StoryEditorOCM
Zdravljeneželjeni simptomi

Ovih pet znakova ukazuje da ste se otrovali pljesnivom hranom; Najčešće sirom, suhim voćem, starim začinima...

Piše MOZAIK SD
30. ožujka 2024. - 07:30

Otrovanje hranom s plijesnima može izazvati veliki problem u organizmu. Nutricionistica iza popularnog TikTok kanala Balance Bible otkrila je naizgled uobičajene stvari koje bi mogle ukazivati ​​na trovanje plijesni.

Jedan od najčešćih znakova upozorenja na trovanje plijesnima je alergijska reakcija (kihanje i curenje nosa) koju prate suzne oči i zamagljenost, osip na koži koji svrbi i metalni okus u ustima. Međutim, mogu se pojaviti glavobolja, proljev, mučnina i povraćanje.

U vlažnom području veća je vjerojatnost respiratornih problema

Plijesan nastaje zbog viška vlage i proizvodi alergene, iritanse i otrovne tvari. Također možemo biti izloženi plijesni kroz hranu koju jedemo. Neki uobičajeni krivci, kaže nutricionistica, su orašasti plodovi, sirevi, alkohol, pšenica, sušeno voće, soja umak i stari začini.

- Važno je spriječiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem prostoru ima vlage i plijesni, veća je vjerojatnost da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu - objašnjavaju nutricionisti.

image

moldy bread

/Shutterstock

Opasno je i udisanje i dodirivanje plijesni

Vlaga i plijesan također mogu utjecati na imunološki sustav. Udisanje ili dodirivanje plijesni opasno je za bebe, starije osobe, osobe s kožnim problemima te osobe koje pate od respiratornih problema poput alergija i astme.

Kako biste smanjili vjerojatnost da kruh (kao namirnica koju najčešće koristimo i podložna je stvaranju plijesni) ne popljesnivi, čuvajte ga u kutiji za kruh ili platnenoj vrećici na suhom i hladnom mjestu. Pohranjivanje kruha u zamrzivač također je opcija, sve dok je zamrzivač na odgovarajućoj temperaturi. Iako je hladnjak hladan i trebao bi spriječiti pojavu plijesni, kruh ima tendenciju brže poprimi plijesan ako je hladan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:54