Mozaik Život

ekskluzivna kapljica

Zlatan crljenak zvijezda londonske Masterclass degustacije

ekskluzivna kapljica

Kaštelanski crljenak, odnosno tribidrag je sorta koja je svojom pričom i poviješću fascinirala autore

U starom viktorijanskom hotelu „Landmark“ u Londonu održana je u organizaciji Decantera velika i dugo očekivana promocija knjige “Wine grapes: A complete guide to 1,388 vine varieties, their origins and flavours“, koju je sav vinski svijet i prije nego je službeno promovirana proglasio biblijom svjetskih vina.

U sklopu ovog događaja godine Decantera upriličena je ekskluzivna Masterclass degustacija samo 9 posebno odabranih vina. U taj rijetki svjetski odabir ušao je „Crljenak kaštelanski“ Zlatana Plenkovića te bio i u tom društvu među najznalačkijim nepcima svijeta posebno primijećen, posvjedočili su nam nakon povratka iz Londona prof. dr. Edi Maletić i prof. dr. Ivan Pejić (autori otkrića da je američki zinfandel zapravo kaštelanski crljenak, drugog imena tribidrag), koji su kao gosti autora „svjetske vinske biblije“ sudjelovali na velikoj promociji i degustaciji u Londonu.

Najprije zašto ovu knjigu nazivaju biblijom svjetskog vinarstva? Riječ je o najvećem vodiču kroz svjetske vinske sorte ikad napisanom, koji ima oko 1200 stranica i teži čak tri kilograma. Autori ovog zaista vrhunskog studioznog djela su najčuvenija svjetska vinska novinarka i kritičarka Jancis Robinson, njezina asistentica Juliea Harding i švicarski genetičar botaničar dr. José Vouillamoza, koji se specijalizirao za područje genetičke analize vinove loze.

Knjiga, koja ima i pozamašnu cijenu od 120 funti (oko 1100 kuna), na tankim stranicama (baš kao biblijskim!) predstavlja 1388 sorti vinove loze iz cijeloga svijeta. Svaka sorta detaljno je predstavljena: od mjesta gdje je rođena, okusa i bukea vina, njezine povijesti i rodbinskih veza s drugim sortama pa do današnjih vremena i najboljih proizvođača vina te sorte.

Objašnjeno je odakle izvorno dolaze i kako različite sorte imaju međusobne rodbinske veze, što je predstavljeno kroz 14 kompliciranih fascinantnih obiteljskih stabala. U knjizi su zastupljene sorte od onih iz mediteranskih zemalja do onih iz Amerike, Japana i Tajlanda. S najviše svojih sorti zastupljena je Italija (377 sorti), pa Francuska (204), Španjolska (84), Grčka (77)...

Hrvatska je predstavljena s 39 svojih sorti. Međutim, kaštelanski crljenak, odnosno tribidrag, sorta je koja je očigledno najviše svojom pričom i poviješću fascinirala autore. Ni jedna druga sorta, uvjerili smo se listajući knjigu, nema u ovom impresivnom vodiču toliki prostor. Na čak pet stranica autori Jancis Robinson, Juliea Harding i dr. José Vouillamoza pričaju priču o hrvatskoj sorti tribidrag, odnosno kaštelanskom crljenku.

A da ta hrvatska imena već i u jeziku svjetskih poznavatelja vina postaju poznata svjedoči i stranica na kojoj treba biti opisana američka sorta zinfandel. Ispod naziva zinfandel piše samo „pogledati pod tribidrag“. Kako je bilo na promociji knjige i potom na Masterclass degustaciji (za koju je ulaznica koštala oko 900 kuna!) ispričali su nam prof. dr. Pejić i prof. dr. Maletić:

- Kušalo se 9 vina rijetkih sorti iz cijelog svijeta. Bilo je pet bijelih i četiri crna vina. Počelo se s vinom sorte guais blanc, koje je stiglo iz Švicarske. Riječ je o rijetkoj, skoro izgubljenoj sorti za koju se zna da je bila Kazanova među sortama i da je roditelj mnogim danas poznatim svjetskim sortama. Zadnje vino na degustaciji bio je „Zlatan crljenak“ Zlatana Plenkovića i po reakcijama prisutnih izazvao je najviše oduševljenja od svih vina na kušanju. Nakon službene promocije, hrvatski profesori su, zajedno sa Švicarcima koji su na kušanje donijeli vino sorte guais blanc, te autorima izvanrednog vodiča, završili na maloj privatnoj večeri za gušt u jednom restoranu u Sohou, gdje se kušalo još crljenaka, odnosno tribidraga.

meri šilović

Financial Times – Pohvala tribidragu

Da su autori svjetske biblije vinarstva fascinirani tribidragom i njegovom pričom, koja se posljednjih godina otkrivala u maniri najboljih forenzičkih storija, posvjedočio je nedavno i poznati Financial Times. Na dvije velike stranice najavljuje knjigu „Wine grapes...“ i donosi priču Jancis Robinson. Ona govori o poznatim sortama svijeta i njihovim rodbinskim vezama, ali u cijeloj trećini velikog teksta priča detaljnu povijesnu priču o hrvatskoj vinskoj sorti tribidrag i kaže da ju je pripremajući knjigu upravo ta priča najviše fascinirala. Financial Times u okviru ističe njezin citat: „Originalno ime zinfandela je tribidrag, otkriće koje držim najdragocjenijim iz našeg četverogodišnjeg istraživanja vinograda.“

Naslovnica Život