ŽivotPOČNITE GOVORITI 'NE'

Božić bez nervoze i stresa? Moguće je - ako se držite ovih provjerenih strategija

Piše M.Dr.
NO STRES.JPG

Pripremajući popise za blagdansku kupovinu, osmišljavajući poklone za naše najdraže kao i veliko pospremanje doma preplavljuje nas dodatnim opterećenjima, a vremenom smo uvijek ograničeni i svaki puta nam nedostaje još koji sat. Osim stresa, nerijetko se javlja i ljutnja jer je većina stvari na ženama.

Od popisa, pospremanja, obavljanja kupnje, uređenja doma, pripremanja hrane i kolača, organizacije obiteljskih okupljanja...Kako ih vrlo mali broj može promijeniti spomenute okolnosti predlažemo neke od 'alata' koji mogu biti podrška u ovo vrijeme blagdana i praznika kako bi stabilizirale svoj unutrašnji mir, prenosi journal.hr

1. Koristite svoj dah da postignete balans emocija – vježbe disanja. Jer ono što ne 'teče' ostaje zaglavljeno i počinje stagnirati, što vodi u mentalni i psihički stres. Također su korisne vježbe opuštanja prije spavanja ili meditacija koje pomažu umiriti se i otpustiti sve brige i stres nakupljen na kraju dana, a ujedno omogućavaju nove mogućnosti i uspostavljanje ravnoteže i smirenosti nakon intenzivnijeg razdoblja stresa.

2. Promijenite način razmišljanja. Na način kao da zamijenite vrpcu. Nema savršenstva i zato otpustite sve ono što vam više nije potrebno i ne podržava vas. Pokušajte staviti fokus samo na pozitivne misli, a one druge pustite neka prolaze bez da im pridajete značenje. Na taj način nećete mislima privlačiti negativne ljude, događaje i situacije.

3. Budite nježni prema sebi i osluškujte svoje želje i potrebe – afirmirajte. Tu će vam svakako pomoći kreiranje svojih osobnih afirmacija. Afimacije su sve pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem trenutku koje ne sadrže negaciju. Što više i češće ih budete ponavljali to će one brže postati istina i vaša nova životna priča. Evo nekoliko:

-Ovih blagdana oslobađam se stresa i odlučujem uživati u svakom trenutku.

-Blagdane provodim sa ljudima koji su mi dragi i koji me vole, prihvaćaju, cijene i poštuju.

-Sam/a određujem svoj tempo predblagdanskih priprema bez dodatnog pritiska ljudi oko mene.

-Ovih blagdana brinem o sebi osluškujući svoje vlastite želje i potrebe.

-Odlučujem voljeti i prihvatiti sebe i svaki svoj dio u potpunosti.

4. Sjetite se što vam je važno. Ako je to odmor i spavanje, odmorite se i naspavajte, ako je pospremanje, pospremite, ako je druženje, uživajte u druženju birajući društvo koje će vas razveseliti i u kojem ćete se osjećati ugodno. Bitno je da radite ono što želite i volite i da se pri tom zabavite.

5. Ne bojte se reći 'ne'. Možda je baš ovo vrijeme pravi početak da donesete odluku kojom ćete se konačno izboriti za sebe i postaviti svoje granice. Ukoliko nešto ne želite, budite slobodni to izraziti bez osjećaja krivnje i grižnje savjesti da će vam netko zamjeriti i da ste učinili nešto loše.

Sjetite se da svaki put kada nekom kažete 'ne' vezano za nešto što vam je oduvijek smetalo i uzimalo previše energije, rekli ste 'da' sebi. A to je najvažnije.

#BOžIć#BLAGDANI#STRES