StoryEditorOCM
Zdravljenijanse prehrane

Ljudi masovno piju sirutku vjerujući da je zdrava, liječnica tvrdi: ‘Ne možemo svaku sirutku nazvati ljekovitom‘

Piše mozaik sd
28. veljače 2024. - 09:47
Najvažnije je reći da ne možemo svaku sirutku nazvati zdravom i ljekovitom, tvrdi dr. Bojana Mandić (ilustracija)Željko Puhovski/Cropix

Mnogi je piju, vjeruju da je zdrava, a kažu da je najbolja za jetru. No, nije svaka sirutka zdrava, kaže dr. Bojana Mandić koja je sve detalje otkrila u "Jutru" na Prvoj.

– Sirutka je zapravo nusprodukt prerade mlijeka. Vjeruje se da neke tvornice koje proizvode velike količine sira mogu proizvesti 50.000 litara sirutke dnevno. Sirutka se smatra ljekovitom, ali je, prije svega, otpad mliječne industrije. Najvažnije je reći da ne možemo svaku sirutku nazvati zdravom i ljekovitom, jer postoji mnogo različitih vrsta i promjenjivih čimbenika koji dovode do pitanja je li sirutka ljekovita ili nije", kaže dr. Mandić, prenosi Najžena.

image

Bitna je prerada mlijeka, ono mora proći proces pasterizacije (ilustracija)

Afp

- Ne postoje kliničke studije na ljudima koje dokazuju ljekovitost. Za nas liječnike najvažnije je da znamo postoji li potvrda da neka tvar ima ljekovita svojstva. Vrlo je nezgodno govoriti o znanstvenim dokazima kada je prehrana u pitanju. Kad uzmemo u obzir sirutku, prvi varijabilni faktor je od koje životinje dolazi sirutka, je li od one koja slobodno pase ili od životinje koja je zatočena u hangaru, objašnjava doktorica.

Sirutka u prahu je najgori oblik, kaže dr. Mandić.

Kozja sirutka zdravija od kravlje

– Kozja sirutka zdravija je od kravlje jer je boljeg sastava. Krava je također u redu, ali ako pronađete proizvod za koji možete reći da je krava iz slobodnog uzgoja, da je jela više trave, a manje kukuruza i prerađene hrane. Bitna je prerada mlijeka, ono mora proći proces pasterizacije. To je vrlo važno jer se uništavaju štetni mikrobi. No, pasterizacija je proces zagrijavanja mlijeka na 72 Celzijeva stupnja, a proteini sirutke se razgrađuju na 60. Dakle, onda je upitno što na kraju pijemo - objašnjava liječnica.

Postoje različiti oblici sirutke - tekućina, prah, pročišćeni protein. Sve su to promjenjivi čimbenici, napominje dr. Mandić, ali je sirutka u prahu vrsta koja se ne preporučuje.

image

Kod sirutke u prahu radi se o vrlo maloj količini proteina, a 70 posto čini laktoza (ilustracija)

Afp

- Važno je da sirutka bude što svježija, pogotovo ako nije pasterizirana. U današnje vrijeme vrlo je teško pronaći sirovu sirutku u kojoj su sačuvani enzimi i proteini. Sirutka u prahu je najgori oblik. Kad pogledate njen sastav, radi se o vrlo maloj količini proteina, a 70 posto čini laktoza. Postoje enzimi koji podržavaju jetru, ali to su istraživanja koja su rađena na životinjama, kaže liječnica.

- Sirutka dokazano potiče proizvodnju glutationa. To je antioksidans koji stvara naša jetra i tako potiče regeneraciju. Osobe koje su osjetljive na laktozu ne bi trebale koristiti sirutku, posebno sirutku u prahu. To je kao da uzimate šećer u prahu. Ja osobno ne preporučujem pacijentima da piju sirutku, zaključuje dr. Bojana Mandić, prenosi Najžena.

image

Sirutka je, prije svega, otpad mliječne industrije (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:25