stdClass Object ( [id] => 570025 [title] => 'Kad su naši roboti nogometaši počeli zabijati golove, ruski komentator je vikao Rakitić, Subašić!': mladi splitski genijalni umovi Sankt-Peterburg su bacili na koljena [alias] => 39-kad-su-nasi-roboti-nogometasi-poceli-zabijati-golove-ruski-komentator-je-vikao-rakitic-subasic-39-mladi-splitski-genijalni-umovi-sankt-peterburg-su-bacili-na-koljena [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Darijan Gudelj ime je koje, ako ga već dosad niste uočili, a zacijelo su ga registrirali ipak većinom oni kojima se životni interesi vrte oko robotike i računarstva, zaista valja zapamtiti.

Uvjereni smo da ćemo ga u godinama koje slijede slušati u kontekstu izvanrednih uspjeha i velikog potencijala i to u branši za koju se, u konkurenciji zemalja poput Japana, Kanade, Njemačke, Hrvatska čini tako malom i skromnom. O robotici govorimo, za koju jedva da vjerujemo da možemo imati ozbiljan i moćan tim koji konkurira svijetu. A imamo ga. I još je iz Splita. Okupljen pod krovom FESB-a. I rastura.

FESB-ov tim je, naime, upravo briljirao i pokupio 1. nagradu na svjetski uglednom natjecanju Robofinist u Rusiji, gdje su njihovi roboti nogometaši "pomeli" 16 ekipa. I tko kaže da su hrvatski nogometaši iz Rusije vratili "tek" srebrni? Upravo su nas doslovno pozlatili.

U ekipi je dakako bio Gudelj s početka naše priče, 17-godišnji učenik 3. razreda splitskog MIOC-a. I ako je Darijan, na prvi susret makar, samozatajni genijalac, kolega iz tima, Kaštelanin Paško Zekić, inače "prvaš" Elektrotehničke škole, genijalac je i rođeni glasnogovornik ove impresivne družbe.

Treća karika je Antonio Nikolić, učenik drugog razreda MIOC-a, visok i odmjeren u riječima, onako ozbiljno spreman govoriti na televiziji. Četvrti je Alan Sladojević, tek sedmaš OŠ Spinut, a koji se već ubrojio među najbolje.

Respektabilna ekipa kojoj je FESB širom otvorio vrata svog laboratorija, ali pružio i puno više, predvođena inženjerom Tonijem Jagnjićem iz Zajednice za tehničku kulturu grada i županije i jedan od osnivača i voditelja Udruge mladi robotičari iz Splita, na ruskom je nogometnom terenu u igri imala, kako su pravila prvenstva i nalagala, dva robota; jedan je bio igrač, a drugi golman.

Roboti nogometaši 16 ekipa koje su se natjecale u toj kategoriji mogli su, naime, različito izgledati i biti različito koncipirani, ali ni jedan nije smio biti ni grama teži od 1,1 kg. Taj zahtjev itekako je poticao dovitljivost konstruktora, koji su morali reducirati odabir na ono što robotu najnužnije treba.

'Svaku smo utakmicu pobijedili s 10 razlike!'

"U Rusiji smo svaku utakmicu pobijedili s 10 razlike u golovima, što je bio impresivan rezultat! Imali smo naravno i nekih problema poput onih s regulatorom napona, izazova poput onog da nam robot ne prijeđe crtu, pa da ne bude na minutu izbačen izvan terena, ali sve je super prošlo!

Kad su naši roboti počeli davati golove, ruski komentator ih je počeo nazivati imenima Rakitića, Modrića, golman je bija Subašić!" - prepričava nam kroz osmijeh i s neskrivenim ponosom "glasnogovornik" Paško Zekić, podvlačeći kako su splitski robotići nogometaši postigli impresivnih 70 zgoditaka, a primili manje od deset.

Premda smo pomislili kako su Rusi ove godine potpuno "ufurani" u nogometnu priču, pa su nakon Svjetkog prvenstva s nogometašima od krvi i mesa upriličili i jedno s onima od uzv senzora, čipova i baterija, ispostavilo se ipak da je tema natjecanja po kategorijama po svjetskim propozicijama otprije bila zadana, pa se nogometni "dupleks" slučajno dogodio.

No ne bave se splitski robotički talenti samo proizvodnjom "zabavnog sadržaja", poput robota nogometaša, Antonio Nikolić nam otkriva projekt u kojeg je uključen sa svojom 3. gimnazijom za natjecanje iz informatike i koji ga jako veseli, a to je izrada kante koja samostalno razvrstava otpad.

"Znači, ubacite različite vrste otpada, a kanta ih sama selektira i razvrstava i tu ćemo koristiti čak i umjetnu inteligenciju, bit će super! Radimo i na aplikaciji e-turizam, koja bi mogla pomoći i policajcima u regulaciji prometnih gužvi po gradu za vrijeme turističke sezone, ali i turistima u njihovim svakodnevnim potrebama" - nabraja entuzijastično Antonio.

Tu se u priču konačno uključuje samozatajni Darijan Gudelj i fino nam predočava koliko je, sve skupa, priprema za natjecanje poput ovoga važna i korisna za budući kreativni rast svakoga tko se vidi u robotici.

"Gledajte, kad se rade projekti za natjecanje, tu se pokušava napraviti top proizvod, proizvesti što savršeniji sistem. Naučene stvari se sad mogu puno lakše primijeniti na neke osnovnije proizvode, na primjer, možemo napraviti sistem prepoznavanja tko je ušao u kuću, automatsko otvaranje vrata..." - pojašnjava Gudelj.

Investitori vrebaju

Na naše pitanje vrebaju li investitori na ovakvim natjecanjima inteligenciju s novim idejama i je li netko već njih pokušao vrbovati u svoje timove, Gudelj potvrđuje da se i to događa.

Rad na sebi, upornost i stremljenje ka višem cilju i u ovoj su se priči pokazali ključnima, a to nam potvrđuju i mentori ove iznimne četvorke.

"S Darijanom sam počeo surađivati kad je bio 6. razred, kad je počeo dolaziti u Zajednicu tehničke kulture, svi su oni bili manja djeca, još klinci, kad su počinjali, a pogledajte gdje su dogurali. To pokazuje koliko se radilo, koliko je važan taj kontinuitet, ovi uspjesi nisu slučajni i nisu jednokratne epizode" - apostrofira ing. Jagnić, s kojim se apsolutno slaže i prof. Zoran Vukić, nastavnik u OŠ Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici, zaslužan za robotički uspon mladog Zekića, koji je s Darijanom na Robocupu u Kanadi ove godine osvojio i visoko 4. mjesto u dojmljivoj konkurenciji od 27 zemalja.

"Uspješno surađujemo već desetak godina, imamo isti cilj i istu snažnu motivaciju u radu s nadarenom djecom, a tu nas je prepoznala i prof. Mirjana Bonković s FESB-a i pružila ruku. Samo ovakvom suradnjom, lišenom bilo kakve zavisti i konkurentskog stava zajedno se može stvarati jaka reprezentacija i postizati ozbiljni uspjesi, što se kod nas i događa" - podvukao je zadovoljno Zoran Vukić.

Prof. dr. sc. Mirjana Bonković s FESB-a sa zadovoljstvom je istakla kako je suradnja faksa s mladim talentima počela prije dvije godine kada je Darijan, tada već renomirani robotičar Udruge mladi robotičari i nositelj srebrne medalje sa svjetskog prvenstva RoboCup koje se održavalo u Leiptzigu, potražio snažniju podršku za nadogradnju budućeg natjecateljskog robo-tima, te se priključio Udruzi za robotiku Split, koja djeluje pri FESB-u.

"Uvidjevši Darijanov potencijal, otvorili smo mu vrata laboratorija pri Katedri za automatiku i sustave, čiji nastavnici podržavaju aktivnosti Udruge. Smišljeno su se naručivale komponente robota tako da se sve može koristiti i za nastavu, i biti predmetom dobre zabave i učenja, za sve koji se, iz bilo kojeg razloga, žele baviti robotikom." - kazuje nam prof. Bonković, koja nije propustila istaknuti podršku uspješnoj robo turneji Hrvatskog robotičkog saveza, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Kaštela, a za omogućeni odlazak u Rusiju posebno se zahvalila Končaru i Riboli.

 

Autonoman u igri

Robot se sastoji od četiri motora, šest ultrazvučnih senzora, bluetooth modula, deset senzora linije, 1 kompasa, kamere, regulatora napona, Arduino Teenseya 3.6 i 2 kontrolera za motore.

"Konstrukcija je napravljena pomoću 3D printanja na Anet A8 printeru, korištena je PLA plastika i dobili smo konstrukciju koja ima jednaku težinu kao i karbonska no s manje čvrstoće" - pojašnjava nam tehničke performanse ing. Jagnjić, ponosan što je ekipa većinu dijelova sama izrađivala i projektirala.

"Robot je programiran da prati loptu, održava se unutar terena odnosno bijelih linija i da bude u potpunosti autonoman u svome radu..." - dodaje, kao da je sasvim prirodno da robot bude 'autonoman u igri'. A očito je...

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O NJIMA ĆETE JOŠ ČUTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-10-14 13:41:40 [created_by] => 3166 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-10-15 09:10:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-10-14 13:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4631 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/10\/15\/roboticari_fesb3-121018.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/12\/Mozaik\/10370038.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/12\/Mozaik\/10370034.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/12\/Mozaik\/10370037.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["roboticari_fesb3-121018","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1232x840"},{"size0":"1920x1261"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1296"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38649550 Threads: 3 Questions: 7115088537 Slow queries: 3306019 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608800780 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-kad-su-nasi-roboti-nogometasi-poceli-zabijati-golove-ruski-komentator-je-vikao-rakitic-subasic-39-mladi-splitski-genijalni-umovi-sankt-peterburg-su-bacili-na-koljena-570025 [printLink] => /mozaik/zivot/39-kad-su-nasi-roboti-nogometasi-poceli-zabijati-golove-ruski-komentator-je-vikao-rakitic-subasic-39-mladi-splitski-genijalni-umovi-sankt-peterburg-su-bacili-na-koljena-570025?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 33407 [name] => FESB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fesb [link] => /tag/fesb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357787 [name] => robotičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roboticari [link] => /tag/roboticari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 416612 [name] => darijan gudelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darijan-gudelj [link] => /tag/darijan-gudelj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 416613 [name] => Robofinist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robofinist [link] => /tag/robofinist ) [4] => stdClass Object ( [id] => 416614 [name] => Paško Zekić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-zekic [link] => /tag/pasko-zekic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 416615 [name] => Antonio Nikolić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonio-nikolic [link] => /tag/antonio-nikolic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 416616 [name] => Alan Sladojević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alan-sladojevic [link] => /tag/alan-sladojevic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 416617 [name] => Toni Jagnjić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-jagnjic [link] => /tag/toni-jagnjic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O NJIMA ĆETE JOŠ ČUTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Kad su naši roboti nogometaši počeli zabijati golove, ruski komentator je vikao Rakitić, Subašić!': mladi splitski genijalni umovi Sankt-Peterburg su bacili na koljena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/15/roboticari_fesb3-121018.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => roboticari_fesb3-121018 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/15/roboticari_fesb3-121018.jpg [title] => roboticari_fesb3-121018 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/12/Mozaik/10370038.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/12/Mozaik/10370034.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/12/Mozaik/10370037.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Darijan Gudelj ime je koje, ako ga već dosad niste uočili, a zacijelo su ga registrirali ipak većinom oni kojima se životni interesi vrte oko robotike i računarstva, zaista valja zapamtiti.

Uvjereni smo da ćemo ga u godinama koje slijede slušati u kontekstu izvanrednih uspjeha i velikog potencijala i to u branši za koju se, u konkurenciji zemalja poput Japana, Kanade, Njemačke, Hrvatska čini tako malom i skromnom. O robotici govorimo, za koju jedva da vjerujemo da možemo imati ozbiljan i moćan tim koji konkurira svijetu. A imamo ga. I još je iz Splita. Okupljen pod krovom FESB-a. I rastura.

FESB-ov tim je, naime, upravo briljirao i pokupio 1. nagradu na svjetski uglednom natjecanju Robofinist u Rusiji, gdje su njihovi roboti nogometaši "pomeli" 16 ekipa. I tko kaže da su hrvatski nogometaši iz Rusije vratili "tek" srebrni? Upravo su nas doslovno pozlatili.

U ekipi je dakako bio Gudelj s početka naše priče, 17-godišnji učenik 3. razreda splitskog MIOC-a. I ako je Darijan, na prvi susret makar, samozatajni genijalac, kolega iz tima, Kaštelanin Paško Zekić, inače "prvaš" Elektrotehničke škole, genijalac je i rođeni glasnogovornik ove impresivne družbe.

Treća karika je Antonio Nikolić, učenik drugog razreda MIOC-a, visok i odmjeren u riječima, onako ozbiljno spreman govoriti na televiziji. Četvrti je Alan Sladojević, tek sedmaš OŠ Spinut, a koji se već ubrojio među najbolje.

Respektabilna ekipa kojoj je FESB širom otvorio vrata svog laboratorija, ali pružio i puno više, predvođena inženjerom Tonijem Jagnjićem iz Zajednice za tehničku kulturu grada i županije i jedan od osnivača i voditelja Udruge mladi robotičari iz Splita, na ruskom je nogometnom terenu u igri imala, kako su pravila prvenstva i nalagala, dva robota; jedan je bio igrač, a drugi golman.

Roboti nogometaši 16 ekipa koje su se natjecale u toj kategoriji mogli su, naime, različito izgledati i biti različito koncipirani, ali ni jedan nije smio biti ni grama teži od 1,1 kg. Taj zahtjev itekako je poticao dovitljivost konstruktora, koji su morali reducirati odabir na ono što robotu najnužnije treba.

'Svaku smo utakmicu pobijedili s 10 razlike!'

"U Rusiji smo svaku utakmicu pobijedili s 10 razlike u golovima, što je bio impresivan rezultat! Imali smo naravno i nekih problema poput onih s regulatorom napona, izazova poput onog da nam robot ne prijeđe crtu, pa da ne bude na minutu izbačen izvan terena, ali sve je super prošlo!

Kad su naši roboti počeli davati golove, ruski komentator ih je počeo nazivati imenima Rakitića, Modrića, golman je bija Subašić!" - prepričava nam kroz osmijeh i s neskrivenim ponosom "glasnogovornik" Paško Zekić, podvlačeći kako su splitski robotići nogometaši postigli impresivnih 70 zgoditaka, a primili manje od deset.

Premda smo pomislili kako su Rusi ove godine potpuno "ufurani" u nogometnu priču, pa su nakon Svjetkog prvenstva s nogometašima od krvi i mesa upriličili i jedno s onima od uzv senzora, čipova i baterija, ispostavilo se ipak da je tema natjecanja po kategorijama po svjetskim propozicijama otprije bila zadana, pa se nogometni "dupleks" slučajno dogodio.

No ne bave se splitski robotički talenti samo proizvodnjom "zabavnog sadržaja", poput robota nogometaša, Antonio Nikolić nam otkriva projekt u kojeg je uključen sa svojom 3. gimnazijom za natjecanje iz informatike i koji ga jako veseli, a to je izrada kante koja samostalno razvrstava otpad.

"Znači, ubacite različite vrste otpada, a kanta ih sama selektira i razvrstava i tu ćemo koristiti čak i umjetnu inteligenciju, bit će super! Radimo i na aplikaciji e-turizam, koja bi mogla pomoći i policajcima u regulaciji prometnih gužvi po gradu za vrijeme turističke sezone, ali i turistima u njihovim svakodnevnim potrebama" - nabraja entuzijastično Antonio.

Tu se u priču konačno uključuje samozatajni Darijan Gudelj i fino nam predočava koliko je, sve skupa, priprema za natjecanje poput ovoga važna i korisna za budući kreativni rast svakoga tko se vidi u robotici.

"Gledajte, kad se rade projekti za natjecanje, tu se pokušava napraviti top proizvod, proizvesti što savršeniji sistem. Naučene stvari se sad mogu puno lakše primijeniti na neke osnovnije proizvode, na primjer, možemo napraviti sistem prepoznavanja tko je ušao u kuću, automatsko otvaranje vrata..." - pojašnjava Gudelj.

Investitori vrebaju

Na naše pitanje vrebaju li investitori na ovakvim natjecanjima inteligenciju s novim idejama i je li netko već njih pokušao vrbovati u svoje timove, Gudelj potvrđuje da se i to događa.

Rad na sebi, upornost i stremljenje ka višem cilju i u ovoj su se priči pokazali ključnima, a to nam potvrđuju i mentori ove iznimne četvorke.

"S Darijanom sam počeo surađivati kad je bio 6. razred, kad je počeo dolaziti u Zajednicu tehničke kulture, svi su oni bili manja djeca, još klinci, kad su počinjali, a pogledajte gdje su dogurali. To pokazuje koliko se radilo, koliko je važan taj kontinuitet, ovi uspjesi nisu slučajni i nisu jednokratne epizode" - apostrofira ing. Jagnić, s kojim se apsolutno slaže i prof. Zoran Vukić, nastavnik u OŠ Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici, zaslužan za robotički uspon mladog Zekića, koji je s Darijanom na Robocupu u Kanadi ove godine osvojio i visoko 4. mjesto u dojmljivoj konkurenciji od 27 zemalja.

"Uspješno surađujemo već desetak godina, imamo isti cilj i istu snažnu motivaciju u radu s nadarenom djecom, a tu nas je prepoznala i prof. Mirjana Bonković s FESB-a i pružila ruku. Samo ovakvom suradnjom, lišenom bilo kakve zavisti i konkurentskog stava zajedno se može stvarati jaka reprezentacija i postizati ozbiljni uspjesi, što se kod nas i događa" - podvukao je zadovoljno Zoran Vukić.

Prof. dr. sc. Mirjana Bonković s FESB-a sa zadovoljstvom je istakla kako je suradnja faksa s mladim talentima počela prije dvije godine kada je Darijan, tada već renomirani robotičar Udruge mladi robotičari i nositelj srebrne medalje sa svjetskog prvenstva RoboCup koje se održavalo u Leiptzigu, potražio snažniju podršku za nadogradnju budućeg natjecateljskog robo-tima, te se priključio Udruzi za robotiku Split, koja djeluje pri FESB-u.

"Uvidjevši Darijanov potencijal, otvorili smo mu vrata laboratorija pri Katedri za automatiku i sustave, čiji nastavnici podržavaju aktivnosti Udruge. Smišljeno su se naručivale komponente robota tako da se sve može koristiti i za nastavu, i biti predmetom dobre zabave i učenja, za sve koji se, iz bilo kojeg razloga, žele baviti robotikom." - kazuje nam prof. Bonković, koja nije propustila istaknuti podršku uspješnoj robo turneji Hrvatskog robotičkog saveza, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Kaštela, a za omogućeni odlazak u Rusiju posebno se zahvalila Končaru i Riboli.

 

Autonoman u igri

Robot se sastoji od četiri motora, šest ultrazvučnih senzora, bluetooth modula, deset senzora linije, 1 kompasa, kamere, regulatora napona, Arduino Teenseya 3.6 i 2 kontrolera za motore.

"Konstrukcija je napravljena pomoću 3D printanja na Anet A8 printeru, korištena je PLA plastika i dobili smo konstrukciju koja ima jednaku težinu kao i karbonska no s manje čvrstoće" - pojašnjava nam tehničke performanse ing. Jagnjić, ponosan što je ekipa većinu dijelova sama izrađivala i projektirala.

"Robot je programiran da prati loptu, održava se unutar terena odnosno bijelih linija i da bude u potpunosti autonoman u svome radu..." - dodaje, kao da je sasvim prirodno da robot bude 'autonoman u igri'. A očito je...

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
roboticari_fesb3-121018



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-kad-su-nasi-roboti-nogometasi-poceli-zabijati-golove-ruski-komentator-je-vikao-rakitic-subasic-39-mladi-splitski-genijalni-umovi-sankt-peterburg-su-bacili-na-koljena-570025 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a1da9365843c88dd5be0c912f37e91bbc34b493 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BKad+su+na%C5%A1i+roboti+nogometa%C5%A1i+po%C4%8Deli+zabijati+golove%2C+ruski+komentator+je+vikao+Rakiti%C4%87%2C+Suba%C5%A1i%C4%87%21%26%23039%3B%3A+mladi+splitski+genijalni+umovi+Sankt-Peterburg+su+bacili+na+koljena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-kad-su-nasi-roboti-nogometasi-poceli-zabijati-golove-ruski-komentator-je-vikao-rakitic-subasic-39-mladi-splitski-genijalni-umovi-sankt-peterburg-su-bacili-na-koljena-570025 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-kad-su-nasi-roboti-nogometasi-poceli-zabijati-golove-ruski-komentator-je-vikao-rakitic-subasic-39-mladi-splitski-genijalni-umovi-sankt-peterburg-su-bacili-na-koljena-570025 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O NJIMA ĆETE JOŠ ČUTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotO NJIMA ĆETE JOŠ ČUTI

'Kad su naši roboti nogometaši počeli zabijati golove, ruski komentator je vikao Rakitić, Subašić!': mladi splitski genijalni umovi Sankt-Peterburg su bacili na koljena

14. listopada 2018. - 15:41
roboticari_fesb3-121018

Darijan Gudelj ime je koje, ako ga već dosad niste uočili, a zacijelo su ga registrirali ipak većinom oni kojima se životni interesi vrte oko robotike i računarstva, zaista valja zapamtiti.

Uvjereni smo da ćemo ga u godinama koje slijede slušati u kontekstu izvanrednih uspjeha i velikog potencijala i to u branši za koju se, u konkurenciji zemalja poput Japana, Kanade, Njemačke, Hrvatska čini tako malom i skromnom. O robotici govorimo, za koju jedva da vjerujemo da možemo imati ozbiljan i moćan tim koji konkurira svijetu. A imamo ga. I još je iz Splita. Okupljen pod krovom FESB-a. I rastura.

FESB-ov tim je, naime, upravo briljirao i pokupio 1. nagradu na svjetski uglednom natjecanju Robofinist u Rusiji, gdje su njihovi roboti nogometaši "pomeli" 16 ekipa. I tko kaže da su hrva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:31