StoryEditorOCM
Zdravljebez panike

Što napraviti ako vas ubode stršljen? Svi rade istu grešku, a može biti kobna

Piše MOZAIK SD
16. srpnja 2023. - 18:02

Stršljen je vrsta insekta iz roda osa. Po veličini je znatno veći od njih. Pojedine vrste narastu i do 5,5 cm.

Žive u gnijezdima, a jaja iz kojih se izliježu polaže matica. Pripadaju socijalnoj grupi insekata, ženke radilice vode računa o matici i imaju žalac. Ako ih ne dirate i oni se ne osjete ugroženima neće vas napasti. Kada su napadnuti, nanose vrlo bolan ubod žalcem.

Ženu u Čačku ubo stršljen, odmah je preminula: ‘Pokušala ga je otjerati krpom, a onda ga je stisnula prstima...‘

Njihov žalac je takav da se vraća u tijelo i ne ostaje na mjestu uboda, za razliku od pčela. Ovo stršljenu omogućava da preživi napad i izvrši više uboda u jednom napadu.

Posebno su opasni onda kada postoji opasnost po gnijezdo, tada mogu lučiti feromone koji privlače sve stršljenove iz gnijezda u obranu.

Koji su simptomi uboda stršljena?

Otrov koji luče i koji ubodom ulazi u organizam može dovesti do pojave jake boli i reakcije kože, ali i cijelog organizma, pogotovo ako je više uboda.

Tegobe do kojih dolazi nakon uboda stršljena mogu se podijeliti na fizičke i psihičke.

Fizička reakcija na ubod stršljena ovisi od mjesta uboda.

Ubodi po ekstremitetima su bezopasniji od uboda u predjelu glave i vrata. Posebno su opasni ubodi koji se jave u predjelu usne šupljine.

Stršljeni imaju običaj izdubiti voćku kojom se hrane. Ako ne obraćate pažnju, nećete vidjeti stršljena koji se hrani i zagrist ćete voćku, a onda može doći do, po život opasnog, uboda u predjelu usne šupljine.

Nakon uboda mogu se javiti:

– Crvenilo i oteklina na mjestu uboda. Ova reakcija može se širiti po koži i zahvatiti i desetak centimetara. Sama po sebi i dalje ne predstavlja alergijsku reakciju već samu reakciju kože na toksin koji je ubodom unesen.

– Bol na mjestu uboda je očekivana reakcija. Bol se kreće od blage koja može potrajati i do nekoliko sati i izgubi se sama od sebe do jake boli koju pacijenti ponekad opisuju “kao da ih je netko šakom udario na mjestu uboda”.

– Pečenje na mjestu uboda može biti posebno izraženo, najčešće se opisuje kao žarenje koje se, kako vrijeme prolazi pojačava.

– Može se javiti malaksalost i vrtoglavica, što je često posljedica straha od samog događaja.

– Ako dođe do prave alergijske reakcije, dolazi do pojave crvenila i koprivnjače koja se širi po cijelom tijelu, osjećaja gušenja, oticanja grla, vrata i na kraju gubitka svijesti. Srećom ove reakcije su rijetke.

– Ako je uboda više, za očekivati je da će tegobe i simptomi biti izraženiji. Ubod jednog stršljena je uglavnom bezopasan, pogotovo ako nemate ranije zabilježene alergijske reakcije, piše b92.

Zašto postoje i psihičke reakcije na ubod stršljena?

U narodu postoji uvriježeni, ali i opravdani strah od ovih insekata. Događa se ponekad da pacijenti gube svijest usred straha i panike nakon uboda. To se događa iako sam ubod nije opasan, nema veće reakcije po koži niti alergijske reakcije.

Bez panike

Iz tog razloga treba pacijentu kojeg je ugrizao stršljen pristupiti polako bez panike. Najbolje je odmah staviti ga u ležeći položaj, provjeriti mjesto uboda i tlak te krenuti s terapijom, ali i promatranjem. Promatranje može potrajati i po nekoliko sati i u interesu je pacijenata iako nema izražene reakcije.

Što bi trebalo napraviti ako vas je ubo stršljen?

Probajte ne paničariti. Ubod stršljena, iako bolan, najčešće je bezopasan.

Pokušajte se bez panike, trčanja, agresivnog mahanja ruku i ubijanja stršljena udaljiti od njega odnosno njih. Ne treba vam da uplašeni stršljen pozove svoje prijatelje.

Kada ste se našli na sigurnoj udaljenosti:

1. Mjesto uboda dobro isperite hladnom vodom i sapunom.

2. Mjesto uboda polijte hladnom vodom ili stavite led u krpu i hladite mjesto uboda kako biste smanjili oteklinu i upalu.

3. Popijte neki od lijekova iz roda antihistaminika kako biste smanjili vjerojatnost za razvoj alergijske reakcije.

4. Nakon što ste ohladili mjesto uboda, možete ga namazati nekom od krema koje sadrže kortikosteroide ili antistaminike.

5. Bol može potrajati i nekoliko sati pa, ako je izražena i ako nemate alergiju, možete popiti neki od lijekova za bolove iz roda paracetamola ili ibuprofena.

6. Ako se ipak loše osjećate, krenulo se širiti crvenilo, oteklina, bol, javite se u najbližu hitnu pomoć ili neka vas netko od vaših od ukućana odvede u najbližu hitnu pomoć radi daljnje njege.

Kako spriječiti ubod stršljena?

Stršljen vas neće ubosti ako se ne osjeti ugroženim. Najbolje je da njih i njihovo gnijezdo zaobilazite u širokom luku.

Ako vam je sletio na ruku ili ušao u kuću, bez panike i lagano ga maknite i izbacite. Imajte na umu da su to samo insekti koji su pošli negdje svojim poslom ili su privučeni voćem koje se našlo na vašoj terasi. Nisu ciljano došli da vas ubodu ma koliko njihov zvuk letenja bio strašan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:11