StoryEditorOCM
ZdravljeNOVA STUDIJA

Konzumiranje velike količine crvenog mesa može povećati rizik od dijabetesa za 62 posto

Piše MOZAIK SD
29. listopada 2023. - 09:01

Opsežna studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition osvrnula se na prehrambene izbore otkrivajući pritom da se rizik od dijabetesa može povećati s pretjeranim unosom crvenog mesa. Međutim, istraživači ističu da zamjena ovog mesa sa zdravim, biljnim proteinima, poput orašastih plodova ili mahunarki, ili umjerenim količinama mliječnih proizvoda, može pomoći u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti, piše Živim.

Što je studijom otkriveno

Istraživači su pregledali podatke od prethodno provedenih studija u kojima je sudjelovalo sveukupno 216.695 sudionika. Prehrambene navike ove populacije procijenjene su putem upitnika o učestalosti unosa hrane svake dvije do četiri godine do 36 godina. Tijekom tog vremena više od 22.000 sudionika razvilo je dijabetes tipa 2. Opsežan pregled je doveo znanstvenike do zaključka da je konzumacija prerađenog i neprerađenog crvenog mesa bila značajno povezana s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

image
Shutterstock

Oni koji su konzumirali najveće količine crvenog mesa bili su izloženi 62 posto većem riziku od onih s najmanjim unosom. Za razliku od ovog postotka, oni koji su konzumirali hranu temeljenu na biljnim izvorima proteina poput orašastih plodova i mahunarki, imali su 30 posto manji rizik, dok oni, koji su zamijenili crveno meso s mliječnim proizvodima smanjili su rizik za nastanak dijabetesa za 22 posto, piše Živim.

Preporuke - koja je količina crvenog mesa je dozvoljena

- S obzirom na naša otkrića i prethodni rad drugih, ograničenje od otprilike jedne porcije crvenog mesa tjedno bilo bi razumno za one koji žele poboljšati svoje zdravlje i dobrobit - izjavio je profesor i autor studije, dr. Walter Willett.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:43