stdClass Object ( [id] => 1318179 [title] => Zbog ovog fatalnog trenda u liječenju akni možete umrijeti! One su kožni i psihološki problem, evo kako valja s njima... [alias] => zbog-ovog-fatalnog-trenda-u-lijecenju-akni-mozete-umrijeti-one-su-kozni-i-psiholoski-problem-evo-kako-valja-s-njima [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo je sretnika koji se u svojoj tinejdžerskoj dobi nisu susreli s problemom akni, a svi koji jesu potvrdit će da su im ti neugodni prištići mjesecima bili noćna mora, nerješiv problem koji ih je bacao u očaj ili u neko još teže stanje. U tom razdoblju mladi primjenjuju sva moguća čuda, slušaju savjete prijatelja tražeći instant-rješenje koje će im već sutra vratiti glatku i sjajnu kožu. Danas su tinejdžeri skloni vjerovati društvenim mrežama i iskušati sve moguće pripravke koji se nude iako oni mogu biti štetni ili pogoršati ili čak izazivati akne. Ali to je doba kad se mora probati i nikoga ne slušaju.

Posebnu pažnju nedavno su privukli videozapisi na TikToku koji promoviraju upotrebu cijanida u borbi protiv akni, a koji su izazvali brojna upozorenja liječnika. Stručnjaci se boje da bi lažni trend, koji je prikupio milijune pregleda, mogao biti smrtonosan.

Podsjetimo, u jednom videu na TikToku mlada žena tvrdi da je poskrivećki hranila svoga dečka sjemenkama koje sadrže otrovan kemijski spoj i da je to očistilo njegove akne. Inače, amigdalin, koji se nalazi u košticama marelice, sjemenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima, nakon konzumiranja se u organizmu pretvara u cijanid i može uzrokovati trovanje. U koncentriranim količinama napada srce, dišni sustav i središnji živčani sustav te može ubiti čovjeka za nekoliko minuta.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi koštice marelice kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri koštice odjednom može premašiti preporučenu sigurnu razinu.

Opasan trend

---

image

Ne nasjedajte na trikove o brzinskom izliječenju konzumirajući koštice ove voćke 

Afp
---

Jedan video na TikToku, koji ima više od 473.000 pregleda i 80.000 lajkova, prikazuje ženu koja objašnjava kako ima čistu kožu zbog toga što je kao dijete jela koštice marelice.

Još jedna korisnica TikToka tvrdi da jede sjemenke marelice kako bi se riješila akni. Svojim je pratiteljima poručila: “Koža mi je znatno glađa nego prije i, sve u svemu, u posljednje sam vrijeme boljeg raspoloženja.”

Žena nastavlja objašnjavajući da je počela jedući tri sjemenke dnevno, a sada ih pojede deset kako bi imala bolje rezultate. Jedan, pak, korisnik na TikToku tvrdi da sjemenke mogu smanjiti bore i spriječiti rak.

Neke su zemlje, poput Australije i Novog Zelanda, zabranile prodaju sirovih koštica marelica zbog opasnosti koju predstavljaju prema prehrambenim standardima. Sirove, neprerađene koštice marelice također su zabranjene u Velikoj Britaniji i ne smiju se prodavati za ljudsku prehranu, osim ako su razine cijanida ispod 20 mg/kg.

Trend njege kože na TikToku ne samo da je iznimno opasan, nego stručnjaci kažu i da je mit da koštice marelice liječe akne.

Ovaj opasni trend komentira prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split:

– A što reći na ovu opasnu glupost. To je informacija namijenjena mladima u formativnim godinama, koji nemaju svoj izgrađen racionalni i kritički stav, a nemaju dovoljno znanja i iskustva. To je doba kad se sve mora probati, a o posljedicama ne razmišljaju. U toj dobi osobe misle da su besmrtne i da im se ništa neće dogoditi. Kad smo bili djeca, upozoravalo nas se da su koštice breskve i marelice otrovne i da ih nikako ne smijemo jesti premda su vrlo slične bademima. Danas se ta znanja i iskustva ne prenose na generacije, a društvene su mreže, nažalost, postale jedini izvor informacija.

---

image

prof.dr.sc. Neira Puizina Ivić

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Ova informacija potkrijepljena kompjutorski obrađenim fotografijama ima za cilj skupiti što više pregleda kako bi se ostvarila dobit onoga koji ju je plasirao u javnost, a, nažalost, nemate nikakvu pravnu ili zdravstvenu zaštitu, jer tehnologija i ovakve budalaštine puno brže napreduju, a sporo i okoštalo zakonodavstvo ne može ih slijediti, pa time ni sankcionirati. Kolateralnih će žrtava, naravno, biti jer tinejdžeri će se stvarno otrovati. Cijanid blokira enzime bitne za izmjenu kisika pa to može rezultirati i fatalnim ishodom. Trebalo bi sankcionirati one koji stavljaju ovakve informacije na društvene platforme i ukloniti ih što prije da se ne dogodi tragedija.

Naravno, iskoristili smo priliku da doznamo nešto više o aknama, jednoj od najraširenijih dermatoloških bolesti i svim mogućnostima liječenja koje su nam danas dostupne.

Teži oblici pogađaju muškarce

– Pojava akni vezuje se uz početak lučenja muških spolnih hormona iz nadbubrežne žlijezde, što je opet dirigirano iz mozga tijekom sazrijevanja tijela. Ti hormoni djeluju na pojačani rad lojnica, čiji se omjeri raznih masnoća koje sadrže mijenjaju pod hormonskim utjecajem. Naime, svaka lojna žlijezda na sebi ima prijemnik, tzv. receptor, koji registrira prisutnost hormona. Omjer tih masnoća mijenja se u korist različitih masnih kiselina i sastojaka koji iritiraju kožu i na taj način proizvode upalnu reakciju. Upalna reakcija dovodi do pojave ubrzane diobe stanica i pojave roževine koja je zatvori u okolini.

---

image
Shutterstock
---

Tako lojnice novorođenčeta reagiraju na majčine hormone nakon poroda i uzrokuju pojavu akni, koje traju dok se ti hormoni ne razgrade, pa koža djeteta nakon tri do šest mjeseci ponovno ima izgled kakav se i očekuje za tu dob – ilustrira dr. Puizina Ivić i otkriva jednu zanimljivost, a to je da se akne rjeđe viđaju kod tinejdžera u zemljama Dalekog istoka, što se pripisuje njima svojstvenom načinu prehrane. No kad se oni počnu hraniti fast foodom, piti kalorična gazirana pića i jesti hranu s visokim glikemijskim indeksom, kakva je zapadnjačka brza prehrana, tada i oni počnu imati akne kao i njihovi vršnjaci iz drugih krajeva svijeta. Dakle, i prehrambene navike daju svoj doprinos pojavnosti akne, odnosno mogu pojačavati upalni proces – kaže prof. Puizina Ivić.

Akne se najčešće razvijaju na licu, prsima, ramenima i leđima, dakle na dijelovima tijela koji su najviše izloženi pogledima, osobito ljeti. To je i razlog što mladi ljudi jako pate, pogotovo ako su prištići prenaglašeni!

– Tako je. Razvijaju se na mjestima gdje ima puno lojnih žlijezda. Valja naglasiti da se lojne žlijezde uvijek nalaze uz dlaku i imaju zadatak da lučenjem masnoće stvore sloj na dlaci koji će je zaštititi od vode, atmosferskih utjecaja i mikroba, te u konačnici i njegovati i štititi kožu. Osim toga, svojim sastojcima i kiselošću štite kožu od bakterija i gljiva. Ta je uloga u životinjskom svijetu jako važna jer omogućava besprijekorno održavanje kvalitete i zdravlja kože i krzna. Akne zahvaćaju oba spola podjednako, najčešće u dobi od 12. do 14. godine. Kako djevojčice ranije ulaze u pubertet, tako se i dobna granica pojave akne snizila pa se mogu vidjeti već kod 9-godišnjih djevojčica. Pojava akne u ranijoj dječjoj dobi može ukazivati i na preuranjeni pubertet, zbog čega dijete mora biti pod kontrolom pedijatra endokrinologa. Teži oblici akni pojavljuju se ranije kod djevojčica, uglavnom u dobi između 16. i 17. godine, a kod dječaka između 17. i 19. godine. Žene rjeđe imaju vrlo teške oblike akni kao muškarci. Ako se vide, tada treba posumnjati na neki podležeći hormonski poremećaj pa se provodi dodatna hormonska obrada kako bi se otkrio uzrok.

Hormonska obrada

U početku, u ranoj pubertetskoj i pretpubertetskoj dobi, akne se nalaze pretežno na središnjim dijelovima lica – sredina lica, nos i brada, a kako dijete sazrijeva, akne se pomiču sve postraničnije pa se šire na postranične dijelove čela, obraza i brade. U odrasloj dobi, pogotovo kod žena, akne se najčešće nalaze na području ruba brade i donjeg dijela lica, kao i na vratu. To su mjesta na kojima muškarcima raste brada i najbogatija su lojnim žlijezdama. Pojava akni nakon puberteta, kao i prisutnost nakon izlaska iz puberteta, češće se viđa kod žena. Kod većine muškaraca akne najčešće nestaju izlaskom iz puberteta. U slučaju zaostajanja akni ili težih oblika u muškaraca također se provodi hormonska obrada, koja se, naravno, razlikuje od one kod žena.

---

image

Gazirana pića odmah treba izbaciti 

Afp
---

Spomenuli ste utjecaj hormona i načina prehrane. Što još utječe na nastanak akni?

– Akne nastaju zajedničkim djelovanjem brojnih čimbenika, a karakteristika im je upala oko izvodnog kanala dlake. Ti su najvažniji čimbenici utjecaj hormona, prekomjerna proizvodnja masnoće, zatvoreni izvodni kanali, upotreba neprikladne kozmetike, koja može uzrokovati da rožnati sloj zatvori izvodni kanal dlake, kroz koji izlazi i stvorena masnoća. U takvoj masnoći koja se ne luči, nego stoji nakupljena u izvodnom kanalu, što može biti praćeno jakom upalom, povećana je kolonizacija bakterija. Naime, određene bakterije razgrađuju masnoće, potiču stanice kože na lučenje tvari koje izazivaju upalu, što dodatno djeluje na zatvaranje izvodnih kanala lojnica.

Koliki utjecaj ima nasljedni faktor?

– Veliki. Oko 50 posto bolesnika s aknama daje podatke da su neki od njihovih roditelja ili braće i sestara imali problema s aknama. Vezano uz dijetetske mjere, danas se sugerira da se mliječni proizvodi, osobito kravlje mlijeko koje sadržava hormone i čimbenike rasta, kao i hrana s velikim glikemijskim opterećenjem, kao što su zaslađena gazirana pića, proizvodi koji sadrže puno ugljikohidrata, često povezuju s rizikom od razvoja akni i težom slikom.

Akne se najčešće vide na koži lica, ramena, gornjeg dijela prsa i leđa. Često je prisutno pojačano lučenje masnoće uz katkad brojne otvorene (mogu se istisnuti laganim postraničnim pritiskanjem) i zatvorene komedone, teško ih je istisnuti bez upotrebe iglice jer se ne vidi izvodni kanal. Pojavljuju se upalni čvorići, a u težim oblicima potkožne ciste. Najteže forme akne su oblici praćeni jakim potkožnim upalama, koje se katkad mogu međusobno i povezivati u veće upalne mase iz kojih se cijedi gnojno-sukrvavi sadržaj. Naravno da kod mlade osobe ovo rezultira frustracijom, s posljedičnim depresivnim stanjima.

Nestaju do 25. godine

A kad obično nestaju?

– Kod oko 90 posto bolesnika akne nestaju u dobi između 23. i 25. godine. Kod oko pet posto žena i jedan posto muškaraca još uvijek je potrebno liječenje u tridesetim ili čak četrdesetim godinama.

Vrlo često se sugerira liječniku da se napravi bris promjena, no brisevi se rijetko rade jer se u većini slučajeva nađu uobičajene bakterije koje nisu uzrok akni. Bris se preporučuje uzeti onda kad promjene ne reagiraju na terapiju ili se pak pogoršavaju. Pri sumnji na hormonski poremećaj potrebno je provesti hormonsku obradu, kao i ultrazvučni pregled te, ovisno o nalazima, konzultirati endokrinologa i ginekologa. U liječenju je bitno pravodobno započeti s odgovarajućom terapijom. Treba biti svjestan da akne imaju izražen psihološki učinak i, ovisno o osobnosti, mogu imati veliki utjecaj na samopoštovanje i samopouzdanje osobe.

Što nam je sve na raspolaganju za liječenje i koliko dugo ono traje? Često čujemo da je za postizanje uspjeha potrebno naoružati se strpljenjem i da zapravo nema brzih rješenja.

– U blažim oblicima akni preporučuje se samo lokalna terapija. U srednje teškim i teškim oblicima dodaje se i sustavna terapija na usta, najčešće određenim vrstama antibiotika i derivatima vitamina A. Lokalno liječenje temeljna je terapija u svim oblicima akni. Potrebno je redovito nježno čišćenje kupkama predviđenima za masnu kožu sklonu razvoju akni kako bi se uklonio višak masnoće. Može se provoditi jedan do dva puta dnevno, ovisno o količini izlučene masnoće. Kupkama se mogu dodati aktivni sastojci koji imaju zadatak da se smanji kolonizacija bakterija. Kemijski piling koristan je dodatak liječenju akni. Pojedine vrste pilinga smanjuju povezanost stanica kože i doprinose izbacivanju komedona. Salicilna kiselina i β-lipohidroksi kiselina učinkovitije su zbog svoje sklonosti djelovanja u masnoći, za razliku od voćnih kiselina, koje nisu djelotvorne u aknama.

---

image

Dobra hrana bit će vam odličan saveznik kod problema s prištićima

Shutterstock
---

Koji su antibiotici najučinkovitiji?

– Od antibiotika se najčešće koriste klindamicin i eritromicin, uz napomenu da se na terapiji eritromiocinom brže stvara otpornost bakterija na lijek. Stoga je klindamicin prvi lijek izbora i, naravno, u kraćem razdoblju, od samo dva do tri tjedna. Danju se preporučuje u početku antibiotik u obliku gela, samo tijekom dva-tri tjedna jer se mora paziti na pojavu bakterijske otpornosti. Važan preparat u liječenju je 5-postotni benzoil peroksid. On uzrokuje blažu suhoću i iritaciju kože, a prikladan je jer ne izaziva otpornost bakterija pa je pogodan za dugotrajnu terapiju. Potrebno je napomenuti da benzoil peroksid izbjeljuje materijale u boji, posebice ručnike i prekrivače. Kombinacija antibiotika s benzoil peroksidom smanjuje vjerojatnost pojave otpornih sojeva. Takve fiksne kombinacije postoje na tržištu i pogodne su za primjenu. Noću se preporučuju analozi vitamina A (retinol): tretinoin, izotretinoin, adapalen, tazaroten, koji smanjuju orožnjavanje i čine kožu tanjom uz smanjeno lučenje masnoće. Retinoidi su posebno učinkoviti u liječenju komedona. Od ostalih preparata u lokalnoj terapiji koriste se azelaična kiselina, koja djeluje protuupalno i izbjeljuje pigmentacije nastale nakon upale. Nakon nanošenja na kožu osjeti se lagano peckanje, no to nije razlog za prekid terapije. Često se koristi u terapiji održavanja tijekom dana. Postoje i stare formulacije pasta koje sadrže sastavne dijelove koji imaju zadatak smanjivanja upale i orožnjavanja. Premda blago neugodnog mirisa, djelotvorne su i preporučuju se samo tijekom noći ili boravka u kući.

Sistemsko liječenje

Što je s kozmetikom, treba li je tijekom liječenja izbjegavati i što preporučujete?

– Na tržištu postoje brojni provjereni pripravci za kozmetičko prekrivanje u obliku pudera i korektora. Ti se provjereni pripravci svakako preporučuju, jer pored člinjenice da sadrže tvari koje smanjuju upalu, prikrivaju promjene i donose sigurnost osobi s aknama. Kad se promjene smire pod utjecajem terapije, tada se obično preporučuje tijekom dana primjena odgovarajuće kozmetike, tzv. kozmeceutike – kozmetike s posebnom namjenom, koja sadrži aktivne tvari koje sprječavaju pojavu akni ili smiruju upalu i njezine posljedice kao što su pigmentacija i ožiljci. Ti se preparati nalaze u ljekarnama te valja naglasiti da su ispitani i dokazano pomažu u održavanju zdrave kože.

---

image
Shutterstock
---

Ljeto ima pozitivan utjecaj na akne?

– Karakteristika je akni da se tijekom ljetnih mjeseci stanje poboljšava pa se često ukida terapija antibioticima, a ostavlja se samo kozmeceutski preparat. Pogoršanje obično uslijedi početkom jeseni, kad je i učinak sunčeva svjetla slabiji, pa se tada i terapija mora promijeniti. Kod djevojaka pogoršanje obično uslijedi prije nastupa ciklusa, no tada se terapija intenzivira.

Sistemsko liječenje predviđeno je za liječenje srednje teške i teških oblika akni. Budući da su ti oblici dublje smješteni, gelovi, kreme i paste ne mogu doći do mjesta gdje se upala razvija. Stoga se u terapiju uvode antibiotici koji imaju i izravan protuupalni učinak. Najčešće su to tetraciklini, a kod onih alergičnih na njih uvodi se eritromicin. Preporuka je da ih se koristi u kombinaciji s lokalnim benzoil peroksidom ili retinoidima kako bi se ograničila pojava otpornosti na antibiotike. Tetraciklini se koriste tijekom dva-tri mjeseca. Izazivaju tegobe probavnog trakta, kao i gljivične infekcije sluznica zbog promjene bakterijske flore. Treba biti oprezan prilikom izlaska na sunce jer može uzrokovati upalne promjene kože. Hrana ili piće utječu na apsorpciju lijeka, a treba paziti da se ne uzima s mliječnim proizvodima jer je u tom slučaju lijek slabije djelotvoran.

Kako doskočiti najtežim oblicima akni?

– Preporuka je primjena derivata vitamina A, tzv. izotretinoina. On sprječava lučenje masnoće i upalnih procesa. Lijek je uglavnom rezerviran za teški oblik akni koje ne reagiraju na već spomenutu terapiju. Rutinski se daje tijekom četiri do šest mjeseci u dozi ovisno o težini osobe. Osobe s težim oblikom akni mogu primijetiti prolazno pogoršanje na početku primjene lijeka, ali taj je učinak uglavnom kratkotrajan i lijek se može nastaviti primjenjivati. Prije početka liječenja potrebno je provjeriti kompletnu krvnu sliku, testove jetrene funkcije i razinu lipida, a potom opet nakon jednog te nakon četiri mjeseca. U rijetkim slučajevima poremećaji jetrene funkcije i povišenje masnoća u krvi ograničavaju liječenje. Izotretinoin uzrokuje teško oštećenje ploda, pa nesmotrena primjena tijekom početka trudnoće rezultira medicinskom indikacijom za pobačaj. Stoga se uvijek prije uvođenja lijeka djevojci mora naglasiti potreba za kontracepcijom, koja mora trajati i nekoliko mjeseci nakon prekida terapije.

Alternativne terapije

Koristi se i hormonska terapija!?

– Hormonska terapija djeluje kod odraslih žena s trajnim upalnim promjenama koje zahvaćaju bradu i čeljust, uz pogoršanja oko menstrualnog ciklusa čak i u slučajevima kad je hormonski status uredan. No valja naglasiti da hormonska terapija ima svoje rizike, koje valja otkloniti prethodnom obradom krvi ne bi li se otkrilo ima li osoba pojačanu sklonost stvaranju ugrušaka. Ipak, hormonska se terapija u prvom redu preporučuje osobama koje imaju višak muških hormona i stoga ih treba blokirati. Hormonska terapija u prvom redu podrazumijeva primjenu kontraceptiva koji sadrže ženske hormone i tvari koje blokiraju muške hormone.

Liječenje ne bi trebalo trajati dulje od tri mjeseca nakon što akne prođu.

---

image
Afp
---

Koliko je uspješno liječenje svjetlosnom i laserskom terapijom?

– One su alternativa za bolesnike koji su otporni na tradicionalnu lokalnu terapiju, ne podnose nuspojave sistemske terapije, zabrinuti su zbog otpornosti na antibiotike ili ne žele uzimati lijekove na recept. Liječenje svjetlosnom i laserskom terapijom smanjuje akne oštećenjem metabolizma bakterija koje uzrokuju akne. Kombinacija crvene i plave svjetlosti može biti korisna u liječenju blagih oblika.

---

Više je vrsta i bitno ih je razlikovati

Novorođenačke akne

Javljaju se kod više od 20 posto zdrave novorođenčadi u dobi od dva tjedna do tri mjeseca. Nastaju kao posljedica djelovanja majčinih hormona i njihova utjecaja na lojne žlijezde.

Dječje akne

Ova forma akni rjeđa je u praksi, a viđa se u dobi od treće godine života i obično se izliječi nakon 12 mjeseci, premda može trajati i do tri godine. Češća je kod dječaka. Izgledaju kao akne kod odraslih osoba i mogu predstavljati znak težih oblika akni u tinejdžerskoj dobi. Majčini hormoni u ovoj dobi imaju manju ulogu, no zato nezrela nadbubrežna žlijezda stvara povišenu razinu muških hormona.

Akne u odrasloj dobi

Javljaju se uglavnom kod žena i često su ograničene na bradu i čeljust. Prevladavaju čvorovi i ciste, koje mogu biti dugotrajne.

Acne fulminans

Acne fulminans rijetka je varijanta u kojoj se uz teže oblike akni javljaju povišena temperatura, bolovi u zglobovima i ubrzana sedimentacija eritrocita.

Mehaničke akne

Prekomjerno trljanje ili grebanje lica može rezultirati pojavom akni zbog pucanja ovojnica cisti.

Tropske akne

Toplina i vlaga djeluju na osobe svijetle puti sa sklonošću nastanka akne i dovode do nastanka akne uglavnom na prsištu. Katkad se mogu azviti i teži oblici.

Kod upalnih promjena

Najčešće nastaju kod mladih djevojaka zbog grebanja i istiskivanja kožnih promjena. Pri tome se stvaraju ružni oblici i rane, koje rezultiraju pojavom neestetskih ožiljaka.

Zbog djelovanja kemikalija

Katran, klorirani ugljikovodici, ulja i masna kozmetika mogu izazvati stvaranje komedona ili poticati upalnu reakciju. Vrlo često su ovi oblici praćeni nesimetričnim rasporedom lezija. Neprovjerena kozmetika ili "prirodna" kozmetika koja sadržava biljna ulja često su uzrok pojavi akni kod mladih žena. Akne se vide na mjestima na kojima se mazala krema.

Izazvane lijekovima

Kortikosteroidi, androgeni i anabolički steroidi, gonadotropini, oralni kontraceptivi, suvremeni lijekovi za liječenje tumora, litij, jodidi, bromidi, antituberkulotici i antiepileptici mogu uzrokovati promjene u obliku akni.

---

---

Misite na jelovnik - koža ne voli šećer, gazirano, čips...

Posljednjih godina sve je više dokaza koji pokazuju povezanost između sadržaja tanjura i zdravlja kože. Primjerice, ljudi u zapadnom svijetu znatno se češće bore s aknama, dok su zagovornici tzv. paleolitske prehrane, koja ne sadrži prerađeni šećer, slatka pića, slatke pahuljice za doručak, čips ili bijeli kruh, gotovo nepoznati. Dakle, koža dokazano mrzi hranu s visokim glikemijskim indeksom.

---

---

Glikemijski indeks je važan

Glikemijski indeks (GI) oznaka je koja klasificira hranu prema porastu šećera u krvi nakon konzumiranja ugljikohidrata. Dakle, poznajemo skupine s niskim GI, srednjim GI i visokim GI. Dakle, oni koji podižu razinu šećera u krvi dva do tri sata nakon konzumacije, među kojima su, primjerice, bijeli kruh, pšenica, kuhana riža i čokolada, te drugi koji podižu razinu šećera u krvi puno sporije, primjerice ječam, grejp, kikiriki, jagode, naranče.

Za probleme s aknama dermatolozi, naravno, preporučuju odabir onih s niskim GI. To znači da biste trebali izbjegavati sve namirnice od bijelog brašna, kao što su kruh, tjestenina, kolačići, kolači. Također i mlijeko i mliječne proizvode. Visoki unos jednostavnih ugljikohidrata povećava proizvodnju hormona zvanog inzulinu sličan faktor rasta 1, koji zatim uzrokuje probleme s razinom testosterona u krvi. Kombinacija to dvoje potiče žlijezde lojnice na više masnoće i uzrokuje da koža postaje tvrđa i manje propusna, što je idealno za razvoj akni.

---

---

Laserski tretman, kemijski pilinzi...

Prvi korak u uklanjanju akni je ograničavanje unosa jednostavnih ugljikohidrata i mliječnih proizvoda, a pomažu i dermatološki postupci poput terapije LED svjetlom, intenzivnog pulsirajućeg svjetla (IPL), laserskog tretmana, mikrodermoabrazije, AHA/BHA maski i kemijskih pilinga. Dermatolozi također savjetuju primjenu topikalnih proizvoda koji sadrže benzoil perokside i minimalnu upotrebu šminke. Lokalne pripravke dobro je nanijeti na kožu odmah ujutro ili navečer prije spavanja jer čiste pore, a ako se pravilno očiste, nikada vam se neće pojaviti prištići.

---

---

Ovako izgleda pravilna njega

- Nježno očistite kožu ujutro, a navečer koristite blagi piling.

- Koristite nekomedogenu kremu za sunčanje kako biste izbjegli pogoršanje akni.

- Koristite šminku na bazi laganih pudera.

- Noćni tretman kože trebao bi se sastojati od pripravaka benzoil peroksida ili proizvoda za njegu kože koji sadrže mješavinu salicilne i glikolne kiseline, jer otvaraju pore.

- Retinoidi su također izvrsni protiv akni.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APEL STRUČNJAKINJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => APEL STRUČNJAKINJE 2 0 17904 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-21 16:01:00 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-27 14:04:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-27 14:04:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zbog fatalnog trenda u liječenju akni možete umrijeti! One su i kožni i psihološki problem, znamo što trebate učiniti [metakey] => liječenje akni, prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, opasan trend, hormoni, pravilna prehrana [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/21\/20502710.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/12902766.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/12047960.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/24154959.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/24036539.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/24154958.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25048567.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/24026136.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/24999913.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/23764068.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/23522778.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25481113.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25010263.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25377522.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/17210436.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock\/Shutterstock","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"," Afp","Shutterstock"," Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Stru\u010dnjakinja isti\u010de i kako je va\u017eno izbaciti mlije\u010dne proizvode
\n\u00a0<\/p>","

prof.dr.sc. Neira Puizina Ivi\u0107<\/p>","

Zbog ove neugodne pojave mladi se bore s manjkom samopouzdanja<\/p>","

Postoji rutina koja s vremenom donosi dobre rezultate<\/p>","","

U nekim slu\u010dajevima poma\u017ee i dermoabrazija<\/p>","

Dobra hrana bit \u0107e vam odli\u010dan saveznik kod problema s pri\u0161ti\u0107ima<\/p>","","

\u0160e\u0107er poti\u010de rast neugodnih bubuljica<\/p>","","

Gazirana pi\u0107a odmah treba izbaciti\u00a0<\/p>","

Izbjegavajte mlije\u010dne stvari<\/p>","

Ne nasjedajte na trikove o brzinskom izlije\u010denju konzumiraju\u0107i ko\u0161tice ove vo\u0107ke\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","hd_20502710_1920.jpg":"1920x1080","k_20502710_1280.jpg":"1280x1280","k_20502710_1024.jpg":"1024x1024","k_20502710_640.jpg":"640x640","k_20502710_480.jpg":"480x480","k_20502710_340.jpg":"340x340","k_20502710_220.jpg":"220x220","o_20502710_1280.jpg":"1280x853","o_20502710_1024.jpg":"1024x683","o_20502710_640.jpg":"640x426","o_20502710_480.jpg":"480x320","o_20502710_340.jpg":"340x226","o_20502710_220.jpg":"220x146","h_20502710_1280.jpg":"1280x854","h_20502710_1024.jpg":"1024x683","h_20502710_640.jpg":"640x427","h_20502710_480.jpg":"480x320","h_20502710_340.jpg":"340x227","h_20502710_220.jpg":"220x147","pp_20502710_1280.jpg":"1280x1628","pp_20502710_1024.jpg":"1024x1303","pp_20502710_640.jpg":"640x814","pp_20502710_480.jpg":"480x611","pp_20502710_340.jpg":"340x432","pp_20502710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_12902766_1920.jpg":"1920x1080","k_12902766_1280.jpg":"1280x1280","k_12902766_1024.jpg":"1024x1024","k_12902766_640.jpg":"640x640","k_12902766_480.jpg":"480x480","k_12902766_340.jpg":"340x340","k_12902766_220.jpg":"220x220","o_12902766_1280.jpg":"1280x1920","o_12902766_1024.jpg":"1024x1536","o_12902766_640.jpg":"640x960","o_12902766_480.jpg":"480x720","o_12902766_340.jpg":"340x510","o_12902766_220.jpg":"220x330","h_12902766_1280.jpg":"1280x854","h_12902766_1024.jpg":"1024x683","h_12902766_640.jpg":"640x427","h_12902766_480.jpg":"480x320","h_12902766_340.jpg":"340x227","h_12902766_220.jpg":"220x147","pp_12902766_1280.jpg":"1280x1628","pp_12902766_1024.jpg":"1024x1303","pp_12902766_640.jpg":"640x814","pp_12902766_480.jpg":"480x611","pp_12902766_340.jpg":"340x432","pp_12902766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2941","hd_12047960_1920.jpg":"1920x1080","k_12047960_1280.jpg":"1280x1280","k_12047960_1024.jpg":"1024x1024","k_12047960_640.jpg":"640x640","k_12047960_480.jpg":"480x480","k_12047960_340.jpg":"340x340","k_12047960_220.jpg":"220x220","o_12047960_1280.jpg":"1280x1960","o_12047960_1024.jpg":"1024x1568","o_12047960_640.jpg":"640x980","o_12047960_480.jpg":"480x735","o_12047960_340.jpg":"340x520","o_12047960_220.jpg":"220x336","h_12047960_1280.jpg":"1280x854","h_12047960_1024.jpg":"1024x683","h_12047960_640.jpg":"640x427","h_12047960_480.jpg":"480x320","h_12047960_340.jpg":"340x227","h_12047960_220.jpg":"220x147","pp_12047960_1280.jpg":"1280x1628","pp_12047960_1024.jpg":"1024x1303","pp_12047960_640.jpg":"640x814","pp_12047960_480.jpg":"480x611","pp_12047960_340.jpg":"340x432","pp_12047960_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24154959_1920.jpg":"1920x1080","k_24154959_1280.jpg":"1280x1280","k_24154959_1024.jpg":"1024x1024","k_24154959_640.jpg":"640x640","k_24154959_480.jpg":"480x480","k_24154959_340.jpg":"340x340","k_24154959_220.jpg":"220x220","o_24154959_1280.jpg":"1280x853","o_24154959_1024.jpg":"1024x682","o_24154959_640.jpg":"640x426","o_24154959_480.jpg":"480x320","o_24154959_340.jpg":"340x226","o_24154959_220.jpg":"220x146","h_24154959_1280.jpg":"1280x854","h_24154959_1024.jpg":"1024x683","h_24154959_640.jpg":"640x427","h_24154959_480.jpg":"480x320","h_24154959_340.jpg":"340x227","h_24154959_220.jpg":"220x147","pp_24154959_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154959_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154959_640.jpg":"640x814","pp_24154959_480.jpg":"480x611","pp_24154959_340.jpg":"340x432","pp_24154959_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24036539_1920.jpg":"1920x1080","k_24036539_1280.jpg":"1280x1280","k_24036539_1024.jpg":"1024x1024","k_24036539_640.jpg":"640x640","k_24036539_480.jpg":"480x480","k_24036539_340.jpg":"340x340","k_24036539_220.jpg":"220x220","o_24036539_1280.jpg":"1280x854","o_24036539_1024.jpg":"1024x683","o_24036539_640.jpg":"640x427","o_24036539_480.jpg":"480x320","o_24036539_340.jpg":"340x226","o_24036539_220.jpg":"220x146","h_24036539_1280.jpg":"1280x854","h_24036539_1024.jpg":"1024x683","h_24036539_640.jpg":"640x427","h_24036539_480.jpg":"480x320","h_24036539_340.jpg":"340x227","h_24036539_220.jpg":"220x147","pp_24036539_1280.jpg":"1280x1628","pp_24036539_1024.jpg":"1024x1303","pp_24036539_640.jpg":"640x814","pp_24036539_480.jpg":"480x611","pp_24036539_340.jpg":"340x432","pp_24036539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24154958_1920.jpg":"1920x1080","k_24154958_1280.jpg":"1280x1280","k_24154958_1024.jpg":"1024x1024","k_24154958_640.jpg":"640x640","k_24154958_480.jpg":"480x480","k_24154958_340.jpg":"340x340","k_24154958_220.jpg":"220x220","o_24154958_1280.jpg":"1280x853","o_24154958_1024.jpg":"1024x682","o_24154958_640.jpg":"640x426","o_24154958_480.jpg":"480x320","o_24154958_340.jpg":"340x226","o_24154958_220.jpg":"220x146","h_24154958_1280.jpg":"1280x854","h_24154958_1024.jpg":"1024x683","h_24154958_640.jpg":"640x427","h_24154958_480.jpg":"480x320","h_24154958_340.jpg":"340x227","h_24154958_220.jpg":"220x147","pp_24154958_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154958_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154958_640.jpg":"640x814","pp_24154958_480.jpg":"480x611","pp_24154958_340.jpg":"340x432","pp_24154958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25048567_1920.jpg":"1920x1080","k_25048567_1280.jpg":"1280x1280","k_25048567_1024.jpg":"1024x1024","k_25048567_640.jpg":"640x640","k_25048567_480.jpg":"480x480","k_25048567_340.jpg":"340x340","k_25048567_220.jpg":"220x220","o_25048567_1280.jpg":"1280x853","o_25048567_1024.jpg":"1024x682","o_25048567_640.jpg":"640x426","o_25048567_480.jpg":"480x320","o_25048567_340.jpg":"340x226","o_25048567_220.jpg":"220x146","h_25048567_1280.jpg":"1280x854","h_25048567_1024.jpg":"1024x683","h_25048567_640.jpg":"640x427","h_25048567_480.jpg":"480x320","h_25048567_340.jpg":"340x227","h_25048567_220.jpg":"220x147","pp_25048567_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048567_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048567_640.jpg":"640x814","pp_25048567_480.jpg":"480x611","pp_25048567_340.jpg":"340x432","pp_25048567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24026136_1920.jpg":"1920x1080","k_24026136_1280.jpg":"1280x1280","k_24026136_1024.jpg":"1024x1024","k_24026136_640.jpg":"640x640","k_24026136_480.jpg":"480x480","k_24026136_340.jpg":"340x340","k_24026136_220.jpg":"220x220","o_24026136_1280.jpg":"1280x853","o_24026136_1024.jpg":"1024x682","o_24026136_640.jpg":"640x426","o_24026136_480.jpg":"480x320","o_24026136_340.jpg":"340x226","o_24026136_220.jpg":"220x146","h_24026136_1280.jpg":"1280x854","h_24026136_1024.jpg":"1024x683","h_24026136_640.jpg":"640x427","h_24026136_480.jpg":"480x320","h_24026136_340.jpg":"340x227","h_24026136_220.jpg":"220x147","pp_24026136_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026136_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026136_640.jpg":"640x814","pp_24026136_480.jpg":"480x611","pp_24026136_340.jpg":"340x432","pp_24026136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_24999913_1920.jpg":"1920x1080","k_24999913_1280.jpg":"1280x1280","k_24999913_1024.jpg":"1024x1024","k_24999913_640.jpg":"640x640","k_24999913_480.jpg":"480x480","k_24999913_340.jpg":"340x340","k_24999913_220.jpg":"220x220","o_24999913_1280.jpg":"1280x909","o_24999913_1024.jpg":"1024x727","o_24999913_640.jpg":"640x454","o_24999913_480.jpg":"480x341","o_24999913_340.jpg":"340x241","o_24999913_220.jpg":"220x156","h_24999913_1280.jpg":"1280x854","h_24999913_1024.jpg":"1024x683","h_24999913_640.jpg":"640x427","h_24999913_480.jpg":"480x320","h_24999913_340.jpg":"340x227","h_24999913_220.jpg":"220x147","pp_24999913_1280.jpg":"1280x1628","pp_24999913_1024.jpg":"1024x1303","pp_24999913_640.jpg":"640x814","pp_24999913_480.jpg":"480x611","pp_24999913_340.jpg":"340x432","pp_24999913_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23764068_1920.jpg":"1920x1080","k_23764068_1280.jpg":"1280x1280","k_23764068_1024.jpg":"1024x1024","k_23764068_640.jpg":"640x640","k_23764068_480.jpg":"480x480","k_23764068_340.jpg":"340x340","k_23764068_220.jpg":"220x220","o_23764068_1280.jpg":"1280x853","o_23764068_1024.jpg":"1024x682","o_23764068_640.jpg":"640x426","o_23764068_480.jpg":"480x320","o_23764068_340.jpg":"340x226","o_23764068_220.jpg":"220x146","h_23764068_1280.jpg":"1280x854","h_23764068_1024.jpg":"1024x683","h_23764068_640.jpg":"640x427","h_23764068_480.jpg":"480x320","h_23764068_340.jpg":"340x227","h_23764068_220.jpg":"220x147","pp_23764068_1280.jpg":"1280x1628","pp_23764068_1024.jpg":"1024x1303","pp_23764068_640.jpg":"640x814","pp_23764068_480.jpg":"480x611","pp_23764068_340.jpg":"340x432","pp_23764068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23522778_1920.jpg":"1920x1080","k_23522778_1280.jpg":"1280x1280","k_23522778_1024.jpg":"1024x1024","k_23522778_640.jpg":"640x640","k_23522778_480.jpg":"480x480","k_23522778_340.jpg":"340x340","k_23522778_220.jpg":"220x220","o_23522778_1280.jpg":"1280x720","o_23522778_1024.jpg":"1024x576","o_23522778_640.jpg":"640x360","o_23522778_480.jpg":"480x270","o_23522778_340.jpg":"340x191","o_23522778_220.jpg":"220x123","h_23522778_1280.jpg":"1280x854","h_23522778_1024.jpg":"1024x683","h_23522778_640.jpg":"640x427","h_23522778_480.jpg":"480x320","h_23522778_340.jpg":"340x227","h_23522778_220.jpg":"220x147","pp_23522778_1280.jpg":"1280x1628","pp_23522778_1024.jpg":"1024x1303","pp_23522778_640.jpg":"640x814","pp_23522778_480.jpg":"480x611","pp_23522778_340.jpg":"340x432","pp_23522778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x670","hd_25481113_1920.jpg":"1920x1080","k_25481113_1280.jpg":"1280x1280","k_25481113_1024.jpg":"1024x1024","k_25481113_640.jpg":"640x640","k_25481113_480.jpg":"480x480","k_25481113_340.jpg":"340x340","k_25481113_220.jpg":"220x220","o_25481113_1280.jpg":"1280x837","o_25481113_1024.jpg":"1024x670","o_25481113_640.jpg":"640x418","o_25481113_480.jpg":"480x314","o_25481113_340.jpg":"340x222","o_25481113_220.jpg":"220x143","h_25481113_1280.jpg":"1280x854","h_25481113_1024.jpg":"1024x683","h_25481113_640.jpg":"640x427","h_25481113_480.jpg":"480x320","h_25481113_340.jpg":"340x227","h_25481113_220.jpg":"220x147","pp_25481113_1280.jpg":"1280x1628","pp_25481113_1024.jpg":"1024x1303","pp_25481113_640.jpg":"640x814","pp_25481113_480.jpg":"480x611","pp_25481113_340.jpg":"340x432","pp_25481113_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_25010263_1920.jpg":"1920x1080","k_25010263_1280.jpg":"1280x1280","k_25010263_1024.jpg":"1024x1024","k_25010263_640.jpg":"640x640","k_25010263_480.jpg":"480x480","k_25010263_340.jpg":"340x340","k_25010263_220.jpg":"220x220","o_25010263_1280.jpg":"1280x909","o_25010263_1024.jpg":"1024x727","o_25010263_640.jpg":"640x454","o_25010263_480.jpg":"480x341","o_25010263_340.jpg":"340x241","o_25010263_220.jpg":"220x156","h_25010263_1280.jpg":"1280x854","h_25010263_1024.jpg":"1024x683","h_25010263_640.jpg":"640x427","h_25010263_480.jpg":"480x320","h_25010263_340.jpg":"340x227","h_25010263_220.jpg":"220x147","pp_25010263_1280.jpg":"1280x1628","pp_25010263_1024.jpg":"1024x1303","pp_25010263_640.jpg":"640x814","pp_25010263_480.jpg":"480x611","pp_25010263_340.jpg":"340x432","pp_25010263_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25377522_1920.jpg":"1920x1080","k_25377522_1280.jpg":"1280x1280","k_25377522_1024.jpg":"1024x1024","k_25377522_640.jpg":"640x640","k_25377522_480.jpg":"480x480","k_25377522_340.jpg":"340x340","k_25377522_220.jpg":"220x220","o_25377522_1280.jpg":"1280x854","o_25377522_1024.jpg":"1024x683","o_25377522_640.jpg":"640x427","o_25377522_480.jpg":"480x320","o_25377522_340.jpg":"340x226","o_25377522_220.jpg":"220x146","h_25377522_1280.jpg":"1280x854","h_25377522_1024.jpg":"1024x683","h_25377522_640.jpg":"640x427","h_25377522_480.jpg":"480x320","h_25377522_340.jpg":"340x227","h_25377522_220.jpg":"220x147","pp_25377522_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377522_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377522_640.jpg":"640x814","pp_25377522_480.jpg":"480x611","pp_25377522_340.jpg":"340x432","pp_25377522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17210436_1920.jpg":"1920x1080","k_17210436_1280.jpg":"1280x1280","k_17210436_1024.jpg":"1024x1024","k_17210436_640.jpg":"640x640","k_17210436_480.jpg":"480x480","k_17210436_340.jpg":"340x340","k_17210436_220.jpg":"220x220","o_17210436_1280.jpg":"1280x853","o_17210436_1024.jpg":"1024x682","o_17210436_640.jpg":"640x426","o_17210436_480.jpg":"480x320","o_17210436_340.jpg":"340x226","o_17210436_220.jpg":"220x146","h_17210436_1280.jpg":"1280x854","h_17210436_1024.jpg":"1024x683","h_17210436_640.jpg":"640x427","h_17210436_480.jpg":"480x320","h_17210436_340.jpg":"340x227","h_17210436_220.jpg":"220x147","pp_17210436_1280.jpg":"1280x1628","pp_17210436_1024.jpg":"1024x1303","pp_17210436_640.jpg":"640x814","pp_17210436_480.jpg":"480x611","pp_17210436_340.jpg":"340x432","pp_17210436_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7386164 Threads: 4 Questions: 1527421338 Slow queries: 4644857 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110572334 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/zbog-ovog-fatalnog-trenda-u-lijecenju-akni-mozete-umrijeti-one-su-kozni-i-psiholoski-problem-evo-kako-valja-s-njima-1318179 [printLink] => /mozaik/zdravlje/zbog-ovog-fatalnog-trenda-u-lijecenju-akni-mozete-umrijeti-one-su-kozni-i-psiholoski-problem-evo-kako-valja-s-njima-1318179?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 727712 [name] => liječenje akni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-25 15:57:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecenje-akni [link] => /tag/lijecenje-akni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727713 [name] => prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-25 15:57:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prof-dr-sc-neira-puizina-ivic-0 [link] => /tag/prof-dr-sc-neira-puizina-ivic-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727714 [name] => opasan trend [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-25 15:57:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opasan-trend-0 [link] => /tag/opasan-trend-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 232526 [name] => hormoni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hormoni [link] => /tag/hormoni ) [4] => stdClass Object ( [id] => 256877 [name] => pravilna prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pravilna-prehrana [link] => /tag/pravilna-prehrana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APEL STRUČNJAKINJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zbog ovog fatalnog trenda u liječenju akni možete umrijeti! One su kožni i psihološki problem, evo kako valja s njima... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/20502710.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/20502710.jpg [title] => Shutterstock/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/12902766.jpg [title] =>

Stručnjakinja ističe i kako je važno izbaciti mliječne proizvode
 

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/12047960.jpg [title] =>

prof.dr.sc. Neira Puizina Ivić

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/24154959.jpg [title] =>

Zbog ove neugodne pojave mladi se bore s manjkom samopouzdanja

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/24036539.jpg [title] =>

Postoji rutina koja s vremenom donosi dobre rezultate

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/24154958.jpg [title] => Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25048567.jpg [title] =>

U nekim slučajevima pomaže i dermoabrazija

Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/24026136.jpg [title] =>

Dobra hrana bit će vam odličan saveznik kod problema s prištićima

Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/24999913.jpg [title] => Shutterstock ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/23764068.jpg [title] =>

Šećer potiče rast neugodnih bubuljica

Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/23522778.jpg [title] => Shutterstock ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25481113.jpg [title] =>

Gazirana pića odmah treba izbaciti 

Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25010263.jpg [title] =>

Izbjegavajte mliječne stvari

Shutterstock ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25377522.jpg [title] =>

Ne nasjedajte na trikove o brzinskom izliječenju konzumirajući koštice ove voćke 

Afp ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/17210436.jpg [title] => Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo je sretnika koji se u svojoj tinejdžerskoj dobi nisu susreli s problemom akni, a svi koji jesu potvrdit će da su im ti neugodni prištići mjesecima bili noćna mora, nerješiv problem koji ih je bacao u očaj ili u neko još teže stanje. U tom razdoblju mladi primjenjuju sva moguća čuda, slušaju savjete prijatelja tražeći instant-rješenje koje će im već sutra vratiti glatku i sjajnu kožu. Danas su tinejdžeri skloni vjerovati društvenim mrežama i iskušati sve moguće pripravke koji se nude iako oni mogu biti štetni ili pogoršati ili čak izazivati akne. Ali to je doba kad se mora probati i nikoga ne slušaju.

Posebnu pažnju nedavno su privukli videozapisi na TikToku koji promoviraju upotrebu cijanida u borbi protiv akni, a koji su izazvali brojna upozorenja liječnika. Stručnjaci se boje da bi lažni trend, koji je prikupio milijune pregleda, mogao biti smrtonosan.

Podsjetimo, u jednom videu na TikToku mlada žena tvrdi da je poskrivećki hranila svoga dečka sjemenkama koje sadrže otrovan kemijski spoj i da je to očistilo njegove akne. Inače, amigdalin, koji se nalazi u košticama marelice, sjemenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima, nakon konzumiranja se u organizmu pretvara u cijanid i može uzrokovati trovanje. U koncentriranim količinama napada srce, dišni sustav i središnji živčani sustav te može ubiti čovjeka za nekoliko minuta.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi koštice marelice kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri koštice odjednom može premašiti preporučenu sigurnu razinu.

Opasan trend

---

image

Ne nasjedajte na trikove o brzinskom izliječenju konzumirajući koštice ove voćke 

Afp
---

Jedan video na TikToku, koji ima više od 473.000 pregleda i 80.000 lajkova, prikazuje ženu koja objašnjava kako ima čistu kožu zbog toga što je kao dijete jela koštice marelice.

Još jedna korisnica TikToka tvrdi da jede sjemenke marelice kako bi se riješila akni. Svojim je pratiteljima poručila: “Koža mi je znatno glađa nego prije i, sve u svemu, u posljednje sam vrijeme boljeg raspoloženja.”

Žena nastavlja objašnjavajući da je počela jedući tri sjemenke dnevno, a sada ih pojede deset kako bi imala bolje rezultate. Jedan, pak, korisnik na TikToku tvrdi da sjemenke mogu smanjiti bore i spriječiti rak.

Neke su zemlje, poput Australije i Novog Zelanda, zabranile prodaju sirovih koštica marelica zbog opasnosti koju predstavljaju prema prehrambenim standardima. Sirove, neprerađene koštice marelice također su zabranjene u Velikoj Britaniji i ne smiju se prodavati za ljudsku prehranu, osim ako su razine cijanida ispod 20 mg/kg.

Trend njege kože na TikToku ne samo da je iznimno opasan, nego stručnjaci kažu i da je mit da koštice marelice liječe akne.

Ovaj opasni trend komentira prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split:

– A što reći na ovu opasnu glupost. To je informacija namijenjena mladima u formativnim godinama, koji nemaju svoj izgrađen racionalni i kritički stav, a nemaju dovoljno znanja i iskustva. To je doba kad se sve mora probati, a o posljedicama ne razmišljaju. U toj dobi osobe misle da su besmrtne i da im se ništa neće dogoditi. Kad smo bili djeca, upozoravalo nas se da su koštice breskve i marelice otrovne i da ih nikako ne smijemo jesti premda su vrlo slične bademima. Danas se ta znanja i iskustva ne prenose na generacije, a društvene su mreže, nažalost, postale jedini izvor informacija.

---

image

prof.dr.sc. Neira Puizina Ivić

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Ova informacija potkrijepljena kompjutorski obrađenim fotografijama ima za cilj skupiti što više pregleda kako bi se ostvarila dobit onoga koji ju je plasirao u javnost, a, nažalost, nemate nikakvu pravnu ili zdravstvenu zaštitu, jer tehnologija i ovakve budalaštine puno brže napreduju, a sporo i okoštalo zakonodavstvo ne može ih slijediti, pa time ni sankcionirati. Kolateralnih će žrtava, naravno, biti jer tinejdžeri će se stvarno otrovati. Cijanid blokira enzime bitne za izmjenu kisika pa to može rezultirati i fatalnim ishodom. Trebalo bi sankcionirati one koji stavljaju ovakve informacije na društvene platforme i ukloniti ih što prije da se ne dogodi tragedija.

Naravno, iskoristili smo priliku da doznamo nešto više o aknama, jednoj od najraširenijih dermatoloških bolesti i svim mogućnostima liječenja koje su nam danas dostupne.

Teži oblici pogađaju muškarce

– Pojava akni vezuje se uz početak lučenja muških spolnih hormona iz nadbubrežne žlijezde, što je opet dirigirano iz mozga tijekom sazrijevanja tijela. Ti hormoni djeluju na pojačani rad lojnica, čiji se omjeri raznih masnoća koje sadrže mijenjaju pod hormonskim utjecajem. Naime, svaka lojna žlijezda na sebi ima prijemnik, tzv. receptor, koji registrira prisutnost hormona. Omjer tih masnoća mijenja se u korist različitih masnih kiselina i sastojaka koji iritiraju kožu i na taj način proizvode upalnu reakciju. Upalna reakcija dovodi do pojave ubrzane diobe stanica i pojave roževine koja je zatvori u okolini.

---

image
Shutterstock
---

Tako lojnice novorođenčeta reagiraju na majčine hormone nakon poroda i uzrokuju pojavu akni, koje traju dok se ti hormoni ne razgrade, pa koža djeteta nakon tri do šest mjeseci ponovno ima izgled kakav se i očekuje za tu dob – ilustrira dr. Puizina Ivić i otkriva jednu zanimljivost, a to je da se akne rjeđe viđaju kod tinejdžera u zemljama Dalekog istoka, što se pripisuje njima svojstvenom načinu prehrane. No kad se oni počnu hraniti fast foodom, piti kalorična gazirana pića i jesti hranu s visokim glikemijskim indeksom, kakva je zapadnjačka brza prehrana, tada i oni počnu imati akne kao i njihovi vršnjaci iz drugih krajeva svijeta. Dakle, i prehrambene navike daju svoj doprinos pojavnosti akne, odnosno mogu pojačavati upalni proces – kaže prof. Puizina Ivić.

Akne se najčešće razvijaju na licu, prsima, ramenima i leđima, dakle na dijelovima tijela koji su najviše izloženi pogledima, osobito ljeti. To je i razlog što mladi ljudi jako pate, pogotovo ako su prištići prenaglašeni!

– Tako je. Razvijaju se na mjestima gdje ima puno lojnih žlijezda. Valja naglasiti da se lojne žlijezde uvijek nalaze uz dlaku i imaju zadatak da lučenjem masnoće stvore sloj na dlaci koji će je zaštititi od vode, atmosferskih utjecaja i mikroba, te u konačnici i njegovati i štititi kožu. Osim toga, svojim sastojcima i kiselošću štite kožu od bakterija i gljiva. Ta je uloga u životinjskom svijetu jako važna jer omogućava besprijekorno održavanje kvalitete i zdravlja kože i krzna. Akne zahvaćaju oba spola podjednako, najčešće u dobi od 12. do 14. godine. Kako djevojčice ranije ulaze u pubertet, tako se i dobna granica pojave akne snizila pa se mogu vidjeti već kod 9-godišnjih djevojčica. Pojava akne u ranijoj dječjoj dobi može ukazivati i na preuranjeni pubertet, zbog čega dijete mora biti pod kontrolom pedijatra endokrinologa. Teži oblici akni pojavljuju se ranije kod djevojčica, uglavnom u dobi između 16. i 17. godine, a kod dječaka između 17. i 19. godine. Žene rjeđe imaju vrlo teške oblike akni kao muškarci. Ako se vide, tada treba posumnjati na neki podležeći hormonski poremećaj pa se provodi dodatna hormonska obrada kako bi se otkrio uzrok.

Hormonska obrada

U početku, u ranoj pubertetskoj i pretpubertetskoj dobi, akne se nalaze pretežno na središnjim dijelovima lica – sredina lica, nos i brada, a kako dijete sazrijeva, akne se pomiču sve postraničnije pa se šire na postranične dijelove čela, obraza i brade. U odrasloj dobi, pogotovo kod žena, akne se najčešće nalaze na području ruba brade i donjeg dijela lica, kao i na vratu. To su mjesta na kojima muškarcima raste brada i najbogatija su lojnim žlijezdama. Pojava akni nakon puberteta, kao i prisutnost nakon izlaska iz puberteta, češće se viđa kod žena. Kod većine muškaraca akne najčešće nestaju izlaskom iz puberteta. U slučaju zaostajanja akni ili težih oblika u muškaraca također se provodi hormonska obrada, koja se, naravno, razlikuje od one kod žena.

---

image

Gazirana pića odmah treba izbaciti 

Afp
---

Spomenuli ste utjecaj hormona i načina prehrane. Što još utječe na nastanak akni?

– Akne nastaju zajedničkim djelovanjem brojnih čimbenika, a karakteristika im je upala oko izvodnog kanala dlake. Ti su najvažniji čimbenici utjecaj hormona, prekomjerna proizvodnja masnoće, zatvoreni izvodni kanali, upotreba neprikladne kozmetike, koja može uzrokovati da rožnati sloj zatvori izvodni kanal dlake, kroz koji izlazi i stvorena masnoća. U takvoj masnoći koja se ne luči, nego stoji nakupljena u izvodnom kanalu, što može biti praćeno jakom upalom, povećana je kolonizacija bakterija. Naime, određene bakterije razgrađuju masnoće, potiču stanice kože na lučenje tvari koje izazivaju upalu, što dodatno djeluje na zatvaranje izvodnih kanala lojnica.

Koliki utjecaj ima nasljedni faktor?

– Veliki. Oko 50 posto bolesnika s aknama daje podatke da su neki od njihovih roditelja ili braće i sestara imali problema s aknama. Vezano uz dijetetske mjere, danas se sugerira da se mliječni proizvodi, osobito kravlje mlijeko koje sadržava hormone i čimbenike rasta, kao i hrana s velikim glikemijskim opterećenjem, kao što su zaslađena gazirana pića, proizvodi koji sadrže puno ugljikohidrata, često povezuju s rizikom od razvoja akni i težom slikom.

Akne se najčešće vide na koži lica, ramena, gornjeg dijela prsa i leđa. Često je prisutno pojačano lučenje masnoće uz katkad brojne otvorene (mogu se istisnuti laganim postraničnim pritiskanjem) i zatvorene komedone, teško ih je istisnuti bez upotrebe iglice jer se ne vidi izvodni kanal. Pojavljuju se upalni čvorići, a u težim oblicima potkožne ciste. Najteže forme akne su oblici praćeni jakim potkožnim upalama, koje se katkad mogu međusobno i povezivati u veće upalne mase iz kojih se cijedi gnojno-sukrvavi sadržaj. Naravno da kod mlade osobe ovo rezultira frustracijom, s posljedičnim depresivnim stanjima.

Nestaju do 25. godine

A kad obično nestaju?

– Kod oko 90 posto bolesnika akne nestaju u dobi između 23. i 25. godine. Kod oko pet posto žena i jedan posto muškaraca još uvijek je potrebno liječenje u tridesetim ili čak četrdesetim godinama.

Vrlo često se sugerira liječniku da se napravi bris promjena, no brisevi se rijetko rade jer se u većini slučajeva nađu uobičajene bakterije koje nisu uzrok akni. Bris se preporučuje uzeti onda kad promjene ne reagiraju na terapiju ili se pak pogoršavaju. Pri sumnji na hormonski poremećaj potrebno je provesti hormonsku obradu, kao i ultrazvučni pregled te, ovisno o nalazima, konzultirati endokrinologa i ginekologa. U liječenju je bitno pravodobno započeti s odgovarajućom terapijom. Treba biti svjestan da akne imaju izražen psihološki učinak i, ovisno o osobnosti, mogu imati veliki utjecaj na samopoštovanje i samopouzdanje osobe.

Što nam je sve na raspolaganju za liječenje i koliko dugo ono traje? Često čujemo da je za postizanje uspjeha potrebno naoružati se strpljenjem i da zapravo nema brzih rješenja.

– U blažim oblicima akni preporučuje se samo lokalna terapija. U srednje teškim i teškim oblicima dodaje se i sustavna terapija na usta, najčešće određenim vrstama antibiotika i derivatima vitamina A. Lokalno liječenje temeljna je terapija u svim oblicima akni. Potrebno je redovito nježno čišćenje kupkama predviđenima za masnu kožu sklonu razvoju akni kako bi se uklonio višak masnoće. Može se provoditi jedan do dva puta dnevno, ovisno o količini izlučene masnoće. Kupkama se mogu dodati aktivni sastojci koji imaju zadatak da se smanji kolonizacija bakterija. Kemijski piling koristan je dodatak liječenju akni. Pojedine vrste pilinga smanjuju povezanost stanica kože i doprinose izbacivanju komedona. Salicilna kiselina i β-lipohidroksi kiselina učinkovitije su zbog svoje sklonosti djelovanja u masnoći, za razliku od voćnih kiselina, koje nisu djelotvorne u aknama.

---

image

Dobra hrana bit će vam odličan saveznik kod problema s prištićima

Shutterstock
---

Koji su antibiotici najučinkovitiji?

– Od antibiotika se najčešće koriste klindamicin i eritromicin, uz napomenu da se na terapiji eritromiocinom brže stvara otpornost bakterija na lijek. Stoga je klindamicin prvi lijek izbora i, naravno, u kraćem razdoblju, od samo dva do tri tjedna. Danju se preporučuje u početku antibiotik u obliku gela, samo tijekom dva-tri tjedna jer se mora paziti na pojavu bakterijske otpornosti. Važan preparat u liječenju je 5-postotni benzoil peroksid. On uzrokuje blažu suhoću i iritaciju kože, a prikladan je jer ne izaziva otpornost bakterija pa je pogodan za dugotrajnu terapiju. Potrebno je napomenuti da benzoil peroksid izbjeljuje materijale u boji, posebice ručnike i prekrivače. Kombinacija antibiotika s benzoil peroksidom smanjuje vjerojatnost pojave otpornih sojeva. Takve fiksne kombinacije postoje na tržištu i pogodne su za primjenu. Noću se preporučuju analozi vitamina A (retinol): tretinoin, izotretinoin, adapalen, tazaroten, koji smanjuju orožnjavanje i čine kožu tanjom uz smanjeno lučenje masnoće. Retinoidi su posebno učinkoviti u liječenju komedona. Od ostalih preparata u lokalnoj terapiji koriste se azelaična kiselina, koja djeluje protuupalno i izbjeljuje pigmentacije nastale nakon upale. Nakon nanošenja na kožu osjeti se lagano peckanje, no to nije razlog za prekid terapije. Često se koristi u terapiji održavanja tijekom dana. Postoje i stare formulacije pasta koje sadrže sastavne dijelove koji imaju zadatak smanjivanja upale i orožnjavanja. Premda blago neugodnog mirisa, djelotvorne su i preporučuju se samo tijekom noći ili boravka u kući.

Sistemsko liječenje

Što je s kozmetikom, treba li je tijekom liječenja izbjegavati i što preporučujete?

– Na tržištu postoje brojni provjereni pripravci za kozmetičko prekrivanje u obliku pudera i korektora. Ti se provjereni pripravci svakako preporučuju, jer pored člinjenice da sadrže tvari koje smanjuju upalu, prikrivaju promjene i donose sigurnost osobi s aknama. Kad se promjene smire pod utjecajem terapije, tada se obično preporučuje tijekom dana primjena odgovarajuće kozmetike, tzv. kozmeceutike – kozmetike s posebnom namjenom, koja sadrži aktivne tvari koje sprječavaju pojavu akni ili smiruju upalu i njezine posljedice kao što su pigmentacija i ožiljci. Ti se preparati nalaze u ljekarnama te valja naglasiti da su ispitani i dokazano pomažu u održavanju zdrave kože.

---

image
Shutterstock
---

Ljeto ima pozitivan utjecaj na akne?

– Karakteristika je akni da se tijekom ljetnih mjeseci stanje poboljšava pa se često ukida terapija antibioticima, a ostavlja se samo kozmeceutski preparat. Pogoršanje obično uslijedi početkom jeseni, kad je i učinak sunčeva svjetla slabiji, pa se tada i terapija mora promijeniti. Kod djevojaka pogoršanje obično uslijedi prije nastupa ciklusa, no tada se terapija intenzivira.

Sistemsko liječenje predviđeno je za liječenje srednje teške i teških oblika akni. Budući da su ti oblici dublje smješteni, gelovi, kreme i paste ne mogu doći do mjesta gdje se upala razvija. Stoga se u terapiju uvode antibiotici koji imaju i izravan protuupalni učinak. Najčešće su to tetraciklini, a kod onih alergičnih na njih uvodi se eritromicin. Preporuka je da ih se koristi u kombinaciji s lokalnim benzoil peroksidom ili retinoidima kako bi se ograničila pojava otpornosti na antibiotike. Tetraciklini se koriste tijekom dva-tri mjeseca. Izazivaju tegobe probavnog trakta, kao i gljivične infekcije sluznica zbog promjene bakterijske flore. Treba biti oprezan prilikom izlaska na sunce jer može uzrokovati upalne promjene kože. Hrana ili piće utječu na apsorpciju lijeka, a treba paziti da se ne uzima s mliječnim proizvodima jer je u tom slučaju lijek slabije djelotvoran.

Kako doskočiti najtežim oblicima akni?

– Preporuka je primjena derivata vitamina A, tzv. izotretinoina. On sprječava lučenje masnoće i upalnih procesa. Lijek je uglavnom rezerviran za teški oblik akni koje ne reagiraju na već spomenutu terapiju. Rutinski se daje tijekom četiri do šest mjeseci u dozi ovisno o težini osobe. Osobe s težim oblikom akni mogu primijetiti prolazno pogoršanje na početku primjene lijeka, ali taj je učinak uglavnom kratkotrajan i lijek se može nastaviti primjenjivati. Prije početka liječenja potrebno je provjeriti kompletnu krvnu sliku, testove jetrene funkcije i razinu lipida, a potom opet nakon jednog te nakon četiri mjeseca. U rijetkim slučajevima poremećaji jetrene funkcije i povišenje masnoća u krvi ograničavaju liječenje. Izotretinoin uzrokuje teško oštećenje ploda, pa nesmotrena primjena tijekom početka trudnoće rezultira medicinskom indikacijom za pobačaj. Stoga se uvijek prije uvođenja lijeka djevojci mora naglasiti potreba za kontracepcijom, koja mora trajati i nekoliko mjeseci nakon prekida terapije.

Alternativne terapije

Koristi se i hormonska terapija!?

– Hormonska terapija djeluje kod odraslih žena s trajnim upalnim promjenama koje zahvaćaju bradu i čeljust, uz pogoršanja oko menstrualnog ciklusa čak i u slučajevima kad je hormonski status uredan. No valja naglasiti da hormonska terapija ima svoje rizike, koje valja otkloniti prethodnom obradom krvi ne bi li se otkrilo ima li osoba pojačanu sklonost stvaranju ugrušaka. Ipak, hormonska se terapija u prvom redu preporučuje osobama koje imaju višak muških hormona i stoga ih treba blokirati. Hormonska terapija u prvom redu podrazumijeva primjenu kontraceptiva koji sadrže ženske hormone i tvari koje blokiraju muške hormone.

Liječenje ne bi trebalo trajati dulje od tri mjeseca nakon što akne prođu.

---

image
Afp
---

Koliko je uspješno liječenje svjetlosnom i laserskom terapijom?

– One su alternativa za bolesnike koji su otporni na tradicionalnu lokalnu terapiju, ne podnose nuspojave sistemske terapije, zabrinuti su zbog otpornosti na antibiotike ili ne žele uzimati lijekove na recept. Liječenje svjetlosnom i laserskom terapijom smanjuje akne oštećenjem metabolizma bakterija koje uzrokuju akne. Kombinacija crvene i plave svjetlosti može biti korisna u liječenju blagih oblika.

---

Više je vrsta i bitno ih je razlikovati

Novorođenačke akne

Javljaju se kod više od 20 posto zdrave novorođenčadi u dobi od dva tjedna do tri mjeseca. Nastaju kao posljedica djelovanja majčinih hormona i njihova utjecaja na lojne žlijezde.

Dječje akne

Ova forma akni rjeđa je u praksi, a viđa se u dobi od treće godine života i obično se izliječi nakon 12 mjeseci, premda može trajati i do tri godine. Češća je kod dječaka. Izgledaju kao akne kod odraslih osoba i mogu predstavljati znak težih oblika akni u tinejdžerskoj dobi. Majčini hormoni u ovoj dobi imaju manju ulogu, no zato nezrela nadbubrežna žlijezda stvara povišenu razinu muških hormona.

Akne u odrasloj dobi

Javljaju se uglavnom kod žena i često su ograničene na bradu i čeljust. Prevladavaju čvorovi i ciste, koje mogu biti dugotrajne.

Acne fulminans

Acne fulminans rijetka je varijanta u kojoj se uz teže oblike akni javljaju povišena temperatura, bolovi u zglobovima i ubrzana sedimentacija eritrocita.

Mehaničke akne

Prekomjerno trljanje ili grebanje lica može rezultirati pojavom akni zbog pucanja ovojnica cisti.

Tropske akne

Toplina i vlaga djeluju na osobe svijetle puti sa sklonošću nastanka akne i dovode do nastanka akne uglavnom na prsištu. Katkad se mogu azviti i teži oblici.

Kod upalnih promjena

Najčešće nastaju kod mladih djevojaka zbog grebanja i istiskivanja kožnih promjena. Pri tome se stvaraju ružni oblici i rane, koje rezultiraju pojavom neestetskih ožiljaka.

Zbog djelovanja kemikalija

Katran, klorirani ugljikovodici, ulja i masna kozmetika mogu izazvati stvaranje komedona ili poticati upalnu reakciju. Vrlo često su ovi oblici praćeni nesimetričnim rasporedom lezija. Neprovjerena kozmetika ili "prirodna" kozmetika koja sadržava biljna ulja često su uzrok pojavi akni kod mladih žena. Akne se vide na mjestima na kojima se mazala krema.

Izazvane lijekovima

Kortikosteroidi, androgeni i anabolički steroidi, gonadotropini, oralni kontraceptivi, suvremeni lijekovi za liječenje tumora, litij, jodidi, bromidi, antituberkulotici i antiepileptici mogu uzrokovati promjene u obliku akni.

---

---

Misite na jelovnik - koža ne voli šećer, gazirano, čips...

Posljednjih godina sve je više dokaza koji pokazuju povezanost između sadržaja tanjura i zdravlja kože. Primjerice, ljudi u zapadnom svijetu znatno se češće bore s aknama, dok su zagovornici tzv. paleolitske prehrane, koja ne sadrži prerađeni šećer, slatka pića, slatke pahuljice za doručak, čips ili bijeli kruh, gotovo nepoznati. Dakle, koža dokazano mrzi hranu s visokim glikemijskim indeksom.

---

---

Glikemijski indeks je važan

Glikemijski indeks (GI) oznaka je koja klasificira hranu prema porastu šećera u krvi nakon konzumiranja ugljikohidrata. Dakle, poznajemo skupine s niskim GI, srednjim GI i visokim GI. Dakle, oni koji podižu razinu šećera u krvi dva do tri sata nakon konzumacije, među kojima su, primjerice, bijeli kruh, pšenica, kuhana riža i čokolada, te drugi koji podižu razinu šećera u krvi puno sporije, primjerice ječam, grejp, kikiriki, jagode, naranče.

Za probleme s aknama dermatolozi, naravno, preporučuju odabir onih s niskim GI. To znači da biste trebali izbjegavati sve namirnice od bijelog brašna, kao što su kruh, tjestenina, kolačići, kolači. Također i mlijeko i mliječne proizvode. Visoki unos jednostavnih ugljikohidrata povećava proizvodnju hormona zvanog inzulinu sličan faktor rasta 1, koji zatim uzrokuje probleme s razinom testosterona u krvi. Kombinacija to dvoje potiče žlijezde lojnice na više masnoće i uzrokuje da koža postaje tvrđa i manje propusna, što je idealno za razvoj akni.

---

---

Laserski tretman, kemijski pilinzi...

Prvi korak u uklanjanju akni je ograničavanje unosa jednostavnih ugljikohidrata i mliječnih proizvoda, a pomažu i dermatološki postupci poput terapije LED svjetlom, intenzivnog pulsirajućeg svjetla (IPL), laserskog tretmana, mikrodermoabrazije, AHA/BHA maski i kemijskih pilinga. Dermatolozi također savjetuju primjenu topikalnih proizvoda koji sadrže benzoil perokside i minimalnu upotrebu šminke. Lokalne pripravke dobro je nanijeti na kožu odmah ujutro ili navečer prije spavanja jer čiste pore, a ako se pravilno očiste, nikada vam se neće pojaviti prištići.

---

---

Ovako izgleda pravilna njega

- Nježno očistite kožu ujutro, a navečer koristite blagi piling.

- Koristite nekomedogenu kremu za sunčanje kako biste izbjegli pogoršanje akni.

- Koristite šminku na bazi laganih pudera.

- Noćni tretman kože trebao bi se sastojati od pripravaka benzoil peroksida ili proizvoda za njegu kože koji sadrže mješavinu salicilne i glikolne kiseline, jer otvaraju pore.

- Retinoidi su također izvrsni protiv akni.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock/Shutterstock Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/HANZA MEDIA Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock  Afp Shutterstock  Afp Afp
Ante Čizmić/Cropix

Stručnjakinja ističe i kako je važno izbaciti mliječne proizvode
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

prof.dr.sc. Neira Puizina Ivić

Shutterstock

Zbog ove neugodne pojave mladi se bore s manjkom samopouzdanja

Shutterstock

Postoji rutina koja s vremenom donosi dobre rezultate

Shutterstock

U nekim slučajevima pomaže i dermoabrazija

Shutterstock

Dobra hrana bit će vam odličan saveznik kod problema s prištićima

Shutterstock

Šećer potiče rast neugodnih bubuljica

Afp

Gazirana pića odmah treba izbaciti 

Shutterstock

Izbjegavajte mliječne stvari

Afp

Ne nasjedajte na trikove o brzinskom izliječenju konzumirajući koštice ove voćke 

Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/zbog-ovog-fatalnog-trenda-u-lijecenju-akni-mozete-umrijeti-one-su-kozni-i-psiholoski-problem-evo-kako-valja-s-njima-1318179 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a4c1526d00cf366fad1fe6d4c91512d340e6011 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zbog+ovog+fatalnog+trenda+u+lije%C4%8Denju+akni+mo%C5%BEete+umrijeti%21+One+su+ko%C5%BEni+i+psiholo%C5%A1ki+problem%2C+evo+kako+valja+s+njima...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fzbog-ovog-fatalnog-trenda-u-lijecenju-akni-mozete-umrijeti-one-su-kozni-i-psiholoski-problem-evo-kako-valja-s-njima-1318179 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fzbog-ovog-fatalnog-trenda-u-lijecenju-akni-mozete-umrijeti-one-su-kozni-i-psiholoski-problem-evo-kako-valja-s-njima-1318179 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => APEL STRUČNJAKINJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeAPEL STRUČNJAKINJE

Zbog ovog fatalnog trenda u liječenju akni možete umrijeti! One su kožni i psihološki problem, evo kako valja s njima...

Piše Javorka Luetić
27. kolovoza 2023. - 16:04

Malo je sretnika koji se u svojoj tinejdžerskoj dobi nisu susreli s problemom akni, a svi koji jesu potvrdit će da su im ti neugodni prištići mjesecima bili noćna mora, nerješiv problem koji ih je bacao u očaj ili u neko još teže stanje. U tom razdoblju mladi primjenjuju sva moguća čuda, slušaju savjete prijatelja tražeći instant-rješenje koje će im već sutra vratiti glatku i sjajnu kožu. Danas su tinejdžeri skloni vjerovati društvenim mrežama i iskušati sve moguće pripravke koji se nude iako oni mogu biti štetni ili pogoršati ili čak izazivati akne. Ali to je doba kad se mora probati i nikoga ne slušaju.

Posebnu pažnju nedavno su privukli videozapisi na TikToku koji promoviraju upotrebu cijanida u borbi protiv akni, a koji su izazvali brojna upozorenja liječni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:58