Život85-godišnjka s hvara, koji se 64 godine služi međunarodnim jezikom, ovih je dana dobio dva vrijedna priznanja

Barba Dinko bi besplatno podučavao esperanto

Piše Joomla\CMS\User\User
Jedini živući hvarski esperantist Dinko Matković (85) iz Vrboske, kraj 2009. godine dočekuje s priznanjem Udruge zagrebačkih esperantista kao veteran koji je više od pet desetljeća svojim ustrajnim i plodonosnim radom pridonosio unapređenju Zamenhofove ideje u Hrvatskoj i svijetu.

To zasluženo priznanje barba Dinko je dobio nedavno, u povodu 150. godišnjice rođenja Lazara Ludwiga Zamenhofa, tvorca toga međunarodnog jezika, a primio ga je u Esperantskom društvu u Splitu.

I to nije sve, poznati poljski esperantist Georgo Handzlik prošle je godine objavio antologiju originalnih esperantskih aforizama “Verdeskaj Pensoj” (“Zelenkaste misli”) u koju je uvrstio čak 29 Matkovićevih aforizama.

Oni su prethodno objavljeni u barba Dinkovoj knjizi “333 Cerbaj Impulsoj” iz 2001. godine, za koju je dobio prestižnu nagradu u Kini, iako se on i ranije istaknuo pisanjem u toj književnoj formi za “Pomet” u “Slobodnoj Dalmaciji”, za Radio Split i druge medije.

Krenulo od postolara

- Naravno da sam počašćen dobivenim priznanjem, ali jednako sam tako zadovoljan što su moji aforizmi uvršteni u Handzlikovu knjigu, zajedno s još 55 autora. On ih je s pravom nazvao “Zelenkaste misli” jer je “zelena zvijezda” zapravo simbol nas esperantista. No, sada kada sam proživio puno toga, mogu reći da sam esperanto naučio poprilično rano i samostalno, a upravo taj jezik mi je puno pomogao da proširim svoje znanje i obogatim životno iskustvo, pa ću stoga sve do smrti zasigurno ostati vjeran Zamenhofovoj humanoj ideji – kazao je šjor Dinko, uz pojašnjenje kako je on studirao i dugi niz godina predavao engleski u školama, a i dandanas bolje govori i piše na esperantu, pa bi stoga rado i besplatno tom jeziku podučio sve koji su zainteresirani.

A jezik L.L. Zamenhofa u hvarskoj Maloj Veneciji je prije čak osam desetljeća usvojila jedna grupa postolara, među kojima se posebno istaknuo Toma Havana i ostao mu vjeran do kraja života.

Za barba Dinka slobodno možemo reći da je njegov pravi nasljednik, jer se on već 64 godine druži s esperantom i sudjelovao je na brojnim međunarodnim seminarima i kongresima Svjetske esperantske organizacije (Zagreb, Göteborg, Peking, Firenca i Roterdam).

Zato su mu svi poželjeli dobro zdravlje i sreću kako bi nadolazeće 2010. mogao otputovati i na svjetski kongres u Havanu.

mirko crnčević / epeha


#ESPERANTO