog dizajna, donoseći pritom snažan naglasak na kretanje prema naprijed, tipično za sportske automobile visokih performansi.

“Vision Coupe koristi refleksije kako bi izrazio osjećaj vitalnosti, što je sljedeći korak za dizajn Kodo”, izjavio je Ikuo Maeda, koji je zapravo izvršni direktor zadužen za dizajn i stil marke.

“Ovaj automobil utjelovljuje delikatnu japansku estetiku i vrlo je ugodno primiti priznanje ovdje u ‘gradu umjetnosti’ samo dvije godine nakon što je RX-Vision dobio istu čast. Nastavljajući stvarati automobile prema globalnim željama, želimo zadržati naš identitet japanske marke.”

Jednostavna forma “jednog poteza” snažno izražava dojam brzine. Istodobno, unutrašnjost koristi koncept tradicionalne japanske arhitekture kako bi se stvorio stupanj trodimenzionalne dubine koja stvara opušten prostor.

Konačno, ime koncepta referira se na 50-godišnju tradiciju elegantnih Mazdinih coupea kao što je Luce Rotary, poznata i kao Mazda R130.

Vision Coupe bio je izložen do 4. veljače u pariškom Hôtel National des Invalides, na izložbi konceptnih automobila Međunarodnog automobilskog festivala. Festival privuče oko 35.000 posjetitelja.

Naslovnica Život