Mozaik Život

obljetnica smrti

'Mosor me i dalje zafrkava, grob mu GPS-om tražim'

obljetnica smrti

Šaka suza, vrića smija. Ti stihovi Momčila Popadića, jednog novinara Slobodne Dalmacije koji je prerano napustio ovaj svijet, najjednostavnije opisuju atmosferu večeri sjećanja na jednog drugog novinara iste novine, voditelja, pisca i kroničara Milorada Bibića , koja je u ponedjeljak, na drugu godinu Mosorove smrti, održana u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Velika dvorana knjižnice je bila tijesna za sve prijatelje, kolege, poznanike, štovatelje, splitske face i obični svijet, koji je došao čuti još koju Mosorovu batudu i sjetiti se čovjeka koji je bio ikona našeg Splita, kako ga je opisala
Ingrid Poljanić iz Gradske knjižnice.

Večer koju je knjižnica organizirala u znak zahvalnosti svom prijatelju i suradniku bila je kolaž sjećanja na svestranog čovjeka i njegove ljubavi, od košarke, RNK “Split”, novinarstva i pisanja, te ljubavi prema zafrkanciji; sastavljen od snimki radijskog intervjua u kojem Mosor pjeva himnu “Jugoplastike”, isječaka iz Mosorijada te sjećanja na prijatelja koja su s okupljenima podijelili Ivica Flesch, Ivica Ivanišević, Boris Kragić, Vinko Bajrović, Dino Rađa, Žarko Mihaljević, Day Antunović i Damir Dešković.

Dino Rađa rekao je da je njegov odnos s Mosorom bio poseban odnos zajebancije bez granice, u koji su bile uključene njihove obitelji.

- I dan danas imamo takav odnos, samo je malo limitiran. Kad je umra, znam da je mislija na mene jer se da ukopat tamo di mi triba GPS da mu nađen grob. Znam da se on odoli smije kad dođen, ali mu onda ja zapalin sviću s križen jer znam da je to njemu najdraže.

Mosorov prijatelj Mihaljević pričao je o golemoj Bibićevoj ljubavi prema RNK “Split” koja mu je bila u genima jer je s ocem, obalnim radnikom, od malena gledao “Splitove” treninge i utakmice.

Prvi Mosorov urednik, Ivica Flesch, govorio je o njegovim počecima u crnoj kronici u kojoj se začela i njihova crnohumorna zafrkancija. Mosorove prijatelje je Ivica Ivanišević pozvao da se priberu sa sentimentima i komplimentima i da se prisjete manje ugodnih strana Bibićeve ljupkosti koja je Ivaniševića 280 puta osramotila toliko da ga tri oceana ne mogu oprati. Jer, Mosor je bio katkad sklon oteti čovjeku mobitel iz ruke usred razgovora i nepoznatoj osobi s druge strane ispričati kakav vulgaran vic i potom ti vratiti mobitel natrag, pa se ti vadi ..., objasnio je Ivanišević i dodao da se Mosoru opraštalo, jer su za Mosora vrijedila druga pravila nego za normalan svijet.

Piše Sanja Stapić
Snimio Jadran Babić/CROPIX
Naslovnica Život