StoryEditorOCM
ZdravljeDRUGA VREMENA

Skepticizam prema piluli: Nijemci i Austrijanci sve više koriste kondome za kontracepciju, kako je kod nas?

Piše MOZAIK SD
17. studenog 2023. - 16:47

Kondom je zamijenio pilulu kao najčešći kontraceptiv u Njemačkoj. Prema studiji Saveznog centra za zdravstveno obrazovanje (BZgA), više od polovice ispitanih (53 posto) izjavilo je da koristi kondome za kontracepciju. Samo 38 posto je spomenulo pilulu. Godine 2007. omjer je bio gotovo obrnut: U to je vrijeme 55 posto koristilo pilulu, a samo 36 posto kondome.

Prema studiji, negativan stav prema hormonskoj kontracepciji je u porastu. 61 posto žena i muškaraca slaže se s tvrdnjom da kontracepcija hormonima ima "negativne učinke na tijelo i dušu". U 2018. godini 48 posto se složilo.

Za reprezentativnu studiju, BZgA je anketirala 1001 seksualno aktivnu odraslu osobu u dobi od 18 do 49 godina u kolovozu i rujnu. 

Muškarci uče na internetu

Slična je situacija i u Austriji: Prema Izvješću o kontracepciji za 2019. godinu, kondom je najčešće korišteni kontraceptiv u Austriji s 38 posto - posebno među adolescentima u dobi od 16 do 20 godina (56 posto) i mladim odraslim osobama u dobi od 21 do 29 godina (46 posto). Nakon toga slijedi pilula s 34 posto, piše Kurier.

image
Shutterstock

Na pitanje o najvažnijim kriterijima za odabir kontracepcijskih sredstava, 39 posto ispitanika navelo je pouzdanost, 30 posto jednostavnost korištenja i 25 posto dobru podnošljivost.

Sveukupno, 70 posto je reklo da su koristili kontracepciju tijekom seksa. Najvažniji izvor informacija za žene su ginekološki savjeti (73 posto), a za muškarce internet (49 posto).

Kako je kod nas?

Hrvatski ginekolozi procjenjuju da samo oko pet posto djevojaka i žena u Hrvatskoj koristi kontracepcijsku pilulu, oko 20 posto žena u reproduktivnoj dobi imaju spiralu, a većina parova kao zaštitu od trudnoće koristi nesigurne metode, kao što je računanje neplodnih dana i prekinuti snošaj. Čak niti upotreba kondoma, jeftine i široko dostupne zaštite ne samo protiv neželjene trudnoće nego i spolno prenosivih infekcija, nije visoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:47