StoryEditorOCM
ZdravljeHRANA KAO LIJEK

Mučite se sa zatvorom? Ovih osam zdravih namirnica omogućit će vam redoviti odlazak na wc

Piše MOZAIK SD
29. srpnja 2023. - 16:44

Hrana je lijek za mnogokoju (blažu) dijagnozu, a pojedine namirnice najbolji su mogući saveznik protiv jedne od veoma učestale boljetice: opstipacije iliti zatvora. Zatvor je najčešće banalna pojava no ukoliko postane trajna pojava u našem životu, može donijeti određene komplikacije poput hemoroida.

Za redovitu stolicu svakodnevno je prehranom potrebno unijeti barem 25 grama vlakana, a istraživanja pokazuju da tipična zapadnjačka prehrana osigurava prosječno tek oko 15 grama vlakana, prenosi Miss7Zdrava. U nastavku donose osam prijedloga namirnica izrazito blagotvornih za omekšavanje stolice i redovitije pražnjenje crijeva. To su, za početak:

image

Suhe šljive

 

/Shutterstock

Suhe šljive

Stoljećima imaju reputaciju laksativa, sasvim opravdano jer sadrže tri vrlo važna sastojka: netopiva i topiva prehrambena vlakna te sorbitol. Suhe šljive su toliko učinkovite u svojoj zadaći da im je čak i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila tvrdnju da doprinose normalnoj funkciji probavnog sustava, a da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 grama rečene namirnice koja je čak i – ukusna.

Lanene sjemenke

Jedna žlica sjemenki lana osigurava skoro tri grama topivih i netopivih vlakna, a za optimalne rezultate uputno je konzumirati samljevene lanene sjemenke.

image

Zobena kaša

/Shutterstock

Zobena kaša

Zobena kaša je idealna namirnica za redovitost stolice jer nudi podjednake količine obje vrste korisnih vlakana, koje "u suradnji" savršeno omekšavaju stolicu i čine je, da prostite, voluminoznijom – pa se tako lakše i istiskuje vani.

Kokice

Jedna od najukusnijih, k tomu integralnih namirnica su upravo dobre, stare kokice. Tri šalice kokica u samo 90 kalorija osiguravaju preko tri grama vlakana. Navalite na njih, ali bez puno soli, izostavite i maslac, karamel i druge "američke žvake".

image

Sok od aloe vere

/Shutterstock

Sok Aloa vere

Tropsku biljku su još drevni Egipćani koristili za liječenje kožnih bolesti, a stanovnici grčkog i rimskog carstva obilno su je upotrebljavali kao sredstvo protiv ozljeda, opeklina i infekcija. Aloe vrvi aktivnim sastojcima, a među njima i tvarima s laksativnim učinkom.

Mahune

Mahunarke načelno predstavljaju bogatu riznicu vlakana, ali mogu prouzročiti napuhavanje (fažol). Stoga su mahune (zelene vrste) bolji izbor jer vlakna potrebna zdravoj stolici osiguravaju bez neugodnih nuspojava.

image

Jogurt

/Shutterstock

Jogurt

Jedan od najvažnijih pripravaka pun probiotika je upravo jogurt, bogat zdravim bakterijama koje se "bore" i protiv zatvora. Jogurt na dan tjera – znate već što – van!FOTO: GULIVER/SHUTTERSTOCK

Mineralna voda s magnezijem

Može biti negazirana ili gazirana ukoliko sadrži mjehuriće ugljičnog dioksida, i obje varijante dopunjuju rezerve minerala u organizmu. No, protiv zatvora bolje su one "vode" s mjehurićima – ali bez pretjerivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:30