StoryEditorOCM
ZdravljeBRINITE O KOŽI

Preparati sa zaštitnim faktorom postaju ‘must have‘; evo što koristiti da ne pocrvenimo u ‘varljivo proljeće‘

Piše MOZAIK SD
7. travnja 2024. - 17:18

Bliži nam se najtoplije doba u godini, a sunce svakim danom sve jače grije, zbog čega mnogima pada na pamet nabaviti preparat sa zaštitnim faktorom.

Većina korištenje preparata sa zaštitnim faktorom povezuje s odlaskom na plažu, no dermatolozi uvijek ponavljaju važnost njihova korištenja tijekom cijele godine. Međutim, za one koji to nisu činili prethodnih mjeseci evo par savjeta kako da svoju kožu pripreme za vruće dane koji su nam sve bliže.

Priprema kože za boravak na plaži ili općenito na suncu podrazumijeva uzimanje antioksidanta, a s čime treba započeti barem mjesec dana prije intezivnog izlaganja suncu.

Antioksidanti štite kožu od oštećenja UV zrakama, a najčešće se koriste betakaroten i astaksantin, ističe dermatologinja Sanja Poduje za tportal.

Osim antioksidanata važnu ulogu imaju i kreme sa zaštitnim faktorom.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

-Uvijek preporučujemo veći SPF faktor, a to znači 30 i 50, koji pružaju veću zaštitu od UVB zračenja. S obzirom na to da većina nas ne nanosi dovoljnu količinu kreme na tijelo te da se zaštitna uloga kreme smanjuje, uvijek je bolje koristiti one s većim zaštitnim faktorom, osim osoba izrazito tamne puti, savjetuje Poduje koja naglašava kako je za djecu uvijek preporuka krema s najvećim faktorom.

Ne treba zaboraviti ni zaštitu lica i vrata u proljeće jer tada često dolazi do pojave eritema i oštećenja kapilara na vratu i dekolteu, što rezultira ružnim pigmentacijama.

Preporuka je da kozmetika za njegu lica, vrata, dekoltea i ruku u proljetnim i ljetnim mjesecima ima najmanje SPF 35, s tim da je važno odabrati proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože.

Koristite kape šilterice ili šešire sa širokim obodom, sunčane naočale i laganu odjeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:21