stdClass Object ( [id] => 1107660 [title] => Slučaj trogodišnje djevojčice s Pala koja se ugušila košticom trešnje šokirala javnost. Liječnica savjetuje kako u sličnim situacijama pomoći djetetu [alias] => slucaj-trogodisnje-djevojcice-s-pala-koja-se-ugusila-kosticom-tresnje-sokirala-javnost-lijecnica-savjetuje-kako-u-slicnim-situacijama-pomoci-djetetu [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Slučaj trogodišnje djevojčice koja je preminula na Palama nakon što se ugušila košticom trešnje, još je jedna ovogodišnja bizarna nesreća koja je šokirala javnost.

"Ne sjećam se da se ovakva nesreća dogodila u Palama, ali i u Istočnom Sarajevu. Čuo sam da je djevojčica pokušala pojesti trešnju i da joj je koštica stala u grlu. To je splet veoma nesretnih okolnosti", ističe jedan od mještana.

On kaže da već dva dana na Palama vlada ogromna tuga i da svi pričaju o tom slučaju.

"Svi su potreseni, gdje god sjednete samo se o tome priča. Poznajem tu porodicu i to su divni ljudi. I otac i majka su privrženi roditelji koji su se veoma brinuli o djeci i trudili da im sve osiguraju i evo što se desi", kazao je sugovornik portala Srpskainfo.

Dodaje da se nada da će roditelji imati snage da nastave dalje, te da imaju još jednoga šestogodišnjeg sina.

Djevojčica je jučer pokopana na gradskom groblju Bare u Palama.

Ova je tragedija svakako još jedna opomena roditeljima, ali i drugim osobama koje čuvaju malu djecu da moraju biti na oprezu kako bi se ovakve situacije, koje nisu rijetkost, izbjegle.

Jedno od najčešćih hitnih stanja u dječjoj dobi su strana tijela koja djeca ili sama stave u uho ili nos, ili im to naprave braća i sestre ili prijatelji u igri. Ali, pravu dramu predstavljaju strana tijela koja dospiju u dušnik i bronhe te jednjak koja ako se na vrijeme ne izvade ili se s njima nestručno postupa mogu imati smrtni ishod, kaže prof. dr. sc. Željka Roje, splitska otorinolaringologinja, te ističe da svaki roditelj koji je doživio da se dijete zagrcne i počne gušiti progutanim komadićem hrane zna o kakvoj je noćnoj mori riječ.

Strana tijela nosa i uha nemaju dramatičnu kliničku sliku. Najčešća su u djece u dobi od devet mjeseci do osam godina. Dječja radoznalost u otkrivanju vlastitog tijela čini ih podložnim guranju stranih tijela u šupljine na licu uključujući i nos i uho.

Ponekad se prezentiraju kao akutna stanja kada su roditelji svjedočili stavljanju stranog tijela u uho ili nos, ali veliki broj stranih tijela su "zaboravljena" i neprepoznata sve do pojave komplikacija (gnojni sukrvavi smrdljivi sekret iz jedne nosnice, česte upale uha uz curenje gnojnog sadržaja i sl.).

---

image
dr. Željka Roje
 
Nikola Vilić/Cropix
---

Većinu stranih tijela moguće je izvaditi u ordinacijama liječnika primarne zdravstvene zaštite i u hitnoj medicinskoj službi. Ipak, određeni broj stranih tijela ne može se izvaditi bez pomoći specijalističke službe, bilo u lokalnoj, bilo u općoj anesteziji. Uspješno uklanjanje stranih tijela ovisi o nekoliko čimbenika: lokalizaciji i vrsti (tipu) stranog tijela, umješnosti liječnika i suradljivosti pacijenta.

Neuspješni opetovani pokušaji ekstrakcije stranog tijela mogu prouzročiti lokalnu ozljedu i bol, što bitno otežava kasnije postupke i povećava rizik za razvoj komplikacija. Pri bilo kojoj od ovih situacija bitno je da ostanete pribrani, djelujete umirujuće na dijete i da ga odvedete liječniku čim prije kada ste posumnjali da nešto nije u redu. Svakako ne savjetujem da roditelji sami vade strana tijela, već da se obrate svom pedijatru, sugerira dr. Roje.

Strana tijela dušnika i bronha su potencijalno životno ugrožavajući događaj koji zahtijeva hitnu intervenciju. Javlja se u 65 – 90 posto slučajeva u djece do 3. godine starosti s omjerom dječaci 1,5: djevojčice 2,4:1.

O ozbiljnosti problema svjedoči podatak da je to uzrok 3500 smrti godišnje u svim dobnim skupinama u SAD-u i na petom mjestu smrtnosti nesretnim slučajevima u djece do godine dana života, ilustrira naša sugovornica te naglašava da je užasno važno djelovati preventivno i educirati roditelje što i kako postupati s djecom da do ovoga ne bi uopće došlo.

Dakle, kaže ona, potrebno je osvijestiti u glavama roditelja i skrbnika da se pred malom djecom ne smiju ostavljati sitne igračke, perlice, igle, pribadače, kikiriki, orasi, bajami, lješnjaci, koštunjičavo voće (višnje, trešnje..)...

Nemojte hraniti svoje dijete dok hoda i trči, dok se smije i priča, dok ga vozite u kolicima i automobilu, jer na taj način dijete nije koncentrirano na gutanje već na disanje i otvara dišni put te će zalogaj umjesto u jednjaku završiti u grkljanu, dušniku ili bronhima što može dovesti do prekida disanja i fatalnog ishoda.

Naime, zbog posebnosti građe i položaja najviše stranih tijela bit će u glavnom desnom bronhu (on je gotovo pa nastavak dušnika i širi je od lijevog), potom u lijevom, zatim u dušniku, a jako malo u grkljanu (to su velika strana tijela koja zatvore dišni put u cijelosti) ili u oba bronha istovremeno.

---

image
SHUTTERSTOCK
---

Što će se dogoditi akutno ovisi o veličini stranog tijela. Što je strano tijelo veće zaustavit će se na višoj razini dišnog puta. Ako se strano tijelo zaustavi u grkljanu nastupa trenutna smrt, ako je ono u dušniku prisutno je čujno disanje u udisaju i izdisaju, ako je u brohu klinička slika može biti vrlo raznolika.

Stoga, savjet roditeljima - ako ste nazočni događaju i vidite da se dijete guši, postaje plavo (cijanotično) i ne može doći do zraka morate napraviti Heimlichov hvat. Njegova primjena razlikuje se u beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak ili nekoliko udaraca dlanom između lopatica. Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih.

Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo. Svakako je najvažnije sačuvati hladnokrvnost i prisebnost, jer je brza reakcija nužna pošto djetetov mozak bez kisika može izdržati samo nekoliko minuta (2 – 5 minuta).

- Valja istaknuti da je vađenje stranog tijela iz donjih dišnih putova noćna mora svakog otorinolaringologa i predstavlja jako rizičan zahvat. Za uspjeh potreban je vrlo stručan tim koji osim otorinolaringologa uključuje iskusnog anesteziologa, vještu instrumentarku i anesteziološkog tehničara te u dijagnostici i daljnjem praćenju djeteta posvećenog pedijatra.

Dišni putovi u djece su mali i nježni tako da bilo koja manipulacija unutar njih prilikom vađenja stranih tijela može dovesti do komplikacija i do smrtnog ishoda. Ako se prisjetite to se desilo pred desetak godina u Zagrebu kada je jedna mala djevojčica izgubila život zbog graha u dišnom putu, podsjeća dr. Roje i još jednom naglašava važnost preventivnog djelovanja i poučavanja roditelja kako se ovakva stanja i situacije ne bi dogodile.

---

Strano tijelo najčešće u bronhu

Najčešće se ipak strano tijelo zadrži u jednom od bronha. Klinička slika je uvijek dramatična: iznenadni kašalj u napadima, gušenje, plavljenje kože djeteta - cijanoza tzv. 3C sindrom. U većini slučajeva se sve dogodi bez svjedoka i strano tijelo ostane neprepoznato u akutnoj fazi. Nakon toga nastupa tzv. faza mirovanja odnosno kroničnog stranog tijela – povremeni napadi kašlja, česti opstrukcijski bronhitisi na jednoj strani, ponavljajuće upale pluća uvijek na istom mjestu i tada obično dolazi do obrade djeteta. Međutim, ako se ni tada ne prepozna strano tijelo bronha dolazi faza kasnih komplikacija: apsces, pneumotoraks, medijastinitis, gangrena pluća koje su životno ugrožavajuće. Strana tijela bronha uvijek se vade u bolnici u općoj anesteziji fleksibilnim ili rigidnim bronhoskopom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Roditelji, oprez [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Roditelji, oprez 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-22 12:16:34 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-22 15:17:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-22 15:17:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/22\/18303810.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/22\/18304392.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/22\/15711850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SHUTTERSTOCK","SHUTTERSTOCK","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","dr. \u017deljka Roje
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18303810_1920.jpg":"1920x1080","k_18303810_1280.jpg":"1280x1280","k_18303810_1024.jpg":"1024x1024","k_18303810_640.jpg":"640x640","k_18303810_480.jpg":"480x480","k_18303810_340.jpg":"340x340","k_18303810_220.jpg":"220x220","o_18303810_1280.jpg":"1280x853","o_18303810_1024.jpg":"1024x682","o_18303810_640.jpg":"640x426","o_18303810_480.jpg":"480x320","o_18303810_340.jpg":"340x226","o_18303810_220.jpg":"220x146","h_18303810_1280.jpg":"1280x854","h_18303810_1024.jpg":"1024x683","h_18303810_640.jpg":"640x427","h_18303810_480.jpg":"480x320","h_18303810_340.jpg":"340x227","h_18303810_220.jpg":"220x147","pp_18303810_1280.jpg":"1006x1280","pp_18303810_1024.jpg":"805x1024","pp_18303810_640.jpg":"503x640","pp_18303810_480.jpg":"377x480","pp_18303810_340.jpg":"267x340","pp_18303810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18304392_1920.jpg":"1920x1080","k_18304392_1280.jpg":"1280x1280","k_18304392_1024.jpg":"1024x1024","k_18304392_640.jpg":"640x640","k_18304392_480.jpg":"480x480","k_18304392_340.jpg":"340x340","k_18304392_220.jpg":"220x220","o_18304392_1280.jpg":"1280x853","o_18304392_1024.jpg":"1024x682","o_18304392_640.jpg":"640x426","o_18304392_480.jpg":"480x320","o_18304392_340.jpg":"340x226","o_18304392_220.jpg":"220x146","h_18304392_1280.jpg":"1280x854","h_18304392_1024.jpg":"1024x683","h_18304392_640.jpg":"640x427","h_18304392_480.jpg":"480x320","h_18304392_340.jpg":"340x227","h_18304392_220.jpg":"220x147","pp_18304392_1280.jpg":"1006x1280","pp_18304392_1024.jpg":"805x1024","pp_18304392_640.jpg":"503x640","pp_18304392_480.jpg":"377x480","pp_18304392_340.jpg":"267x340","pp_18304392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_15711850_1920.jpg":"1920x1080","k_15711850_1280.jpg":"1280x1280","k_15711850_1024.jpg":"1024x1024","k_15711850_640.jpg":"640x640","k_15711850_480.jpg":"480x480","k_15711850_340.jpg":"340x340","k_15711850_220.jpg":"220x220","o_15711850_1280.jpg":"1280x851","o_15711850_1024.jpg":"1024x681","o_15711850_640.jpg":"640x425","o_15711850_480.jpg":"480x319","o_15711850_340.jpg":"340x226","o_15711850_220.jpg":"220x146","h_15711850_1280.jpg":"1280x854","h_15711850_1024.jpg":"1024x683","h_15711850_640.jpg":"640x427","h_15711850_480.jpg":"480x320","h_15711850_340.jpg":"340x227","h_15711850_220.jpg":"220x147","pp_15711850_1280.jpg":"1006x1280","pp_15711850_1024.jpg":"805x1024","pp_15711850_640.jpg":"503x640","pp_15711850_480.jpg":"377x480","pp_15711850_340.jpg":"267x340","pp_15711850_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7739326 Threads: 3 Questions: 1631140005 Slow queries: 4847122 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111271812 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/slucaj-trogodisnje-djevojcice-s-pala-koja-se-ugusila-kosticom-tresnje-sokirala-javnost-lijecnica-savjetuje-kako-u-slicnim-situacijama-pomoci-djetetu-1107660 [printLink] => /mozaik/zdravlje/slucaj-trogodisnje-djevojcice-s-pala-koja-se-ugusila-kosticom-tresnje-sokirala-javnost-lijecnica-savjetuje-kako-u-slicnim-situacijama-pomoci-djetetu-1107660?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 454100 [name] => gušenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gusenje [link] => /tag/gusenje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641893 [name] => koštica trešnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-22 17:17:18 [main_article_id] => 0 [alias] => kostica-tresnje [link] => /tag/kostica-tresnje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641894 [name] => heimlichov hvat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-22 17:17:18 [main_article_id] => 0 [alias] => heimlichov-hvat [link] => /tag/heimlichov-hvat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Roditelji, oprez [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slučaj trogodišnje djevojčice s Pala koja se ugušila košticom trešnje šokirala javnost. Liječnica savjetuje kako u sličnim situacijama pomoći djetetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/22/18303810.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SHUTTERSTOCK [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/22/18303810.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/22/18304392.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/22/15711850.jpg [title] => dr. Željka Roje
 
Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Slučaj trogodišnje djevojčice koja je preminula na Palama nakon što se ugušila košticom trešnje, još je jedna ovogodišnja bizarna nesreća koja je šokirala javnost.

"Ne sjećam se da se ovakva nesreća dogodila u Palama, ali i u Istočnom Sarajevu. Čuo sam da je djevojčica pokušala pojesti trešnju i da joj je koštica stala u grlu. To je splet veoma nesretnih okolnosti", ističe jedan od mještana.

On kaže da već dva dana na Palama vlada ogromna tuga i da svi pričaju o tom slučaju.

"Svi su potreseni, gdje god sjednete samo se o tome priča. Poznajem tu porodicu i to su divni ljudi. I otac i majka su privrženi roditelji koji su se veoma brinuli o djeci i trudili da im sve osiguraju i evo što se desi", kazao je sugovornik portala Srpskainfo.

Dodaje da se nada da će roditelji imati snage da nastave dalje, te da imaju još jednoga šestogodišnjeg sina.

Djevojčica je jučer pokopana na gradskom groblju Bare u Palama.

Ova je tragedija svakako još jedna opomena roditeljima, ali i drugim osobama koje čuvaju malu djecu da moraju biti na oprezu kako bi se ovakve situacije, koje nisu rijetkost, izbjegle.

Jedno od najčešćih hitnih stanja u dječjoj dobi su strana tijela koja djeca ili sama stave u uho ili nos, ili im to naprave braća i sestre ili prijatelji u igri. Ali, pravu dramu predstavljaju strana tijela koja dospiju u dušnik i bronhe te jednjak koja ako se na vrijeme ne izvade ili se s njima nestručno postupa mogu imati smrtni ishod, kaže prof. dr. sc. Željka Roje, splitska otorinolaringologinja, te ističe da svaki roditelj koji je doživio da se dijete zagrcne i počne gušiti progutanim komadićem hrane zna o kakvoj je noćnoj mori riječ.

Strana tijela nosa i uha nemaju dramatičnu kliničku sliku. Najčešća su u djece u dobi od devet mjeseci do osam godina. Dječja radoznalost u otkrivanju vlastitog tijela čini ih podložnim guranju stranih tijela u šupljine na licu uključujući i nos i uho.

Ponekad se prezentiraju kao akutna stanja kada su roditelji svjedočili stavljanju stranog tijela u uho ili nos, ali veliki broj stranih tijela su "zaboravljena" i neprepoznata sve do pojave komplikacija (gnojni sukrvavi smrdljivi sekret iz jedne nosnice, česte upale uha uz curenje gnojnog sadržaja i sl.).

---

image
dr. Željka Roje
 
Nikola Vilić/Cropix
---

Većinu stranih tijela moguće je izvaditi u ordinacijama liječnika primarne zdravstvene zaštite i u hitnoj medicinskoj službi. Ipak, određeni broj stranih tijela ne može se izvaditi bez pomoći specijalističke službe, bilo u lokalnoj, bilo u općoj anesteziji. Uspješno uklanjanje stranih tijela ovisi o nekoliko čimbenika: lokalizaciji i vrsti (tipu) stranog tijela, umješnosti liječnika i suradljivosti pacijenta.

Neuspješni opetovani pokušaji ekstrakcije stranog tijela mogu prouzročiti lokalnu ozljedu i bol, što bitno otežava kasnije postupke i povećava rizik za razvoj komplikacija. Pri bilo kojoj od ovih situacija bitno je da ostanete pribrani, djelujete umirujuće na dijete i da ga odvedete liječniku čim prije kada ste posumnjali da nešto nije u redu. Svakako ne savjetujem da roditelji sami vade strana tijela, već da se obrate svom pedijatru, sugerira dr. Roje.

Strana tijela dušnika i bronha su potencijalno životno ugrožavajući događaj koji zahtijeva hitnu intervenciju. Javlja se u 65 – 90 posto slučajeva u djece do 3. godine starosti s omjerom dječaci 1,5: djevojčice 2,4:1.

O ozbiljnosti problema svjedoči podatak da je to uzrok 3500 smrti godišnje u svim dobnim skupinama u SAD-u i na petom mjestu smrtnosti nesretnim slučajevima u djece do godine dana života, ilustrira naša sugovornica te naglašava da je užasno važno djelovati preventivno i educirati roditelje što i kako postupati s djecom da do ovoga ne bi uopće došlo.

Dakle, kaže ona, potrebno je osvijestiti u glavama roditelja i skrbnika da se pred malom djecom ne smiju ostavljati sitne igračke, perlice, igle, pribadače, kikiriki, orasi, bajami, lješnjaci, koštunjičavo voće (višnje, trešnje..)...

Nemojte hraniti svoje dijete dok hoda i trči, dok se smije i priča, dok ga vozite u kolicima i automobilu, jer na taj način dijete nije koncentrirano na gutanje već na disanje i otvara dišni put te će zalogaj umjesto u jednjaku završiti u grkljanu, dušniku ili bronhima što može dovesti do prekida disanja i fatalnog ishoda.

Naime, zbog posebnosti građe i položaja najviše stranih tijela bit će u glavnom desnom bronhu (on je gotovo pa nastavak dušnika i širi je od lijevog), potom u lijevom, zatim u dušniku, a jako malo u grkljanu (to su velika strana tijela koja zatvore dišni put u cijelosti) ili u oba bronha istovremeno.

---

image
SHUTTERSTOCK
---

Što će se dogoditi akutno ovisi o veličini stranog tijela. Što je strano tijelo veće zaustavit će se na višoj razini dišnog puta. Ako se strano tijelo zaustavi u grkljanu nastupa trenutna smrt, ako je ono u dušniku prisutno je čujno disanje u udisaju i izdisaju, ako je u brohu klinička slika može biti vrlo raznolika.

Stoga, savjet roditeljima - ako ste nazočni događaju i vidite da se dijete guši, postaje plavo (cijanotično) i ne može doći do zraka morate napraviti Heimlichov hvat. Njegova primjena razlikuje se u beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak ili nekoliko udaraca dlanom između lopatica. Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih.

Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo. Svakako je najvažnije sačuvati hladnokrvnost i prisebnost, jer je brza reakcija nužna pošto djetetov mozak bez kisika može izdržati samo nekoliko minuta (2 – 5 minuta).

- Valja istaknuti da je vađenje stranog tijela iz donjih dišnih putova noćna mora svakog otorinolaringologa i predstavlja jako rizičan zahvat. Za uspjeh potreban je vrlo stručan tim koji osim otorinolaringologa uključuje iskusnog anesteziologa, vještu instrumentarku i anesteziološkog tehničara te u dijagnostici i daljnjem praćenju djeteta posvećenog pedijatra.

Dišni putovi u djece su mali i nježni tako da bilo koja manipulacija unutar njih prilikom vađenja stranih tijela može dovesti do komplikacija i do smrtnog ishoda. Ako se prisjetite to se desilo pred desetak godina u Zagrebu kada je jedna mala djevojčica izgubila život zbog graha u dišnom putu, podsjeća dr. Roje i još jednom naglašava važnost preventivnog djelovanja i poučavanja roditelja kako se ovakva stanja i situacije ne bi dogodile.

---

Strano tijelo najčešće u bronhu

Najčešće se ipak strano tijelo zadrži u jednom od bronha. Klinička slika je uvijek dramatična: iznenadni kašalj u napadima, gušenje, plavljenje kože djeteta - cijanoza tzv. 3C sindrom. U većini slučajeva se sve dogodi bez svjedoka i strano tijelo ostane neprepoznato u akutnoj fazi. Nakon toga nastupa tzv. faza mirovanja odnosno kroničnog stranog tijela – povremeni napadi kašlja, česti opstrukcijski bronhitisi na jednoj strani, ponavljajuće upale pluća uvijek na istom mjestu i tada obično dolazi do obrade djeteta. Međutim, ako se ni tada ne prepozna strano tijelo bronha dolazi faza kasnih komplikacija: apsces, pneumotoraks, medijastinitis, gangrena pluća koje su životno ugrožavajuće. Strana tijela bronha uvijek se vade u bolnici u općoj anesteziji fleksibilnim ili rigidnim bronhoskopom.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
dr. Željka Roje
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/slucaj-trogodisnje-djevojcice-s-pala-koja-se-ugusila-kosticom-tresnje-sokirala-javnost-lijecnica-savjetuje-kako-u-slicnim-situacijama-pomoci-djetetu-1107660 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d22f920f82577872136423b21037fae3ab8527e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slu%C4%8Daj+trogodi%C5%A1nje+djevoj%C4%8Dice+s+Pala+koja+se+ugu%C5%A1ila+ko%C5%A1ticom+tre%C5%A1nje+%C5%A1okirala+javnost.+Lije%C4%8Dnica+savjetuje+kako+u+sli%C4%8Dnim+situacijama+pomo%C4%87i+djetetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fslucaj-trogodisnje-djevojcice-s-pala-koja-se-ugusila-kosticom-tresnje-sokirala-javnost-lijecnica-savjetuje-kako-u-slicnim-situacijama-pomoci-djetetu-1107660 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fslucaj-trogodisnje-djevojcice-s-pala-koja-se-ugusila-kosticom-tresnje-sokirala-javnost-lijecnica-savjetuje-kako-u-slicnim-situacijama-pomoci-djetetu-1107660 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Roditelji, oprez [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeRoditelji, oprez

Slučaj trogodišnje djevojčice s Pala koja se ugušila košticom trešnje šokirala javnost. Liječnica savjetuje kako u sličnim situacijama pomoći djetetu

Piše Javorka Luetić
22. lipnja 2021. - 17:17

Slučaj trogodišnje djevojčice koja je preminula na Palama nakon što se ugušila košticom trešnje, još je jedna ovogodišnja bizarna nesreća koja je šokirala javnost.

"Ne sjećam se da se ovakva nesreća dogodila u Palama, ali i u Istočnom Sarajevu. Čuo sam da je djevojčica pokušala pojesti trešnju i da joj je koštica stala u grlu. To je splet veoma nesretnih okolnosti", ističe jedan od mještana.

On kaže da već dva dana na Palama vlada ogromna tuga i da svi pričaju o tom slučaju.

"Svi su potreseni, gdje god sjednete samo se o tome priča. Poznajem tu porodicu i to su divni ljudi. I otac i majka su privrženi roditelji koji su se veoma brinuli o djeci i trudili da im sve osiguraju i evo što se desi", kazao je sugovornik portala Srpskainfo.

Dodaje da se nada da će roditel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:39