Mozaik Život

Mali majstor

Kuharsko 'čudo od djeteta' iz Zadra: Kevinov sushi oduševio i slavnog masterchefa koji ga je pozvao u Japan

Mali majstor

Kad je ove godine slavni japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji, kojega u Japanu u televizijskom showu gleda 14 milijuna ljudi, trebao stići u Zadar, na treće izdanje "Tuna, Sushi & Wine festivala", jedan od uvjeta bio je – dovedite mi Kevina!

Pred više od tisuću Zadrana, gostiju i uzvanika na gala večeri u zadarskom "Arsenalu", japanski masterchef izveo je demonstraciju obrednog rezanja tune, "maguro kaitai showa", kao vrhunac festivala, a glavni asistent bio mu je – Kevin Ljošaj (17), učenik Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole u Zadru, kuharsko "čudo od djeteta" koje upravo ovih dana završava školovanje za kuhara i kojemu se smiješi vrlo izgledna kuharska karijera.

Kevina i njegova mentora Renata Kraljeva, nastavnika kuharstva koji je i sam nekoć bio polaznik Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole u Zadru, posjetili smo u školskom kabinetu, gdje je tri godine pekao kuharski zanat sa svojim školskim kolegama i nastavnicima.

Veliko iznenađenje

Ozbiljan i koncentriran, Kevin već na prvu loptu ostavlja dojam pravoga profesionalca u kulinarstvu. Kako i ne bi kad uz školski program obavlja praksu u poznatom zadarskom restoranu "Niko" na Puntamici, čuvenom po vrhunskim ribljima specijalitetima, gdje će nakon završetka školovanja odmah nastaviti raditi u kuhinji kao kuharski pomoćnik, a ne sumnjamo da će vrlo brzo napredovati u kulinarskoj hijerarhiji.

– Već sam treću godinu u školi i motivirala me je želja da naučim pripremati jela drugih kultura. U školi su nas profesori naučili dosta toga, pripremu ribljih i mesnih jela, jela od tjestenine... Znam samostalno napraviti kompletan meni, od predjela, juha, salata, glavnih jela, deserta. Najviše me privlače jela s ribom, ali volim pripremati i sve druge vrste jela. Nakon završetka škole namjeravam ostati raditi u restoranu "Niko" – kaže Kevin.

Vrijednog i željnog znanja, uočili su ga japanski majstori sushija tijekom priprema za festival i – ove godine uslijedilo je veliko iznenađenje.

Poziv u Japan

– Japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji pozvao me je da dođem k njemu u Japan i da nastavim izučavati sushi. Rekao sam da trebam završiti školu, ali rado bih došao kod njega. Dosta sam dobro usvojio tehnike pripreme sushija i nije toliko teško kad se nauči. Našim se ljudima u početku sushi nije toliko sviđao, ali sve ga više traže nakon što su održana tri festivala u Zadru na kojima se sushi pripremao od naše jadranske tune, koju Japanci jako cijene – ističe Kevin.

Kako izgleda jedan uobičajeni dan toga marljivog momka koji još nije napunio osamnaest godina?

– Ujutro idem u školu, gdje imam vježbe s nastavnicima. Nakon škole, oko 13, 14 sati, idem na praksu u restoran, gdje chef i ja nekad filetiramo ribu, pripremamo razna riblja jela i ta praksa traje četiri-pet sati, kako bih što više naučio. Tada idem kući, a sutra sve opet ispočetka – kaže Kevin.

– Znači, čitav dan učiš i radiš? Je li ti to problem? Nisu svi tvojih godina baš tako vrijedni.

Nema vremena za kino

– Nije mi problem, volim raditi. Zna biti i teško, nemam baš puno vremena za igru, zafrkanciju, kino, nogomet i slično, ali želim što više naučiti jer volim taj posao. Cilj mi je postati chef kuhinje, a u međuvremenu mi je želja otići u Japan i tamo što više naučiti. Možda se na kraju zaposlim na nekoj jahti kao kuhar, vidjet ćemo...

Kevin je rođen u Njemačkoj, odakle se s obitelji doselio u Zadar kad mu je bilo pet godina. Obitelj mu je, kaže, vrlo ponosna zbog njegova životnog odabira. Ima tri sestre, jedna je u gimnaziji, druga u medicinskoj školi, a treća ide njegovim stopama, u kuharskoj školi tehničarskog smjera.

– Kevine, skuhaš li nekad nešto i svojima kući?

– Skuham, a njima je najdraži gulaš koji pripremam na svoj način. Prste poližu nakon mojeg gulaša – smije se Kevin.
Budući kuharski chef!

Dalmatinska gregada
Kevin je za čitatelje "Slobodne" pripremio ukusno i lagano riblje jelo. Sastojci su brancin, kapula, krumpir, češnjak, peršin, sol, papar, maslinovo ulje i bijelo vino.

– Sve se to pripremi i nareže, posloži se u teću i stavi se kuhati s ribljim temeljcem, toliko da se pokrije krumpir i kapula, a riba da samo malo pliva. Ne smije biti previše vode.

Kuha se poklopljeno 15 minuta na jakoj vatri. I nema miješanja. Skloni se strane, malo se ohladi i posluži. Po želji, na kraju se može poškropiti s malo maslinova ulja.

Naslovnica Život