StoryEditorOCM
ZdravljeOBRATITE PAŽNJU

Ovo su znakovi srčanog udara koji mogu spasiti život; žene mlađe od 55 godina često imaju najmanje tri simptoma

Piše Ana Špoljarić/ Živim
9. listopada 2023. - 16:22

Nerijetko se vjeruje da su srčani udari pretežno zastupljeniji kod muške populacije. Međutim, bolesti srca su vodeći uzrok smrtnosti žena u cijelom svijetu. Žene mogu doživjeti simptome srčanog udara drugačije od muškaraca što može dodatno otežati prepoznavanje znakova upozorenja.

Simptomi se često pojavljuju u skupinama, vrlo rijetko će biti samo jedan. Srčani udari nastaju kada je dotok krvi u srce iznenada blokiran, obično krvnim ugruškom. Riječ je o hitnom medicinskom slučaju gdje je nužna brza reakcija. Nedostatak krvi u srcu može ozbiljno oštetiti srčani mišić i biti opasno po život.

Bolest koronarnih arterija

Najčešća bolest srca je bolest koronarnih arterija, koja može dovesti do srčanog udara. Unatoč onome što mnogi vjeruju, srčani udari ne događaju se uvijek iznenada ili s očitim simptomima. Zapravo, simptomi mogu biti mnogo suptilniji za žene i zato je važna svijest upozoravajućih znakova. Znanstvenici koji se bave kardiovaskularnim bolestima su 2022. donijeli zajedničku izjavu o relevantnosti simptoma kod srčanih oboljenja. Unatoč tome što su mnoge žene zabrinutije zbog bolesti poput raka dojke, srčane bolesti zapravo predstavljaju veći rizik.

- Od srčanih bolesti svake godine umre jedna od tri žene - navodi kardiologinja, dr. Deirdre Mattini.

Suptilni znakovi opasnog stanja

- Bol u prsima je klasičan simptom, ali drugi simptomi povezani sa srčanim udarima mogu biti mnogo suptilniji, kao što je pritisak ili stezanje u prsima koji se ponekad mogu širiti prema čeljusti, rukama i leđima - navodi NBC News.

Simptomi kod žena mogu se više razlikovati, a mogu uključivati pojave koje ne biste nužno pripisali srčanom udaru, piše Živim.

One su:

mučnina,

ošamućenost,

ekstremni umor i

hladan znoj

Žene mlađe od 55 godina također imaju tendenciju iskusiti najmanje tri simptoma ako imaju srčani udar.

To uključuje bol:

u čeljusti,

vratu,

rukama ili ramenima,

lupanje srca

osjećaj žgaravice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:33