Mozaik Život

Pri Medicinskom fakultetu u Splitu i hrvatskom centru za globalno zdravlje osnovan ogranak međunarodne organizacije koja se bavi promicanjem medicine utemeljene na dokazima

Medicinsko znanje svijeta i u splitskoj Cochrane knjižnici

Pri Medicinskom fakultetu u Splitu i hrvatskom centru za globalno zdravlje osnovan ogranak međunarodne organizacije koja se bavi promicanjem medicine utemeljene na dokazima

Cochrane centri prikupljaju svu svjetsku literaturu o nekom medicinskom pitanju i nakon pomne analize izvuku zaključak te daju definitivnu preporuku koju stave u Cochrane knjižnicu, kaže dr. sc. Livia Puljak, direktorica hrvatskog ogranka

Cochrane centri prikupljaju svu svjetsku literaturu o nekom medicinskom pitanju i nakon pomne analize izvuku zaključak te daju definitivnu preporuku koju stave u Cochrane knjižnicu, kaže dr. sc. Livia Puljak, direktorica hrvatskog ogranka

Pri Medicinskom fakultetu u Splitu i Hrvatskom centru za globalno zdravlje osnovan je 26. ogranak Cochrane Collaborationa, neprofitne međunarodne organizacije koja se bavi promicanjem medicine utemeljene na dokazima. U Splitu su time otvorena vrata za ulaz najsuvremenije i najsnažnije metode primjene svjetskog znanja u medicini koja pomaže u promicanju zdravstvene skrbi. Ova organizacija proizvodi sustavne pregledne članke o učincima intervencija u zdravstvu i promovira potragu za dokazima u obliku kliničkih istraživanja.

- Cochrane centri, sa svojim stručnjacima, prikupe svu svjetsku literaturu o nekom medicinskom pitanju - lijeku, postupku, zahvatu... i nakon pomne analize izvuku zaključak te daju definitivnu preporuku koju stave na internet, odnosno u Cochrane knjižnicu, pojasnila nam je dr. sc. Livia Puljak, direktorica hrvatskog ogranka. Onaj koga zanima odgovor na neko medicinsko pitanje ili želi riješiti neku dilemu, bilo da je riječ o liječniku, bolesniku, bolesnikovoj rodbini..., može tamo naći najispravniji odgovor u kojem je sažeto sve svjetsko znanje o tome.

- Ova je knjižnica dobar izvor informacija i ravnateljima ustanova kada donose odluke o razvoju i investicijama, ali i ministrima koji financiraju zdravstvo - dodaje prof. dr. Matko Marušić, koji je zajedno sa svojom suprugom, prof. dr. Anom Marušić, inače urednicom Croatian Medical Journala, dao inicijativu da se Hrvatska pridruži ovom ekskluzivnom društvu.

Direktorica hrvatskog ogranka Cochrane centra Livia Puljak na svome radnome mjestu                                                                                         Vladimir Dugandžić / CROPIX
Centar se trenutačno bavi edukacijom zdravstvenog osoblja i promocijom Cochrane knjižnice, a njegova direktorica s ponosom ističe kako se i hrvatski liječnici već aktivno uključuju u ovu mrežu znanja i kreiraju članke. Značaj ovog pothvata prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje plaća pretplatu svim zdravstvenim radnicima koji djeluju na fakultetima i zdravstvenim ustanovama.

Mit vitamina C

Naravno i sami smo zavirili u knjižnicu s najnovijim odgovorima na neka pitanja za koja smo procijenili da vas mogu zanimati. Ovih zimskih dana mnoge muči grlobolja za koju se, u pravilu, traži pomoć liječnika koji često propisuju antibiotike. Je li to pametno s obzirom na to da je riječ o virusnim infekcijama koje se spontano povlače?

U Cochrane članku koji se temelji na 27 studija sa 2835 ispitanika, autori su zaključili da se upotreba antibiotika kod grlobolje ne može ni preporučiti ni zabraniti, nego da liječnici prosude s obzirom na sredinu u kojoj žive. Kod 90 posto pacijenata simptomi grlobolje nestaju za tjedan dana, s antibioticima ili bez njih, pa je korist od njih zanemariva.

Antibiotici nisu jako korisni ni za većinu djece s upalom srednjeg uha, pokazalo je deset drugih studija koje su utvrdile da se 80 posto djece spontano oporavi. Antibiotici ne smanjuju bol kod oboljele djece, ni gluhoću koja može trajati nekoliko tjedana, a imaju dosta neugodne nuspojave te mogu povećati otpornost na antibiotike u općoj populaciji. Provjerili smo i kolika je učinkovitost vitamina C u prevenciji i liječenju prehlade.

Naime, vitamin C se još od 1928. preporučuje za liječenje prehlade nakon što ga je izolirao dobitnik Nobelove nagrade dr. Szent-Gyorgyi, a potom mu je popularnost naglo skočila 1970. kada ga je na temelju nekoliko studija preporučio drugi nobelovac, Linus Pauling, jer navodno velike količine djeluju zaštitno protiv prehlade. Danas zahvaljujući Cochraneovim stručnjacima koji su analizirali više od 30 studija znamo kako preventivno uzimanje velikih količina vitamina C nema nikakvog učinka na učestalost prehlade kao ni na duljinu njezina trajanja.

Bezbroj je ovakvih pitanja i odgovora u on-line knjižnici, kaže dr. sc. Livia Puljak, no neka pitanja su još bez odgovora, jer se na temelju objavljenih znanstvenih studija ne može sa sigurnošću izvesti zaključak.

Koža-na-kožu

Rani kontakt koža-na-kožu majke i djeteta trebalo bi poticati odmah nakon porođaja stavljanjem golog djeteta na majčina gola prsa, spoznali su neuroznanstvenici koji tvrde da takvo ponašanje osigurava ispunjenje osnovnih bioloških potreba. Cilj preglednog članka bio je procijeniti učinak takvog kontakta na dojenje, ponašanje i prilagodbu u zdravoj vezi majka - novorođenče. Trideset studija na 1925 ispitanika potvrdilo je pozitivan učinak na dojenje, veću privrženost majci, češće dodirivanje djeteta, te kraće razdoblje plakanja djeteta. Stoga stručnjaci ne preporučuju odvajanje i oblačenje novorođenčeta prije kontakta s majkom.

 

Naslovnica Život