Mozaik Život

prestižno priznanje

Bruketa & Žinić najbolja mala agencija godine

prestižno priznanje

Pametni oglašivači znaju da su male agencije vrlo kreativne i inovativne, kažu u američkom magazinu Advertising Age, koji je ove godine u sam vrh svrstao dizajnerski dvojac iz Hrvatske

Davor Bruketa i Nikola Žinić, vjerojatno najuspješniji hrvatski dizajnerski dvojac, neprestano javnost iznenađuju svojim zanimljivim novitetima, ali i nagradama. Nakon što su otvorili ured u Beogradu, Beču i Bakuu (Azerbajdžan), proteklih dana stiglo im je priznanje iz Oregona gdje je američki magazin Advertising Age (AdAge) tvrtki Bruketa & Žinić OM dodijelio titulu International Small Agency of the Year.

Advertising Age je vodeći globalni medij namijenjen marketinškoj i medijskoj zajednici, čije je uredništvo ovu inicijativu pokrenulo prije pet godina kako bi istaknulo najbolje agencije koje su ili potpuno neovisne ili koje nisu u većinskom vlasništvu holdinga ili mreže agencija. Žiri sastavljen od najuglednijih američkih agencijskih ljudi proglašava najbolje u SAD-u, te zasebno prema američkim regijama, veličinama agencija, agencijskoj kulturi, kampanji i pro bono kampanji godine, te se imenuje i jedna strana mala agencija godine, odnosno agencija sa sjedištem izvan SAD-a.Ocjenjuje se cjelokupna agencijska priča, organizacija i kultura te strategija, kreativnost i rezultati agencijskih projekata za klijente.

- Nalazimo se u zlatnom dobu za male agencije kada utjecaj nema puno veze s veličinom. Pametni oglašivači znaju da su male agencije spretne, vrlo kreativne i inovativne. Agencije i kampanje koje spadaju u ovu kategoriju su među najboljima u industriji oglašavanja - objasnio je Abbey Klaassen, urednik Advertising Agea. Njegov kolega, izvršni urednik AdAgea, Ken Wheaton dodao je kako su u konkurenciji bile agencije male samo po broju zaposlenika, no ničeg malenog nema u njihovim idejama.

- Nadamo se da će nam ova titula pomoći da se istaknemo na međunarodnoj sceni, posebno sada kada poslujemo i u Azerbajdžanu i u Austriji - rekao je Davor Bruketa.

- Small Agency inicijativa AdAgea je bitna jer stavlja naglasak na one agencije koje se na svim drugim velikim međunarodnim stručnim skupovima teško mogu istaknuti među velikim globalnim mrežama agencija - dodao je Nikola Žinić.

Grafički dizajneri Bruketa i Žinić djeluju zajedno od 1995. godine. Jedna su od najtraženijih agencija za tržišno komuniciranje. Dio njihove grupe su i specijalizirane agencije za brendiranje, Brandoctor, zatim full service digitalna agencija Brlog i prva regionalna agencija specijalizirana za psihologiju i projektiranje prodajnog mjesta – Brigada – koja također radi cjelokupnu uslugu u projektiranju i uređenju prodajnog mjesta kao specifičnog kanala komunikacije.

Nedavno su lansirali vlastiti brend odjeće Brokula & Ž, napravljene od organski uzgojenih sirovina u suradnji s tekstilnim stručnjacima iz Lacune. Posla su tako dali i bivšim radnicama “Kamenskog”. Počeli su s majicama i donjim rubljem, asortiman se širi na dječju odjeću, a zatim i na posteljinu, ručnike... Svaki komad odjeće na unutarnjoj strani nosi skrivene poruke.

Merien Ilić
Naslovnica Život