stdClass Object ( [id] => 1110079 [title] => Splitska stručnjakinja za liječenje neplodnosti: Mladi parovi kad vide da ne mogu dobiti dijete neka ne gube vrijeme! Trebaju nam se javiti odmah, svake godine pomognemo da se rodi 100 beba [alias] => splitska-strucnjakinja-za-lijecenje-neplodnosti-mladi-parovi-kad-vide-da-ne-mogu-dobiti-dijete-neka-ne-gube-vrijeme-trebaju-nam-se-javiti-odmah-svake-godine-pomognemo-da-se-rodi-100-beba [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neplodnost je još uvijek tabu tema iako statistika kaže da svaki peti-šesti par u Hrvatskoj ima problem, a to je između 80 i 100.000 neplodnih parova. Budući da je neplodnost prilično osobna stvar, o njoj se ne govori između ostalog i zato što većina ljudi neplodnost ne doživljava kao bolest, već kao vlastitu nesposobnost, neuspjeh, neki i sramotu. No, neplodnost je bolest koju se treba i može liječiti.

Uz sve veći broj neplodnih parova širi se i spektar znanja i inovativnih tehnologija i postupaka liječenja, što je rezultiralo time da se san o djetetu mnogima ostvario. Istodobno vidi se i značajan napredak na području ljudskih prava.

Primjerice, jučer je nakon dvogodišnjih sukoba i 500 sati rasprave konačno francuski parlament prihvatio nacrt zakona koji medicinski potpomognutu oplodnju čini dostupnom svim ženama, što je izvanredna vijest za lezbijske parove i neudane žene, a istraživanje je pokazalo da ovu odluku podupire 67 posto Francuza. Podsjetimo, MPO je dostupna svim ženama u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Španjolskoj i Portugalu.

---

image
Bozidar Vukičević/Cropix
---

Neplodnost je u našoj zemlji u porastu, pa vrijedi zaviriti kroz ključanicu i vidjeti koja su to otkrića koja potiču stručnjake za liječenje neplodnosti da idu korak dalje. Mnogi parovi ne znaju da u Kliničkom bolničkom centru Split postoji vrhunski Zavod za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju s Dnevnom bolnicom za medicinski potpomognutu oplodnju koji ima jednako tako vrhunske rezultate jer se zahvaljujući naporima i timskom radu splitskih stručnjaka godišnje rađa više od stotinu djece koja su mnogim obiteljima vratila osmijeh.

Zašto plodnost žena, ali i muškaraca vrtoglavo pada, ali i još niz osjetljivih pitanja postavili smo pročelnici Zavoda za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, izv. prof. prim. dr. sc. Jeleni Marušić, odnedavno i zamjenici šefa splitskog Rodilišta.

- Radimo timski jer bez toga ovdje nema uspjeha. Rezultati su nam svake godine sve bolji, a posljednjih godinu dana počinju nam i zavidjeti na njima. Sve bolji smo, sve motiviraniji da ovdje napravimo čudo. Imamo prostor i ljude, stalno učimo, opremu imamo, ali kako bi nam za još bolje rezultate trebalo još malo dodatne opreme svaka pomoć nam je dobrodošla.

Kada na postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO), može li se u proceduru s uputnicom i postoje li ograničenja?

- Neplodnost je bolest koju potvrđujemo ako par nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa nije uspio postići trudnoću. Ako se radi o mlađem paru, možemo čekati godinu, ali kod žena iznad 35 godina obrada mora započeti ranije. Nažalost, kod nas parovi izgube previše vremena od trenutka kada sami shvate da imaju problem do početka liječenja. S godinama uspješnost liječenja drastično opada, a rezultati iza navršene 42. godine života žene su jako loši. HZZO potpuno pokriva troškove liječenja i to čak četiri postupka inseminacije te šest postupaka in vitro fertilizacije. Postoji dobna granica, pa na teret HZZO možete ići u postupak do 42. godine žene. Dakle, na teret osiguranja, s uputnicom možete, ako niste znali, doći na liječenje i u KBC Split.

Koliko se embrija ugrađuje u maternicu i o čemu to ovisi? Naime, mnogi se boje takve trudnoće jer misle da će rezultirati višeplodnom trudnoćom - rođenjem blizanaca, trojki… Zanimljivo, i svjetska statistika kaže da nikada nije rođeno više blizanaca nego zadnjih nekoliko godina. Treba li i to zahvaliti MPO-u?

- Normalna učestalost blizanačkih trudnoća je oko jedan posto svih spontanih trudnoća, a zahvaljujući potpomognutoj oplodnji, broj blizanačkih trudnoća je blago povećao postotak. Višeplodne trudnoće nose brojne rizike i za majku i za plodove, stoga su posljednjih godina postavljene zakonske odredbe o broju zametaka koje je dozvoljeno vratiti u maternicu nakon oplodnje. Naime, pacijentici u RH dozvoljeno je vratiti do 38. godine života najviše dva, a nakon 38. godine tri i nikada više od tri zametka. Cilj potpomognute oplodnje danas je rađanje jednog, zdravog i na termin rođenog djeteta. Sigurnost pri svakom koraku je jedna od najvažnijih stavki koju želimo osigurati našim pacijenticama tijekom liječenja u našem Zavodu.

Postoji podatak da je u mladih žena u dvadesetima oko polovice embrija zdravo, dok je u onih koji su u četvrtom desetljeću života zdravo njih samo dvadeset posto?

- To je točno. Uspjeh liječenja uvelike ovisi o dobi žene. Rezultati liječenja pacijentice ispod 30 i one starije od 40 godina su neusporedivi. Mi se žene rodimo s konačnim brojem jajnih stanica. Taj broj tijekom našeg života stalno opada. Osim što im broj opada, opada im i kvaliteta. Iza 42. godine života samo je 20 posto zametaka kromosomski uredno.

To se odražava na uspiješnost metode, a ukoliko žena zanese vjerojatnost rađanja zdravog djeteta ostaje ista. Još ako, osim dobnog čimbenika, imamo dodatne faktore koji ugrožavaju reprodukciju, tipa pušenja, endometrioze, infekcija, okolišnih zagađivača, pesticida, herbicida, plastike, zračenja..., mogu slobodno reći da smo, posebno posljednjih godina, ugrožena vrsta. Iako živimo duže, naše optimalno vrijeme u smislu plodnosti je između 20. i 27. godine života. Treba rađati ranije. Tu misao treba osvijestiti mladim ženama. Najteže mi je čuti: „Doktorice, da sam to bar ranije znala.“

U posljednja dva desetljeća uočen je i drastičan porast muške neplodnosti?

- U našoj zemlji prije 30 godina učestalost muške neplodnosti je bila oko 20 posto, a danas je uzrok neplodnosti u više od 50 posto parova neplodno sjeme. Suprotno tradicionalnom shvaćanju, danas se zna da i plodnost muškarca opada iza 42. godine života. Zdrav način života, prehrana, nepušenje, što manje ili nimalo alkohola, minimalan unos kave, uredna tjelesna težina, rekreacija, izbjegavanje izloženosti visokim temperaturama, sjedilačkom načinu života... koraci su kojima muškarci mogu čuvati svoju plodnost.

Imate li dojam da parovi kasno ili čak prekasno dolaze po stručnu pomoć, ima li i međusobnog optuživanja? Je li istina da je muškarce teško 'privesti' na preglede jer mnogi smatraju da će im time biti narušen ego, iako su 'jako zainteresirani' za potomstvo, ali uvjereni su da ipak sve ovisi o ženi?

- Nažalost, neplodnost se kao bolest doživljava kao vlastiti neuspjeh, postoji međusobno optuživanje, a ima i razilaženja. Često je i okolina ta koja stvara pritisak. Teško je, a ponekad i bolno prolaziti liječenje, a najteže iščekivati vrijeme kada ćete učiniti test na trudnoću i onda uskliknuti ili žalosno uzdahnuti. Često pacijenticama slikovito znam reći da je liječenje plodnosti kao slaganje slagalica, svaki komadić koji dodamo povećava šansu. Muškarci?

Moram priznati da nakon godina rada imam čitavu lepezu doživljaja sudjelovanja muškarca u liječenju. Od onih koji dolaze na svaki pregled i znaju svaki detalj, do onih koji su doveli ženu na potpomognutu oplodnju zato što imaju tri kćeri pa bi sada sina i ako ja mogu malo u tome pripomoć', kako mi je jedan sugrađanin nedavno došao, ili onih koje nikada ne vidim. Tematika neplodnosti je iznimno osjetljiva, a ovdje kod nas je to puno izraženije. U našoj sredini vlada mišljenje kako je žena ta koja ne može zanijeti, a podaci govore u prilog sve većeg udjela muškog faktora. Često su uzroci združeni i oboje imaju problem.

U nekim centrima odbijaju starije pacijentice?

- Nažalost, brojni kolege ne žele starije, kompliciranije pacijentice jer im ruše statistiku. Ja sam malo čudnovata, pa što je slučaj kompliciraniji, to mi je veći izazov. Naše embriologinje mi znaju reći: „Doktorice, ova pacijentica vam vrijedi kao sto drugih!“ Ako imate mlade žene koje nakon tri mjeseca neplodnosti žele u postupak, onda su vam rezultati izvrsni. Ako imate starije pacijentice, koje su prošle desetak postupaka u drugim centrima, i ona zanese - to je uspjeh. U ocjeni uspjeha i prikazu vlastitih rezultata treba biti pošten. Naši pacijenti su bombardirani nerealnim uspjesima u medijima. Samo jedno ću reći, u odabiru Klinike zatražite njihove rezultate liječenja, rezultate liječnika koji će vas voditi, ocijenite stručnost i sigurnost prije nego što započnete liječenje.

Možete li reći koji su najčešći uzroci neplodnosti kod žena i muškaraca?

- Uzroci ženske neplodnosti, osim dobi, još su izostanak ovulacije, upale, endometrioza, abnormalnosti maternice te nerazjašnjena neplodnost. Sindrom policističnih jajnika je najčešći uzrok izostanka ovulacije. Pravilnim pristupom može se olakšati kasnije liječenje neplodnosti ovih pacijentica. Spomenut ću i pravovremeni odlazak na ginekološki pregled u slučaju sumnje na infekciju. Neliječene upale mogu trajno oštetiti reprodukciju. Najčešći uzrok muške neplodnosti je varikokela, preboljela upala, spolno prenosive bolesti, nepravilan razvoj spolnih organa, te razni hormonski poremećaji.

Kako stojite u pogledu tehnologije zamrzavanja spolnih stanica?

- U usavršavanju tehnike zamrzavanja napravljeno je mnogo. Nove tehnike zamrzavanja omogućuju bolje rezultate. Kad smo već na temi zamrzavanja, želim se dotaknuti i jedne teške, ali važne teme - onkofertilitetnih postupaka. Nažalost, sve veći broj mlađih osoba, prije nego što su ostvarili svoju reprodukciju, suočeni su s dijagnozom maligne bolesti. Čeka ih kemoterapija ili zračenje. Kako takvi postupci liječenja trajno uništavaju spolne stanice, svakom onkološkom pacijentu ili pacijentici treba osvijestiti mogućnost zamrzavanja spolnih stanica ili zametaka. I takve postupke radimo na našem Zavodu.

Što odgovarate parovima koji zbog vjerskih razloga uopće ne traže liječničku pomoć, nego razmišljaju - ako je Bog odredio da imaju djecu imat će ih, a ako ne ništa? Drugi smatraju da se u nešto što priroda nije sama podarila ne treba intervenirati.

- Poštujem svačiju odluku želi li se liječiti, koje metode su mu prihvatljive, a koje se kose s njegovim vjerovanjima. Ali prije nego što odustanu, upoznam ih što to mi točno radimo. Istaknem to da se radi o njihovim stanicama, kojima mi samo „pomažemo da se spoje“. To su njihova djeca. Začeta uz puno muke i ljubavi. I nema selekcioniranja djece po mjeri. Ovo je područje puno dodatnih pitanja i dilema, ali u rukama nekoga tko poštuje život može donositi samo radost i osmijeh. Žalosna sam kad vidim kojim su sve predrasudama suočeni parovi s neplodnošću. Neke pacijentice ne žele da im to znaju ni njihovi najbliži jer ih neće prihvatiti kao da su „pravi“, a ne ovi iz „leda“.

Posebno složen dio cijele ove priče su pravni, etički i medicinski aspekti područja potpomognute oplodnje, a to su pitanja vezana uz donaciju spolnih stanica, surogat majčinstvo, pravo neudanih žena na potpomognutu oplodnju i druga osjetljiva pitanja iz ovog područja o kojima možemo nekom drugom prilikom. To su svakako pitanja na koja hrvatska legislativa mora dati odgovore što prije da bi bila uz bok novim znanstvenim dostignućima na području medicine i ljudskih prava.

---

image
Bozidar Vukičević/Cropix
---

U liječenju neplodnosti, mnogo toga ovisi o budućoj majci, koja bi se morala pridržavati uputa liječnika i uzimati vitaminske dodatke, izbjegavati pijenje alkohola i pušenje i održavati tjelesnu težinu, što mnoge ne poštuju?

- Unatoč svim poznatim rizicima pušenja i dalje je rasprostranjenost pušenja među mladima zabrinjavajuća, posebice među ženama. Poznato je da žene koje puše ulaze ranije u menopauzu, šansa za trudnoću kod pušača značajno je manja. Ipak vidim da su žene posljednjih godina odgovornije u pogledu vlastitog zdravlja. Poruka budućim roditeljima: čuvajte svoje reprodukcijsko zdravlje zdravim načinom života i izbjegavanjem štetnih navika jer sutra će vam najvažnije biti: biti roditelj.

Kad sam se pripremala na razgovor s vama, od vaših kolega liječnika sam čula samo kratko - fantastična, poštena, vrijedna, stručna, najbolja studentica svoje generacije… Kad ste se vi 'počeli igrati na doktorice'?

- Hvala kolegama. Da, sve su moje lutke iz Jugoplastike bile s rupicama od injekcija, zavijenih ruku i nogu, a igra s prijateljicama iz ulice je bila „ajdemo se igrati doktorica...“. Igra doktora za mene je zauvijek ostala strast i igra i zaista za svoj posao ili bolje rečeno poziv često znam reći da bih ga radila besplatno. Jedna sam od onih koji su sretni jer vole ono što rade. A zamislite još da ste ginekolog koji pomaže u liječenju neplodnosti i unosi dječji smijeh u zidove nečijeg doma. Neopisivo. Proučavajući fiziologiju oplodnje tijekom rada Katedri za fiziologiju s prof. dr. sc. Željkom Dujićem uronila sam u fenomen oplodnje i shvatila svu složenost postizanja trudnoće.

To znanstveno iskustvo i smrt moje bake pri rađanju blizanaca utjecalo je na moj izbor. Prijavila sam se samo na specijalizaciju iz ginekologije te famozne 2001. godine i zbog „predobrih“ kvalifikacija morali su me i primiti. Iako sam žena. Iako sam trudnica. (Za nekoliko mjeseci se rodio Špiro.) Iako tada u KBC-u Split nije postojao Laboratorij za potpomognutu oplodnju na razgovoru sam rekla da bih se bavila baš oplodnjom, na što su se svi nasmijali.

Ali, tako je počelo. Danas mi je svako rođeno dijete nagrada, a odricanja je bilo previše. Znaju to dobro moji najbliži i hvala im na beskrajnoj potpori i razumijevanju. Hvala i svim mojim učiteljima ginekologije i medicinski pomognute oplodnje. Želim još više i bolje za naše pacijentice, za našu dicu. Želim da u ovo naše Rodilište dolaze i odlaze s osmijehom oko glave, želim da uz „Rodilište prijatelj djece“ budemo i „Rodilište prijatelj žene“.

---

Splitski tim za MPO:

Tim za MPO uz pročelnicu prof. Jelenu Marušić čine:

subspecijalisti ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije. izv. prof. prim. dr. sc. Marko Mimica, doc. dr. sc. Martina Šunj, te dr.Teo Budimir, dr. Ante Mršić, i dr. Ante Pecotić; kliničke embriologinje: dr. sc. Andrea Ćukušić-Kalajdžić, dipl. ing. molekularne biologije i Ana Smolčić, mag. biologije, te medicinske sestre Ivana Kujundžić, Zdenka Banovac, Ana Čović i Ivana Teklić.

---

---

Klinika osnovana 2919. godine

Splitsko rodilište je s prosječno 4200 porođaja na godinu već duže vrijeme najveće u Hrvatskoj, jedino s više od 4000 godišnje. To znači da se prosječno svaki dan u Splitu rodi 12 do 13 djece. Ujedno smo tercijarni perinatološki centar u kojem se zbrinjavaju mnogi komplicirani i rani prijevremeni porođaji iz područja od Zadra do Dubrovnika.

Time splitsko rodilište vodi skrb o najkompliciranijim trudnoćama i porođajima s područja na kojem živi više od milijun stanovnika. Tradicija splitskog porodništva se u povijesti medicine bilježi stoljećima. Klinika je formalno osnovana 1919. godine, tako da upravo slavimo prvih sto godina postojanja.

Simbolički je to obilježeno pred nekoliko dana svečanim otkrivanjem reljefa Gospe o'poroda u atriju nove zgrade. Ujedno će se od sada prilikom svakog rođenja upaliti svjetlo u feralu pred likom Bogorodice s djetetom na bedemu kod Pisture u centru grada. Grad Split, Muzej grada Splita i rodilište u ovom projektu Rotary Cluba Split postaju partneri oživljavanja tradicije i isticanja kulturne povijesti koja je nedvojbeno povezana s rađanjem.

---

---

Slobodno vrijeme

Imate li vi uopće slobodnog vremena?

- Medicina konzumira kompletnog čovjeka i ako želite biti vrhunski vrlo malo vremena vam ostane, a to je onda bijeg na putovanje motorom, autom, brodom.

Svaki odmak me nadahne, otvori nove horizonte i rodi nove ideje, pa i za posao. Obožavam koncerte, slušam sve od Azre do Valentino Bošković od HR glazbenika, klasiku, rock. Moj najdraži koncert: Eric Clapton, London, Royal Albert Hall, moj sin i ja za njegov 18. rođendan. I ako me pitate, je li teško? Je, ali ponovno bih izabrala ovaj put.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. JELENA MARUŠIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DR. JELENA MARUŠIĆ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-30 18:37:07 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-03 11:43:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-03 11:43:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401192.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401190.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401188.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401186.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401184.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401182.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401180.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401178.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401176.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/30\/18401174.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1270","hd_18401192_1920.jpg":"1920x1080","k_18401192_1280.jpg":"1280x1280","k_18401192_1024.jpg":"1024x1024","k_18401192_640.jpg":"640x640","k_18401192_480.jpg":"480x480","k_18401192_340.jpg":"340x340","k_18401192_220.jpg":"220x220","o_18401192_1280.jpg":"1280x846","o_18401192_1024.jpg":"1024x677","o_18401192_640.jpg":"640x423","o_18401192_480.jpg":"480x317","o_18401192_340.jpg":"340x224","o_18401192_220.jpg":"220x145","h_18401192_1280.jpg":"1280x854","h_18401192_1024.jpg":"1024x683","h_18401192_640.jpg":"640x427","h_18401192_480.jpg":"480x320","h_18401192_340.jpg":"340x227","h_18401192_220.jpg":"220x147","pp_18401192_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401192_1024.jpg":"805x1024","pp_18401192_640.jpg":"503x640","pp_18401192_480.jpg":"377x480","pp_18401192_340.jpg":"267x340","pp_18401192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1196","hd_18401190_1920.jpg":"1920x1080","k_18401190_1280.jpg":"1280x1280","k_18401190_1024.jpg":"1024x1024","k_18401190_640.jpg":"640x640","k_18401190_480.jpg":"480x480","k_18401190_340.jpg":"340x340","k_18401190_220.jpg":"220x220","o_18401190_1280.jpg":"1280x797","o_18401190_1024.jpg":"1024x637","o_18401190_640.jpg":"640x398","o_18401190_480.jpg":"480x299","o_18401190_340.jpg":"340x211","o_18401190_220.jpg":"220x137","h_18401190_1280.jpg":"1280x854","h_18401190_1024.jpg":"1024x683","h_18401190_640.jpg":"640x427","h_18401190_480.jpg":"480x320","h_18401190_340.jpg":"340x227","h_18401190_220.jpg":"220x147","pp_18401190_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401190_1024.jpg":"805x1024","pp_18401190_640.jpg":"503x640","pp_18401190_480.jpg":"377x480","pp_18401190_340.jpg":"267x340","pp_18401190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2838","hd_18401188_1920.jpg":"1920x1080","k_18401188_1280.jpg":"1280x1280","k_18401188_1024.jpg":"1024x1024","k_18401188_640.jpg":"640x640","k_18401188_480.jpg":"480x480","k_18401188_340.jpg":"340x340","k_18401188_220.jpg":"220x220","o_18401188_1280.jpg":"1280x1892","o_18401188_1024.jpg":"1024x1513","o_18401188_640.jpg":"640x946","o_18401188_480.jpg":"480x709","o_18401188_340.jpg":"340x502","o_18401188_220.jpg":"220x325","h_18401188_1280.jpg":"1280x854","h_18401188_1024.jpg":"1024x683","h_18401188_640.jpg":"640x427","h_18401188_480.jpg":"480x320","h_18401188_340.jpg":"340x227","h_18401188_220.jpg":"220x147","pp_18401188_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401188_1024.jpg":"805x1024","pp_18401188_640.jpg":"503x640","pp_18401188_480.jpg":"377x480","pp_18401188_340.jpg":"267x340","pp_18401188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2821","hd_18401186_1920.jpg":"1920x1080","k_18401186_1280.jpg":"1280x1280","k_18401186_1024.jpg":"1024x1024","k_18401186_640.jpg":"640x640","k_18401186_480.jpg":"480x480","k_18401186_340.jpg":"340x340","k_18401186_220.jpg":"220x220","o_18401186_1280.jpg":"1280x1880","o_18401186_1024.jpg":"1024x1504","o_18401186_640.jpg":"640x940","o_18401186_480.jpg":"480x705","o_18401186_340.jpg":"340x499","o_18401186_220.jpg":"220x323","h_18401186_1280.jpg":"1280x854","h_18401186_1024.jpg":"1024x683","h_18401186_640.jpg":"640x427","h_18401186_480.jpg":"480x320","h_18401186_340.jpg":"340x227","h_18401186_220.jpg":"220x147","pp_18401186_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401186_1024.jpg":"805x1024","pp_18401186_640.jpg":"503x640","pp_18401186_480.jpg":"377x480","pp_18401186_340.jpg":"267x340","pp_18401186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2481","hd_18401184_1920.jpg":"1920x1080","k_18401184_1280.jpg":"1280x1280","k_18401184_1024.jpg":"1024x1024","k_18401184_640.jpg":"640x640","k_18401184_480.jpg":"480x480","k_18401184_340.jpg":"340x340","k_18401184_220.jpg":"220x220","o_18401184_1280.jpg":"1280x1654","o_18401184_1024.jpg":"1024x1323","o_18401184_640.jpg":"640x827","o_18401184_480.jpg":"480x620","o_18401184_340.jpg":"340x439","o_18401184_220.jpg":"220x284","h_18401184_1280.jpg":"1280x854","h_18401184_1024.jpg":"1024x683","h_18401184_640.jpg":"640x427","h_18401184_480.jpg":"480x320","h_18401184_340.jpg":"340x227","h_18401184_220.jpg":"220x147","pp_18401184_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401184_1024.jpg":"805x1024","pp_18401184_640.jpg":"503x640","pp_18401184_480.jpg":"377x480","pp_18401184_340.jpg":"267x340","pp_18401184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1190","hd_18401182_1920.jpg":"1920x1080","k_18401182_1280.jpg":"1280x1280","k_18401182_1024.jpg":"1024x1024","k_18401182_640.jpg":"640x640","k_18401182_480.jpg":"480x480","k_18401182_340.jpg":"340x340","k_18401182_220.jpg":"220x220","o_18401182_1280.jpg":"1280x793","o_18401182_1024.jpg":"1024x634","o_18401182_640.jpg":"640x396","o_18401182_480.jpg":"480x297","o_18401182_340.jpg":"340x210","o_18401182_220.jpg":"220x136","h_18401182_1280.jpg":"1280x854","h_18401182_1024.jpg":"1024x683","h_18401182_640.jpg":"640x427","h_18401182_480.jpg":"480x320","h_18401182_340.jpg":"340x227","h_18401182_220.jpg":"220x147","pp_18401182_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401182_1024.jpg":"805x1024","pp_18401182_640.jpg":"503x640","pp_18401182_480.jpg":"377x480","pp_18401182_340.jpg":"267x340","pp_18401182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1760","hd_18401180_1920.jpg":"1920x1080","k_18401180_1280.jpg":"1280x1280","k_18401180_1024.jpg":"1024x1024","k_18401180_640.jpg":"640x640","k_18401180_480.jpg":"480x480","k_18401180_340.jpg":"340x340","k_18401180_220.jpg":"220x220","o_18401180_1280.jpg":"1280x1173","o_18401180_1024.jpg":"1024x938","o_18401180_640.jpg":"640x586","o_18401180_480.jpg":"480x440","o_18401180_340.jpg":"340x311","o_18401180_220.jpg":"220x201","h_18401180_1280.jpg":"1280x854","h_18401180_1024.jpg":"1024x683","h_18401180_640.jpg":"640x427","h_18401180_480.jpg":"480x320","h_18401180_340.jpg":"340x227","h_18401180_220.jpg":"220x147","pp_18401180_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401180_1024.jpg":"805x1024","pp_18401180_640.jpg":"503x640","pp_18401180_480.jpg":"377x480","pp_18401180_340.jpg":"267x340","pp_18401180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2415","hd_18401178_1920.jpg":"1920x1080","k_18401178_1280.jpg":"1280x1280","k_18401178_1024.jpg":"1024x1024","k_18401178_640.jpg":"640x640","k_18401178_480.jpg":"480x480","k_18401178_340.jpg":"340x340","k_18401178_220.jpg":"220x220","o_18401178_1280.jpg":"1280x1610","o_18401178_1024.jpg":"1024x1288","o_18401178_640.jpg":"640x805","o_18401178_480.jpg":"480x603","o_18401178_340.jpg":"340x427","o_18401178_220.jpg":"220x276","h_18401178_1280.jpg":"1280x854","h_18401178_1024.jpg":"1024x683","h_18401178_640.jpg":"640x427","h_18401178_480.jpg":"480x320","h_18401178_340.jpg":"340x227","h_18401178_220.jpg":"220x147","pp_18401178_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401178_1024.jpg":"805x1024","pp_18401178_640.jpg":"503x640","pp_18401178_480.jpg":"377x480","pp_18401178_340.jpg":"267x340","pp_18401178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1214","hd_18401176_1920.jpg":"1920x1080","k_18401176_1280.jpg":"1280x1280","k_18401176_1024.jpg":"1024x1024","k_18401176_640.jpg":"640x640","k_18401176_480.jpg":"480x480","k_18401176_340.jpg":"340x340","k_18401176_220.jpg":"220x220","o_18401176_1280.jpg":"1280x809","o_18401176_1024.jpg":"1024x647","o_18401176_640.jpg":"640x404","o_18401176_480.jpg":"480x303","o_18401176_340.jpg":"340x214","o_18401176_220.jpg":"220x139","h_18401176_1280.jpg":"1280x854","h_18401176_1024.jpg":"1024x683","h_18401176_640.jpg":"640x427","h_18401176_480.jpg":"480x320","h_18401176_340.jpg":"340x227","h_18401176_220.jpg":"220x147","pp_18401176_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401176_1024.jpg":"805x1024","pp_18401176_640.jpg":"503x640","pp_18401176_480.jpg":"377x480","pp_18401176_340.jpg":"267x340","pp_18401176_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2545","hd_18401174_1920.jpg":"1920x1080","k_18401174_1280.jpg":"1280x1280","k_18401174_1024.jpg":"1024x1024","k_18401174_640.jpg":"640x640","k_18401174_480.jpg":"480x480","k_18401174_340.jpg":"340x340","k_18401174_220.jpg":"220x220","o_18401174_1280.jpg":"1280x1696","o_18401174_1024.jpg":"1024x1357","o_18401174_640.jpg":"640x848","o_18401174_480.jpg":"480x636","o_18401174_340.jpg":"340x450","o_18401174_220.jpg":"220x291","h_18401174_1280.jpg":"1280x854","h_18401174_1024.jpg":"1024x683","h_18401174_640.jpg":"640x427","h_18401174_480.jpg":"480x320","h_18401174_340.jpg":"340x227","h_18401174_220.jpg":"220x147","pp_18401174_1280.jpg":"1006x1280","pp_18401174_1024.jpg":"805x1024","pp_18401174_640.jpg":"503x640","pp_18401174_480.jpg":"377x480","pp_18401174_340.jpg":"267x340","pp_18401174_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4425428 Threads: 3 Questions: 141226185 Slow queries: 59930 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4214666 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/splitska-strucnjakinja-za-lijecenje-neplodnosti-mladi-parovi-kad-vide-da-ne-mogu-dobiti-dijete-neka-ne-gube-vrijeme-trebaju-nam-se-javiti-odmah-svake-godine-pomognemo-da-se-rodi-100-beba-1110079 [printLink] => /mozaik/zdravlje/splitska-strucnjakinja-za-lijecenje-neplodnosti-mladi-parovi-kad-vide-da-ne-mogu-dobiti-dijete-neka-ne-gube-vrijeme-trebaju-nam-se-javiti-odmah-svake-godine-pomognemo-da-se-rodi-100-beba-1110079?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642776 [name] => jelena marušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-03 13:44:10 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-marusic [link] => /tag/jelena-marusic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 300090 [name] => umjetna oplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-oplodnja [link] => /tag/umjetna-oplodnja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642777 [name] => medicinski pomognuta oplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-03 13:44:10 [main_article_id] => 0 [alias] => medicinski-pomognuta-oplodnja [link] => /tag/medicinski-pomognuta-oplodnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. JELENA MARUŠIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska stručnjakinja za liječenje neplodnosti: Mladi parovi kad vide da ne mogu dobiti dijete neka ne gube vrijeme! Trebaju nam se javiti odmah, svake godine pomognemo da se rodi 100 beba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401192.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401192.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401190.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401188.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401186.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401184.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401182.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401180.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401178.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401176.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/30/18401174.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neplodnost je još uvijek tabu tema iako statistika kaže da svaki peti-šesti par u Hrvatskoj ima problem, a to je između 80 i 100.000 neplodnih parova. Budući da je neplodnost prilično osobna stvar, o njoj se ne govori između ostalog i zato što većina ljudi neplodnost ne doživljava kao bolest, već kao vlastitu nesposobnost, neuspjeh, neki i sramotu. No, neplodnost je bolest koju se treba i može liječiti.

Uz sve veći broj neplodnih parova širi se i spektar znanja i inovativnih tehnologija i postupaka liječenja, što je rezultiralo time da se san o djetetu mnogima ostvario. Istodobno vidi se i značajan napredak na području ljudskih prava.

Primjerice, jučer je nakon dvogodišnjih sukoba i 500 sati rasprave konačno francuski parlament prihvatio nacrt zakona koji medicinski potpomognutu oplodnju čini dostupnom svim ženama, što je izvanredna vijest za lezbijske parove i neudane žene, a istraživanje je pokazalo da ovu odluku podupire 67 posto Francuza. Podsjetimo, MPO je dostupna svim ženama u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Španjolskoj i Portugalu.

---

image
Bozidar Vukičević/Cropix
---

Neplodnost je u našoj zemlji u porastu, pa vrijedi zaviriti kroz ključanicu i vidjeti koja su to otkrića koja potiču stručnjake za liječenje neplodnosti da idu korak dalje. Mnogi parovi ne znaju da u Kliničkom bolničkom centru Split postoji vrhunski Zavod za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju s Dnevnom bolnicom za medicinski potpomognutu oplodnju koji ima jednako tako vrhunske rezultate jer se zahvaljujući naporima i timskom radu splitskih stručnjaka godišnje rađa više od stotinu djece koja su mnogim obiteljima vratila osmijeh.

Zašto plodnost žena, ali i muškaraca vrtoglavo pada, ali i još niz osjetljivih pitanja postavili smo pročelnici Zavoda za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, izv. prof. prim. dr. sc. Jeleni Marušić, odnedavno i zamjenici šefa splitskog Rodilišta.

- Radimo timski jer bez toga ovdje nema uspjeha. Rezultati su nam svake godine sve bolji, a posljednjih godinu dana počinju nam i zavidjeti na njima. Sve bolji smo, sve motiviraniji da ovdje napravimo čudo. Imamo prostor i ljude, stalno učimo, opremu imamo, ali kako bi nam za još bolje rezultate trebalo još malo dodatne opreme svaka pomoć nam je dobrodošla.

Kada na postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO), može li se u proceduru s uputnicom i postoje li ograničenja?

- Neplodnost je bolest koju potvrđujemo ako par nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa nije uspio postići trudnoću. Ako se radi o mlađem paru, možemo čekati godinu, ali kod žena iznad 35 godina obrada mora započeti ranije. Nažalost, kod nas parovi izgube previše vremena od trenutka kada sami shvate da imaju problem do početka liječenja. S godinama uspješnost liječenja drastično opada, a rezultati iza navršene 42. godine života žene su jako loši. HZZO potpuno pokriva troškove liječenja i to čak četiri postupka inseminacije te šest postupaka in vitro fertilizacije. Postoji dobna granica, pa na teret HZZO možete ići u postupak do 42. godine žene. Dakle, na teret osiguranja, s uputnicom možete, ako niste znali, doći na liječenje i u KBC Split.

Koliko se embrija ugrađuje u maternicu i o čemu to ovisi? Naime, mnogi se boje takve trudnoće jer misle da će rezultirati višeplodnom trudnoćom - rođenjem blizanaca, trojki… Zanimljivo, i svjetska statistika kaže da nikada nije rođeno više blizanaca nego zadnjih nekoliko godina. Treba li i to zahvaliti MPO-u?

- Normalna učestalost blizanačkih trudnoća je oko jedan posto svih spontanih trudnoća, a zahvaljujući potpomognutoj oplodnji, broj blizanačkih trudnoća je blago povećao postotak. Višeplodne trudnoće nose brojne rizike i za majku i za plodove, stoga su posljednjih godina postavljene zakonske odredbe o broju zametaka koje je dozvoljeno vratiti u maternicu nakon oplodnje. Naime, pacijentici u RH dozvoljeno je vratiti do 38. godine života najviše dva, a nakon 38. godine tri i nikada više od tri zametka. Cilj potpomognute oplodnje danas je rađanje jednog, zdravog i na termin rođenog djeteta. Sigurnost pri svakom koraku je jedna od najvažnijih stavki koju želimo osigurati našim pacijenticama tijekom liječenja u našem Zavodu.

Postoji podatak da je u mladih žena u dvadesetima oko polovice embrija zdravo, dok je u onih koji su u četvrtom desetljeću života zdravo njih samo dvadeset posto?

- To je točno. Uspjeh liječenja uvelike ovisi o dobi žene. Rezultati liječenja pacijentice ispod 30 i one starije od 40 godina su neusporedivi. Mi se žene rodimo s konačnim brojem jajnih stanica. Taj broj tijekom našeg života stalno opada. Osim što im broj opada, opada im i kvaliteta. Iza 42. godine života samo je 20 posto zametaka kromosomski uredno.

To se odražava na uspiješnost metode, a ukoliko žena zanese vjerojatnost rađanja zdravog djeteta ostaje ista. Još ako, osim dobnog čimbenika, imamo dodatne faktore koji ugrožavaju reprodukciju, tipa pušenja, endometrioze, infekcija, okolišnih zagađivača, pesticida, herbicida, plastike, zračenja..., mogu slobodno reći da smo, posebno posljednjih godina, ugrožena vrsta. Iako živimo duže, naše optimalno vrijeme u smislu plodnosti je između 20. i 27. godine života. Treba rađati ranije. Tu misao treba osvijestiti mladim ženama. Najteže mi je čuti: „Doktorice, da sam to bar ranije znala.“

U posljednja dva desetljeća uočen je i drastičan porast muške neplodnosti?

- U našoj zemlji prije 30 godina učestalost muške neplodnosti je bila oko 20 posto, a danas je uzrok neplodnosti u više od 50 posto parova neplodno sjeme. Suprotno tradicionalnom shvaćanju, danas se zna da i plodnost muškarca opada iza 42. godine života. Zdrav način života, prehrana, nepušenje, što manje ili nimalo alkohola, minimalan unos kave, uredna tjelesna težina, rekreacija, izbjegavanje izloženosti visokim temperaturama, sjedilačkom načinu života... koraci su kojima muškarci mogu čuvati svoju plodnost.

Imate li dojam da parovi kasno ili čak prekasno dolaze po stručnu pomoć, ima li i međusobnog optuživanja? Je li istina da je muškarce teško 'privesti' na preglede jer mnogi smatraju da će im time biti narušen ego, iako su 'jako zainteresirani' za potomstvo, ali uvjereni su da ipak sve ovisi o ženi?

- Nažalost, neplodnost se kao bolest doživljava kao vlastiti neuspjeh, postoji međusobno optuživanje, a ima i razilaženja. Često je i okolina ta koja stvara pritisak. Teško je, a ponekad i bolno prolaziti liječenje, a najteže iščekivati vrijeme kada ćete učiniti test na trudnoću i onda uskliknuti ili žalosno uzdahnuti. Često pacijenticama slikovito znam reći da je liječenje plodnosti kao slaganje slagalica, svaki komadić koji dodamo povećava šansu. Muškarci?

Moram priznati da nakon godina rada imam čitavu lepezu doživljaja sudjelovanja muškarca u liječenju. Od onih koji dolaze na svaki pregled i znaju svaki detalj, do onih koji su doveli ženu na potpomognutu oplodnju zato što imaju tri kćeri pa bi sada sina i ako ja mogu malo u tome pripomoć', kako mi je jedan sugrađanin nedavno došao, ili onih koje nikada ne vidim. Tematika neplodnosti je iznimno osjetljiva, a ovdje kod nas je to puno izraženije. U našoj sredini vlada mišljenje kako je žena ta koja ne može zanijeti, a podaci govore u prilog sve većeg udjela muškog faktora. Često su uzroci združeni i oboje imaju problem.

U nekim centrima odbijaju starije pacijentice?

- Nažalost, brojni kolege ne žele starije, kompliciranije pacijentice jer im ruše statistiku. Ja sam malo čudnovata, pa što je slučaj kompliciraniji, to mi je veći izazov. Naše embriologinje mi znaju reći: „Doktorice, ova pacijentica vam vrijedi kao sto drugih!“ Ako imate mlade žene koje nakon tri mjeseca neplodnosti žele u postupak, onda su vam rezultati izvrsni. Ako imate starije pacijentice, koje su prošle desetak postupaka u drugim centrima, i ona zanese - to je uspjeh. U ocjeni uspjeha i prikazu vlastitih rezultata treba biti pošten. Naši pacijenti su bombardirani nerealnim uspjesima u medijima. Samo jedno ću reći, u odabiru Klinike zatražite njihove rezultate liječenja, rezultate liječnika koji će vas voditi, ocijenite stručnost i sigurnost prije nego što započnete liječenje.

Možete li reći koji su najčešći uzroci neplodnosti kod žena i muškaraca?

- Uzroci ženske neplodnosti, osim dobi, još su izostanak ovulacije, upale, endometrioza, abnormalnosti maternice te nerazjašnjena neplodnost. Sindrom policističnih jajnika je najčešći uzrok izostanka ovulacije. Pravilnim pristupom može se olakšati kasnije liječenje neplodnosti ovih pacijentica. Spomenut ću i pravovremeni odlazak na ginekološki pregled u slučaju sumnje na infekciju. Neliječene upale mogu trajno oštetiti reprodukciju. Najčešći uzrok muške neplodnosti je varikokela, preboljela upala, spolno prenosive bolesti, nepravilan razvoj spolnih organa, te razni hormonski poremećaji.

Kako stojite u pogledu tehnologije zamrzavanja spolnih stanica?

- U usavršavanju tehnike zamrzavanja napravljeno je mnogo. Nove tehnike zamrzavanja omogućuju bolje rezultate. Kad smo već na temi zamrzavanja, želim se dotaknuti i jedne teške, ali važne teme - onkofertilitetnih postupaka. Nažalost, sve veći broj mlađih osoba, prije nego što su ostvarili svoju reprodukciju, suočeni su s dijagnozom maligne bolesti. Čeka ih kemoterapija ili zračenje. Kako takvi postupci liječenja trajno uništavaju spolne stanice, svakom onkološkom pacijentu ili pacijentici treba osvijestiti mogućnost zamrzavanja spolnih stanica ili zametaka. I takve postupke radimo na našem Zavodu.

Što odgovarate parovima koji zbog vjerskih razloga uopće ne traže liječničku pomoć, nego razmišljaju - ako je Bog odredio da imaju djecu imat će ih, a ako ne ništa? Drugi smatraju da se u nešto što priroda nije sama podarila ne treba intervenirati.

- Poštujem svačiju odluku želi li se liječiti, koje metode su mu prihvatljive, a koje se kose s njegovim vjerovanjima. Ali prije nego što odustanu, upoznam ih što to mi točno radimo. Istaknem to da se radi o njihovim stanicama, kojima mi samo „pomažemo da se spoje“. To su njihova djeca. Začeta uz puno muke i ljubavi. I nema selekcioniranja djece po mjeri. Ovo je područje puno dodatnih pitanja i dilema, ali u rukama nekoga tko poštuje život može donositi samo radost i osmijeh. Žalosna sam kad vidim kojim su sve predrasudama suočeni parovi s neplodnošću. Neke pacijentice ne žele da im to znaju ni njihovi najbliži jer ih neće prihvatiti kao da su „pravi“, a ne ovi iz „leda“.

Posebno složen dio cijele ove priče su pravni, etički i medicinski aspekti područja potpomognute oplodnje, a to su pitanja vezana uz donaciju spolnih stanica, surogat majčinstvo, pravo neudanih žena na potpomognutu oplodnju i druga osjetljiva pitanja iz ovog područja o kojima možemo nekom drugom prilikom. To su svakako pitanja na koja hrvatska legislativa mora dati odgovore što prije da bi bila uz bok novim znanstvenim dostignućima na području medicine i ljudskih prava.

---

image
Bozidar Vukičević/Cropix
---

U liječenju neplodnosti, mnogo toga ovisi o budućoj majci, koja bi se morala pridržavati uputa liječnika i uzimati vitaminske dodatke, izbjegavati pijenje alkohola i pušenje i održavati tjelesnu težinu, što mnoge ne poštuju?

- Unatoč svim poznatim rizicima pušenja i dalje je rasprostranjenost pušenja među mladima zabrinjavajuća, posebice među ženama. Poznato je da žene koje puše ulaze ranije u menopauzu, šansa za trudnoću kod pušača značajno je manja. Ipak vidim da su žene posljednjih godina odgovornije u pogledu vlastitog zdravlja. Poruka budućim roditeljima: čuvajte svoje reprodukcijsko zdravlje zdravim načinom života i izbjegavanjem štetnih navika jer sutra će vam najvažnije biti: biti roditelj.

Kad sam se pripremala na razgovor s vama, od vaših kolega liječnika sam čula samo kratko - fantastična, poštena, vrijedna, stručna, najbolja studentica svoje generacije… Kad ste se vi 'počeli igrati na doktorice'?

- Hvala kolegama. Da, sve su moje lutke iz Jugoplastike bile s rupicama od injekcija, zavijenih ruku i nogu, a igra s prijateljicama iz ulice je bila „ajdemo se igrati doktorica...“. Igra doktora za mene je zauvijek ostala strast i igra i zaista za svoj posao ili bolje rečeno poziv često znam reći da bih ga radila besplatno. Jedna sam od onih koji su sretni jer vole ono što rade. A zamislite još da ste ginekolog koji pomaže u liječenju neplodnosti i unosi dječji smijeh u zidove nečijeg doma. Neopisivo. Proučavajući fiziologiju oplodnje tijekom rada Katedri za fiziologiju s prof. dr. sc. Željkom Dujićem uronila sam u fenomen oplodnje i shvatila svu složenost postizanja trudnoće.

To znanstveno iskustvo i smrt moje bake pri rađanju blizanaca utjecalo je na moj izbor. Prijavila sam se samo na specijalizaciju iz ginekologije te famozne 2001. godine i zbog „predobrih“ kvalifikacija morali su me i primiti. Iako sam žena. Iako sam trudnica. (Za nekoliko mjeseci se rodio Špiro.) Iako tada u KBC-u Split nije postojao Laboratorij za potpomognutu oplodnju na razgovoru sam rekla da bih se bavila baš oplodnjom, na što su se svi nasmijali.

Ali, tako je počelo. Danas mi je svako rođeno dijete nagrada, a odricanja je bilo previše. Znaju to dobro moji najbliži i hvala im na beskrajnoj potpori i razumijevanju. Hvala i svim mojim učiteljima ginekologije i medicinski pomognute oplodnje. Želim još više i bolje za naše pacijentice, za našu dicu. Želim da u ovo naše Rodilište dolaze i odlaze s osmijehom oko glave, želim da uz „Rodilište prijatelj djece“ budemo i „Rodilište prijatelj žene“.

---

Splitski tim za MPO:

Tim za MPO uz pročelnicu prof. Jelenu Marušić čine:

subspecijalisti ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije. izv. prof. prim. dr. sc. Marko Mimica, doc. dr. sc. Martina Šunj, te dr.Teo Budimir, dr. Ante Mršić, i dr. Ante Pecotić; kliničke embriologinje: dr. sc. Andrea Ćukušić-Kalajdžić, dipl. ing. molekularne biologije i Ana Smolčić, mag. biologije, te medicinske sestre Ivana Kujundžić, Zdenka Banovac, Ana Čović i Ivana Teklić.

---

---

Klinika osnovana 2919. godine

Splitsko rodilište je s prosječno 4200 porođaja na godinu već duže vrijeme najveće u Hrvatskoj, jedino s više od 4000 godišnje. To znači da se prosječno svaki dan u Splitu rodi 12 do 13 djece. Ujedno smo tercijarni perinatološki centar u kojem se zbrinjavaju mnogi komplicirani i rani prijevremeni porođaji iz područja od Zadra do Dubrovnika.

Time splitsko rodilište vodi skrb o najkompliciranijim trudnoćama i porođajima s područja na kojem živi više od milijun stanovnika. Tradicija splitskog porodništva se u povijesti medicine bilježi stoljećima. Klinika je formalno osnovana 1919. godine, tako da upravo slavimo prvih sto godina postojanja.

Simbolički je to obilježeno pred nekoliko dana svečanim otkrivanjem reljefa Gospe o'poroda u atriju nove zgrade. Ujedno će se od sada prilikom svakog rođenja upaliti svjetlo u feralu pred likom Bogorodice s djetetom na bedemu kod Pisture u centru grada. Grad Split, Muzej grada Splita i rodilište u ovom projektu Rotary Cluba Split postaju partneri oživljavanja tradicije i isticanja kulturne povijesti koja je nedvojbeno povezana s rađanjem.

---

---

Slobodno vrijeme

Imate li vi uopće slobodnog vremena?

- Medicina konzumira kompletnog čovjeka i ako želite biti vrhunski vrlo malo vremena vam ostane, a to je onda bijeg na putovanje motorom, autom, brodom.

Svaki odmak me nadahne, otvori nove horizonte i rodi nove ideje, pa i za posao. Obožavam koncerte, slušam sve od Azre do Valentino Bošković od HR glazbenika, klasiku, rock. Moj najdraži koncert: Eric Clapton, London, Royal Albert Hall, moj sin i ja za njegov 18. rođendan. I ako me pitate, je li teško? Je, ali ponovno bih izabrala ovaj put.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/splitska-strucnjakinja-za-lijecenje-neplodnosti-mladi-parovi-kad-vide-da-ne-mogu-dobiti-dijete-neka-ne-gube-vrijeme-trebaju-nam-se-javiti-odmah-svake-godine-pomognemo-da-se-rodi-100-beba-1110079 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e9e8d5f4807d15106c35921a7e9d435d8f6340ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+stru%C4%8Dnjakinja+za+lije%C4%8Denje+neplodnosti%3A+Mladi+parovi+kad+vide+da+ne+mogu+dobiti+dijete+neka+ne+gube+vrijeme%21+Trebaju+nam+se+javiti+odmah%2C+svake+godine+pomognemo+da+se+rodi+100+beba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsplitska-strucnjakinja-za-lijecenje-neplodnosti-mladi-parovi-kad-vide-da-ne-mogu-dobiti-dijete-neka-ne-gube-vrijeme-trebaju-nam-se-javiti-odmah-svake-godine-pomognemo-da-se-rodi-100-beba-1110079 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsplitska-strucnjakinja-za-lijecenje-neplodnosti-mladi-parovi-kad-vide-da-ne-mogu-dobiti-dijete-neka-ne-gube-vrijeme-trebaju-nam-se-javiti-odmah-svake-godine-pomognemo-da-se-rodi-100-beba-1110079 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. JELENA MARUŠIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeDR. JELENA MARUŠIĆ

Splitska stručnjakinja za liječenje neplodnosti: Mladi parovi kad vide da ne mogu dobiti dijete neka ne gube vrijeme! Trebaju nam se javiti odmah, svake godine pomognemo da se rodi 100 beba

3. srpnja 2021. - 13:43

Neplodnost je još uvijek tabu tema iako statistika kaže da svaki peti-šesti par u Hrvatskoj ima problem, a to je između 80 i 100.000 neplodnih parova. Budući da je neplodnost prilično osobna stvar, o njoj se ne govori između ostalog i zato što većina ljudi neplodnost ne doživljava kao bolest, već kao vlastitu nesposobnost, neuspjeh, neki i sramotu. No, neplodnost je bolest koju se treba i može liječiti.

Uz sve veći broj neplodnih parova širi se i spektar znanja i inovativnih tehnologija i postupaka liječenja, što je rezultiralo time da se san o djetetu mnogima ostvario. Istodobno vidi se i značajan napredak na području ljudskih prava.

Primjerice, jučer je nakon dvogodišnjih sukoba i 500 sati rasprave konačno francuski parlament prihvatio nacrt zakona koji medicinski pot...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:45