stdClass Object ( [id] => 1299815 [title] => Niski i visoki tlak, kako ih prepoznati? Ugledna kardiologinja upozorava na glavne rizike i savjetuje kako ih liječiti [alias] => niski-i-visoki-tlak-kako-ih-prepoznati-ugledna-kardiologinja-upozorava-na-glavne-rizike-i-savjetuje-kako-ih-lijeciti [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prema podacima Eurostata, kardiovaskularne (KV) bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u Europi i Hrvatskoj. Među njima su najzastupljeniji poremećaji tlaka (hipertenzija), ishemična (koronarna) bolest, cerebrovaskularne bolesti, bolesti arterija i vena, kao i plućne cirkulacije, a u posljednje vrijeme i različite posljedice korone.

U ljetnim mjesecima rizik od ovih bolesti je izraženiji, pa je vrlo važno poduzimati mjere koje ih mogu spriječiti i na vrijeme liječiti, a u temelju svega bi, uz kvalitetnu medicinsku skrb, trebalo biti kontinuirano informiranje i educiranje stanovništva. U današnje vrijeme, osim stručnih osoba, važnu ulogu mogu imati mediji, društvene mreže, udruge pacijenata.

Europsko kardiološko društvo (ESC), uz povremeno izdavanje novih Smjernica za liječenje KV bolesti, ističe Dane svjesnosti o pojedinim bolestima. Primjerice, u svibnju se tradicionalno održavaju Dani hipertenzije i zatajivanja srca.

– Hipertenzija je jedna od najčešćih bolesti, a i jedan od najčešćih rizičnih faktora u svijetu. Opća prevalencija u odraslih iznosi 30-45 posto, a ova dijagnoza potencira oštećenje brojnih organa, primjerice hipertrofiju srčanog mišića, koji u kasnijoj fazi može prelaziti u popuštanje, odnosno zatajivanje srca – kaže prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, kardiologinja i voditeljica Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i voditeljica Radne skupine za zatajivanje srca Hrvatskoga kardiološkog društva.

Dodaje da je zatajivanje srca značajan javnozdravstveni problem zbog velikog morbiditeta i mortaliteta i starenja populacije, što prati brojne komorbiditete, pored primjene najsuvremenije terapije propisane smjernicama. Prevalencija iznosi 1-2 posto u općoj populaciji, s tim da raste na više od 10 posto kod osoba starijih od 70 godina. Primjerice, kada dijagnosticiramo koronarnu bolest, započinje se s liječenjem (najčešće koronarografija uz postavljanje stentova), no kao posljedica može zaostati (ishemična) kardiomiopatija, koja napreduje s godinama. Slične promjene mogu biti povezane s aritmijama, hipertenzijom, valvularnim bolestima, infekcijama, prirođenim greškama srca, plućnim, endokrinološkim, nefrološkim, imunološkim, onkološkim, nutritivno-metaboličkim bolestima, toksinima, pa i nekim lijekovima.

Niži krvni tlak

– U tipičnom smislu, hipotenzija je niži krvni tlak koji može biti povezan sa simptomima poput nesvjestice. Zadovoljavajući, normalni tlak je potreban kako bi se organizam adekvatno opskrbio krvlju, koja nosi kisik i druge korisne metaboličke tvari, što je posebno važno za mozak i srce.

Previsok tlak, pogotovo ako dulje traje, može oštetiti brojne vitalne organe. U početku visok tlak zna biti bez ikakvih simptoma, dok se niži tlak češće očituje slabošću i nesvjesticom. Nekad pri padu može doći do ozljeda. Ipak, smatra se da osobe s nižim tlakom žive duže, ali nekvalitetnije – objašnjava dr. Glavaš.

Za mnoge ljude niži tlak ostaje nezamijećen, može biti normalno stanje, posebno za one u dobroj fizičkoj kondiciji. No za druge može biti znak bolesti, posebno kad se javlja iznenada uz simptome, često nakon stajanja ili jela, što je uobičajenije kod starijih. Ako je tlak značajno nizak, može se javiti potpuni gubitak svijesti – sinkopa. Inače, najčešći su simptomi: mučnina, slabost, gubitak ravnoteže, vrtoglavica, nesvjestica, umor, konfuzija, pospanost, poremećaj vida i koncentracije, kratkoća daha, neregularni otkucaji, pritisak u prsištu, zimica, temperatura, glavobolja, bol u glavi i leđima, kašalj, gubitak apetita, mučnina, proljev i povraćanje, dispepsija, dizurija, alergije i grčevi.

Nizak krvni tlak često je konstitucijski, što znači da postoji sklonost od djetinjstva, no u nekoj fazi zna prijeći u viši tlak, u podlozi čega su hormonsko-neurološke promjene, koje inače dosta utječu na razine tlaka, posebno na njegove varijacije. Osobe znaju imati slične smetnje s niskim i visokim tlakom, zato je dobro da češće mjerimo tlak kako bi se na vrijeme uočio problem.

---

image

Hipotenzija je niži krvni tlak koji može biti povezan sa simptomima poput nesvjestice

Shutterstock
---

– Poznate su bolesti koje prati niži tlak – otkriva kardiologinja. – S tim se posebno susrećemo kod kardioloških bolesnika s miokardiopatijom, srčanim infarktom, embolijom pluća, aritmijama, srčanom insuficijencijom, kod endokrinoloških bolesti (primjerice – bolest štitnjače), neuroloških, hematoloških (anemije), gastrointerstinalnih (krvarenje iz probavnog sustava), onkoloških (pacijenti su slabijeg apetita, pothranjeni..)

Sve spomenute bolesti imaju specifične načine liječenja. Sukladno tome, ako se primijeti niži tlak, posebno naglo uz simptome, dobro je isključiti akutne, teže bolesti, za što nam je nekad dovoljan klinički pregled uz EKG i temeljne laboratorijske pretrage. Hipotenzija može biti vezana uz niži volumen krvi, dehidraciju, anemiju, nuspojave lijekova, nedostatak vitamina, anafilaksiju, srčane ili endokrinološke probleme.

Hipovolemija (smanjenje obujma krvi u krvotoku) najčešći je razlog hipotenzije. Može biti povezana s nedovoljnim uzimanjem i gubitkom tekućine zbog povraćanja, proljeva, krvarenja, kao i kod toplinskog udara (uz glavobolju, tamnije obojeni urin, oskudno znojenje). Kronična uporaba nekih lijekova (kao što su antihipertenzivi, alfa i beta blokatori) zna biti također povezana s hipotenzijom. Zatajivanje srca, srčani infarkti, problemi sa zaliscima, aritmije može pratiti hipotenzija; a neka se stanja brzo pogoršavaju u kardiogeni šok.

Kako liječiti niski tlak?

Što se dijagnostike i liječenja niskog tlaka tiče, dr. Glavaš kaže da hipotenzija, dakle tlak niži od 90/70 mm Hg, uobičajeno nije opasna. Dijagnoza se jednostavno postavlja mjerenjem tlaka tlakomjerom, no nekad i invazivnim metodama, tada obično u intenzivnoj jedinici. Povremeno ambulantno mjerenje nižeg tlaka može biti bezazleno, no ako se radi o ponavljanom padu tlaka nakon stajanja, prehrane ili vježbanja, trebalo bi ozbiljnije shvatiti problem.

Ortostatska hipotenzija definira se padom tlaka u stojećem položaju za više od 20 mm Hg unutar tri minute stajanja; zna biti vezana uz povećan kardiovaskularni rizik. Tilt-table test koristi se za dijagnostiku vazovagalne sinkope. Općenito, liječenje hipotenzije ovisi o okolnostima i razlogu. Ne bi trebalo liječiti asimptomatski niži tlak. U akutnom stanju mogu se primjenjivati, uz infuzije, i vazopresori.

U liječenju se preporučuje, pored uzimanje tekućine kako bi se preveniralo dehidraciju, i prilagođavanje lijekova koji mogu potencirati niži tlak. Nekad treba prilagoditi, često smanjiti, antihipertenzivnu terapiju. Dodavanje elektrolita, vitamina, kave, čaja, slanijih napitaka i hrane mogu pomoći. Dobro je izbjegavati nagle promjene temperature i položaja tijela, aktivnosti i rad na velikoj vrućini (primjerice ljeti od 11 do 17 h) ili na hladnoći, i sve što je ekstremno, ako se može, te nositi prikladnu odjeću i obuću.

U blažim akutnim situacijama, ako se razvije nesvjestica, pomaže kad se osoba polegne uz podizanje nogu, što omogućuje bolju cirkulaciju prema prsnom košu i glavi, savjetuje kardiologinja. S druge strane, hipotenzivni šok uvijek zahtijeva ozbiljno liječenje. Važno je korigirati uzroke, npr. u sepsi liječiti infekciju, nadoknaditi volumen (kristaliodi, transfuzija krvi), dati vazopresore (adrenalin, noradrenalin), održati adekvatnu perfuziju organa.

Što možemo sami ‘popraviti‘?

– Pacijenti me često pitaju upravo to – čime bi sami "popravili" niži tlak, budući da znaju da nema lijekova bez nuspojava. Svakako je dobro piti tekućinu, povremeno konzumirati slaniju juhu i namirnice. Možda savjet možemo potražiti kod hipertoničara, koji navode da čim pojedu pršut i bez mjerenja znaju da će im tlak biti viši. Kad osjete slabost, poželjno je sjesti ili leći, uz izbjegavanje naglih pokreta. I aktiviranje mišića nogu, pa i ruku pri stajanju može pomoći.

U ljetnim mjesecima važan je oprez pri izlaganju suncu i vrućini, posebno oko podneva, budući da toplina uobičajeno širi krvne žile uz pad tlaka. Potrebno je izbjegavati naglije pokrete vrata, što refleksnim putem utječe na tlak. Neke osobe toleriraju niži tlak, s tim normalno žive i rade, dok kod drugih povremeno moramo dodavati infuzije, trebaju dulje ležati i odmarati se. Najrjeđe se propisuju lijekovi, obično kod kronične simptomatske hipotenzije – kaže kardiologinja.

Visoki krvni tlak

Što je s visokim krvnim tlakom, koji smatramo opasnijim poremećajem?

– Hipertenzija se definira kao povećanje krvnog tlaka u mirovanju iznad 140/ 90 mm Hg. U nekim okolnostima, kao što su psihofizički napori, bolovi, nekad tlak može biti normalan do 180/90, ali samo trenutačno. Najčešće ne uzrokuje jasne kliničke tegobe, no jedan je od najvažnijih rizičnih faktora za moždani udar, koronarnu bolest, zatajivanje srca, fibrilaciju atrija, perifernu arterijsku bolest, kroničnu bubrežnu bolest, demenciju i poremećaj vida. Smatra se da je jedan od najvažnijih rizičnih faktora prerane srčane smrti.

---

image

Previsok tlak, pogotovo ako dulje traje, može oštetiti brojne vitalne organe

Shutterstock
---

Većina je hipertenzija (90-95 posto) primarna (esencijalna), bez jasnih rizičnih faktora, mada može biti povezano s genetikom i načinom života, što uključuje povećano konzumiranje soli u prehrani, prekomjernu tjelesnu težinu, pušenje, konzumiranje alkoholnih pića i fizičku neaktivnost. Ostalih 5-10 posto smatra se sekundarnom hipertenzijom, vezanom uz određeni uzrok: kronična bubrežna bolest, stenoza renalne arterije, endokrinološke bolesti, debljina, alkohol, neki lijekovi, uključujući biljne, kontraceptivi, sleep-apnea, trudnoća, stimulansi (kava, kokain, metamfetamin), izlaganje arsenu, depresija, osamljenost. Hipertenzija obično nema značajnije simptome.

Često se otkriva na sistematskim pregledima ili kad pacijent dođe na pregled zbog drugih razloga. Neki bolesnici imaju glavobolju, vrtoglavicu, tinitus, promjene vida, koncentracije – objašnjava dr. Glavaš, te otkriva da fizikalni pregled uključuje fundoskopiju, uz otkrivanje hipertenzivne retinopatije.

U dijagnostici se obično koristi ambulantno mjerenje tlaka i KMAT (24 h praćenje tlaka); tlak se može mjeriti i invazivo, obično u intenzivnim jedinicama. U sekundarnoj hipertenziji treba potražiti i primarni razlog.

Promjena navika

Da bi se visoki tlak uspješno liječio, nužna je promjena životnih navika, što znači smanjeno korištenje soli i alkohola u prehrani, veća fizička aktivnost i zdrava hrana – ističe naša sugovornica. Ako ovo ne pomogne, u terapiju se uključuju lijekovi (tiazidski diuretici, antagonisti kalcija, ACE inhibitori, angiotenzin receptor blokatori (ARB), beta blokatori), a nekad se mora koristiti kombinacija lijekova.

U sekundarnoj hipertenziji treba liječiti uzrok. Teži oblik hipertenzije, hipertenzivna kriza, odnosi se na tlak iznad 190/120 mm Hg. Pri urgentnosti obično nema evidentnog oštećenja organa. Liječi se najčešće peroralnim spuštanjem tlaka tijekom 24 do 48 sati. U težoj fazi hipertenzije obično se uočava oštećenje organa – mozga, srca, bubrega, pluća, uz smetenost, nedostatak zraka, bol u prsištu... U ovim okolnostima tlak treba brže spuštati kako bi se spriječilo oštećenje organa – naglašava dr. Glavaš.

---

Niski krvni tlak

Prema Smjernicama Europskog kardiološkog društva, hipotenzija označava tlak: sistolički – gornji niži od 90 mm Hg, a dijastolički – donji niži od 60 mm Hg. Smatra se da oko pet posto osoba ima niži tlak u dobi do 50 godina, a 30 posto starijih od 70 godina (prema nekim istraživanjima i do 50 posto). Češći je kod mršavijih osoba, ženskog spola.

Hipotenzija se više smatra fiziološkim stanjem nego bolesti. Značajnija je ako postoje prateći simptomi.

Visoki krvni tlak

Klasifikacija hipertenzije: optimalni tlak (< 120/ 80 mm Hg), normalni (sistolički 120-129, i/ili dijastolički 80-84), visoko normalni (sistolički 130-139 mm Hg, dijastolički 85-89), stupanj 1 hipertenzije (sistolički 140-159, dijastolički 90-99), stupanj 2 hipertenzije (sistolički 160-179, dijastolički 100-109), stupanj 3 hipertenzije (sistolički ≥180, dijastolički ≥110), izolirana sistolička hipertenzija (sistolički ≥140, dijastolički <90).

Prema nekim svjetskim istraživanjima, u globalnoj populaciji 16 do 37 posto ljudi ima povišen krvni tlak. Smatra se da hipertenzija doprinosi 18 posto svih uzroka smrti.

---

---

Prevencija hipertenzije

U prevenciji je potrebno održavati normalnu tjelesnu težinu, smanjiti konzumiranje soli, reducirati stres, baviti se tjelesnom aktivnosti (više od 30 minuta dnevno, veći dio tjedna), ograničiti konzumiranje alkohola, u prehrani koristiti raznoliko voće i povrće, može pomoći čaj (zeleni, hibiskus), namirnice koje sadrže kalij, sok od cikle.

U ljetnim mjesecima kod pacijenata koji su kronični hipertoničari zbog vrućine dolazi do širenja krvnih žila i često pada tlaka, te je antihipertenzivnu terapiju potrebno prilagoditi. Najbolje je izmjeriti tlak pa tek onda uzeti lijekove, nekad u manjoj dozi ili kasnije. Svakako je i ovdje potrebno izbjegavati velike aktivnosti po najvećoj vrućini, uz pravilno konzumiranje hrane i pića.

---

---

image

Hipertenzija se javlja u 8-10 posto trudnoća

Shutterstock
---

---

Hipertenzija u trudnoći

Hipertenzija se javlja u 8-10 posto trudnoća. Radi se o tlaku iznad 140/90. Može se podijeliti na preegzistentnu hipertenziju, gestacijsku hipertenziju ili preeklampsiju.

Gestacijska hipertenzija naziv je za novonastalu hipertenziju u trudnoći, bez proteinurije (urinarno izlučivanje bjelančevina). Preeklampsijska se obično javlja u drugoj polovini trudnoće, a prati je proteinurija. Često nema simptoma, no zna se pojaviti glavobolja, poremećaj vida, naticanje, gastrointestinalne smetnje.

Može progredirati u eklampsiju (izraženiji oblik preeklampsije koji dovodi do grčeva nalik na one kod padavice, ili kome). Komplikacije mogu biti grčevi, edem mozga, gubitak vida, zatajivanje bubrega, edem pluća...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjakinje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => riječ stručnjakinje 2 0 11184 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-18 07:34:23 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-20 06:05:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-20 06:05:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 275 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Niski i visoki tlak, kako ih prepoznati? Ugledna kardiologinja upozorava na glavne rizike i savjetuje kako ih liječiti [metakey] => visoki tlak, niski tlak, hipertenzija, hipotenzija, duška glavaš [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/18\/25125290.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/18\/25125288.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/18\/25125289.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/18\/25125291.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U dijagnostici se obi\u010dno koristi ambulantno mjerenje tlaka<\/p>","

Previsok tlak, pogotovo ako\u00a0dulje traje, mo\u017ee o\u0161tetiti brojne vitalne organe<\/p>","

Hipotenzija je ni\u017ei krvni tlak koji mo\u017ee biti povezan sa simptomima poput nesvjestice<\/p>","

Hipertenzija se javlja u 8-10 posto trudno\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_25125290_1920.jpg":"1920x1080","k_25125290_1280.jpg":"1280x1280","k_25125290_1024.jpg":"1024x1024","k_25125290_640.jpg":"640x640","k_25125290_480.jpg":"480x480","k_25125290_340.jpg":"340x340","k_25125290_220.jpg":"220x220","o_25125290_1280.jpg":"1280x854","o_25125290_1024.jpg":"1024x683","o_25125290_640.jpg":"640x427","o_25125290_480.jpg":"480x320","o_25125290_340.jpg":"340x226","o_25125290_220.jpg":"220x146","h_25125290_1280.jpg":"1280x854","h_25125290_1024.jpg":"1024x683","h_25125290_640.jpg":"640x427","h_25125290_480.jpg":"480x320","h_25125290_340.jpg":"340x227","h_25125290_220.jpg":"220x147","pp_25125290_1280.jpg":"1280x1628","pp_25125290_1024.jpg":"1024x1303","pp_25125290_640.jpg":"640x814","pp_25125290_480.jpg":"480x611","pp_25125290_340.jpg":"340x432","pp_25125290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25125288_1920.jpg":"1920x1080","k_25125288_1280.jpg":"1280x1280","k_25125288_1024.jpg":"1024x1024","k_25125288_640.jpg":"640x640","k_25125288_480.jpg":"480x480","k_25125288_340.jpg":"340x340","k_25125288_220.jpg":"220x220","o_25125288_1280.jpg":"1280x853","o_25125288_1024.jpg":"1024x682","o_25125288_640.jpg":"640x426","o_25125288_480.jpg":"480x320","o_25125288_340.jpg":"340x226","o_25125288_220.jpg":"220x146","h_25125288_1280.jpg":"1280x854","h_25125288_1024.jpg":"1024x683","h_25125288_640.jpg":"640x427","h_25125288_480.jpg":"480x320","h_25125288_340.jpg":"340x227","h_25125288_220.jpg":"220x147","pp_25125288_1280.jpg":"1280x1628","pp_25125288_1024.jpg":"1024x1303","pp_25125288_640.jpg":"640x814","pp_25125288_480.jpg":"480x611","pp_25125288_340.jpg":"340x432","pp_25125288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25125289_1920.jpg":"1920x1080","k_25125289_1280.jpg":"1280x1280","k_25125289_1024.jpg":"1024x1024","k_25125289_640.jpg":"640x640","k_25125289_480.jpg":"480x480","k_25125289_340.jpg":"340x340","k_25125289_220.jpg":"220x220","o_25125289_1280.jpg":"1280x853","o_25125289_1024.jpg":"1024x682","o_25125289_640.jpg":"640x426","o_25125289_480.jpg":"480x320","o_25125289_340.jpg":"340x226","o_25125289_220.jpg":"220x146","h_25125289_1280.jpg":"1280x854","h_25125289_1024.jpg":"1024x683","h_25125289_640.jpg":"640x427","h_25125289_480.jpg":"480x320","h_25125289_340.jpg":"340x227","h_25125289_220.jpg":"220x147","pp_25125289_1280.jpg":"1280x1628","pp_25125289_1024.jpg":"1024x1303","pp_25125289_640.jpg":"640x814","pp_25125289_480.jpg":"480x611","pp_25125289_340.jpg":"340x432","pp_25125289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25125291_1920.jpg":"1920x1080","k_25125291_1280.jpg":"1280x1280","k_25125291_1024.jpg":"1024x1024","k_25125291_640.jpg":"640x640","k_25125291_480.jpg":"480x480","k_25125291_340.jpg":"340x340","k_25125291_220.jpg":"220x220","o_25125291_1280.jpg":"1280x853","o_25125291_1024.jpg":"1024x682","o_25125291_640.jpg":"640x426","o_25125291_480.jpg":"480x320","o_25125291_340.jpg":"340x226","o_25125291_220.jpg":"220x146","h_25125291_1280.jpg":"1280x854","h_25125291_1024.jpg":"1024x683","h_25125291_640.jpg":"640x427","h_25125291_480.jpg":"480x320","h_25125291_340.jpg":"340x227","h_25125291_220.jpg":"220x147","pp_25125291_1280.jpg":"1280x1628","pp_25125291_1024.jpg":"1024x1303","pp_25125291_640.jpg":"640x814","pp_25125291_480.jpg":"480x611","pp_25125291_340.jpg":"340x432","pp_25125291_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7564812 Threads: 5 Questions: 1545513924 Slow queries: 4706594 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111062933 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/niski-i-visoki-tlak-kako-ih-prepoznati-ugledna-kardiologinja-upozorava-na-glavne-rizike-i-savjetuje-kako-ih-lijeciti-1299815 [printLink] => /mozaik/zdravlje/niski-i-visoki-tlak-kako-ih-prepoznati-ugledna-kardiologinja-upozorava-na-glavne-rizike-i-savjetuje-kako-ih-lijeciti-1299815?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291622 [name] => visoki tlak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => visoki-tlak [link] => /tag/visoki-tlak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617214 [name] => niski tlak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-08 21:02:09 [main_article_id] => 0 [alias] => niski-tlak [link] => /tag/niski-tlak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 370165 [name] => hipertenzija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hipertenzija [link] => /tag/hipertenzija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 617213 [name] => hipotenzija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-08 21:02:09 [main_article_id] => 0 [alias] => hipotenzija [link] => /tag/hipotenzija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 430646 [name] => duška glavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duska-glavas [link] => /tag/duska-glavas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjakinje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Niski i visoki tlak, kako ih prepoznati? Ugledna kardiologinja upozorava na glavne rizike i savjetuje kako ih liječiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25125290.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

U dijagnostici se obično koristi ambulantno mjerenje tlaka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25125290.jpg [title] =>

U dijagnostici se obično koristi ambulantno mjerenje tlaka

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25125288.jpg [title] =>

Previsok tlak, pogotovo ako dulje traje, može oštetiti brojne vitalne organe

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25125289.jpg [title] =>

Hipotenzija je niži krvni tlak koji može biti povezan sa simptomima poput nesvjestice

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25125291.jpg [title] =>

Hipertenzija se javlja u 8-10 posto trudnoća

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prema podacima Eurostata, kardiovaskularne (KV) bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u Europi i Hrvatskoj. Među njima su najzastupljeniji poremećaji tlaka (hipertenzija), ishemična (koronarna) bolest, cerebrovaskularne bolesti, bolesti arterija i vena, kao i plućne cirkulacije, a u posljednje vrijeme i različite posljedice korone.

U ljetnim mjesecima rizik od ovih bolesti je izraženiji, pa je vrlo važno poduzimati mjere koje ih mogu spriječiti i na vrijeme liječiti, a u temelju svega bi, uz kvalitetnu medicinsku skrb, trebalo biti kontinuirano informiranje i educiranje stanovništva. U današnje vrijeme, osim stručnih osoba, važnu ulogu mogu imati mediji, društvene mreže, udruge pacijenata.

Europsko kardiološko društvo (ESC), uz povremeno izdavanje novih Smjernica za liječenje KV bolesti, ističe Dane svjesnosti o pojedinim bolestima. Primjerice, u svibnju se tradicionalno održavaju Dani hipertenzije i zatajivanja srca.

– Hipertenzija je jedna od najčešćih bolesti, a i jedan od najčešćih rizičnih faktora u svijetu. Opća prevalencija u odraslih iznosi 30-45 posto, a ova dijagnoza potencira oštećenje brojnih organa, primjerice hipertrofiju srčanog mišića, koji u kasnijoj fazi može prelaziti u popuštanje, odnosno zatajivanje srca – kaže prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, kardiologinja i voditeljica Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i voditeljica Radne skupine za zatajivanje srca Hrvatskoga kardiološkog društva.

Dodaje da je zatajivanje srca značajan javnozdravstveni problem zbog velikog morbiditeta i mortaliteta i starenja populacije, što prati brojne komorbiditete, pored primjene najsuvremenije terapije propisane smjernicama. Prevalencija iznosi 1-2 posto u općoj populaciji, s tim da raste na više od 10 posto kod osoba starijih od 70 godina. Primjerice, kada dijagnosticiramo koronarnu bolest, započinje se s liječenjem (najčešće koronarografija uz postavljanje stentova), no kao posljedica može zaostati (ishemična) kardiomiopatija, koja napreduje s godinama. Slične promjene mogu biti povezane s aritmijama, hipertenzijom, valvularnim bolestima, infekcijama, prirođenim greškama srca, plućnim, endokrinološkim, nefrološkim, imunološkim, onkološkim, nutritivno-metaboličkim bolestima, toksinima, pa i nekim lijekovima.

Niži krvni tlak

– U tipičnom smislu, hipotenzija je niži krvni tlak koji može biti povezan sa simptomima poput nesvjestice. Zadovoljavajući, normalni tlak je potreban kako bi se organizam adekvatno opskrbio krvlju, koja nosi kisik i druge korisne metaboličke tvari, što je posebno važno za mozak i srce.

Previsok tlak, pogotovo ako dulje traje, može oštetiti brojne vitalne organe. U početku visok tlak zna biti bez ikakvih simptoma, dok se niži tlak češće očituje slabošću i nesvjesticom. Nekad pri padu može doći do ozljeda. Ipak, smatra se da osobe s nižim tlakom žive duže, ali nekvalitetnije – objašnjava dr. Glavaš.

Za mnoge ljude niži tlak ostaje nezamijećen, može biti normalno stanje, posebno za one u dobroj fizičkoj kondiciji. No za druge može biti znak bolesti, posebno kad se javlja iznenada uz simptome, često nakon stajanja ili jela, što je uobičajenije kod starijih. Ako je tlak značajno nizak, može se javiti potpuni gubitak svijesti – sinkopa. Inače, najčešći su simptomi: mučnina, slabost, gubitak ravnoteže, vrtoglavica, nesvjestica, umor, konfuzija, pospanost, poremećaj vida i koncentracije, kratkoća daha, neregularni otkucaji, pritisak u prsištu, zimica, temperatura, glavobolja, bol u glavi i leđima, kašalj, gubitak apetita, mučnina, proljev i povraćanje, dispepsija, dizurija, alergije i grčevi.

Nizak krvni tlak često je konstitucijski, što znači da postoji sklonost od djetinjstva, no u nekoj fazi zna prijeći u viši tlak, u podlozi čega su hormonsko-neurološke promjene, koje inače dosta utječu na razine tlaka, posebno na njegove varijacije. Osobe znaju imati slične smetnje s niskim i visokim tlakom, zato je dobro da češće mjerimo tlak kako bi se na vrijeme uočio problem.

---

image

Hipotenzija je niži krvni tlak koji može biti povezan sa simptomima poput nesvjestice

Shutterstock
---

– Poznate su bolesti koje prati niži tlak – otkriva kardiologinja. – S tim se posebno susrećemo kod kardioloških bolesnika s miokardiopatijom, srčanim infarktom, embolijom pluća, aritmijama, srčanom insuficijencijom, kod endokrinoloških bolesti (primjerice – bolest štitnjače), neuroloških, hematoloških (anemije), gastrointerstinalnih (krvarenje iz probavnog sustava), onkoloških (pacijenti su slabijeg apetita, pothranjeni..)

Sve spomenute bolesti imaju specifične načine liječenja. Sukladno tome, ako se primijeti niži tlak, posebno naglo uz simptome, dobro je isključiti akutne, teže bolesti, za što nam je nekad dovoljan klinički pregled uz EKG i temeljne laboratorijske pretrage. Hipotenzija može biti vezana uz niži volumen krvi, dehidraciju, anemiju, nuspojave lijekova, nedostatak vitamina, anafilaksiju, srčane ili endokrinološke probleme.

Hipovolemija (smanjenje obujma krvi u krvotoku) najčešći je razlog hipotenzije. Može biti povezana s nedovoljnim uzimanjem i gubitkom tekućine zbog povraćanja, proljeva, krvarenja, kao i kod toplinskog udara (uz glavobolju, tamnije obojeni urin, oskudno znojenje). Kronična uporaba nekih lijekova (kao što su antihipertenzivi, alfa i beta blokatori) zna biti također povezana s hipotenzijom. Zatajivanje srca, srčani infarkti, problemi sa zaliscima, aritmije može pratiti hipotenzija; a neka se stanja brzo pogoršavaju u kardiogeni šok.

Kako liječiti niski tlak?

Što se dijagnostike i liječenja niskog tlaka tiče, dr. Glavaš kaže da hipotenzija, dakle tlak niži od 90/70 mm Hg, uobičajeno nije opasna. Dijagnoza se jednostavno postavlja mjerenjem tlaka tlakomjerom, no nekad i invazivnim metodama, tada obično u intenzivnoj jedinici. Povremeno ambulantno mjerenje nižeg tlaka može biti bezazleno, no ako se radi o ponavljanom padu tlaka nakon stajanja, prehrane ili vježbanja, trebalo bi ozbiljnije shvatiti problem.

Ortostatska hipotenzija definira se padom tlaka u stojećem položaju za više od 20 mm Hg unutar tri minute stajanja; zna biti vezana uz povećan kardiovaskularni rizik. Tilt-table test koristi se za dijagnostiku vazovagalne sinkope. Općenito, liječenje hipotenzije ovisi o okolnostima i razlogu. Ne bi trebalo liječiti asimptomatski niži tlak. U akutnom stanju mogu se primjenjivati, uz infuzije, i vazopresori.

U liječenju se preporučuje, pored uzimanje tekućine kako bi se preveniralo dehidraciju, i prilagođavanje lijekova koji mogu potencirati niži tlak. Nekad treba prilagoditi, često smanjiti, antihipertenzivnu terapiju. Dodavanje elektrolita, vitamina, kave, čaja, slanijih napitaka i hrane mogu pomoći. Dobro je izbjegavati nagle promjene temperature i položaja tijela, aktivnosti i rad na velikoj vrućini (primjerice ljeti od 11 do 17 h) ili na hladnoći, i sve što je ekstremno, ako se može, te nositi prikladnu odjeću i obuću.

U blažim akutnim situacijama, ako se razvije nesvjestica, pomaže kad se osoba polegne uz podizanje nogu, što omogućuje bolju cirkulaciju prema prsnom košu i glavi, savjetuje kardiologinja. S druge strane, hipotenzivni šok uvijek zahtijeva ozbiljno liječenje. Važno je korigirati uzroke, npr. u sepsi liječiti infekciju, nadoknaditi volumen (kristaliodi, transfuzija krvi), dati vazopresore (adrenalin, noradrenalin), održati adekvatnu perfuziju organa.

Što možemo sami ‘popraviti‘?

– Pacijenti me često pitaju upravo to – čime bi sami "popravili" niži tlak, budući da znaju da nema lijekova bez nuspojava. Svakako je dobro piti tekućinu, povremeno konzumirati slaniju juhu i namirnice. Možda savjet možemo potražiti kod hipertoničara, koji navode da čim pojedu pršut i bez mjerenja znaju da će im tlak biti viši. Kad osjete slabost, poželjno je sjesti ili leći, uz izbjegavanje naglih pokreta. I aktiviranje mišića nogu, pa i ruku pri stajanju može pomoći.

U ljetnim mjesecima važan je oprez pri izlaganju suncu i vrućini, posebno oko podneva, budući da toplina uobičajeno širi krvne žile uz pad tlaka. Potrebno je izbjegavati naglije pokrete vrata, što refleksnim putem utječe na tlak. Neke osobe toleriraju niži tlak, s tim normalno žive i rade, dok kod drugih povremeno moramo dodavati infuzije, trebaju dulje ležati i odmarati se. Najrjeđe se propisuju lijekovi, obično kod kronične simptomatske hipotenzije – kaže kardiologinja.

Visoki krvni tlak

Što je s visokim krvnim tlakom, koji smatramo opasnijim poremećajem?

– Hipertenzija se definira kao povećanje krvnog tlaka u mirovanju iznad 140/ 90 mm Hg. U nekim okolnostima, kao što su psihofizički napori, bolovi, nekad tlak može biti normalan do 180/90, ali samo trenutačno. Najčešće ne uzrokuje jasne kliničke tegobe, no jedan je od najvažnijih rizičnih faktora za moždani udar, koronarnu bolest, zatajivanje srca, fibrilaciju atrija, perifernu arterijsku bolest, kroničnu bubrežnu bolest, demenciju i poremećaj vida. Smatra se da je jedan od najvažnijih rizičnih faktora prerane srčane smrti.

---

image

Previsok tlak, pogotovo ako dulje traje, može oštetiti brojne vitalne organe

Shutterstock
---

Većina je hipertenzija (90-95 posto) primarna (esencijalna), bez jasnih rizičnih faktora, mada može biti povezano s genetikom i načinom života, što uključuje povećano konzumiranje soli u prehrani, prekomjernu tjelesnu težinu, pušenje, konzumiranje alkoholnih pića i fizičku neaktivnost. Ostalih 5-10 posto smatra se sekundarnom hipertenzijom, vezanom uz određeni uzrok: kronična bubrežna bolest, stenoza renalne arterije, endokrinološke bolesti, debljina, alkohol, neki lijekovi, uključujući biljne, kontraceptivi, sleep-apnea, trudnoća, stimulansi (kava, kokain, metamfetamin), izlaganje arsenu, depresija, osamljenost. Hipertenzija obično nema značajnije simptome.

Često se otkriva na sistematskim pregledima ili kad pacijent dođe na pregled zbog drugih razloga. Neki bolesnici imaju glavobolju, vrtoglavicu, tinitus, promjene vida, koncentracije – objašnjava dr. Glavaš, te otkriva da fizikalni pregled uključuje fundoskopiju, uz otkrivanje hipertenzivne retinopatije.

U dijagnostici se obično koristi ambulantno mjerenje tlaka i KMAT (24 h praćenje tlaka); tlak se može mjeriti i invazivo, obično u intenzivnim jedinicama. U sekundarnoj hipertenziji treba potražiti i primarni razlog.

Promjena navika

Da bi se visoki tlak uspješno liječio, nužna je promjena životnih navika, što znači smanjeno korištenje soli i alkohola u prehrani, veća fizička aktivnost i zdrava hrana – ističe naša sugovornica. Ako ovo ne pomogne, u terapiju se uključuju lijekovi (tiazidski diuretici, antagonisti kalcija, ACE inhibitori, angiotenzin receptor blokatori (ARB), beta blokatori), a nekad se mora koristiti kombinacija lijekova.

U sekundarnoj hipertenziji treba liječiti uzrok. Teži oblik hipertenzije, hipertenzivna kriza, odnosi se na tlak iznad 190/120 mm Hg. Pri urgentnosti obično nema evidentnog oštećenja organa. Liječi se najčešće peroralnim spuštanjem tlaka tijekom 24 do 48 sati. U težoj fazi hipertenzije obično se uočava oštećenje organa – mozga, srca, bubrega, pluća, uz smetenost, nedostatak zraka, bol u prsištu... U ovim okolnostima tlak treba brže spuštati kako bi se spriječilo oštećenje organa – naglašava dr. Glavaš.

---

Niski krvni tlak

Prema Smjernicama Europskog kardiološkog društva, hipotenzija označava tlak: sistolički – gornji niži od 90 mm Hg, a dijastolički – donji niži od 60 mm Hg. Smatra se da oko pet posto osoba ima niži tlak u dobi do 50 godina, a 30 posto starijih od 70 godina (prema nekim istraživanjima i do 50 posto). Češći je kod mršavijih osoba, ženskog spola.

Hipotenzija se više smatra fiziološkim stanjem nego bolesti. Značajnija je ako postoje prateći simptomi.

Visoki krvni tlak

Klasifikacija hipertenzije: optimalni tlak (< 120/ 80 mm Hg), normalni (sistolički 120-129, i/ili dijastolički 80-84), visoko normalni (sistolički 130-139 mm Hg, dijastolički 85-89), stupanj 1 hipertenzije (sistolički 140-159, dijastolički 90-99), stupanj 2 hipertenzije (sistolički 160-179, dijastolički 100-109), stupanj 3 hipertenzije (sistolički ≥180, dijastolički ≥110), izolirana sistolička hipertenzija (sistolički ≥140, dijastolički <90).

Prema nekim svjetskim istraživanjima, u globalnoj populaciji 16 do 37 posto ljudi ima povišen krvni tlak. Smatra se da hipertenzija doprinosi 18 posto svih uzroka smrti.

---

---

Prevencija hipertenzije

U prevenciji je potrebno održavati normalnu tjelesnu težinu, smanjiti konzumiranje soli, reducirati stres, baviti se tjelesnom aktivnosti (više od 30 minuta dnevno, veći dio tjedna), ograničiti konzumiranje alkohola, u prehrani koristiti raznoliko voće i povrće, može pomoći čaj (zeleni, hibiskus), namirnice koje sadrže kalij, sok od cikle.

U ljetnim mjesecima kod pacijenata koji su kronični hipertoničari zbog vrućine dolazi do širenja krvnih žila i često pada tlaka, te je antihipertenzivnu terapiju potrebno prilagoditi. Najbolje je izmjeriti tlak pa tek onda uzeti lijekove, nekad u manjoj dozi ili kasnije. Svakako je i ovdje potrebno izbjegavati velike aktivnosti po najvećoj vrućini, uz pravilno konzumiranje hrane i pića.

---

---

image

Hipertenzija se javlja u 8-10 posto trudnoća

Shutterstock
---

---

Hipertenzija u trudnoći

Hipertenzija se javlja u 8-10 posto trudnoća. Radi se o tlaku iznad 140/90. Može se podijeliti na preegzistentnu hipertenziju, gestacijsku hipertenziju ili preeklampsiju.

Gestacijska hipertenzija naziv je za novonastalu hipertenziju u trudnoći, bez proteinurije (urinarno izlučivanje bjelančevina). Preeklampsijska se obično javlja u drugoj polovini trudnoće, a prati je proteinurija. Često nema simptoma, no zna se pojaviti glavobolja, poremećaj vida, naticanje, gastrointestinalne smetnje.

Može progredirati u eklampsiju (izraženiji oblik preeklampsije koji dovodi do grčeva nalik na one kod padavice, ili kome). Komplikacije mogu biti grčevi, edem mozga, gubitak vida, zatajivanje bubrega, edem pluća...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

U dijagnostici se obično koristi ambulantno mjerenje tlaka

Shutterstock

Previsok tlak, pogotovo ako dulje traje, može oštetiti brojne vitalne organe

Shutterstock

Hipotenzija je niži krvni tlak koji može biti povezan sa simptomima poput nesvjestice

Shutterstock

Hipertenzija se javlja u 8-10 posto trudnoća

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/niski-i-visoki-tlak-kako-ih-prepoznati-ugledna-kardiologinja-upozorava-na-glavne-rizike-i-savjetuje-kako-ih-lijeciti-1299815 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=65fd403f162411d2daf86659a0b1037ea92cfc8b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Niski+i+visoki+tlak%2C+kako+ih+prepoznati%3F+Ugledna+kardiologinja+upozorava+na+glavne+rizike+i+savjetuje+kako+ih+lije%C4%8Diti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fniski-i-visoki-tlak-kako-ih-prepoznati-ugledna-kardiologinja-upozorava-na-glavne-rizike-i-savjetuje-kako-ih-lijeciti-1299815 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fniski-i-visoki-tlak-kako-ih-prepoznati-ugledna-kardiologinja-upozorava-na-glavne-rizike-i-savjetuje-kako-ih-lijeciti-1299815 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjakinje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeriječ stručnjakinje

Niski i visoki tlak, kako ih prepoznati? Ugledna kardiologinja upozorava na glavne rizike i savjetuje kako ih liječiti

20. lipnja 2023. - 08:05

Prema podacima Eurostata, kardiovaskularne (KV) bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u Europi i Hrvatskoj. Među njima su najzastupljeniji poremećaji tlaka (hipertenzija), ishemična (koronarna) bolest, cerebrovaskularne bolesti, bolesti arterija i vena, kao i plućne cirkulacije, a u posljednje vrijeme i različite posljedice korone.

U ljetnim mjesecima rizik od ovih bolesti je izraženiji, pa je vrlo važno poduzimati mjere koje ih mogu spriječiti i na vrijeme liječiti, a u temelju svega bi, uz kvalitetnu medicinsku skrb, trebalo biti kontinuirano informiranje i educiranje stanovništva. U današnje vrijeme, osim stručnih osoba, važnu ulogu mogu imati mediji, društvene mreže, udruge pacijenata.

Europsko kardiološko društvo (ESC), uz povremeno izdavanje novih Smjernica za l...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:35