StoryEditorOCM
ZdravljeSTABLO KOJE NE UMIRE

Pomaže u mršavljenju, kontrolira razinu kolesterola i jača kosti; Probajte čudesan prah, odličan je za zdravlje

Piše Ana Špoljarić/Živim
14. studenog 2023. - 15:56

Ako ste jedni od onih koji vole odlaziti u specijalizirane trgovine, sigurno ste barem jednom prolazeći okom kroz police dućana, naletjeli na naziv moringa. Riječ je o iznimno cijenjenoj i otpornoj biljci, u dijelovima Afrike poznatoj kao i ‘stablo koje nikad ne umire‘, koja se upotrebljavala u medicinske svrhe i kao prevencija mnogih bolesti. Danas, ova zelena biljka ima najširu primjenu u kulinarstvu, posebice je zastupljena u indijskoj kuhinji.

Bogatstvo nutritivnih sastojaka

Osim široke nutritivne palete, koja se sastoji od mnoštva antioksidansa, biljnog izvora željeza, kalija, magnezija, cinka i bakra te vitamina A, E i B skupine, ova se biljka pokazala dobrom za gubitak težine što je dodatno pojasnila klinička nutricionistica, Lochan Tebak, piše Živim.

Koristi moringe u gubitku težine:

1. Upravlja apetitom

Među izazovima s kojima se osoba suočava tijekom procesa mršavljenja pripada i kontroliranje gladi.

- Ne morate se izgladnjivati, no kalorijski deficit je svakako važan u procesu mršavljenja. Uključivanje biljke moringe u prehranu može pomoći u upravljanju razinama inzulina, što zauzvrat može poboljšati upravljanje apetitom i smanjiti želju za slatkim grickalicama - objašnjava nutricionistica Tebak.

2. Visoka zastupljenost vlakana

Vlakna su izuzetno važna u zdravoj prehrani i pomažu pri mršavljenju. Sadržaj sirovih vlakana u lišću moringe (6,00 - 9,60 posto) dobiven u studiji smatra se prihvatljivim što ovu biljku čini odličnom hranom koja može uzrokovati smanjenje kalorijskog unosa, a time i sudjelovati u gubitku težine.

image
Shutterstock

3. Sadrži protuupalna svojstva

- Moringa može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Također može povećati osjećaj sitosti pritom smanjujući želju za prejedanjem ili grickanjem između obroka - objašnjava nutricionistica.

Objavljenja studija otkrila je da protuupalna dijeta može pomoći osobama u upravljanju pretilošću.

4. Potiče zdravlje metabolizma

Metabolizam je reakcija u stanicama ljudskog tijela koja pomaže u procesu pretvaranja hrane u energiju. Što je metabolizam brži, to ćete potrošiti više kalorija ili energije i stoga je važan u procesu mršavljenja. U tome može pomoći i ova moćna biljka jer sadrži svojstva koja potiču zdrav metabolizam i pomažu u uklanjanju toksina iz tijela.

Prednosti dodavanja moringe prehrani

Moringa se na tržištu nalazi u obliku praha, primarno od lišća biljke. Najčešće se koristi pomiješana s mlijekom ili biljnim napitkom. Pomaže u kontroli razine kolesterola, koji je važan za zdravlje srca. Osim nabrojenih skupina vitamina i minerala, moringa je odlična za jačanje kosti kao i u sprječavanju bolesti uključujući respiratorna stanja i zdravlje bubrega.

Čaj od moringe

Osim kombinacije s mlijekom, jedan od najboljih načina je da ovu biljku uključite kroz sljedeći recept za čaj kojeg savjetuje nutricionistica Tebak:

image
Shutterstock

Zakuhajte jednu do dvije šalice vode u posudi i u nju dodajte listove ili prah moringe.

Pustite da provrije na laganoj vatri, a potom procijedite čaj.

Čaj možete piti na prazan želudac kao svoju dnevnu rutinu.

Oprez:

Iako je zdrav dodatak prehrani, ova stručnjakinja upozorava da trudnice smiju piti moringu isključivo ako im liječnik dopusti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:41