stdClass Object ( [id] => 1387984 [title] => Nutricionistica KBC-a Split otkriva kako bi se onkološki bolesnici trebali hraniti: ‘Alternativa može otežati liječenje‘ [alias] => nutricionistica-kbc-a-split-otkriva-kako-bi-se-onkoloski-bolesnici-trebali-hraniti-alternativa-moze-otezati-lijecenje [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Održavanje pravilne prehrane ključno je prije, tijekom i nakon onkološkog liječenja. Pravilna prehrana ima brojne prednosti, uključujući održavanje energije i imunosne funkcije organizma, očuvanje mišićne mase i optimalnih zaliha hranjivih tvari te olakšanje nuspojava terapije, što rezultira boljom kvalitetom života.

Onkološki tretmani, a koji uključuju radioterapiju, kemoterapiju, hormonske terapije, biološke imunoterapije i kirurško liječenje, mogu dovesti mnoge oboljele do gubitka apetita i energije, povećavajući njihov rizik od pothranjenosti.

Brojna su pitanja koja postavljaju oboljeli od malignih bolesti kako bi lakše prošli kroz razdoblje liječenja, a na ona koja joj najčešće upućuju na savjetovanju odgovorila nam je Ela Kolak, mag. nutr. iz Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Split.

Postoji li "idealna" prehrana koja se preporučuje svima?

– Sam izbor hrane tijekom liječenja može značajno odstupati od uobičajenih prehrambenih navika pojedinca, a dobivene prehrambene preporuke mogu se činiti suprotnima uobičajenim shvaćanjima o pravilnoj prehrani. Prehrana može varirati znatno između pacijenata, ovisno o modalitetu liječenja te prisutnim nuspojavama. Također, prehrana pacijenata koji se trenutno liječe može biti različita od prehrane pacijenata koji su nedavno završili liječenje ili su dugoročno preživjeli. Stoga bi "idealna" prehrana bila ona koja je prilagođena pojedincu i zadovoljava njegove specifične prehrambene potrebe, bilo da se radi o upravljanju nuspojavama liječenja ili održavanju pravilne prehrane nakon završetka terapije.

Kako se pripremiti za onkološko liječenje?

– Prije početka liječenja, osjećaj nesigurnosti povezan s mogućim nuspojavama sasvim je normalan. Važno je razgovarati sa zdravstvenim djelatnicima te se educirati o vlastitoj dijagnozi, planu liječenja i mogućim nuspojavama. Na taj način može se postići osjećaj kontrole i spremnosti za ono što dolazi.

---

image

Ela Kolak(prva s lijeva): Kod mučnine je važno konzumirati više manjih obroka tijekom dana kako bi se izbjegla dulja razdoblja posta

Nikola Vilić/Cropix
---

Važnost termičke obrade

U kontekstu prehrane to bi podrazumijevalo razgovor o bilo kakvim zabrinutostima i nejasnoćama vezanim uz prehranu s nutricionistom, koji će pružiti prehrambene smjernice koje mogu pomoći u upravljanju čestim nuspojavama, poput zatvora, gubitka na tjelesnoj masi ili mučnine, ali i o namirnicama koje se podnose čak i onda kad se osoba ne osjeća dobro, pripremi obroka unaprijed te zamrzavanju porcija za lak pristup tijekom liječenja.

Mnogi se odlučuju na alternativno liječenje!?

– Tako je. Osobe s malignim oboljenjima često se okreću istraživanju utjecaja prehrane na njihovo stanje. Nerijetko se odlučuju za alternativne načine prehrane, što može uključivati vrlo restriktivne dijete s izbacivanjem određenih grupa hrane. Međutim, te dijete često rezultiraju neželjenim gubitkom tjelesne mase i nedostatkom hranjivih tvari, što može dodatno otežati proces liječenja. Iako još uvijek nema znanstveno utvrđenih dokaza da određena hrana ili dodaci prehrani mogu spriječiti ili boriti se protiv tumora, važno je biti svjestan hrane koja se konzumira tijekom liječenja, ali i oporavka. Umjesto fokusiranja na pojedinačne namirnice, važnije je usvojiti pravilno cjelokupno prehrambeno ponašanje kako bi se smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja ili razvoja novih tumora.

Kako mogu ojačati imunosni sustav tijekom onkološkog liječenja?

– Prehrambeni obrazac koji se temelji na namirnicama biljnog podrijetla, poput citrusa i bobičastog voća, orašastih plodova i sjemenki, zelenog lisnatog povrća, češnjaka i aromatičnog bilja, te visokokvalitetnim proteinskim namirnicama, poput ribe, jaja, mahunarki te tofua ključan je za pravilnu funkciju imunosustava osoba s malignim oboljenjima. U ovom kontekstu ne smijemo isključiti ni utjecaj adekvatnog sna te dostatne tjelesne aktivnosti.

Tako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje barem sedam do osam sati sna svake noći te minimalno 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, poput brzog hoda, trčanja ili plivanja. Svakako, važno je odabrati vježbe i pokrete koji su medicinski prikladni pojedincu.

Uz to, sam način na koji se namirnice pripremaju te termički obrađuju može biti jednako važan kao i odabir namirnica koje se konzumiraju, posebno tijekom liječenja. Određeni onkološki tretmani mogu dovesti do slabljenja imunosnog sustava te pojave neutropenije, zbog čega je potrebno posebnu pozornost obratiti na sigurnost hrane i higijenu. Osnovna higijena, poput pranja ruku prije pripreme i konzumacije obroka, održavanja radnih površina te temeljitog ispiranja svježeg voća i povrća vodom, samo su neke od preporuka. Uz navedeno, savjetuje se izbjegavati sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso, jaja i ribu (npr. sushi, carpaccio), različite mesne delikatese te mliječne proizvode od nepasteriziranog mlijeka.

Što je s dodacima prehrani?

– Za dodacima prehrani nema potrebe ako je prehrana pojedinca uravnotežena. No ako je prehrambeni unos ograničen zbog prisutnosti određenih nuspojava, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom o njihovoj primjeni. Važno je napomenuti da neki od dodataka prehrani mogu biti štetni kad se uzimaju u prevelikim dozama te mogu ometati tretmane poput kemoterapije ili radioterapije.

---

image

Prehrana može varirati znatno između pacijenata, ovisno o modalitetu liječenja te prisutnim nuspojavama

Ilustracija/Shutterstock
---

Hidracija iznimno važna

Koje namirnice treba izbjegavati, treba li izbaciti crveno meso?

– Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je mesne prerađevine poput kobasica, šunke, parizera i slično u kategoriju karcinogena skupine 1, što znači da postoji uvjerljiv dokaz da iste izazivaju karcinom. Crveno meso, kao što su govedina, janjetina i svinjetina, klasificirano je kao karcinogen tipa 2A, što znači da postoji vjerojatnost povezanosti s karcinomom. Stoga se oboljelima savjetuje mediteranski obrazac hranjenja kojeg karakterizira visok unos namirnica biljnog podrijetla te ribe, dok se unos crvenog mesa ograničava na jednom tjedno.

Treba li izbaciti šećer, koji navodno hrani tumorske stanice?

– Ne postoji znanstveno utemeljen dokaz da konzumacija šećera ubrzava rast tumorskih stanica ili uzrokuje tumor. S druge strane, prekomjerna konzumacija šećera, posebice dodanih šećera u bezalkoholnim napitcima te slatkišima i pekarskim proizvodima, može pridonijeti razvoju pretilosti, što je važan faktor rizika za razvoj karcinoma. Preporučuje se prednost dati hranjivim namirnicama poput voća i integralnih žitarica, a ograničiti unos već spomenutih proizvoda.

Što je s alkoholom?

– Povezanost visokog unosa alkohola s različitim rizicima od karcinoma djelomično proizlazi iz načina na koji se alkohol razgrađuje u tijelu. Pretjerana konzumacija alkohola također može oslabiti imunosni sustav. Stoga je važno ograničiti konzumaciju piva, vina ili žestokih pića kao dijela usvajanja pravilnih životnih navika.

Može li prehrana pomoći u upravljanju nuspojavama i simptomima povezanim s onkološkim liječenjem?

– Neke od uobičajenih nuspojava onkološkog liječenja uključuju zatvor, proljev, mučninu, promjene okusa i mirisa te gubitak apetita i umor. Navedene nuspojave mogu dovesti do neželjenog gubitka tjelesne mase i smanjene uspješnosti terapije.

Možete li dati neke savjete koji mogu pomoći?

– Osobama s proljevom preporučuje se izbjegavanje hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica, svježeg voća i povrća te mahunarki, pržene i masne hrane, začinjene hrane te hrane bogate kofeinom, poput kave, zelenog i crnog čaja ili čokolade. Suprotno, osobama sa zatvorom savjetuje se unos namirnica bogatih vlaknima, uključujući najmanje pet serviranja voća i povrća dnevno. Važno je postupno uvoditi ova vlakna u prehranu kako bi se crijeva prilagodila i izbjegli simptomi poput nadutosti, vjetrova i grčeva.

Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže bakterijske sojeve Bifidobacterium i Lactobacillus mogu biti korisni za normalizaciju crijevne mikroflore. Hidracija organizma iznimno je važna u oba slučaja. Kod proljeva, preporučuje se unos napitaka poput sokova i juha radi nadoknade elektrolita i sprječavanja dehidracije, dok je kod zatvora važno unijeti najmanje 1,5 do 2 litre vode dnevno.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---

Što pomaže kod mučnine, na koju se žali većina oboljelih?

– Kod mučnine je važno konzumirati više manjih obroka tijekom dana kako bi se izbjegla dulja razdoblja posta. Tijekom obroka treba ograničiti unos tekućine i izbjegavati masnu, slanu i jako začinjenu hranu. Preporučuje se prehrana temeljena na namirnicama blagog okusa i mekane teksture te na niskomasnim izvorima proteina, poput mesa peradi i jaja, za koje je dokazano da mogu pomoći u smanjenju mučnine.

Promjene u okusu

Hladna i smrznuta hrana ima manje izražen miris i aromu, što može biti posebno važno kod mučnine. S druge strane, topla hrana može imati jači miris, što može uzrokovati odbojnost prema određenim namirnicama.

Oboljeli često doživljavaju promjene u okusu, uključujući pojavu naknadnog ili metalnog okusa u ustima. Zanimljivo je da je osjetljivost prema gorkim i slanim okusima povećana, dok je osjet slatkog okusa smanjen, a osjet kiselog okusa relativno nepromijenjen. Kako bi se istaknuli okus i miris jela, preporučuje se korištenje aromatičnog i začinskog bilja te raznih marinada pri pripremi mesa i ribe, kao i konzumacija ohlađenih jela ili jela sobne temperature.

Korištenje plastičnog ili drvenog kuhinjskog pribora i posuđa može pomoći u neutraliziranju metalnog okusa, dok se kod naknadnog okusa preporučuje ispiranje usta bezalkoholnim vodicama i proizvodima s mentolom, uz redovitu oralnu higijenu.

Mnogi se suočavaju s gubitkom apetita!?

– Kada se suočavate s gubitkom apetita, važno je eksperimentirati s različitim okusima, teksturama i temperaturama kako biste pronašli jela koja vam najviše odgovaraju. Korištenje napitaka s visokim udjelom proteina ili priprema domaćih smoothieja može biti korisno ako lakše podnosite tekuću hranu. Također, primijetit ćete određena razdoblja tijekom dana kada se osjećate odmorniji i kada vam je apetit jači – iskoristite te trenutke!

Ponekad se može dogoditi da uopće ne osjećate glad. Ako se to dogodi, razmislite o usvajanju rasporeda obroka. Važno je napomenuti da je u redu birati omiljenu ili najprivlačniju hranu te se ne prisiljavati na konzumaciju određene hrane. Cilj je osigurati dovoljno energije i hranjivih tvari na način koji vam je ugodan i podnošljiv.

Uvijek je korisno imati lako pripremljenu hranu pri ruci, poput grčkog jogurta, granole, konzervirane tune, smrznutog povrća ili već pripremljene hrane. Iako se možda čini kontraintuitivnim, ograničavanje unosa kofeina na raniji dio dana te unos umjerenih količina može pomoći u smanjenju umora i promicanju pravilnijih uzoraka spavanja. Ne smijemo zaboraviti ni redovite obroke te adekvatnu hidraciju u borbi protiv umora.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTINE I ZABLUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ISTINE I ZABLUDE 2 0 10642 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-04 09:47:32 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-12 08:14:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-12 08:14:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nutricionistica KBC-a Split otkriva kako bi se onkološki bolesnici trebali hraniti: 'Alternativa može otežati liječenje' page_title=Nutricionistica KBC-a Split otkriva kako bi se onkološki bolesnici trebali hraniti: 'Alternativa može otežati liječenje' [metakey] => nutricionistica ela kolak, kbc split, prehrana onkoloških bolesnika, alernativna prehrana, imunitet, kemoterapija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/04\/25373370.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/26403287.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/26403284.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/25061908.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/23796815.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/ Shutterstock","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Za dodacima prehrani nema potrebe ako je prehrana pojedinca uravnote\u017eena<\/p>","","

Ela Kolak(prva s lijeva): Kod mu\u010dnine je va\u017eno konzumirati vi\u0161e manjih obroka tijekom dana kako bi se izbjegla dulja razdoblja posta<\/p>","","

Prehrana mo\u017ee varirati znatno izme\u0111u pacijenata, ovisno o modalitetu lije\u010denja te prisutnim nuspojavama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x783","hd_25373370_1920.jpg":"1920x1080","k_25373370_1280.jpg":"1280x1280","k_25373370_1024.jpg":"1024x1024","k_25373370_640.jpg":"640x640","k_25373370_480.jpg":"480x480","k_25373370_340.jpg":"340x340","k_25373370_220.jpg":"220x220","o_25373370_1280.jpg":"1280x522","o_25373370_1024.jpg":"1024x417","o_25373370_640.jpg":"640x261","o_25373370_480.jpg":"480x195","o_25373370_340.jpg":"340x138","o_25373370_220.jpg":"220x89","h_25373370_1280.jpg":"1280x854","h_25373370_1024.jpg":"1024x683","h_25373370_640.jpg":"640x427","h_25373370_480.jpg":"480x320","h_25373370_340.jpg":"340x227","h_25373370_220.jpg":"220x147","pp_25373370_1280.jpg":"1280x1628","pp_25373370_1024.jpg":"1024x1303","pp_25373370_640.jpg":"640x814","pp_25373370_480.jpg":"480x611","pp_25373370_340.jpg":"340x432","pp_25373370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26403287_1920.jpg":"1920x1080","k_26403287_1280.jpg":"1280x1280","k_26403287_1024.jpg":"1024x1024","k_26403287_640.jpg":"640x640","k_26403287_480.jpg":"480x480","k_26403287_340.jpg":"340x340","k_26403287_220.jpg":"220x220","o_26403287_1280.jpg":"1280x1920","o_26403287_1024.jpg":"1024x1536","o_26403287_640.jpg":"640x960","o_26403287_480.jpg":"480x720","o_26403287_340.jpg":"340x510","o_26403287_220.jpg":"220x330","h_26403287_1280.jpg":"1280x854","h_26403287_1024.jpg":"1024x683","h_26403287_640.jpg":"640x427","h_26403287_480.jpg":"480x320","h_26403287_340.jpg":"340x227","h_26403287_220.jpg":"220x147","pp_26403287_1280.jpg":"1280x1628","pp_26403287_1024.jpg":"1024x1303","pp_26403287_640.jpg":"640x814","pp_26403287_480.jpg":"480x611","pp_26403287_340.jpg":"340x432","pp_26403287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26403284_1920.jpg":"1920x1080","k_26403284_1280.jpg":"1280x1280","k_26403284_1024.jpg":"1024x1024","k_26403284_640.jpg":"640x640","k_26403284_480.jpg":"480x480","k_26403284_340.jpg":"340x340","k_26403284_220.jpg":"220x220","o_26403284_1280.jpg":"1280x853","o_26403284_1024.jpg":"1024x682","o_26403284_640.jpg":"640x426","o_26403284_480.jpg":"480x320","o_26403284_340.jpg":"340x226","o_26403284_220.jpg":"220x146","h_26403284_1280.jpg":"1280x854","h_26403284_1024.jpg":"1024x683","h_26403284_640.jpg":"640x427","h_26403284_480.jpg":"480x320","h_26403284_340.jpg":"340x227","h_26403284_220.jpg":"220x147","pp_26403284_1280.jpg":"1280x1628","pp_26403284_1024.jpg":"1024x1303","pp_26403284_640.jpg":"640x814","pp_26403284_480.jpg":"480x611","pp_26403284_340.jpg":"340x432","pp_26403284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061908_1920.jpg":"1920x1080","k_25061908_1280.jpg":"1280x1280","k_25061908_1024.jpg":"1024x1024","k_25061908_640.jpg":"640x640","k_25061908_480.jpg":"480x480","k_25061908_340.jpg":"340x340","k_25061908_220.jpg":"220x220","o_25061908_1280.jpg":"1280x853","o_25061908_1024.jpg":"1024x682","o_25061908_640.jpg":"640x426","o_25061908_480.jpg":"480x320","o_25061908_340.jpg":"340x226","o_25061908_220.jpg":"220x146","h_25061908_1280.jpg":"1280x854","h_25061908_1024.jpg":"1024x683","h_25061908_640.jpg":"640x427","h_25061908_480.jpg":"480x320","h_25061908_340.jpg":"340x227","h_25061908_220.jpg":"220x147","pp_25061908_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061908_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061908_640.jpg":"640x814","pp_25061908_480.jpg":"480x611","pp_25061908_340.jpg":"340x432","pp_25061908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23796815_1920.jpg":"1920x1080","k_23796815_1280.jpg":"1280x1280","k_23796815_1024.jpg":"1024x1024","k_23796815_640.jpg":"640x640","k_23796815_480.jpg":"480x480","k_23796815_340.jpg":"340x340","k_23796815_220.jpg":"220x220","o_23796815_1280.jpg":"1280x853","o_23796815_1024.jpg":"1024x682","o_23796815_640.jpg":"640x426","o_23796815_480.jpg":"480x320","o_23796815_340.jpg":"340x226","o_23796815_220.jpg":"220x146","h_23796815_1280.jpg":"1280x854","h_23796815_1024.jpg":"1024x683","h_23796815_640.jpg":"640x427","h_23796815_480.jpg":"480x320","h_23796815_340.jpg":"340x227","h_23796815_220.jpg":"220x147","pp_23796815_1280.jpg":"1280x1628","pp_23796815_1024.jpg":"1024x1303","pp_23796815_640.jpg":"640x814","pp_23796815_480.jpg":"480x611","pp_23796815_340.jpg":"340x432","pp_23796815_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6113789 Threads: 87 Questions: 1105925224 Slow queries: 0 Opens: 204578 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.890 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9906653 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/nutricionistica-kbc-a-split-otkriva-kako-bi-se-onkoloski-bolesnici-trebali-hraniti-alternativa-moze-otezati-lijecenje-1387984 [printLink] => /mozaik/zdravlje/nutricionistica-kbc-a-split-otkriva-kako-bi-se-onkoloski-bolesnici-trebali-hraniti-alternativa-moze-otezati-lijecenje-1387984?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 758813 [name] => nutricionistica ela kolak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 10:15:16 [main_article_id] => 0 [alias] => nutricionistica-ela-kolak [link] => /tag/nutricionistica-ela-kolak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 758814 [name] => prehrana onkoloških bolesnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 10:15:16 [main_article_id] => 0 [alias] => prehrana-onkoloskih-bolesnika [link] => /tag/prehrana-onkoloskih-bolesnika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758815 [name] => alernativna prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 10:15:16 [main_article_id] => 0 [alias] => alernativna-prehrana [link] => /tag/alernativna-prehrana ) [4] => stdClass Object ( [id] => 225674 [name] => imunitet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imunitet [link] => /tag/imunitet ) [5] => stdClass Object ( [id] => 324852 [name] => kemoterapija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kemoterapija [link] => /tag/kemoterapija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTINE I ZABLUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nutricionistica KBC-a Split otkriva kako bi se onkološki bolesnici trebali hraniti: ‘Alternativa može otežati liječenje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/25373370.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/ Shutterstock [mainImageDesc] =>

Za dodacima prehrani nema potrebe ako je prehrana pojedinca uravnotežena

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/25373370.jpg [title] =>

Za dodacima prehrani nema potrebe ako je prehrana pojedinca uravnotežena

Ilustracija/ Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/26403287.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/26403284.jpg [title] =>

Ela Kolak(prva s lijeva): Kod mučnine je važno konzumirati više manjih obroka tijekom dana kako bi se izbjegla dulja razdoblja posta

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/25061908.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/23796815.jpg [title] =>

Prehrana može varirati znatno između pacijenata, ovisno o modalitetu liječenja te prisutnim nuspojavama

Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Održavanje pravilne prehrane ključno je prije, tijekom i nakon onkološkog liječenja. Pravilna prehrana ima brojne prednosti, uključujući održavanje energije i imunosne funkcije organizma, očuvanje mišićne mase i optimalnih zaliha hranjivih tvari te olakšanje nuspojava terapije, što rezultira boljom kvalitetom života.

Onkološki tretmani, a koji uključuju radioterapiju, kemoterapiju, hormonske terapije, biološke imunoterapije i kirurško liječenje, mogu dovesti mnoge oboljele do gubitka apetita i energije, povećavajući njihov rizik od pothranjenosti.

Brojna su pitanja koja postavljaju oboljeli od malignih bolesti kako bi lakše prošli kroz razdoblje liječenja, a na ona koja joj najčešće upućuju na savjetovanju odgovorila nam je Ela Kolak, mag. nutr. iz Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Split.

Postoji li "idealna" prehrana koja se preporučuje svima?

– Sam izbor hrane tijekom liječenja može značajno odstupati od uobičajenih prehrambenih navika pojedinca, a dobivene prehrambene preporuke mogu se činiti suprotnima uobičajenim shvaćanjima o pravilnoj prehrani. Prehrana može varirati znatno između pacijenata, ovisno o modalitetu liječenja te prisutnim nuspojavama. Također, prehrana pacijenata koji se trenutno liječe može biti različita od prehrane pacijenata koji su nedavno završili liječenje ili su dugoročno preživjeli. Stoga bi "idealna" prehrana bila ona koja je prilagođena pojedincu i zadovoljava njegove specifične prehrambene potrebe, bilo da se radi o upravljanju nuspojavama liječenja ili održavanju pravilne prehrane nakon završetka terapije.

Kako se pripremiti za onkološko liječenje?

– Prije početka liječenja, osjećaj nesigurnosti povezan s mogućim nuspojavama sasvim je normalan. Važno je razgovarati sa zdravstvenim djelatnicima te se educirati o vlastitoj dijagnozi, planu liječenja i mogućim nuspojavama. Na taj način može se postići osjećaj kontrole i spremnosti za ono što dolazi.

---

image

Ela Kolak(prva s lijeva): Kod mučnine je važno konzumirati više manjih obroka tijekom dana kako bi se izbjegla dulja razdoblja posta

Nikola Vilić/Cropix
---

Važnost termičke obrade

U kontekstu prehrane to bi podrazumijevalo razgovor o bilo kakvim zabrinutostima i nejasnoćama vezanim uz prehranu s nutricionistom, koji će pružiti prehrambene smjernice koje mogu pomoći u upravljanju čestim nuspojavama, poput zatvora, gubitka na tjelesnoj masi ili mučnine, ali i o namirnicama koje se podnose čak i onda kad se osoba ne osjeća dobro, pripremi obroka unaprijed te zamrzavanju porcija za lak pristup tijekom liječenja.

Mnogi se odlučuju na alternativno liječenje!?

– Tako je. Osobe s malignim oboljenjima često se okreću istraživanju utjecaja prehrane na njihovo stanje. Nerijetko se odlučuju za alternativne načine prehrane, što može uključivati vrlo restriktivne dijete s izbacivanjem određenih grupa hrane. Međutim, te dijete često rezultiraju neželjenim gubitkom tjelesne mase i nedostatkom hranjivih tvari, što može dodatno otežati proces liječenja. Iako još uvijek nema znanstveno utvrđenih dokaza da određena hrana ili dodaci prehrani mogu spriječiti ili boriti se protiv tumora, važno je biti svjestan hrane koja se konzumira tijekom liječenja, ali i oporavka. Umjesto fokusiranja na pojedinačne namirnice, važnije je usvojiti pravilno cjelokupno prehrambeno ponašanje kako bi se smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja ili razvoja novih tumora.

Kako mogu ojačati imunosni sustav tijekom onkološkog liječenja?

– Prehrambeni obrazac koji se temelji na namirnicama biljnog podrijetla, poput citrusa i bobičastog voća, orašastih plodova i sjemenki, zelenog lisnatog povrća, češnjaka i aromatičnog bilja, te visokokvalitetnim proteinskim namirnicama, poput ribe, jaja, mahunarki te tofua ključan je za pravilnu funkciju imunosustava osoba s malignim oboljenjima. U ovom kontekstu ne smijemo isključiti ni utjecaj adekvatnog sna te dostatne tjelesne aktivnosti.

Tako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje barem sedam do osam sati sna svake noći te minimalno 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, poput brzog hoda, trčanja ili plivanja. Svakako, važno je odabrati vježbe i pokrete koji su medicinski prikladni pojedincu.

Uz to, sam način na koji se namirnice pripremaju te termički obrađuju može biti jednako važan kao i odabir namirnica koje se konzumiraju, posebno tijekom liječenja. Određeni onkološki tretmani mogu dovesti do slabljenja imunosnog sustava te pojave neutropenije, zbog čega je potrebno posebnu pozornost obratiti na sigurnost hrane i higijenu. Osnovna higijena, poput pranja ruku prije pripreme i konzumacije obroka, održavanja radnih površina te temeljitog ispiranja svježeg voća i povrća vodom, samo su neke od preporuka. Uz navedeno, savjetuje se izbjegavati sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso, jaja i ribu (npr. sushi, carpaccio), različite mesne delikatese te mliječne proizvode od nepasteriziranog mlijeka.

Što je s dodacima prehrani?

– Za dodacima prehrani nema potrebe ako je prehrana pojedinca uravnotežena. No ako je prehrambeni unos ograničen zbog prisutnosti određenih nuspojava, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom o njihovoj primjeni. Važno je napomenuti da neki od dodataka prehrani mogu biti štetni kad se uzimaju u prevelikim dozama te mogu ometati tretmane poput kemoterapije ili radioterapije.

---

image

Prehrana može varirati znatno između pacijenata, ovisno o modalitetu liječenja te prisutnim nuspojavama

Ilustracija/Shutterstock
---

Hidracija iznimno važna

Koje namirnice treba izbjegavati, treba li izbaciti crveno meso?

– Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je mesne prerađevine poput kobasica, šunke, parizera i slično u kategoriju karcinogena skupine 1, što znači da postoji uvjerljiv dokaz da iste izazivaju karcinom. Crveno meso, kao što su govedina, janjetina i svinjetina, klasificirano je kao karcinogen tipa 2A, što znači da postoji vjerojatnost povezanosti s karcinomom. Stoga se oboljelima savjetuje mediteranski obrazac hranjenja kojeg karakterizira visok unos namirnica biljnog podrijetla te ribe, dok se unos crvenog mesa ograničava na jednom tjedno.

Treba li izbaciti šećer, koji navodno hrani tumorske stanice?

– Ne postoji znanstveno utemeljen dokaz da konzumacija šećera ubrzava rast tumorskih stanica ili uzrokuje tumor. S druge strane, prekomjerna konzumacija šećera, posebice dodanih šećera u bezalkoholnim napitcima te slatkišima i pekarskim proizvodima, može pridonijeti razvoju pretilosti, što je važan faktor rizika za razvoj karcinoma. Preporučuje se prednost dati hranjivim namirnicama poput voća i integralnih žitarica, a ograničiti unos već spomenutih proizvoda.

Što je s alkoholom?

– Povezanost visokog unosa alkohola s različitim rizicima od karcinoma djelomično proizlazi iz načina na koji se alkohol razgrađuje u tijelu. Pretjerana konzumacija alkohola također može oslabiti imunosni sustav. Stoga je važno ograničiti konzumaciju piva, vina ili žestokih pića kao dijela usvajanja pravilnih životnih navika.

Može li prehrana pomoći u upravljanju nuspojavama i simptomima povezanim s onkološkim liječenjem?

– Neke od uobičajenih nuspojava onkološkog liječenja uključuju zatvor, proljev, mučninu, promjene okusa i mirisa te gubitak apetita i umor. Navedene nuspojave mogu dovesti do neželjenog gubitka tjelesne mase i smanjene uspješnosti terapije.

Možete li dati neke savjete koji mogu pomoći?

– Osobama s proljevom preporučuje se izbjegavanje hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica, svježeg voća i povrća te mahunarki, pržene i masne hrane, začinjene hrane te hrane bogate kofeinom, poput kave, zelenog i crnog čaja ili čokolade. Suprotno, osobama sa zatvorom savjetuje se unos namirnica bogatih vlaknima, uključujući najmanje pet serviranja voća i povrća dnevno. Važno je postupno uvoditi ova vlakna u prehranu kako bi se crijeva prilagodila i izbjegli simptomi poput nadutosti, vjetrova i grčeva.

Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže bakterijske sojeve Bifidobacterium i Lactobacillus mogu biti korisni za normalizaciju crijevne mikroflore. Hidracija organizma iznimno je važna u oba slučaja. Kod proljeva, preporučuje se unos napitaka poput sokova i juha radi nadoknade elektrolita i sprječavanja dehidracije, dok je kod zatvora važno unijeti najmanje 1,5 do 2 litre vode dnevno.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---

Što pomaže kod mučnine, na koju se žali većina oboljelih?

– Kod mučnine je važno konzumirati više manjih obroka tijekom dana kako bi se izbjegla dulja razdoblja posta. Tijekom obroka treba ograničiti unos tekućine i izbjegavati masnu, slanu i jako začinjenu hranu. Preporučuje se prehrana temeljena na namirnicama blagog okusa i mekane teksture te na niskomasnim izvorima proteina, poput mesa peradi i jaja, za koje je dokazano da mogu pomoći u smanjenju mučnine.

Promjene u okusu

Hladna i smrznuta hrana ima manje izražen miris i aromu, što može biti posebno važno kod mučnine. S druge strane, topla hrana može imati jači miris, što može uzrokovati odbojnost prema određenim namirnicama.

Oboljeli često doživljavaju promjene u okusu, uključujući pojavu naknadnog ili metalnog okusa u ustima. Zanimljivo je da je osjetljivost prema gorkim i slanim okusima povećana, dok je osjet slatkog okusa smanjen, a osjet kiselog okusa relativno nepromijenjen. Kako bi se istaknuli okus i miris jela, preporučuje se korištenje aromatičnog i začinskog bilja te raznih marinada pri pripremi mesa i ribe, kao i konzumacija ohlađenih jela ili jela sobne temperature.

Korištenje plastičnog ili drvenog kuhinjskog pribora i posuđa može pomoći u neutraliziranju metalnog okusa, dok se kod naknadnog okusa preporučuje ispiranje usta bezalkoholnim vodicama i proizvodima s mentolom, uz redovitu oralnu higijenu.

Mnogi se suočavaju s gubitkom apetita!?

– Kada se suočavate s gubitkom apetita, važno je eksperimentirati s različitim okusima, teksturama i temperaturama kako biste pronašli jela koja vam najviše odgovaraju. Korištenje napitaka s visokim udjelom proteina ili priprema domaćih smoothieja može biti korisno ako lakše podnosite tekuću hranu. Također, primijetit ćete određena razdoblja tijekom dana kada se osjećate odmorniji i kada vam je apetit jači – iskoristite te trenutke!

Ponekad se može dogoditi da uopće ne osjećate glad. Ako se to dogodi, razmislite o usvajanju rasporeda obroka. Važno je napomenuti da je u redu birati omiljenu ili najprivlačniju hranu te se ne prisiljavati na konzumaciju određene hrane. Cilj je osigurati dovoljno energije i hranjivih tvari na način koji vam je ugodan i podnošljiv.

Uvijek je korisno imati lako pripremljenu hranu pri ruci, poput grčkog jogurta, granole, konzervirane tune, smrznutog povrća ili već pripremljene hrane. Iako se možda čini kontraintuitivnim, ograničavanje unosa kofeina na raniji dio dana te unos umjerenih količina može pomoći u smanjenju umora i promicanju pravilnijih uzoraka spavanja. Ne smijemo zaboraviti ni redovite obroke te adekvatnu hidraciju u borbi protiv umora.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/ Shutterstock Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/ Shutterstock

Za dodacima prehrani nema potrebe ako je prehrana pojedinca uravnotežena

Nikola Vilić/Cropix

Ela Kolak(prva s lijeva): Kod mučnine je važno konzumirati više manjih obroka tijekom dana kako bi se izbjegla dulja razdoblja posta

Ilustracija/Shutterstock

Prehrana može varirati znatno između pacijenata, ovisno o modalitetu liječenja te prisutnim nuspojavama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/nutricionistica-kbc-a-split-otkriva-kako-bi-se-onkoloski-bolesnici-trebali-hraniti-alternativa-moze-otezati-lijecenje-1387984 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8023baf3589da9c39e0f75383a9ef532dffe04b4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nutricionistica+KBC-a+Split+otkriva+kako+bi+se+onkolo%C5%A1ki+bolesnici+trebali+hraniti%3A+%E2%80%98Alternativa+mo%C5%BEe+ote%C5%BEati+lije%C4%8Denje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fnutricionistica-kbc-a-split-otkriva-kako-bi-se-onkoloski-bolesnici-trebali-hraniti-alternativa-moze-otezati-lijecenje-1387984 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fnutricionistica-kbc-a-split-otkriva-kako-bi-se-onkoloski-bolesnici-trebali-hraniti-alternativa-moze-otezati-lijecenje-1387984 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTINE I ZABLUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeISTINE I ZABLUDE

Nutricionistica KBC-a Split otkriva kako bi se onkološki bolesnici trebali hraniti: ‘Alternativa može otežati liječenje‘

Piše Javorka Luetić
12. svibnja 2024. - 10:14

Održavanje pravilne prehrane ključno je prije, tijekom i nakon onkološkog liječenja. Pravilna prehrana ima brojne prednosti, uključujući održavanje energije i imunosne funkcije organizma, očuvanje mišićne mase i optimalnih zaliha hranjivih tvari te olakšanje nuspojava terapije, što rezultira boljom kvalitetom života.

Onkološki tretmani, a koji uključuju radioterapiju, kemoterapiju, hormonske terapije, biološke imunoterapije i kirurško liječenje, mogu dovesti mnoge oboljele do gubitka apetita i energije, povećavajući njihov rizik od pothranjenosti.

Brojna su pitanja koja postavljaju oboljeli od malignih bolesti kako bi lakše prošli kroz razdoblje liječenja, a na ona koja joj najčešće upućuju na savjetovanju odgovorila nam je Ela Kolak, mag. nutr. iz Službe za pre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:21