stdClass Object ( [id] => 1371320 [title] => Srpska kozmetičarka nudila ‘migrena piercing‘ u Splitu, domaći majstori je spriječili: Opasno je i sramotno to što radi! [alias] => srpska-kozmeticarka-nudila-migrena-piercing-u-splitu-domaci-majstori-je-sprijecili-opasno-je-i-sramotno-to-sto-radi [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska je već godinama za Srbe, Bošnjake i druge susjede nešto poput "obećane zemlje" – domu je bliža nego Njemačka, Irska i skandinavske zemlje, a jezik im je poznat, standard i plaće bolji.

Također, sve više je onih koji se dolaze obogatiti "na crno" i ovdje govorimo o samoprozvanim, nekvalificiranim "estetskim kirurzima", koji umjesto diplome imaju dokaz o sudjelovanju na ubrzanom tečaju za kozmetičara (nedavno smo svjedočili takvom slučaju, a more ih je neotkrivenih).

Sad, evo, imamo i samoprozvane piercing majstore, akupunkturiste i neurologe, koji to, naravno, nisu, no predstavljajući se tako i u Hrvatsku dolaze "mlatiti lovu".

Slučaj žene iz susjedne Srbije koja u Hrvatsku (i ostale zemlje regije) dolazi raditi ljudima "migrena" i "Shen men" piercing, za koji tvrdi da trenutačno zaustavlja migrenu, tinitus i slične zdravstvene probleme najnoviji je u nizu.

Dolazak u Split srpske kozmetičarke, takozvane "migrena piercing majstorice" koja "otklanja migrenu", navodno je bio planiran kroz ovaj mjesec, a spriječen je zahvaljujući inicijativi nekoliko splitskih piercing majstora.

---

image

Srpska kozmetičarka planirala je u Splitu gostovati sredinom ožujka

Screenshot
---

Svoj rad masno naplaćuje

Iako je odustala od dolaska, kažu nam piercing majstori, to ne znači da će gospođa tek tako iz ruku ispustiti "hrvatsko tržište", posebice zbog toga što gore navedene piercinge u Hrvatskoj naplaćuje 100 eura. Za jedan piercing dovoljno joj je dvadeset minuta. Ako uzmemo u obzir da gospođa odradi dva dana punog radnog vremena, kući odlazi s 4800 eura. Za jedan vikend. 

– Kozmetičarka iz Srbije koja, osim što općenito pruža usluge "pirsanja" koje nisu po suvremenim standardima struke, pruža i usluge koje naziva "migrena piercing" i "Shen men piercing". Zapravo se radi o "daith" i "scapha" piercingu. Međutim, ona ih tako naziva jer tvrdi da mogu pomoći kod raznih medicinskih problema, među ostalim kod migrene i anksioznosti – objašnjava nam Đana Ribarević, vlasnica Katarza piercing studija, koja se piercingom bavi već petnaest godina.  

– Jedino na čemu dotična radi jest marketing – ima gotovo 30.000 pratitelja na Instagramu, gostuje u raznim emisijama i podcastima, gostuje u raznim gradovima, a pritom te usluge naplaćuje bezobrazno visoko i radi u neadekvatnim uvjetima – lokaciju možete doznati tek kada platite depozit, a na dobivanje računa za uslugu ne trebate ni pomišljati – otkriva nam Ribarević. 

Kozmetičarka je, kaže nam Ribarević, planirala svoj dolazak u Split sredinom ožujka, a piercinge je planirala raditi u – hotelu. I to ne u sobi, već u kongresnoj dvorani jednog hotela.

---

image

S nekim klijentima već je dogovorila posao

Screenshot
---

Postavlja se pitanje i kako je točno zamislila izvoditi zahvat u kojem ljudima "buši" određen dio tijela u dvorani koja za to nije opremljena, a u kojoj su, dapače, radnici hotela koji bi po svojoj dužnosti bili odgovorni spriječiti takvu aktivnost koja nije predviđena za prostorije hotela.

Gospođa je, doznajemo, sve prezentirala kao gostujući seminar. Srećom je ovaj pothvat spriječen, jer izvođenje ovog tretmana u neadekvatnim uvjetima, koji ne ispunjavaju ni minimalni higijenski standard, može završiti kobno.

Poziva se na akupunkturu 

Gospođa na svojoj web-stranici tvrdi da je posebnost "migrena piercinga" ta da se on temelji na akupresuri. Piercing protiv migrene izvodi se na točki povezanoj s akupresurnom točkom koja se koristi za ublažavanje glavobolja i migrena u tradicionalnoj kineskoj medicini.

---

image

Zasad je otkazala svoj posjet Splitu, no očito je da planira novi termin dolaska

Screenshot
---

"Vjeruje se da pritisak na ovu točku piercingom može poboljšati protok energije i smanjiti intenzitet napadaja migrene." Tako barem "stručnjakinja" iz Srbije tvrdi.

Joy Katić, dr. kiropraktike i akupunkture, iskusna liječnica kiropraktike i akupunkture s više od 15 godina radnog iskustva, potvrdila nam je da je ovakav zahvat zapravo protivan učenjima akupunkture, a nije ni siguran.

Inače, Katić je rođena u Kanadi, gdje jer stekla diplomu zdravstvenih nauka i diplomu fizičke i zdravstvene edukacije na Queen‘s Universityju, nakon čega je doktorirala i stekla diplomu doktorice kiropraktike na fakultetu Canadian Memorial Chiropractic College. 

– Da, istina je da akupunkturisti često žele ljude odvratiti od piercinga, osobito onih duž važnih kanala ili u snažnim akupunkturnim točkama, jer bi to moglo poremetiti energiju i ravnotežu tijela. Previše akupunkture može biti previše stimulirajuće ili ostaviti pacijenta da se osjeća iscrpljeno ili bez energije, a piercing bi se smatrao sličnom stvari. Trajno bušenje akupunkturne točke uopće nije isto što i akupunktura – objašnjava nam dr. Katić.

---

image

Dr. Joy Katić: To je protivno učenjima akupunkture, a nije ni sigurno

Privatna Arhiva Joy Katić/
---

– Kao doktorica kiropraktike, upozorila bih da problemi kao što su migrene, tinitus itd. mogu biti simptomi ozbiljnijeg temeljnog problema. Kao liječnica, obeshrabrila bih ljude da jednostavno traže "tretman" za poboljšanje ovih simptoma, a da prije toga nije pravilno procijenjen i dijagnosticiran od strane liječnika, koji je obučen razlikovati različite mehaničke i neurološke uzroke ovih vrsta problema. Migrene, tinitus i slične vrste problema često se mogu vrlo učinkovito liječiti kiropraktikom ili akupunkturom, to je uobičajena stvar koju viđam u svojoj praksi, a piercing nije potreban niti se preporučuje za rješavanje takvih problema – upozorava dr. Katić.

U tradicionalnom smislu, akupunktura se koristi za vraćanje tijela u ravnotežu stimuliranjem (ili smirivanjem) točaka duž nevidljivih energetskih linija unutar tijela. Ali suvremena istraživanja pokazala su da akupunktura stimulira živčani sustav, koristeći prirodne reakcije tijela za smanjenje boli i upale.

Klijenti se izlažu velikom zdravstvenom riziku

– Osim mogućeg rizika od infekcije (od nesterilne opreme), nepravilno postavljen piercing ili piercing koji loše zacjeljuje može dovesti do oštećenja ili iritacije živaca, što može dovesti do boli i promjena osjeta u uhu i bočnoj strani lica – dodaje dr. Katić.

---

image

Đana Ribarević: To što nudi je nemoralno, obmanjujuće i opasno

Damira Kalajžić
---

Metode koje koristi su zastarjele i rizične, a činjenica da je otvorila i svoju "piercing akademiju", u kojoj se prijavljeni uče raditi "migrena piercing", samo dodatno upozorava na njezin nedostatak profesionalizma. Ne samo da nema relevantne edukacije ili certifikate, već koristi materijal koji je već dugo proglašen nesigurnim u piercing industriji. Kirurški čelik koji koristi često sadrži nikal, na koji je većina ljudi alergična, a nedostatak informacija o certifikatima za ovaj materijal izaziva ozbiljne sumnje u sigurnost njezinih postupaka. 

– Najalarmantnije je što kozmetičarka iz Srbije izvodi i izrazito opasan "snake eyes piercing", koji povezuje dva mišića u jeziku, što može dovesti do ozbiljnih problema s govorom, jedenjem i gutanjem – spominje Đana Ribarević, vlasnica piercing studija. Osim toga, ovaj piercing može uzrokovati trajno oštećenje zuba i desni zbog stalnog trenja nakita o zube. Piercing industrija jasno osuđuje ovu praksu zbog ozbiljnih rizika koje nosi. 

– Svaki profesionalni i savjesni pirser koji dobro radi svoj posao reći će vam da je ogroman dio posla odbijanje usluga klijentima iz brojnih razloga (primjerice, neodgovarajuća anatomija ili opasni pirsevi), čak i kad klijent to od vas zahtijeva, zato što ne želimo nečiji novac ako ne možemo jamčiti siguran, zdrav i dugotrajan piercing. Sporna kozmetičarka o poslu piercing majstora očigledno ima sramotno malo znanja, a insinuirati i navoditi ljude da vjeruju da im ona može nešto liječiti ili izliječiti je nemoralno, obmanjujuće i opasno – zaključuje Ribarević. 

 

 

 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Srpska kozmetičarka nudila ‘migrena piercing‘ u Splitu, Splićani je spriječili: ‘Opasno je i sramotno to što radi!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasni tretmani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Srpska kozmetičarka nudila ‘migrena piercing‘ u Splitu, Splićani je spriječili: ‘Opasno je i sramotno to što radi!‘ opasni tretmani 2 0 7444 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-06 21:13:34 [created_by] => 3270 [created_by_alias] => Vanesa Tenžera [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-11 14:33:43 [modified_by] => 3270 [publish_up] => 2024-03-11 14:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Srpska kozmetičarka nudila 'migrena piercing' u Splitu, Splićani je spriječili: 'Opasno i sramotno je to što radi!' [metadata] => robots= author= title=Srpska kozmetičarka nudila 'migrena piercing' u Splitu, Splićani je spriječili: 'Opasno i sramotno je to što radi!' page_title=Srpska kozmetičarka nudila 'migrena piercing' u Splitu, Splićani je spriječili: 'Opasno i sramotno je to što radi!' [metakey] => migrena pirsing, piercing, rad na crno, Srpkinja, Đana Ribarević, Joy Katić, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26756194.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26756163.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26756169.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26721705.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26721836.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26721837.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26717726.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26721488.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Shutterstock, screenshot","Screenshot","Screenshot","Screenshot","","","Privatna Arhiva Joy Kati\u0107\/","Damira Kalaj\u017ei\u0107 "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Planirala je svoj dolazak u Split sredinom o\u017eujka. Sre\u0107om, odustala je<\/p>","

S nekim klijentima ve\u0107 je dogovorila posao<\/p>","

Zasad je otkazala svoj posjet Splitu, no o\u010dito je da planira novi termin dolaska<\/p>","

Srpska kozmeti\u010darka planirala je u Splitu gostovati sredinom o\u017eujka<\/p>","","","

Dr. Joy Kati\u0107: To je\u00a0protivno u\u010denjima akupunkture, a nije ni sigurno<\/p>","

\u0110ana Ribarevi\u0107: To \u0161to nudi je\u00a0nemoralno, obmanjuju\u0107e i opasno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","49:37","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26756194_1920.jpg":"1920x1080","k_26756194_1280.jpg":"1280x1280","k_26756194_1024.jpg":"1024x1024","k_26756194_640.jpg":"640x640","k_26756194_480.jpg":"480x480","k_26756194_340.jpg":"340x340","k_26756194_220.jpg":"220x220","o_26756194_1280.jpg":"1280x853","o_26756194_1024.jpg":"1024x682","o_26756194_640.jpg":"640x426","o_26756194_480.jpg":"480x320","o_26756194_340.jpg":"340x226","o_26756194_220.jpg":"220x146","h_26756194_1280.jpg":"1280x854","h_26756194_1024.jpg":"1024x683","h_26756194_640.jpg":"640x427","h_26756194_480.jpg":"480x320","h_26756194_340.jpg":"340x227","h_26756194_220.jpg":"220x147","pp_26756194_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756194_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756194_640.jpg":"640x814","pp_26756194_480.jpg":"480x611","pp_26756194_340.jpg":"340x432","pp_26756194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"611x710","hd_26756163_1920.jpg":"1920x1080","k_26756163_1280.jpg":"1280x1280","k_26756163_1024.jpg":"1024x1024","k_26756163_640.jpg":"640x640","k_26756163_480.jpg":"480x480","k_26756163_340.jpg":"340x340","k_26756163_220.jpg":"220x220","o_26756163_1280.jpg":"1280x1487","o_26756163_1024.jpg":"1024x1189","o_26756163_640.jpg":"640x743","o_26756163_480.jpg":"480x557","o_26756163_340.jpg":"340x395","o_26756163_220.jpg":"220x255","h_26756163_1280.jpg":"1280x854","h_26756163_1024.jpg":"1024x683","h_26756163_640.jpg":"640x427","h_26756163_480.jpg":"480x320","h_26756163_340.jpg":"340x227","h_26756163_220.jpg":"220x147","pp_26756163_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756163_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756163_640.jpg":"640x814","pp_26756163_480.jpg":"480x611","pp_26756163_340.jpg":"340x432","pp_26756163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"330x184","hd_26756169_1920.jpg":"1920x1080","k_26756169_1280.jpg":"1280x1280","k_26756169_1024.jpg":"1024x1024","k_26756169_640.jpg":"640x640","k_26756169_480.jpg":"480x480","k_26756169_340.jpg":"340x340","k_26756169_220.jpg":"220x220","o_26756169_1280.jpg":"1280x713","o_26756169_1024.jpg":"1024x570","o_26756169_640.jpg":"640x356","o_26756169_480.jpg":"480x267","o_26756169_340.jpg":"340x189","o_26756169_220.jpg":"220x122","h_26756169_1280.jpg":"1280x854","h_26756169_1024.jpg":"1024x683","h_26756169_640.jpg":"640x427","h_26756169_480.jpg":"480x320","h_26756169_340.jpg":"340x227","h_26756169_220.jpg":"220x147","pp_26756169_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756169_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756169_640.jpg":"640x814","pp_26756169_480.jpg":"480x611","pp_26756169_340.jpg":"340x432","pp_26756169_220.jpg":"220x280"},{"size0":"626x963","hd_26721705_1920.jpg":"1920x1080","k_26721705_1280.jpg":"1280x1280","k_26721705_1024.jpg":"1024x1024","k_26721705_640.jpg":"640x640","k_26721705_480.jpg":"480x480","k_26721705_340.jpg":"340x340","k_26721705_220.jpg":"220x220","o_26721705_1280.jpg":"1280x1969","o_26721705_1024.jpg":"1024x1575","o_26721705_640.jpg":"640x984","o_26721705_480.jpg":"480x738","o_26721705_340.jpg":"340x523","o_26721705_220.jpg":"220x338","h_26721705_1280.jpg":"1280x854","h_26721705_1024.jpg":"1024x683","h_26721705_640.jpg":"640x427","h_26721705_480.jpg":"480x320","h_26721705_340.jpg":"340x227","h_26721705_220.jpg":"220x147","pp_26721705_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721705_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721705_640.jpg":"640x814","pp_26721705_480.jpg":"480x611","pp_26721705_340.jpg":"340x432","pp_26721705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"611x710","hd_26721836_1920.jpg":"1920x1080","k_26721836_1280.jpg":"1280x1280","k_26721836_1024.jpg":"1024x1024","k_26721836_640.jpg":"640x640","k_26721836_480.jpg":"480x480","k_26721836_340.jpg":"340x340","k_26721836_220.jpg":"220x220","o_26721836_1280.jpg":"1280x1487","o_26721836_1024.jpg":"1024x1189","o_26721836_640.jpg":"640x743","o_26721836_480.jpg":"480x557","o_26721836_340.jpg":"340x395","o_26721836_220.jpg":"220x255","h_26721836_1280.jpg":"1280x854","h_26721836_1024.jpg":"1024x683","h_26721836_640.jpg":"640x427","h_26721836_480.jpg":"480x320","h_26721836_340.jpg":"340x227","h_26721836_220.jpg":"220x147","pp_26721836_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721836_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721836_640.jpg":"640x814","pp_26721836_480.jpg":"480x611","pp_26721836_340.jpg":"340x432","pp_26721836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"330x584","hd_26721837_1920.jpg":"1920x1080","k_26721837_1280.jpg":"1280x1280","k_26721837_1024.jpg":"1024x1024","k_26721837_640.jpg":"640x640","k_26721837_480.jpg":"480x480","k_26721837_340.jpg":"340x340","k_26721837_220.jpg":"220x220","o_26721837_1280.jpg":"1280x2265","o_26721837_1024.jpg":"1024x1812","o_26721837_640.jpg":"640x1132","o_26721837_480.jpg":"480x849","o_26721837_340.jpg":"340x601","o_26721837_220.jpg":"220x389","h_26721837_1280.jpg":"1280x854","h_26721837_1024.jpg":"1024x683","h_26721837_640.jpg":"640x427","h_26721837_480.jpg":"480x320","h_26721837_340.jpg":"340x227","h_26721837_220.jpg":"220x147","pp_26721837_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721837_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721837_640.jpg":"640x814","pp_26721837_480.jpg":"480x611","pp_26721837_340.jpg":"340x432","pp_26721837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1369x1734","hd_26717726_1920.jpg":"1920x1080","k_26717726_1280.jpg":"1280x1280","k_26717726_1024.jpg":"1024x1024","k_26717726_640.jpg":"640x640","k_26717726_480.jpg":"480x480","k_26717726_340.jpg":"340x340","k_26717726_220.jpg":"220x220","o_26717726_1280.jpg":"1280x1621","o_26717726_1024.jpg":"1024x1297","o_26717726_640.jpg":"640x810","o_26717726_480.jpg":"480x607","o_26717726_340.jpg":"340x430","o_26717726_220.jpg":"220x278","h_26717726_1280.jpg":"1280x854","h_26717726_1024.jpg":"1024x683","h_26717726_640.jpg":"640x427","h_26717726_480.jpg":"480x320","h_26717726_340.jpg":"340x227","h_26717726_220.jpg":"220x147","pp_26717726_1280.jpg":"1280x1628","pp_26717726_1024.jpg":"1024x1303","pp_26717726_640.jpg":"640x814","pp_26717726_480.jpg":"480x611","pp_26717726_340.jpg":"340x432","pp_26717726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1500","hd_26721488_1920.jpg":"1920x1080","k_26721488_1280.jpg":"1280x1280","k_26721488_1024.jpg":"1024x1024","k_26721488_640.jpg":"640x640","k_26721488_480.jpg":"480x480","k_26721488_340.jpg":"340x340","k_26721488_220.jpg":"220x220","o_26721488_1280.jpg":"1280x1920","o_26721488_1024.jpg":"1024x1536","o_26721488_640.jpg":"640x960","o_26721488_480.jpg":"480x720","o_26721488_340.jpg":"340x510","o_26721488_220.jpg":"220x330","h_26721488_1280.jpg":"1280x854","h_26721488_1024.jpg":"1024x683","h_26721488_640.jpg":"640x427","h_26721488_480.jpg":"480x320","h_26721488_340.jpg":"340x227","h_26721488_220.jpg":"220x147","pp_26721488_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721488_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721488_640.jpg":"640x814","pp_26721488_480.jpg":"480x611","pp_26721488_340.jpg":"340x432","pp_26721488_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7444615 Threads: 3 Questions: 1533393301 Slow queries: 4662526 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110726416 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/srpska-kozmeticarka-nudila-migrena-piercing-u-splitu-domaci-majstori-je-sprijecili-opasno-je-i-sramotno-to-sto-radi-1371320 [printLink] => /mozaik/zdravlje/srpska-kozmeticarka-nudila-migrena-piercing-u-splitu-domaci-majstori-je-sprijecili-opasno-je-i-sramotno-to-sto-radi-1371320?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751321 [name] => migrena pirsing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-11 14:33:50 [main_article_id] => 0 [alias] => migrena-pirsing [link] => /tag/migrena-pirsing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 281910 [name] => piercing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => piercing [link] => /tag/piercing ) [2] => stdClass Object ( [id] => 475800 [name] => rad na crno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rad-na-crno [link] => /tag/rad-na-crno ) [3] => stdClass Object ( [id] => 407580 [name] => Srpkinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srpkinja [link] => /tag/srpkinja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 618447 [name] => Đana Ribarević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-22 20:02:28 [main_article_id] => 0 [alias] => dana-ribarevic [link] => /tag/dana-ribarevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 751322 [name] => Joy Katić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-11 14:33:51 [main_article_id] => 0 [alias] => joy-katic [link] => /tag/joy-katic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Srpska kozmetičarka nudila ‘migrena piercing‘ u Splitu, Splićani je spriječili: ‘Opasno je i sramotno to što radi!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasni tretmani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Srpska kozmetičarka nudila ‘migrena piercing‘ u Splitu, domaći majstori je spriječili: Opasno je i sramotno to što radi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3270 [name] => Rebeka Pastuović [username] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [email] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$SW/ei.4Hb7CSguzYZhVhs.uFT6CnRLCMWrT3BTjPuZXW6trXAhnj6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/rebeka-pastuovic-3270 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1783 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":"","customparams_layout":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/6421532327436afc4454629acdcf599c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26756194.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Shutterstock, screenshot [mainImageDesc] =>

Planirala je svoj dolazak u Split sredinom ožujka. Srećom, odustala je

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26756194.jpg [title] =>

Planirala je svoj dolazak u Split sredinom ožujka. Srećom, odustala je

ilustracija/Shutterstock, screenshot ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26756163.jpg [title] =>

S nekim klijentima već je dogovorila posao

Screenshot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26756169.jpg [title] =>

Zasad je otkazala svoj posjet Splitu, no očito je da planira novi termin dolaska

Screenshot ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26721705.jpg [title] =>

Srpska kozmetičarka planirala je u Splitu gostovati sredinom ožujka

Screenshot ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26721836.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26721837.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26717726.jpg [title] =>

Dr. Joy Katić: To je protivno učenjima akupunkture, a nije ni sigurno

Privatna Arhiva Joy Katić/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26721488.jpg [title] =>

Đana Ribarević: To što nudi je nemoralno, obmanjujuće i opasno

Damira Kalajžić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska je već godinama za Srbe, Bošnjake i druge susjede nešto poput "obećane zemlje" – domu je bliža nego Njemačka, Irska i skandinavske zemlje, a jezik im je poznat, standard i plaće bolji.

Također, sve više je onih koji se dolaze obogatiti "na crno" i ovdje govorimo o samoprozvanim, nekvalificiranim "estetskim kirurzima", koji umjesto diplome imaju dokaz o sudjelovanju na ubrzanom tečaju za kozmetičara (nedavno smo svjedočili takvom slučaju, a more ih je neotkrivenih).

Sad, evo, imamo i samoprozvane piercing majstore, akupunkturiste i neurologe, koji to, naravno, nisu, no predstavljajući se tako i u Hrvatsku dolaze "mlatiti lovu".

Slučaj žene iz susjedne Srbije koja u Hrvatsku (i ostale zemlje regije) dolazi raditi ljudima "migrena" i "Shen men" piercing, za koji tvrdi da trenutačno zaustavlja migrenu, tinitus i slične zdravstvene probleme najnoviji je u nizu.

Dolazak u Split srpske kozmetičarke, takozvane "migrena piercing majstorice" koja "otklanja migrenu", navodno je bio planiran kroz ovaj mjesec, a spriječen je zahvaljujući inicijativi nekoliko splitskih piercing majstora.

---

image

Srpska kozmetičarka planirala je u Splitu gostovati sredinom ožujka

Screenshot
---

Svoj rad masno naplaćuje

Iako je odustala od dolaska, kažu nam piercing majstori, to ne znači da će gospođa tek tako iz ruku ispustiti "hrvatsko tržište", posebice zbog toga što gore navedene piercinge u Hrvatskoj naplaćuje 100 eura. Za jedan piercing dovoljno joj je dvadeset minuta. Ako uzmemo u obzir da gospođa odradi dva dana punog radnog vremena, kući odlazi s 4800 eura. Za jedan vikend. 

– Kozmetičarka iz Srbije koja, osim što općenito pruža usluge "pirsanja" koje nisu po suvremenim standardima struke, pruža i usluge koje naziva "migrena piercing" i "Shen men piercing". Zapravo se radi o "daith" i "scapha" piercingu. Međutim, ona ih tako naziva jer tvrdi da mogu pomoći kod raznih medicinskih problema, među ostalim kod migrene i anksioznosti – objašnjava nam Đana Ribarević, vlasnica Katarza piercing studija, koja se piercingom bavi već petnaest godina.  

– Jedino na čemu dotična radi jest marketing – ima gotovo 30.000 pratitelja na Instagramu, gostuje u raznim emisijama i podcastima, gostuje u raznim gradovima, a pritom te usluge naplaćuje bezobrazno visoko i radi u neadekvatnim uvjetima – lokaciju možete doznati tek kada platite depozit, a na dobivanje računa za uslugu ne trebate ni pomišljati – otkriva nam Ribarević. 

Kozmetičarka je, kaže nam Ribarević, planirala svoj dolazak u Split sredinom ožujka, a piercinge je planirala raditi u – hotelu. I to ne u sobi, već u kongresnoj dvorani jednog hotela.

---

image

S nekim klijentima već je dogovorila posao

Screenshot
---

Postavlja se pitanje i kako je točno zamislila izvoditi zahvat u kojem ljudima "buši" određen dio tijela u dvorani koja za to nije opremljena, a u kojoj su, dapače, radnici hotela koji bi po svojoj dužnosti bili odgovorni spriječiti takvu aktivnost koja nije predviđena za prostorije hotela.

Gospođa je, doznajemo, sve prezentirala kao gostujući seminar. Srećom je ovaj pothvat spriječen, jer izvođenje ovog tretmana u neadekvatnim uvjetima, koji ne ispunjavaju ni minimalni higijenski standard, može završiti kobno.

Poziva se na akupunkturu 

Gospođa na svojoj web-stranici tvrdi da je posebnost "migrena piercinga" ta da se on temelji na akupresuri. Piercing protiv migrene izvodi se na točki povezanoj s akupresurnom točkom koja se koristi za ublažavanje glavobolja i migrena u tradicionalnoj kineskoj medicini.

---

image

Zasad je otkazala svoj posjet Splitu, no očito je da planira novi termin dolaska

Screenshot
---

"Vjeruje se da pritisak na ovu točku piercingom može poboljšati protok energije i smanjiti intenzitet napadaja migrene." Tako barem "stručnjakinja" iz Srbije tvrdi.

Joy Katić, dr. kiropraktike i akupunkture, iskusna liječnica kiropraktike i akupunkture s više od 15 godina radnog iskustva, potvrdila nam je da je ovakav zahvat zapravo protivan učenjima akupunkture, a nije ni siguran.

Inače, Katić je rođena u Kanadi, gdje jer stekla diplomu zdravstvenih nauka i diplomu fizičke i zdravstvene edukacije na Queen‘s Universityju, nakon čega je doktorirala i stekla diplomu doktorice kiropraktike na fakultetu Canadian Memorial Chiropractic College. 

– Da, istina je da akupunkturisti često žele ljude odvratiti od piercinga, osobito onih duž važnih kanala ili u snažnim akupunkturnim točkama, jer bi to moglo poremetiti energiju i ravnotežu tijela. Previše akupunkture može biti previše stimulirajuće ili ostaviti pacijenta da se osjeća iscrpljeno ili bez energije, a piercing bi se smatrao sličnom stvari. Trajno bušenje akupunkturne točke uopće nije isto što i akupunktura – objašnjava nam dr. Katić.

---

image

Dr. Joy Katić: To je protivno učenjima akupunkture, a nije ni sigurno

Privatna Arhiva Joy Katić/
---

– Kao doktorica kiropraktike, upozorila bih da problemi kao što su migrene, tinitus itd. mogu biti simptomi ozbiljnijeg temeljnog problema. Kao liječnica, obeshrabrila bih ljude da jednostavno traže "tretman" za poboljšanje ovih simptoma, a da prije toga nije pravilno procijenjen i dijagnosticiran od strane liječnika, koji je obučen razlikovati različite mehaničke i neurološke uzroke ovih vrsta problema. Migrene, tinitus i slične vrste problema često se mogu vrlo učinkovito liječiti kiropraktikom ili akupunkturom, to je uobičajena stvar koju viđam u svojoj praksi, a piercing nije potreban niti se preporučuje za rješavanje takvih problema – upozorava dr. Katić.

U tradicionalnom smislu, akupunktura se koristi za vraćanje tijela u ravnotežu stimuliranjem (ili smirivanjem) točaka duž nevidljivih energetskih linija unutar tijela. Ali suvremena istraživanja pokazala su da akupunktura stimulira živčani sustav, koristeći prirodne reakcije tijela za smanjenje boli i upale.

Klijenti se izlažu velikom zdravstvenom riziku

– Osim mogućeg rizika od infekcije (od nesterilne opreme), nepravilno postavljen piercing ili piercing koji loše zacjeljuje može dovesti do oštećenja ili iritacije živaca, što može dovesti do boli i promjena osjeta u uhu i bočnoj strani lica – dodaje dr. Katić.

---

image

Đana Ribarević: To što nudi je nemoralno, obmanjujuće i opasno

Damira Kalajžić
---

Metode koje koristi su zastarjele i rizične, a činjenica da je otvorila i svoju "piercing akademiju", u kojoj se prijavljeni uče raditi "migrena piercing", samo dodatno upozorava na njezin nedostatak profesionalizma. Ne samo da nema relevantne edukacije ili certifikate, već koristi materijal koji je već dugo proglašen nesigurnim u piercing industriji. Kirurški čelik koji koristi često sadrži nikal, na koji je većina ljudi alergična, a nedostatak informacija o certifikatima za ovaj materijal izaziva ozbiljne sumnje u sigurnost njezinih postupaka. 

– Najalarmantnije je što kozmetičarka iz Srbije izvodi i izrazito opasan "snake eyes piercing", koji povezuje dva mišića u jeziku, što može dovesti do ozbiljnih problema s govorom, jedenjem i gutanjem – spominje Đana Ribarević, vlasnica piercing studija. Osim toga, ovaj piercing može uzrokovati trajno oštećenje zuba i desni zbog stalnog trenja nakita o zube. Piercing industrija jasno osuđuje ovu praksu zbog ozbiljnih rizika koje nosi. 

– Svaki profesionalni i savjesni pirser koji dobro radi svoj posao reći će vam da je ogroman dio posla odbijanje usluga klijentima iz brojnih razloga (primjerice, neodgovarajuća anatomija ili opasni pirsevi), čak i kad klijent to od vas zahtijeva, zato što ne želimo nečiji novac ako ne možemo jamčiti siguran, zdrav i dugotrajan piercing. Sporna kozmetičarka o poslu piercing majstora očigledno ima sramotno malo znanja, a insinuirati i navoditi ljude da vjeruju da im ona može nešto liječiti ili izliječiti je nemoralno, obmanjujuće i opasno – zaključuje Ribarević. 

 

 

 

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Shutterstock, screenshot Screenshot Screenshot Screenshot Privatna Arhiva Joy Katić/ Damira Kalajžić
ilustracija/Shutterstock, screenshot

Planirala je svoj dolazak u Split sredinom ožujka. Srećom, odustala je

Screenshot

S nekim klijentima već je dogovorila posao

Screenshot

Zasad je otkazala svoj posjet Splitu, no očito je da planira novi termin dolaska

Screenshot

Srpska kozmetičarka planirala je u Splitu gostovati sredinom ožujka



Privatna Arhiva Joy Katić/

Dr. Joy Katić: To je protivno učenjima akupunkture, a nije ni sigurno

Damira Kalajžić

Đana Ribarević: To što nudi je nemoralno, obmanjujuće i opasno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/srpska-kozmeticarka-nudila-migrena-piercing-u-splitu-domaci-majstori-je-sprijecili-opasno-je-i-sramotno-to-sto-radi-1371320 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d67ad6b66cda3753c9e5bff60245071327aaf8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Srpska+kozmeti%C4%8Darka+nudila+%E2%80%98migrena+piercing%E2%80%98+u+Splitu%2C+doma%C4%87i+majstori+je+sprije%C4%8Dili%3A+Opasno+je+i+sramotno+to+%C5%A1to+radi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsrpska-kozmeticarka-nudila-migrena-piercing-u-splitu-domaci-majstori-je-sprijecili-opasno-je-i-sramotno-to-sto-radi-1371320 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsrpska-kozmeticarka-nudila-migrena-piercing-u-splitu-domaci-majstori-je-sprijecili-opasno-je-i-sramotno-to-sto-radi-1371320 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Srpska kozmetičarka nudila ‘migrena piercing‘ u Splitu, Splićani je spriječili: ‘Opasno je i sramotno to što radi!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasni tretmani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeopasni tretmani

Srpska kozmetičarka nudila ‘migrena piercing‘ u Splitu, domaći majstori je spriječili: Opasno je i sramotno to što radi!

Piše Vanesa Tenžera
11. ožujka 2024. - 15:19

Hrvatska je već godinama za Srbe, Bošnjake i druge susjede nešto poput "obećane zemlje" – domu je bliža nego Njemačka, Irska i skandinavske zemlje, a jezik im je poznat, standard i plaće bolji.

Također, sve više je onih koji se dolaze obogatiti "na crno" i ovdje govorimo o samoprozvanim, nekvalificiranim "estetskim kirurzima", koji umjesto diplome imaju dokaz o sudjelovanju na ubrzanom tečaju za kozmetičara (nedavno smo svjedočili takvom slučaju, a more ih je neotkrivenih).

Sad, evo, imamo i samoprozvane piercing majstore, akupunkturiste i neurologe, koji to, naravno, nisu, no predstavljajući se tako i u Hrvatsku dolaze "mlatiti lovu".

Slučaj žene iz susjedne Srbije koja u Hrvatsku (i ostale zemlje regije) dolazi raditi ljudima "migrena" i "Shen men" piercing, za koji tvrd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:12