stdClass Object ( [id] => 450060 [title] => Smijete li se cijepiti, kako vježbati? U vodiču za zdravu trudnoću donosimo odgovore na sva pitanja [alias] => smijete-li-se-cijepiti-kako-vjezbati-u-vodicu-za-zdravu-trudnocu-donosimo-odgovore-na-sva-pitanja [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zdrava trudnoća prioritet je svake obitelji, pa će na vijest o dolasku novoga člana, vjerojatno svatko na svoj način pokušati pomoći, uglavnom dobronamjernim, no ne nužno i provjerenim savjetima. Žena u blaženom stanju svakako je izložena brojnim izazovima, a kako se s njima nositi, još jednom savjetuju Sally Fallon Morell i Thomas Cown, autori popularne "Velike knjige o prehrani i njezi djece".

Zahvaljujući hvatanju u koštac s kontroverznim pitanjima ovaj dvojac mogao bi vam pomoći pri sagledavanju raznih stajališta, kako bi sami mogli donijeti informiranu odluku, te kako bi nakon divnih devet mjeseci na svijet donijeli zdravo dijete. Stoga evo vodiča kroz zdravu trudnoću.

1. Umor

Potreba za snom, tvrde autori, uobičajeni je rani znak trudnoće, pa savjetuju da spavate koliko vam god organizam poručuje da mu je potrebno. Ključna stvar je da izbjegnete iskušenje konzumacije napitaka s kofeinom kako biste ostali budni. Čaša sirovog mlijeka ili šalica temeljca od kostiju puno je bolji izbor za razbuđivanje.

2. Trudnička prehrana

Ako niste navikli uključivati maslac i ostale zdrave masnoće u svoju prehranu, počnite polako i postupno povećavajte količinu. Čežnja za hranom- predmet tolikih šala na račun trudnica - naginje fokusiranju na masne namirnice poput kiselih krastavaca, one koje trudnicama pružaju kritične nutrijente - vitamine topive u mastima iz životinjskih masnoća, te vitamin C i korisne bakterije u ispravno pripremljenim kiselim krastavcima.

Pazite da svoju čežnju zadovoljite namirnicama najbolje kvalitete - maslacem, vrhnjem i žumanjcima od životinja s paše i pravim laktofermentiranim prilozima.

No, treba upozoriti na namirnice koje mogu sadržavati Listeria monocitogenes jer infekcije tom bakterijom mogu izazvati pobačaj. Neki nezreli sirevi mogu sadržavati zu bakteriju, a drugi uobičajeni izvor su salame i suhomesnati proizvodi.

3. Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina javlja se širom razvijenog svijeta, no rijetka je ili nepostojeća kod stvarno primitivnih naroda. Stoga Morell i Cowen pretpostavljaju kako mučnina nije prirodna reakcija na trudnoću, već nešto što se događa zbog nedostatnog uklanjanja hormona, kao posljedica detoksikacije ili neka vrsta nedostatka uobičajenog za civilizirani način prehrane.

Neovisno o uzroku trudnoće, trudnice, smatraju autori, nikada ne bi trebale uzimati medikamente protiv mučnine koji pored nepoznatih posljedica za vašu bebu u razvoju, mogu imati ozbiljne popratne pojave za trudne majke, uključujući vrtoglavicu, pospanost, suha usta, mučninu, povraćanje i slabost. Najčešće uobičajene alternativne terapije za jutarnju mučninu su đumbir i dopuna vitaminom B. Sirovo mlijeko odlična je terapija za jutarnju mučninu, a može se piti i temeljac od kostiju s dodanim kokosovim mlijekom ili vrhnjem. Svježi đumbir može se dodati temeljcu od kostiju ili jednostavno u vruću vodu, pa imate čaj od đumbira.

Neke su žene doživjele olakšanje tegoba koristeći kupke od magnezijevih soli, a namirnice bogate magnezijem uključuju orašaste plodove i mahunarke. Konačno, ako ste povraćali ili niste mogli jesti, ključno je izbjegavati dehidraciju. Gazirana voda s iscijeđenim limunom ili limunov sok s malo jačim prstohvatom soli najbolji je način za gašenje žeđi - limunov sok i sol također mogu pomoći kod ublažavanja mučnine.

4. Dobivanje na težini

Prema službenom stajalištu, žena koja bi prije trudnoće bila prosječne težine, trebala bi dobiti između jedanaest i šesnaest kilograma ili do dvadeset ako nosi blizance. Žene s težinom ispod prosjeka trebale bi dobiti između trinaest i osamnaest kilograma, dok bi žene s težinom iznad prosjeka trebale tijekom trudnoće dobiti samo između sedam i jedanaest kilograma.

Kao općenito pravilo, trebate dobiti oko dva i pol kilograma tijekom prvog tromjesečja i oko pola kilograma tjedno tijekom ostatka trudnoće. Dakako, korisno je imati smjernice, ali posljednja stvar koju biste trebali tijekom trudnoće činiti je pretjerano brinuti oko težine, stoga pažnja oko ograničavanja na dobivanju težine često navodi trudnice na ograničavanje uzimanja hranjivih namirnica.

Ako dobijete dvadeset tri kilograma ali se još uvijek osjećate dobro, ne brinite oko toga. Bolje je za vašu bebu da dobijete malo više težine nego nedovoljno. Ako osjećate da dobivate više nego "malo previše" smanjite namirnice bogate ugljikohidratima poput krumpira i kruha, ali ne i hranjive životinjske namirnice poput sirovog mlijeka, maslaca, morskih plodova i mesa.

5. Vježbanje tijekom trudnoće

Vježbe koje jačaju abdomen i donji dio leđa pripremit će vas za dodatnu težinu u trećem tromjesečju i učiniti porod lakšim. Budite pažljivi s vježbama koje povećavaju opterećenje na zglobove, poput prekomjernog istezanja i trzanja.

Plivanje je odlična aktivnost tijekom trudnoće, jača disanje i oslobađa od pritiska u abdomenu. Nažalost, većina bazena jako je klorirana, a klor nije kemikalija koju je dobro udisati tijekom trudnoće. Ali ako imate pristup toploj morskoj vodi, čistoj svježoj vodi ili bazenu tretiranom morskom solju, svakako plivajte koliko god želite. Savršena aktivnost tijekom trudnoće je vrtlarenje, najviše jer uključuje čučanje. Jača sve mišiće na opušten i prirodan način, što je puno bolje od pokušaja jačanja pomoću vježbi na spravama u teretani.

6. Putovanje tijekom trudnoće

Nema razloga za izbjegavanje putovanja automobilom, autobusom ili vlakom, ali bi putovanja avionom trebalo smanjiti, tijekom prvog i trećeg tromjesečja. Zrak u avionskoj kabini, koji uvlače motori, slabo je filtriran i može sadržavati neke prilično opasne kemikalije, a na nekim međunarodnim letovima putnike se prska pesticidima. Izlaganje radijaciji tijekom leta može imati štetan učinak, a promjene tlaka u kabini mogu pokrenuti prijevremene trudove, slično kao što neke žene dobiju trudove tijekom uragana.

7. Cjepivo protiv gripe za trudnice

U ovom slučaju, smatraju autori, trudnice bi trebale biti spremne reći ne. Gripa, stoji u "Velikoj knjizi o prehrani i njezi djece", rijetko predstavlja prijetnju normalnoj trudnoći i nema uvjerljivih dokaza da su cjepiva protiv gripe uopće djelotvorna tijekom trudnoće. Tvrde kako nema studija koje su na odgovarajući način procijenile rizike cjepiva protiv gripe u trudnoći, čak niti kod životinja.

8. Fetalni pregledi

Fetalni pregledi u prvom tromjesečju uključuju pretragu krvi pod nazivom "test na višestruke markere", uključujući i ultrazvuk, prma Morell i Cowanu, najkontroverzniju od svih prenatalnih dijagnostičkih pretraga. Navode kako testovi na markere ne nude konačni odgovor na to da li dijete ima deformaciju ili kromosomsku abnormalnost, nego samo statističku indikaciju. Ultrazvuk, napominju, općenito se opisuje kao siguran test, no Američki institut za ultrazvuk objavio je izvješće u kojem se tvrdilo kako ultrazvuk doista predstavlja stanoviti potencijalni rizik.

Rizici uključuju postnatalne toplinske efekte, fetilne toplinske i mehaničke efekte, kao i one biološke. Zapravo, brojne znanstvene studije istaknule su znatne opasnosti od izlaganja ranjivog fetusa ultrazvuku, posebno mozga u razvoju. Osim toga često izlaganje ultrazvuku povezano je sa smanjenom težinom novorođenčeta, povećanjem učestalosti negenetski uvjetovane ljevorukosti, zakašnjelim govorom i potencijalnim problemima s govorom zbog oštećenja unutrašnjeg uha.

9. Fetalni srčani monitor

Nakon dvadesetog tjedna trudnoće liječnik pomoću fetoskopa lako može čuti otkucaje srca fetusa, normalno od sto dvadeset do sto šezdeset otkucaja u minuti. Međutim, danas većina liječnika koristi fetalni srčani monitor koji pojačava zvuk otkucaja srca tako da ga mogu čuti roditelji i liječnik.

U "Velikoj knjizi o prehrani i njezi djece" tvrde kako postoji dovoljno dokaza da ultrazvučna pretraga s višestrukim impulsima, ili bilo koja druga ultrazvučna pretraga koju obavlja neobučena osoba, može uzrokovati štetu. Zašto izložiti nerođenu bebu bilo čemu što može uzrokovati oštećenja, posebno kad fetoskop radi na jednako dobar način, pitaju se autori.

10. Trudnički dijabetes

Najbolja zaštita od trudničkog dijabetesa je dobra prehrana. Dakle, nizak unos ugljikohidrata, dovoljne količine životinjskih bjelančevina, životinjske masnoće, s umjerenim dnevnim vježbanjem. Prehrana bi također trebala sadržavati i vitamine topive u mastima, posebice ključnog vitamina D.

11. Rubeola i ostali virusi

Konvencionalna se medicina s problemom rubeole nosi cijepljenjem, pozivajući na cijepljenje djece protiv rubeole u dobi od dvanaest mjeseci. Malo ili nimalo pažnje usmjerava se na stanje prehrane trudnica koje dođu u kontakt s rubeolom. Rizik za nerođeno dijete je velik - pobačaj, mrtvorođenče i porođajni defekti događaju se kod jedan posto trudnica koje se zaraze.

Sigurno je da jak imunološki sustav podržan dobrom prehranom igra ulogu u zaštiti fetusa. Sigurno je da je uzimanje ulja jetre bakalara i drugih vitaminom A bogatih namirnica strategija od cijepljenja u prevenciji porođajnih defekata izazvanih mnogim poznatim virusima - kao i onima koje tek treba otkriti.

12. Trudnoća bez stresa

Prije sto godina trudnoća se promatrala kao osjetljivo stanje koje je zahtijevalo posebnu brigu, dok se danas mišljenje okrenulo u potpunu suprotnost, ono uvjerava trudnice da ne trebaju smanjiti nikakve aktivnosti do posljednjih možda mjesec dva. Najbolji pristup leži negdje između ove dvije krajnosti. Kod pojave teškog umora ili jutarnje mučnine trudnice mogu i trebaju nastaviti svoje normalne aktivnosti, uključujući i posao izvan kuće.

Trudnoća je vrijeme znatno povećane proizvodnje hormona i povećanih prehrambenih potreba. Previše stresa tijekom trudnoće može potrošiti vitalne zalihe nutrijenata, posebno vitamina A. Brige mogu posebno opterećivati nadbubrežne žlijezde, što dovodi do zamora nadbubrežnih žlijezda kod majke i bebe.

Dakle, trudnoća nije vrijeme za pokretanje novih projekata, poslova, organizaciju konferencija, prihvaćanje izazovnih poslovnih zadataka, promjenu posla ili preuređenje kuće. Trudnoća je vrijeme kada će se žena usredotočiti na vlastite potrebe, pogotovo na potrebu za optimalnom prehranom i adekvatnim odmorom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATA VRIJEDNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-11-14 11:10:51 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-11-17 18:23:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-11-17 18:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2688 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/11/14/Magazin/8188111.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x800" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4743344 Threads: 4 Questions: 162480409 Slow queries: 70565 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4794591 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/smijete-li-se-cijepiti-kako-vjezbati-u-vodicu-za-zdravu-trudnocu-donosimo-odgovore-na-sva-pitanja-450060 [printLink] => /mozaik/zdravlje/smijete-li-se-cijepiti-kako-vjezbati-u-vodicu-za-zdravu-trudnocu-donosimo-odgovore-na-sva-pitanja-450060?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305819 [name] => zdravlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravlje [link] => /tag/zdravlje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417353 [name] => trudnoća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trudnoca [link] => /tag/trudnoca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 370764 [name] => zdrava hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdrava-hrana [link] => /tag/zdrava-hrana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 265592 [name] => zdrava trudnoća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdrava-trudnoca [link] => /tag/zdrava-trudnoca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATA VRIJEDNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Smijete li se cijepiti, kako vježbati? U vodiču za zdravu trudnoću donosimo odgovore na sva pitanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/14/Magazin/8188111.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/14/Magazin/8188111.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zdrava trudnoća prioritet je svake obitelji, pa će na vijest o dolasku novoga člana, vjerojatno svatko na svoj način pokušati pomoći, uglavnom dobronamjernim, no ne nužno i provjerenim savjetima. Žena u blaženom stanju svakako je izložena brojnim izazovima, a kako se s njima nositi, još jednom savjetuju Sally Fallon Morell i Thomas Cown, autori popularne "Velike knjige o prehrani i njezi djece".

Zahvaljujući hvatanju u koštac s kontroverznim pitanjima ovaj dvojac mogao bi vam pomoći pri sagledavanju raznih stajališta, kako bi sami mogli donijeti informiranu odluku, te kako bi nakon divnih devet mjeseci na svijet donijeli zdravo dijete. Stoga evo vodiča kroz zdravu trudnoću.

1. Umor

Potreba za snom, tvrde autori, uobičajeni je rani znak trudnoće, pa savjetuju da spavate koliko vam god organizam poručuje da mu je potrebno. Ključna stvar je da izbjegnete iskušenje konzumacije napitaka s kofeinom kako biste ostali budni. Čaša sirovog mlijeka ili šalica temeljca od kostiju puno je bolji izbor za razbuđivanje.

2. Trudnička prehrana

Ako niste navikli uključivati maslac i ostale zdrave masnoće u svoju prehranu, počnite polako i postupno povećavajte količinu. Čežnja za hranom- predmet tolikih šala na račun trudnica - naginje fokusiranju na masne namirnice poput kiselih krastavaca, one koje trudnicama pružaju kritične nutrijente - vitamine topive u mastima iz životinjskih masnoća, te vitamin C i korisne bakterije u ispravno pripremljenim kiselim krastavcima.

Pazite da svoju čežnju zadovoljite namirnicama najbolje kvalitete - maslacem, vrhnjem i žumanjcima od životinja s paše i pravim laktofermentiranim prilozima.

No, treba upozoriti na namirnice koje mogu sadržavati Listeria monocitogenes jer infekcije tom bakterijom mogu izazvati pobačaj. Neki nezreli sirevi mogu sadržavati zu bakteriju, a drugi uobičajeni izvor su salame i suhomesnati proizvodi.

3. Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina javlja se širom razvijenog svijeta, no rijetka je ili nepostojeća kod stvarno primitivnih naroda. Stoga Morell i Cowen pretpostavljaju kako mučnina nije prirodna reakcija na trudnoću, već nešto što se događa zbog nedostatnog uklanjanja hormona, kao posljedica detoksikacije ili neka vrsta nedostatka uobičajenog za civilizirani način prehrane.

Neovisno o uzroku trudnoće, trudnice, smatraju autori, nikada ne bi trebale uzimati medikamente protiv mučnine koji pored nepoznatih posljedica za vašu bebu u razvoju, mogu imati ozbiljne popratne pojave za trudne majke, uključujući vrtoglavicu, pospanost, suha usta, mučninu, povraćanje i slabost. Najčešće uobičajene alternativne terapije za jutarnju mučninu su đumbir i dopuna vitaminom B. Sirovo mlijeko odlična je terapija za jutarnju mučninu, a može se piti i temeljac od kostiju s dodanim kokosovim mlijekom ili vrhnjem. Svježi đumbir može se dodati temeljcu od kostiju ili jednostavno u vruću vodu, pa imate čaj od đumbira.

Neke su žene doživjele olakšanje tegoba koristeći kupke od magnezijevih soli, a namirnice bogate magnezijem uključuju orašaste plodove i mahunarke. Konačno, ako ste povraćali ili niste mogli jesti, ključno je izbjegavati dehidraciju. Gazirana voda s iscijeđenim limunom ili limunov sok s malo jačim prstohvatom soli najbolji je način za gašenje žeđi - limunov sok i sol također mogu pomoći kod ublažavanja mučnine.

4. Dobivanje na težini

Prema službenom stajalištu, žena koja bi prije trudnoće bila prosječne težine, trebala bi dobiti između jedanaest i šesnaest kilograma ili do dvadeset ako nosi blizance. Žene s težinom ispod prosjeka trebale bi dobiti između trinaest i osamnaest kilograma, dok bi žene s težinom iznad prosjeka trebale tijekom trudnoće dobiti samo između sedam i jedanaest kilograma.

Kao općenito pravilo, trebate dobiti oko dva i pol kilograma tijekom prvog tromjesečja i oko pola kilograma tjedno tijekom ostatka trudnoće. Dakako, korisno je imati smjernice, ali posljednja stvar koju biste trebali tijekom trudnoće činiti je pretjerano brinuti oko težine, stoga pažnja oko ograničavanja na dobivanju težine često navodi trudnice na ograničavanje uzimanja hranjivih namirnica.

Ako dobijete dvadeset tri kilograma ali se još uvijek osjećate dobro, ne brinite oko toga. Bolje je za vašu bebu da dobijete malo više težine nego nedovoljno. Ako osjećate da dobivate više nego "malo previše" smanjite namirnice bogate ugljikohidratima poput krumpira i kruha, ali ne i hranjive životinjske namirnice poput sirovog mlijeka, maslaca, morskih plodova i mesa.

5. Vježbanje tijekom trudnoće

Vježbe koje jačaju abdomen i donji dio leđa pripremit će vas za dodatnu težinu u trećem tromjesečju i učiniti porod lakšim. Budite pažljivi s vježbama koje povećavaju opterećenje na zglobove, poput prekomjernog istezanja i trzanja.

Plivanje je odlična aktivnost tijekom trudnoće, jača disanje i oslobađa od pritiska u abdomenu. Nažalost, većina bazena jako je klorirana, a klor nije kemikalija koju je dobro udisati tijekom trudnoće. Ali ako imate pristup toploj morskoj vodi, čistoj svježoj vodi ili bazenu tretiranom morskom solju, svakako plivajte koliko god želite. Savršena aktivnost tijekom trudnoće je vrtlarenje, najviše jer uključuje čučanje. Jača sve mišiće na opušten i prirodan način, što je puno bolje od pokušaja jačanja pomoću vježbi na spravama u teretani.

6. Putovanje tijekom trudnoće

Nema razloga za izbjegavanje putovanja automobilom, autobusom ili vlakom, ali bi putovanja avionom trebalo smanjiti, tijekom prvog i trećeg tromjesečja. Zrak u avionskoj kabini, koji uvlače motori, slabo je filtriran i može sadržavati neke prilično opasne kemikalije, a na nekim međunarodnim letovima putnike se prska pesticidima. Izlaganje radijaciji tijekom leta može imati štetan učinak, a promjene tlaka u kabini mogu pokrenuti prijevremene trudove, slično kao što neke žene dobiju trudove tijekom uragana.

7. Cjepivo protiv gripe za trudnice

U ovom slučaju, smatraju autori, trudnice bi trebale biti spremne reći ne. Gripa, stoji u "Velikoj knjizi o prehrani i njezi djece", rijetko predstavlja prijetnju normalnoj trudnoći i nema uvjerljivih dokaza da su cjepiva protiv gripe uopće djelotvorna tijekom trudnoće. Tvrde kako nema studija koje su na odgovarajući način procijenile rizike cjepiva protiv gripe u trudnoći, čak niti kod životinja.

8. Fetalni pregledi

Fetalni pregledi u prvom tromjesečju uključuju pretragu krvi pod nazivom "test na višestruke markere", uključujući i ultrazvuk, prma Morell i Cowanu, najkontroverzniju od svih prenatalnih dijagnostičkih pretraga. Navode kako testovi na markere ne nude konačni odgovor na to da li dijete ima deformaciju ili kromosomsku abnormalnost, nego samo statističku indikaciju. Ultrazvuk, napominju, općenito se opisuje kao siguran test, no Američki institut za ultrazvuk objavio je izvješće u kojem se tvrdilo kako ultrazvuk doista predstavlja stanoviti potencijalni rizik.

Rizici uključuju postnatalne toplinske efekte, fetilne toplinske i mehaničke efekte, kao i one biološke. Zapravo, brojne znanstvene studije istaknule su znatne opasnosti od izlaganja ranjivog fetusa ultrazvuku, posebno mozga u razvoju. Osim toga često izlaganje ultrazvuku povezano je sa smanjenom težinom novorođenčeta, povećanjem učestalosti negenetski uvjetovane ljevorukosti, zakašnjelim govorom i potencijalnim problemima s govorom zbog oštećenja unutrašnjeg uha.

9. Fetalni srčani monitor

Nakon dvadesetog tjedna trudnoće liječnik pomoću fetoskopa lako može čuti otkucaje srca fetusa, normalno od sto dvadeset do sto šezdeset otkucaja u minuti. Međutim, danas većina liječnika koristi fetalni srčani monitor koji pojačava zvuk otkucaja srca tako da ga mogu čuti roditelji i liječnik.

U "Velikoj knjizi o prehrani i njezi djece" tvrde kako postoji dovoljno dokaza da ultrazvučna pretraga s višestrukim impulsima, ili bilo koja druga ultrazvučna pretraga koju obavlja neobučena osoba, može uzrokovati štetu. Zašto izložiti nerođenu bebu bilo čemu što može uzrokovati oštećenja, posebno kad fetoskop radi na jednako dobar način, pitaju se autori.

10. Trudnički dijabetes

Najbolja zaštita od trudničkog dijabetesa je dobra prehrana. Dakle, nizak unos ugljikohidrata, dovoljne količine životinjskih bjelančevina, životinjske masnoće, s umjerenim dnevnim vježbanjem. Prehrana bi također trebala sadržavati i vitamine topive u mastima, posebice ključnog vitamina D.

11. Rubeola i ostali virusi

Konvencionalna se medicina s problemom rubeole nosi cijepljenjem, pozivajući na cijepljenje djece protiv rubeole u dobi od dvanaest mjeseci. Malo ili nimalo pažnje usmjerava se na stanje prehrane trudnica koje dođu u kontakt s rubeolom. Rizik za nerođeno dijete je velik - pobačaj, mrtvorođenče i porođajni defekti događaju se kod jedan posto trudnica koje se zaraze.

Sigurno je da jak imunološki sustav podržan dobrom prehranom igra ulogu u zaštiti fetusa. Sigurno je da je uzimanje ulja jetre bakalara i drugih vitaminom A bogatih namirnica strategija od cijepljenja u prevenciji porođajnih defekata izazvanih mnogim poznatim virusima - kao i onima koje tek treba otkriti.

12. Trudnoća bez stresa

Prije sto godina trudnoća se promatrala kao osjetljivo stanje koje je zahtijevalo posebnu brigu, dok se danas mišljenje okrenulo u potpunu suprotnost, ono uvjerava trudnice da ne trebaju smanjiti nikakve aktivnosti do posljednjih možda mjesec dva. Najbolji pristup leži negdje između ove dvije krajnosti. Kod pojave teškog umora ili jutarnje mučnine trudnice mogu i trebaju nastaviti svoje normalne aktivnosti, uključujući i posao izvan kuće.

Trudnoća je vrijeme znatno povećane proizvodnje hormona i povećanih prehrambenih potreba. Previše stresa tijekom trudnoće može potrošiti vitalne zalihe nutrijenata, posebno vitamina A. Brige mogu posebno opterećivati nadbubrežne žlijezde, što dovodi do zamora nadbubrežnih žlijezda kod majke i bebe.

Dakle, trudnoća nije vrijeme za pokretanje novih projekata, poslova, organizaciju konferencija, prihvaćanje izazovnih poslovnih zadataka, promjenu posla ili preuređenje kuće. Trudnoća je vrijeme kada će se žena usredotočiti na vlastite potrebe, pogotovo na potrebu za optimalnom prehranom i adekvatnim odmorom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/smijete-li-se-cijepiti-kako-vjezbati-u-vodicu-za-zdravu-trudnocu-donosimo-odgovore-na-sva-pitanja-450060 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d456327ddcf42e2c959beafaa58fe451042a5ea9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Smijete+li+se+cijepiti%2C+kako+vje%C5%BEbati%3F+U+vodi%C4%8Du+za+zdravu+trudno%C4%87u+donosimo+odgovore+na+sva+pitanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsmijete-li-se-cijepiti-kako-vjezbati-u-vodicu-za-zdravu-trudnocu-donosimo-odgovore-na-sva-pitanja-450060 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsmijete-li-se-cijepiti-kako-vjezbati-u-vodicu-za-zdravu-trudnocu-donosimo-odgovore-na-sva-pitanja-450060 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATA VRIJEDNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeZLATA VRIJEDNI SAVJETI

Smijete li se cijepiti, kako vježbati? U vodiču za zdravu trudnoću donosimo odgovore na sva pitanja

17. studenog 2016. - 19:01

Zdrava trudnoća prioritet je svake obitelji, pa će na vijest o dolasku novoga člana, vjerojatno svatko na svoj način pokušati pomoći, uglavnom dobronamjernim, no ne nužno i provjerenim savjetima. Žena u blaženom stanju svakako je izložena brojnim izazovima, a kako se s njima nositi, još jednom savjetuju Sally Fallon Morell i Thomas Cown, autori popularne "Velike knjige o prehrani i njezi djece".

Zahvaljujući hvatanju u koštac s kontroverznim pitanjima ovaj dvojac mogao bi vam pomoći pri sagledavanju raznih stajališta, kako bi sami mogli donijeti informiranu odluku, te kako bi nakon divnih devet mjeseci na svijet donijeli zdravo dijete. Stoga evo vodiča kroz zdravu trudnoću.

1. Umor

Potreba za snom, tvrde autori, uobičajeni je rani znak trudnoće, pa savjetuju da spavate kol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:03