StoryEditorOCM

Kada se anksiozne misli počnu uvlačiti, jedan od trikova da ih riješite je i nešto što se zove ‘pravilo tri‘

Piše MOZAIK SD
26. siječnja 2024. - 18:11

Anksioznost je vrlo uobičajen problem. Otprilike jedna od deset osoba obraća se liječniku zbog osjećaja napetosti, anksioznosti ili zabrinutosti. Mnogi drugi pate od problema koji mogu rezultirati anksioznošću. Anksiozni poremećaji su najčešći psihički poremećaji. Kada se anksiozne misli počnu uvlačiti, jedan od trikova da ih riješite je i nešto što se zove "pravilo tri".

Šta je pravilo tri?

Kada ste pod stresom, dozvolite sebi da posvetite energiju samo brizi o tri stvari u bilo kom trenutku. Vizualizirajte drvo sa tri grane na njemu, s jednom brigom koja je dodijeljena svakoj grani. Nakon što se stablo napuni, to je to — nikakve dodatne brige ne mogu preuzeti mentalni prostor, piše Klix.

image
Shutterstock

Ako ste zabrinut zbog kašnjenja radova na kući, to je jedna grana. Ako brinete o susretu sa svekrvom, to je druga grana. Nakon toga, možete samo dodati još jednu stvar. Ako je vaše drvo već napunjeno kada vam izgori ručak možete napuniti novu granu ili odlučiti da ne brinete o trenutnoj situaciji.

To što morate svaki dan suziti svoje brige na samo nekoliko koje su "vrijedne" stresa otvara oči. Razmišljajući o svojim strahovima na ovaj direktan način postaje očigledno da, iako neki od problema imaju rješenja koja se mogu primijeniti, a drugi su potpuno van vaše kontrole.

Naravno, zabrinutost je ljudska priroda. Većina će s vremena na vrijeme biti pod stresom oko velikih i malih stvari – i to je u redu. Postoji mnogo strategija koje možete primijeniti kako biste smirili anksiozni um. Stručnjaci smatraju da ova strategija pomaže da stvari budu pod kontrolom kada anksiozne misli preuzmu više energije u životu nego što vrijede, piše Klix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:23