stdClass Object ( [id] => 527940 [title] => Kremice iz Splita totalni su hit! U ovom laboratoriju 'mućkaju' se vrhunski pripravci, a žene obožavaju njihovu povoljnu kozmetiku [alias] => kremice-iz-splita-totalni-su-hit-u-ovom-laboratoriju-muckaju-se-vrhunski-pripravci-a-zene-obozavaju-njihovu-povoljnu-kozmetiku [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U nedavnoj potrazi za idealnim božićnim "ženskim poklonom" dobio sam istovjetan odgovor od više sugovornika, koji su imali slične dileme. Rekli su mi da bih trebao kupiti kreme za njegu galenskog laboratorija "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije".

Tragom tog odgovora i popularnosti kremica kod nježnijeg spola, novinarska radoznalost navela me da krenem u potragu za proizvođačem. Ostao sam ugodno iznenađen spoznajom da je proizvođač preparata upravo Galenski laboratorij "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije" koji se već 50 godina nalazi u centru grada.

Stupivši u kontakt s ravnateljem Antom Mihanovićem i zamjenikom ravnatelja Matom Krcom, izrazio sam želju da napišem o njihovoj proizvodnji tekst i da ih predstavim široj javnosti, jer zasigurno veliki broj ljudi ne zna da se neki od najboljih hrvatskih galenskih proizvoda proizvode u Splitu.

Usprkos odličnim poslovnim rezultatima i povijesnom financijskom uspjehu koji je u protekloj godini ostvarila "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije", Mihanović i Krce me upozoravaju kako nije trenutak za slavlje i euforiju budući da Ljekarnu SDŽ tijekom narednog razdoblja očekuju brojni izazovi tržišta, posebno kroz povijesnu investiciju izgradnje Galenskog i analitičkog laboratorija u Dugopolju.

Ipak sam ih uspio "slomiti" da mi daju odobrenje za priču o "njihovoj" firmi, jer sam ih uvjerio da ovo nije priča o njima dvojici, koji se ionako ne vole reklamirati preko medija, već kažu "rezultati rada su naša reklama", nego je ovo priča o firmi koja proizvodi, vjerovali ili ne, oko 200 proizvoda, odnosno galenskih pripravaka, a po potrebi i magistralne pripravke (lijekovi koji se izrađuju po liječničkom receptu za jednu osobu).

Mnoge od tih pripravaka velika većina Hrvata upotrijebljava u svakodnevnom životu, a i ne zna da su napravljeni u Splitu.

Svoje proizvode rade u galenskom laboratoriju na splitskim Tablama, ali za nešto više od godine dana sele se u novi, suvremeni galenski laboratorij u Dugopolju.


Skučeni prostor

Iako rade u skučenu prostoru, svoje proizvode izrađuju po najvišim standardima kako i priliči jednoj od najboljih dalmatinskih tvrtki.

- Imamo proizvodnu jedinicu, odnosno galenski laboratorij na Tablama i analitički laboratorij na Mejama, u kojemu radimo provjeru i kontrolu kakvoće galenskih pripravaka i ostalih proizvoda kako bismo korisnicima jamčili sigurnost i kvalitetu od strane stručnih i educiranih zaposlenika naše ustanove - kazuje nam magistar farmacije Tihomir Pandurić, voditelj laboratorija.

Za izradu pripravaka koji proizvodi "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije" odgovorne su magistre farmacije Ivana i Ana Petrić, koja je ujedno i voditeljica galenskog laboratorija na Tablama. Njih smo dvije zatekli u njihovu proizvođačkom pogonu na Tablama, u bijelim kutama i spremne da svaki dan proizvode galenske pripravke najbolje kvalitete.

Što su to galenski pripravci, upitali smo Anu Petrić.

- Svaki takav pripravak je lijek koji se radi u većim količinama, serijama. Svi galenski pripravci trebali bi podlijegati kontroli kakvoće, s time da se ulazne sirovine pri ulasku u prostor uzorkuju, kako bi se točno znalo s čime se radi. Sve te sirovine moraju zadovoljavati određene kriterije u skladu sa stručnim standardima.

Nakon što dobije odobrenje kontrole kvalitete, sirovine se mogu koristiti u proizvodnji. Galenski pripravci koje mi radimo spadaju u otopine za vanjsku i unutarnju primjenu (antiseptici, dezificijensi, biljni sirupi...). Osim toga, radimo i polučvrste pripravke, različite kreme i masti (dermatološki pripravci, pripravci za njegu dječje kože..), kapi za oko, nos, uho, čepići... - kazuje Ana Petrić.




I na ovome ne misle stati, jer, kao, 200 proizvoda i nije bogzna što puno.

- U planu nam je širenje proizvodnje i asortimana, prvenstveno na područje izrade tableta, kapsula, vagitorija, a ujedno i proširenje postojećeg asortimana - kazuje Ana Petrić.

Laboratorij u kojemu se proizvode pripravci nalazi se na Tablama od 1967. godine.

- Jedva čekamo preseljenje u Dugopolje. Doduše, bit će nam dulje putovati do posla i nećemo biti u centru grada, ali ćemo imati neusporedivo bolje uvjete - kazuje Ivana Petrić.

Vratio se svrab

Osim magistre Petrić, na Tablama u proizvodnji rade još dvije magistre farmacije i dvanaest farmaceutskih tehničara koji su direktno u proizvodnji. Odnosno tehničari proizvode, a magistri osmišljaju proizvode, nadziru i kontroliraju ono što se proizvede.

- Ovim proizvodima opskrbljujemo sve naše ljekarničke jedinice (33 ljekarne i tri depoa) i veliku većinu ljekarni u RH, s tendencijom porasta, budući da mnogi vanjski kupci žele na svojim policama imati naše proizvode, a što se i vidi i iz povećanja proizvodnje. Od ovih 200-tinjak proizvoda koje izrađujemo određeni broj ih je i na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što je dokaz naše kvalitete - kazuje Ana Petrić.

Među ostalim, u laboratoriju se proizvode i poznate kapi za nos "Nazosol", sprej za nos "Zolin", kao i paleta sirupa protiv kašlja.

No, galenski laboratorij na Tablama je i "pionir" u proizvodnji jednog pripravka koji se upotrebljavao davnih dana, a za kojim se posljednjih godina ponovno pojavila potreba.

- To je pripravak za liječenje svraba, koji je i HZZO stavio na svoju listu lijekova - priča nam Ivana Petrić. Svrab se posljednjih godina sve više pojavljuje među djecom u vrtićima i u osnovnim školama, iako se mislilo da je vrijeme svraba odavno prošlo.

Nakon što je Bašo (kolega fotoreporter Vojko Bašić, op.a.) snimio i "uslikao" sve što je trebao na Tablama, otišli smo na Meje, gdje nas je u analitičkom laboratoriju dočekao Lovro Zekan, specijalizant ispitivanja i kontrole lijekova i doktorant na Medicinskom fakultetu u Splitu, koji je protekla dva tjedna bio odgovoran za sve u analitičkom laboratoriju dok je bila odsutna magistra farmacije Jelena Jelaska koja već 10-tak godina radi u tom laboratoriju.



- Nalazimo se u laboratoriju za procjenu kakvoće galenskih pripravaka i identifikaciju ljekovitih tvari. Ovdje se obavljaju ulazne analize svih sirovina koje se koriste u proizvodnji i u svim našim ljekarničkim jedinicama. Tražimo da sve naše sirovine odgovaraju zahtjevima prema važećoj farmakopeji (zahtjevi koje sirovine moraju ispuniti da bi se mogle koristiti za pripravak lijekova).

Ovdje radimo analizu svake serije pripravaka galenskog laboratorija koja se proizvede. Ništa se ne smije pustiti u prodaju dok se iz ovog laboratorija ne dobije zeleno svjetlo i dok mi ne utvrdimo da proizvod zadovoljava traženu kakvoću - kazuje Lovre Zekan.

U tvrtki "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije" u protekle tri godine proizvodnja je višestruko povećana, a sukladno povećanju proizvodnje višestruko je povećana i prodaja.

Iduće godine GAL Dugopolje

Što će tek biti kada tvrtka preseli u Dugopolje, u moderna postrojenja?

- Preseljenjem u Dugoplje očekujemo još bolje poslovne rezultate. Izgradnja objekta u Dugopolju započela je u veljači 2017., a useljenje očekujemo tijekom 2019. Ovaj povijesni projekt za Dalmaciju Galenski-analitički laboratroij (GAL) bit će napravljan po najvišim propisanim standardima kroz čiste sobe te GMP standarde.

Naravno, ako se pokažu potrebe, zapošljavat ćemo još stručnih ljudi, a upravo u ovom trenutku primamo dvoje magistara farmacije koji će raditi na poslovima registracije novih proizvoda i uvođenja standarda GMP-a (good manufacturing praktice - dobra proizvođačka praksa) - kazuje Ante Mihanović, čijim je dolaskom na mjesto ravnatelja započela ekspanzija tvrtke.



Njegova mladost i energija u kombinaciji s iskustvom Mate Krce, koji se ovim poslom bavi "cijeli život", učinili su da je jedna splitska tvrtka, prije poznata samo užem splitskom području, postala prepoznati hrvatski brend, čije proizvode kupuju svi, od Vukovara do Dubrovnika.

- Prodaja je kraljica svega. Da se mi ove posljednje tri-četiri godine nismo iz petnih žila "razletjeli" po Hrvatskoj i da nismo kucali na mnoga vrata i nudili naše kvalitetne proizvode, ne bi bilo ovih rezultata. Samo je trebalo dobro "zapeti" i raditi od "jutra do sutra" i rezutat se vidi.

Upravo radi toga prije četiri godine osnovali smo tvrtku kćer "Pharmagal" d.o.o. radi potreba proizvodnje i registracije dodataka prehrani, kozmetičkih proizvoda, te ugovaranja proizvodnje za vanjske kupce, a kao konačan cilj nam je plasiranje proizvoda na tržište Europske unije, čime bi prepoznatljivost hrvatske kvalitete bila dostupna širokoj populaciji - kazuje Mihanović.

Sljedeći korak je prodaja "mirisa Dalmacije".

- Kroz proizvode koji će biti proizvedeni u tvornici u Dugopolju želimo prodavati mirise Dalmacije. Želimo napraviti proizvode od mirisa rogača, kadulje... autohtonih dalmatinskih mirisa jer toga ima napretek. U planu nam je i jedna mala otkupna stanica u sklopu pogona u Dugopolju. Mi moramo izvoziti naše predivne prirodne mirise, a ne ih uvoziti kao što to sada radimo - zaključuje Krce.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kupujmo hrvatsko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-01-24 14:08:26 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-01-26 13:47:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-01-24 16:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38006 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452640.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452639.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452638.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452641.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452637.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452636.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452635.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452634.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452633.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452632.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452631.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452630.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452629.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/24\/Nedjelja\/9452628.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1368"},{"size0":"1920x1385"},{"size0":"1920x1413"},{"size0":"1920x1218"},{"size0":"1920x1441"},{"size0":"1920x1367"},{"size0":"1920x1366"},{"size0":"1920x1394"},{"size0":"1920x1088"},{"size0":"1920x1431"},{"size0":"1920x1750"},{"size0":"1920x1562"},{"size0":"1920x1605"},{"size0":"1920x1106"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4114312 Threads: 4 Questions: 123634271 Slow queries: 53835 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3758173 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/kremice-iz-splita-totalni-su-hit-u-ovom-laboratoriju-muckaju-se-vrhunski-pripravci-a-zene-obozavaju-njihovu-povoljnu-kozmetiku-527940 [printLink] => /mozaik/zdravlje/kremice-iz-splita-totalni-su-hit-u-ovom-laboratoriju-muckaju-se-vrhunski-pripravci-a-zene-obozavaju-njihovu-povoljnu-kozmetiku-527940?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 493272 [name] => ljekarna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljekarna [link] => /tag/ljekarna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 366845 [name] => galenski laboratorij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => galenski-laboratorij [link] => /tag/galenski-laboratorij ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kupujmo hrvatsko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kremice iz Splita totalni su hit! U ovom laboratoriju 'mućkaju' se vrhunski pripravci, a žene obožavaju njihovu povoljnu kozmetiku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452640.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452640.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452639.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452638.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452641.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452637.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452636.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452635.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452634.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452633.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452632.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452631.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452630.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452629.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/24/Nedjelja/9452628.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U nedavnoj potrazi za idealnim božićnim "ženskim poklonom" dobio sam istovjetan odgovor od više sugovornika, koji su imali slične dileme. Rekli su mi da bih trebao kupiti kreme za njegu galenskog laboratorija "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije".

Tragom tog odgovora i popularnosti kremica kod nježnijeg spola, novinarska radoznalost navela me da krenem u potragu za proizvođačem. Ostao sam ugodno iznenađen spoznajom da je proizvođač preparata upravo Galenski laboratorij "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije" koji se već 50 godina nalazi u centru grada.

Stupivši u kontakt s ravnateljem Antom Mihanovićem i zamjenikom ravnatelja Matom Krcom, izrazio sam želju da napišem o njihovoj proizvodnji tekst i da ih predstavim široj javnosti, jer zasigurno veliki broj ljudi ne zna da se neki od najboljih hrvatskih galenskih proizvoda proizvode u Splitu.

Usprkos odličnim poslovnim rezultatima i povijesnom financijskom uspjehu koji je u protekloj godini ostvarila "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije", Mihanović i Krce me upozoravaju kako nije trenutak za slavlje i euforiju budući da Ljekarnu SDŽ tijekom narednog razdoblja očekuju brojni izazovi tržišta, posebno kroz povijesnu investiciju izgradnje Galenskog i analitičkog laboratorija u Dugopolju.

Ipak sam ih uspio "slomiti" da mi daju odobrenje za priču o "njihovoj" firmi, jer sam ih uvjerio da ovo nije priča o njima dvojici, koji se ionako ne vole reklamirati preko medija, već kažu "rezultati rada su naša reklama", nego je ovo priča o firmi koja proizvodi, vjerovali ili ne, oko 200 proizvoda, odnosno galenskih pripravaka, a po potrebi i magistralne pripravke (lijekovi koji se izrađuju po liječničkom receptu za jednu osobu).

Mnoge od tih pripravaka velika većina Hrvata upotrijebljava u svakodnevnom životu, a i ne zna da su napravljeni u Splitu.

Svoje proizvode rade u galenskom laboratoriju na splitskim Tablama, ali za nešto više od godine dana sele se u novi, suvremeni galenski laboratorij u Dugopolju.


Skučeni prostor

Iako rade u skučenu prostoru, svoje proizvode izrađuju po najvišim standardima kako i priliči jednoj od najboljih dalmatinskih tvrtki.

- Imamo proizvodnu jedinicu, odnosno galenski laboratorij na Tablama i analitički laboratorij na Mejama, u kojemu radimo provjeru i kontrolu kakvoće galenskih pripravaka i ostalih proizvoda kako bismo korisnicima jamčili sigurnost i kvalitetu od strane stručnih i educiranih zaposlenika naše ustanove - kazuje nam magistar farmacije Tihomir Pandurić, voditelj laboratorija.

Za izradu pripravaka koji proizvodi "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije" odgovorne su magistre farmacije Ivana i Ana Petrić, koja je ujedno i voditeljica galenskog laboratorija na Tablama. Njih smo dvije zatekli u njihovu proizvođačkom pogonu na Tablama, u bijelim kutama i spremne da svaki dan proizvode galenske pripravke najbolje kvalitete.

Što su to galenski pripravci, upitali smo Anu Petrić.

- Svaki takav pripravak je lijek koji se radi u većim količinama, serijama. Svi galenski pripravci trebali bi podlijegati kontroli kakvoće, s time da se ulazne sirovine pri ulasku u prostor uzorkuju, kako bi se točno znalo s čime se radi. Sve te sirovine moraju zadovoljavati određene kriterije u skladu sa stručnim standardima.

Nakon što dobije odobrenje kontrole kvalitete, sirovine se mogu koristiti u proizvodnji. Galenski pripravci koje mi radimo spadaju u otopine za vanjsku i unutarnju primjenu (antiseptici, dezificijensi, biljni sirupi...). Osim toga, radimo i polučvrste pripravke, različite kreme i masti (dermatološki pripravci, pripravci za njegu dječje kože..), kapi za oko, nos, uho, čepići... - kazuje Ana Petrić.




I na ovome ne misle stati, jer, kao, 200 proizvoda i nije bogzna što puno.

- U planu nam je širenje proizvodnje i asortimana, prvenstveno na područje izrade tableta, kapsula, vagitorija, a ujedno i proširenje postojećeg asortimana - kazuje Ana Petrić.

Laboratorij u kojemu se proizvode pripravci nalazi se na Tablama od 1967. godine.

- Jedva čekamo preseljenje u Dugopolje. Doduše, bit će nam dulje putovati do posla i nećemo biti u centru grada, ali ćemo imati neusporedivo bolje uvjete - kazuje Ivana Petrić.

Vratio se svrab

Osim magistre Petrić, na Tablama u proizvodnji rade još dvije magistre farmacije i dvanaest farmaceutskih tehničara koji su direktno u proizvodnji. Odnosno tehničari proizvode, a magistri osmišljaju proizvode, nadziru i kontroliraju ono što se proizvede.

- Ovim proizvodima opskrbljujemo sve naše ljekarničke jedinice (33 ljekarne i tri depoa) i veliku većinu ljekarni u RH, s tendencijom porasta, budući da mnogi vanjski kupci žele na svojim policama imati naše proizvode, a što se i vidi i iz povećanja proizvodnje. Od ovih 200-tinjak proizvoda koje izrađujemo određeni broj ih je i na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što je dokaz naše kvalitete - kazuje Ana Petrić.

Među ostalim, u laboratoriju se proizvode i poznate kapi za nos "Nazosol", sprej za nos "Zolin", kao i paleta sirupa protiv kašlja.

No, galenski laboratorij na Tablama je i "pionir" u proizvodnji jednog pripravka koji se upotrebljavao davnih dana, a za kojim se posljednjih godina ponovno pojavila potreba.

- To je pripravak za liječenje svraba, koji je i HZZO stavio na svoju listu lijekova - priča nam Ivana Petrić. Svrab se posljednjih godina sve više pojavljuje među djecom u vrtićima i u osnovnim školama, iako se mislilo da je vrijeme svraba odavno prošlo.

Nakon što je Bašo (kolega fotoreporter Vojko Bašić, op.a.) snimio i "uslikao" sve što je trebao na Tablama, otišli smo na Meje, gdje nas je u analitičkom laboratoriju dočekao Lovro Zekan, specijalizant ispitivanja i kontrole lijekova i doktorant na Medicinskom fakultetu u Splitu, koji je protekla dva tjedna bio odgovoran za sve u analitičkom laboratoriju dok je bila odsutna magistra farmacije Jelena Jelaska koja već 10-tak godina radi u tom laboratoriju.



- Nalazimo se u laboratoriju za procjenu kakvoće galenskih pripravaka i identifikaciju ljekovitih tvari. Ovdje se obavljaju ulazne analize svih sirovina koje se koriste u proizvodnji i u svim našim ljekarničkim jedinicama. Tražimo da sve naše sirovine odgovaraju zahtjevima prema važećoj farmakopeji (zahtjevi koje sirovine moraju ispuniti da bi se mogle koristiti za pripravak lijekova).

Ovdje radimo analizu svake serije pripravaka galenskog laboratorija koja se proizvede. Ništa se ne smije pustiti u prodaju dok se iz ovog laboratorija ne dobije zeleno svjetlo i dok mi ne utvrdimo da proizvod zadovoljava traženu kakvoću - kazuje Lovre Zekan.

U tvrtki "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije" u protekle tri godine proizvodnja je višestruko povećana, a sukladno povećanju proizvodnje višestruko je povećana i prodaja.

Iduće godine GAL Dugopolje

Što će tek biti kada tvrtka preseli u Dugopolje, u moderna postrojenja?

- Preseljenjem u Dugoplje očekujemo još bolje poslovne rezultate. Izgradnja objekta u Dugopolju započela je u veljači 2017., a useljenje očekujemo tijekom 2019. Ovaj povijesni projekt za Dalmaciju Galenski-analitički laboratroij (GAL) bit će napravljan po najvišim propisanim standardima kroz čiste sobe te GMP standarde.

Naravno, ako se pokažu potrebe, zapošljavat ćemo još stručnih ljudi, a upravo u ovom trenutku primamo dvoje magistara farmacije koji će raditi na poslovima registracije novih proizvoda i uvođenja standarda GMP-a (good manufacturing praktice - dobra proizvođačka praksa) - kazuje Ante Mihanović, čijim je dolaskom na mjesto ravnatelja započela ekspanzija tvrtke.



Njegova mladost i energija u kombinaciji s iskustvom Mate Krce, koji se ovim poslom bavi "cijeli život", učinili su da je jedna splitska tvrtka, prije poznata samo užem splitskom području, postala prepoznati hrvatski brend, čije proizvode kupuju svi, od Vukovara do Dubrovnika.

- Prodaja je kraljica svega. Da se mi ove posljednje tri-četiri godine nismo iz petnih žila "razletjeli" po Hrvatskoj i da nismo kucali na mnoga vrata i nudili naše kvalitetne proizvode, ne bi bilo ovih rezultata. Samo je trebalo dobro "zapeti" i raditi od "jutra do sutra" i rezutat se vidi.

Upravo radi toga prije četiri godine osnovali smo tvrtku kćer "Pharmagal" d.o.o. radi potreba proizvodnje i registracije dodataka prehrani, kozmetičkih proizvoda, te ugovaranja proizvodnje za vanjske kupce, a kao konačan cilj nam je plasiranje proizvoda na tržište Europske unije, čime bi prepoznatljivost hrvatske kvalitete bila dostupna širokoj populaciji - kazuje Mihanović.

Sljedeći korak je prodaja "mirisa Dalmacije".

- Kroz proizvode koji će biti proizvedeni u tvornici u Dugopolju želimo prodavati mirise Dalmacije. Želimo napraviti proizvode od mirisa rogača, kadulje... autohtonih dalmatinskih mirisa jer toga ima napretek. U planu nam je i jedna mala otkupna stanica u sklopu pogona u Dugopolju. Mi moramo izvoziti naše predivne prirodne mirise, a ne ih uvoziti kao što to sada radimo - zaključuje Krce.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/kremice-iz-splita-totalni-su-hit-u-ovom-laboratoriju-muckaju-se-vrhunski-pripravci-a-zene-obozavaju-njihovu-povoljnu-kozmetiku-527940 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c115958ba911f877b5a852fe8180df31f76d352 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kremice+iz+Splita+totalni+su+hit%21+U+ovom+laboratoriju+%26%23039%3Bmu%C4%87kaju%26%23039%3B+se+vrhunski+pripravci%2C+a+%C5%BEene+obo%C5%BEavaju+njihovu+povoljnu+kozmetiku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkremice-iz-splita-totalni-su-hit-u-ovom-laboratoriju-muckaju-se-vrhunski-pripravci-a-zene-obozavaju-njihovu-povoljnu-kozmetiku-527940 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkremice-iz-splita-totalni-su-hit-u-ovom-laboratoriju-muckaju-se-vrhunski-pripravci-a-zene-obozavaju-njihovu-povoljnu-kozmetiku-527940 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kupujmo hrvatsko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Zdravljekupujmo hrvatsko

Kremice iz Splita totalni su hit! U ovom laboratoriju 'mućkaju' se vrhunski pripravci, a žene obožavaju njihovu povoljnu kozmetiku

24. siječnja 2018. - 17:51

U nedavnoj potrazi za idealnim božićnim "ženskim poklonom" dobio sam istovjetan odgovor od više sugovornika, koji su imali slične dileme. Rekli su mi da bih trebao kupiti kreme za njegu galenskog laboratorija "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije".

Tragom tog odgovora i popularnosti kremica kod nježnijeg spola, novinarska radoznalost navela me da krenem u potragu za proizvođačem. Ostao sam ugodno iznenađen spoznajom da je proizvođač preparata upravo Galenski laboratorij "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije" koji se već 50 godina nalazi u centru grada.

Stupivši u kontakt s ravnateljem Antom Mihanovićem i zamjenikom ravnatelja Matom Krcom, izrazio sam želju da napišem o njihovoj proizvodnji tekst i da ih predstavim široj javnosti, jer zasigurno veliki broj ljudi ne zna ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:19