stdClass Object ( [id] => 301782 [title] => Jogom do zdravlja i vitalnosti: HoYo za prirodnu ravnotežu hormona [alias] => jogom-do-zdravlja-i-vitalnosti-hoyo-za-prirodnu-ravnotezu-hormona [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Danas smo svi izloženi pritisku i stresu, pa ako ga ne možemo neutralizirati prije ili poslije, to će ostaviti trag na našem zdravlju. Budući da se stres često akumulira u mišićima duž kralježnice i ramenog pojasa, joga vježbama možemo ublažiti tu napetost.



Danas i službena medicina stres smatra najvećim neprijateljem zdravlja te postoje jasni dokazi koliko on utječe na hormonalnu neravnotežu. Tim i sličnim pitanjima godinama se bavila Brazilka Dinah Rodrigues, diplimirana psihologinja i joga terapeutkinja.

Istraživala je utjecaj joga položaja, određenih tehnika disanja, energetskih tehnika iz kundalini joge, tibetantskih energetskih tehnika na hormonalnu ravnotežu. Tako je nastala njezina danas svjetski poznata terapija koju predaje već 25 godina diljem svijeta i koja je promijenila pristup svijesti i zdravlju kod mnogo žena koje su upoznale i primjenjuju tu metodu.

Naime, ustanovila je da tehnike hormonalne joge pokreću rad endokrinih žlijezda i dovode hormone u prirodan balans, što je i dokazala mjerenjem hormonalnog statusa prije i nakon vježbanja.

Svaka žena se u životu susrela sa situacijom kad su se počele javljati neke tegobe koje do jučer nisu postojale. Promjene raspoloženja, umor, naglo debljanje ili mršavljenje, loša koncentracija, smušenost, zaboravljivost, bolne menstruacije i obilna krvarenja, neostvareno majčinstvo, navale vrućine, nesanica, opadanje kose, suhoća kože, oslabljen libido, depresija.

Sve su to vrlo neugodni simptomi koji ukazuju da bi se moglo raditi o hormonalom poremećaju, razlog su da posjetite svog liječnika. No, često nam ni naš liječnik, ni sva dostignuća suvremene medicine ne mogu pomoći kad su hormoni u pitanju. To je vjerojatno trenutak kada nešto trebate promijeniti u svome životu i preispitati svoj životni stil.

Možda već dugo razmišljate o tome da počnete s jogom ili ju već vježbate. Sada imate priliku naučiti jednostavne i isprobane tehnike hormonalne joge i uspostaviti hormonalnu ravnotežu na potpuno prirodan način bez štetnih posljedica za vaše zdravlje, poručuje Renata Reiner, jedina certificirana instruktorica hormonalne joge u Hrvatskoj.

Po čemu se ova tehnika vježbanja razlikuje od klasične joge, pitali smo ovu vitalnu 57-godišnju instruktoricu iz Opatije.

- Hormonalna joga nije nikakav novi stil joge, to je prirodna joga terapija koja omogućuje održavanje ili ponovno uspostavljanje hormonalne ravnoteže u tijelu. Ona je kombinacija klasičnih položaja iz Hatha joge koji potiču aktiviranje endokrinih žlijezda, te naprednih pranayama disanja - bastrike KD, vatrene pranayama, tehnike disanja koja snažno masiraju trbušne organe i jajnike i aktiviraju našu osobnu pranu koju tibetantskim tehnikama usmjeravamo u jajnike, nadbubrežne žlijezde, štitnjaču i hipofizu.

Kad ste zavoljeli jogu i kako je ona postala vaš poziv?

- Još za vrijeme studija prava u Rijeci započela sam vježbati klasičnu Hatha jogu, tada je to bilo malo drugačije vrijeme nego danas.Vježbalo se bez prevelike priče o tome, bili ste u velikoj manjini. U jogu sam ušla baveći se transcendentalnom meditacijom, koja je bila moja prva ljubav. Učiteljica sam meditacije.

Iako sam vodila zajedničku firmu sa suprugom, neprestano sam se educirala i redovito vježbala jogu.Tako sam upoznala Reiki, realitetnu tarapiju, aromaterapiju. Za hormonalnu jogu sam prvi puta čula 2004. kada me život odveo u München gdje sam živjela do 2010. godine, podučavala sam Sivananda jogu u Yoga Vidya centru.

Tu sam upoznala i mnoge moderne stilove joge, između ostalog TriYoga Flows, koji također predajem jedina u Hrvatskoj. To je poseban, izuzetno lijep, lagani, a ujedno dinamičan stil vježbanja gdje su pokreti valoviti, svaki pokret kreće iz baze kralježnice, stalno uvijamo i izvijamo leđa, sve sliči na ples, a izvrsno djeluje na zdravlje leđa i gipkost kralježnice.

Onda sam se opet kao prava Primorka zaželjela mora i sunca, što mi je u Münchenu prilično falilo, pa sam se 2010. sa suprugom odlučila vratiti u Opatiju. I sada sam ovdje, uživam u tome što radim, uživam promatrati promjene na licima žena koje dolaze na moje satove i redovito vježbaju. Pomaci u psihičkom i fizičkom pogledu su uvijek iznova zapanjujući..

Edukaciju iz hormonalne joge završili ste baš kod gospođe Rodrigues, koja i danas u 90. godini putuje svijetom i uči žene kako u kratkom vremenu mogu promijeniti svoje živote redovitim i ispravnim vježbanjem hormonalne joge. Što vas je kod nje posebno fasciniralo?

- Zahvaljujući boravku u Münchenu imala sam priliku upoznati mnoge poznate učitelje joge, tako i Dinah Rodrigues i završiti edukaciju kod nje. Doduše, morala sam odlaziti u Düsseldorf, ali to nije bio problem. Oduševljena sam njemačkim vlakovima koji se kreću prosječnom brzinom od 250 km na sat, što je za mene bio pravi doživljaj.

Doći do Dinah nije bilo nimalo lako, jer je u to vrijeme bila prava zvijezda u Njemačkoj. Bile su je pune novine, televizija, predavala je na joga kongresima i svi su željeli k njoj. Ona je jednom godišnje dolazila u Europu, ostajala po tri mjeseca i imala turneju po glavnim gradovima. Čekalo se po godinu dana, a nekad i dvije da se dođe na edukaciju.

Ja sam nazvala i bila odmah primljena. Ni danas mi nije jasno kako. Ali, nekada treba imati i sreće, makar kaže stara poslovica da sreću treba zaslužiti.

Dinah je pljenila sve oko sebe svojim mladenačkim, prirodnim izgledom. U uskom pripijenom, crvenom trikou, prekrasne bujne kose i mladenačkih stopala prštala je od energije i neumorno objašnjavala važnost redovitog prakticiranja Hormonalne joge.

Mislim da je njezina osebujna ličnost puno pridonijela popularnosti te tehnike. Ona je bila živi dokaz da to sve djeluje upravo tako kako ona priča. I nema žene koja nije poželjela biti poput nje u njezinim godinama.



Koliko ste vi osobno profitirali prakticiranjem hormonalne joge?

- Imam 57 godina, prošla sam kroz menopauzu bez ikakvih problema, izvrsno se osjećam i prihvaćam novi period života kao nešto prirodno. Veselim se godinama koje dolaze i ne patim kada ugledam novu boru na licu. Na vrijeme sam shvatila da je daleko važnije kako se osjećam nego kako izgledam.

Ali, da se pogrešno ne razumijemo, važan mi je i izgled tako da zdravo živim, zdravo se hranim i volim svoje tijelo. Volim „dobro izgledati“, kako se to kaže, ali ne mislim da trebam izgledati dvadeset godina mlađa nego što jesam.

Hormoni su „redatelji“ našeg života. Oni određuju kako se osjećamo u svom tijelu i u duši. Žena s idealnom hormonalnom ravnotežom puna je energije, nema problema s prekomjernom težinom, ne podliježe naglim promjenama raspoloženja, ne muči ju zaboravnost, loša koncentracija, nesanica ili bezrazložan umor. Zato bi hormonalna ravnoteža trebala biti proritet svakoj ženi.

Kome se hormonalna joga osobito preporučuje?

- HoYo prvenstveno pomaže u suzbijanju stresa koji izrazito nepovoljno djeluje na hormonalni status, a pokazala se odličnom kod nesanice. Terapija se provodi ciljano, uz nadzor kvalificiranog učitelja. Ona djeluje poput lijeka i zato se prema njoj odnosimo s dužnom pažnjom i stoga je kao i druge lijekove treba pravilno dozirati i reagirati u slučaju da se simptomi pojačaju

HoYo je izrazito energetska i dinamična joga, gdje snažnom tehnikom disanja aktiviramo energetske centre u tijelu i tako endokrini sistem dovodimo u ravnotežu, dok na fizičkoj razini jačamo muskulaturu, radimo na snazi i fleksibilnosti s fokusom na kralježnici i leđnoj muskulaturi.

Može li se hormonalnom jogom djelovati preventivno?

- Sve žene koje su navršile 35 godina mogu preventivno vježbati hormonalnu jogu, naravno, ako ne postoje kontraindikacije. Bolje je ako se žena već bavi jogom, ali svatko može završiti i tečaj hormonalne joge koju zatim može vježbati sam kod kuće.

Ako osoba osjeti neke neugodne simptome i ustanovi na liječničkom pregledu da su hormonski uvjetovani, dobro je da pozna tehnike hormonalne joge. Ritam vježbanja određuje prema individualnim simptomima.

U većini slučajeva dovoljno je vježbati po pola sata svaki drugi dan, a program se može podijeliti na jutarnje, aktivirajuće vježbe, i na umirujuće koje se izvode prije spavanja. Iskustvo je pokazalo da se već nakon dva do četiri mjeseca redovitog vježbanja, simptomi hormonalnog disbalansa znatno smanjuju ili nestaju, a istodobno se podiže razina energije kod osobe koja je prakticira.

Pored tih vježbi, hormonalna joga nudi i poseban antistresni program koji se sastoji od kombinacije tehnika disanja i pjevanja mantri koje djeluju duboko opuštajuće, te uravnotežuju cjelokupni hormonski sustav.

Iz iskustva mogu reći da je HoYo osobito korisna kod PMS-a, policističnih jajnika, izostanka mjesečnice, preuranjene menopauze, problema sa štitnjačom, kod neostvarenog majčinstva, kod žena koje odbijaju nadomjesnu hormonalnu terapiju, ili žele s njom prekinuti i naravno u ublažavanju tegoba menopauze.

Tko ne smije vježbati HoYo?

HoYo se ne preporučuje: u trudnoći, za vrijeme menstruacije (ili samo uz lagano trbušno disanje), u slučaju preboljenog raka dojke koji je hormonalno uvjetovan, kod akutne endometrioze, u slučaju većih mioma u maternici, kod akutnih upala u području abdomena, kod snažne osteoporoze, kod akutnih ili teških srčanih oboljenja, kao ni nakon operacija srca. Uopće, nakon operacija svih vrsta treba pričekati do tri mjeseca i onda uz konzultacije sa svojim liječnikom odlučiti što dalje. U slučaju teških depresivnih oboljenja HoYo se također ne prakticira, a kod visokog tlaka, poremećaja rada štitnjače, autoimunih bolesti treba se svakako konzultirati s liječnikom.

 

HoYo umjesto hormonalne terapije?

Može li hormonalna joga nadomjestiti hormonalnu terapiju za kojom mnoge žene posežu u menopauzi?

- Na radionicu dolaze mnoge žene koje uzimaju nadomjesnu terapiju i postavljaju to pitanje.To svatko mora sam za sebe odlučiti, bolje reći s vremenom osjetiti promjene koje nastaju tijekom vježbanja. Bilo bi idealno da žena o tome može razgovarati sa svojim ginekologom i da joj on bude podrška.

Većina Njemica je odbacila klasičnu nadomjesnu hormonalnu terapiju zbog poraznih rezultata mnogobrojnih istraživanja te su se okrenule prema prirodnim rješenjima. U Njemačkoj alopatska i prirodna medicina idu ruku pod ruku, liječnici se bave jogom te ju preporučuju svojim pacijentima, a čak i zdravstveno osiguranje sudjeluje u plaćanju troškova.

Zbog toga gotovo u svakoj većoj ulici možete naći renomirani joga centar koji nudi hormonalnu jogu, a ja se nadam da ćemo i mi s vremenom krenuti tim smjerom.

Podržavaju li hrvatski liječnici prakticiranje tehnike HoYo?

- Nažalost, u Hrvatskoj je još uvijek premalo liječnika koji uviđaju ogromne dobrobiti joge za zdravlje ljudi. No, situacija se mijenja nabolje, sve češće čujem od polaznika: moj liječnik mi je preporučio jogu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AH, TA MENOPAUZA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-02-10 16:09:16 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-02-11 16:41:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-02-10 20:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5319 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto087.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto089.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto053.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto062.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto071.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto079.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto113.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto111.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto110.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/02\/10\/Tema dana\/Foto108.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x627"},{"size0":"960x637"},{"size0":"960x607"},{"size0":"960x1298"},{"size0":"960x747"},{"size0":"960x1318"},{"size0":"960x581"},{"size0":"960x706"},{"size0":"960x723"},{"size0":"960x615"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15087451 Threads: 1 Questions: 3159212313 Slow queries: 7064540 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235133291 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/jogom-do-zdravlja-i-vitalnosti-hoyo-za-prirodnu-ravnotezu-hormona-301782 [printLink] => /mozaik/zdravlje/jogom-do-zdravlja-i-vitalnosti-hoyo-za-prirodnu-ravnotezu-hormona-301782?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 324028 [name] => joga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joga [link] => /tag/joga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233305 [name] => menopauza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => menopauza [link] => /tag/menopauza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 232526 [name] => hormoni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hormoni [link] => /tag/hormoni ) [3] => stdClass Object ( [id] => 234619 [name] => hormonalna joga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hormonalna-joga [link] => /tag/hormonalna-joga ) [4] => stdClass Object ( [id] => 234620 [name] => HoYo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hoyo [link] => /tag/hoyo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AH, TA MENOPAUZA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jogom do zdravlja i vitalnosti: HoYo za prirodnu ravnotežu hormona [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto087.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto087.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto089.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto053.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto062.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto071.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto079.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto113.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto111.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto110.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/02/10/Tema dana/Foto108.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Danas smo svi izloženi pritisku i stresu, pa ako ga ne možemo neutralizirati prije ili poslije, to će ostaviti trag na našem zdravlju. Budući da se stres često akumulira u mišićima duž kralježnice i ramenog pojasa, joga vježbama možemo ublažiti tu napetost.



Danas i službena medicina stres smatra najvećim neprijateljem zdravlja te postoje jasni dokazi koliko on utječe na hormonalnu neravnotežu. Tim i sličnim pitanjima godinama se bavila Brazilka Dinah Rodrigues, diplimirana psihologinja i joga terapeutkinja.

Istraživala je utjecaj joga položaja, određenih tehnika disanja, energetskih tehnika iz kundalini joge, tibetantskih energetskih tehnika na hormonalnu ravnotežu. Tako je nastala njezina danas svjetski poznata terapija koju predaje već 25 godina diljem svijeta i koja je promijenila pristup svijesti i zdravlju kod mnogo žena koje su upoznale i primjenjuju tu metodu.

Naime, ustanovila je da tehnike hormonalne joge pokreću rad endokrinih žlijezda i dovode hormone u prirodan balans, što je i dokazala mjerenjem hormonalnog statusa prije i nakon vježbanja.

Svaka žena se u životu susrela sa situacijom kad su se počele javljati neke tegobe koje do jučer nisu postojale. Promjene raspoloženja, umor, naglo debljanje ili mršavljenje, loša koncentracija, smušenost, zaboravljivost, bolne menstruacije i obilna krvarenja, neostvareno majčinstvo, navale vrućine, nesanica, opadanje kose, suhoća kože, oslabljen libido, depresija.

Sve su to vrlo neugodni simptomi koji ukazuju da bi se moglo raditi o hormonalom poremećaju, razlog su da posjetite svog liječnika. No, često nam ni naš liječnik, ni sva dostignuća suvremene medicine ne mogu pomoći kad su hormoni u pitanju. To je vjerojatno trenutak kada nešto trebate promijeniti u svome životu i preispitati svoj životni stil.

Možda već dugo razmišljate o tome da počnete s jogom ili ju već vježbate. Sada imate priliku naučiti jednostavne i isprobane tehnike hormonalne joge i uspostaviti hormonalnu ravnotežu na potpuno prirodan način bez štetnih posljedica za vaše zdravlje, poručuje Renata Reiner, jedina certificirana instruktorica hormonalne joge u Hrvatskoj.

Po čemu se ova tehnika vježbanja razlikuje od klasične joge, pitali smo ovu vitalnu 57-godišnju instruktoricu iz Opatije.

- Hormonalna joga nije nikakav novi stil joge, to je prirodna joga terapija koja omogućuje održavanje ili ponovno uspostavljanje hormonalne ravnoteže u tijelu. Ona je kombinacija klasičnih položaja iz Hatha joge koji potiču aktiviranje endokrinih žlijezda, te naprednih pranayama disanja - bastrike KD, vatrene pranayama, tehnike disanja koja snažno masiraju trbušne organe i jajnike i aktiviraju našu osobnu pranu koju tibetantskim tehnikama usmjeravamo u jajnike, nadbubrežne žlijezde, štitnjaču i hipofizu.

Kad ste zavoljeli jogu i kako je ona postala vaš poziv?

- Još za vrijeme studija prava u Rijeci započela sam vježbati klasičnu Hatha jogu, tada je to bilo malo drugačije vrijeme nego danas.Vježbalo se bez prevelike priče o tome, bili ste u velikoj manjini. U jogu sam ušla baveći se transcendentalnom meditacijom, koja je bila moja prva ljubav. Učiteljica sam meditacije.

Iako sam vodila zajedničku firmu sa suprugom, neprestano sam se educirala i redovito vježbala jogu.Tako sam upoznala Reiki, realitetnu tarapiju, aromaterapiju. Za hormonalnu jogu sam prvi puta čula 2004. kada me život odveo u München gdje sam živjela do 2010. godine, podučavala sam Sivananda jogu u Yoga Vidya centru.

Tu sam upoznala i mnoge moderne stilove joge, između ostalog TriYoga Flows, koji također predajem jedina u Hrvatskoj. To je poseban, izuzetno lijep, lagani, a ujedno dinamičan stil vježbanja gdje su pokreti valoviti, svaki pokret kreće iz baze kralježnice, stalno uvijamo i izvijamo leđa, sve sliči na ples, a izvrsno djeluje na zdravlje leđa i gipkost kralježnice.

Onda sam se opet kao prava Primorka zaželjela mora i sunca, što mi je u Münchenu prilično falilo, pa sam se 2010. sa suprugom odlučila vratiti u Opatiju. I sada sam ovdje, uživam u tome što radim, uživam promatrati promjene na licima žena koje dolaze na moje satove i redovito vježbaju. Pomaci u psihičkom i fizičkom pogledu su uvijek iznova zapanjujući..

Edukaciju iz hormonalne joge završili ste baš kod gospođe Rodrigues, koja i danas u 90. godini putuje svijetom i uči žene kako u kratkom vremenu mogu promijeniti svoje živote redovitim i ispravnim vježbanjem hormonalne joge. Što vas je kod nje posebno fasciniralo?

- Zahvaljujući boravku u Münchenu imala sam priliku upoznati mnoge poznate učitelje joge, tako i Dinah Rodrigues i završiti edukaciju kod nje. Doduše, morala sam odlaziti u Düsseldorf, ali to nije bio problem. Oduševljena sam njemačkim vlakovima koji se kreću prosječnom brzinom od 250 km na sat, što je za mene bio pravi doživljaj.

Doći do Dinah nije bilo nimalo lako, jer je u to vrijeme bila prava zvijezda u Njemačkoj. Bile su je pune novine, televizija, predavala je na joga kongresima i svi su željeli k njoj. Ona je jednom godišnje dolazila u Europu, ostajala po tri mjeseca i imala turneju po glavnim gradovima. Čekalo se po godinu dana, a nekad i dvije da se dođe na edukaciju.

Ja sam nazvala i bila odmah primljena. Ni danas mi nije jasno kako. Ali, nekada treba imati i sreće, makar kaže stara poslovica da sreću treba zaslužiti.

Dinah je pljenila sve oko sebe svojim mladenačkim, prirodnim izgledom. U uskom pripijenom, crvenom trikou, prekrasne bujne kose i mladenačkih stopala prštala je od energije i neumorno objašnjavala važnost redovitog prakticiranja Hormonalne joge.

Mislim da je njezina osebujna ličnost puno pridonijela popularnosti te tehnike. Ona je bila živi dokaz da to sve djeluje upravo tako kako ona priča. I nema žene koja nije poželjela biti poput nje u njezinim godinama.



Koliko ste vi osobno profitirali prakticiranjem hormonalne joge?

- Imam 57 godina, prošla sam kroz menopauzu bez ikakvih problema, izvrsno se osjećam i prihvaćam novi period života kao nešto prirodno. Veselim se godinama koje dolaze i ne patim kada ugledam novu boru na licu. Na vrijeme sam shvatila da je daleko važnije kako se osjećam nego kako izgledam.

Ali, da se pogrešno ne razumijemo, važan mi je i izgled tako da zdravo živim, zdravo se hranim i volim svoje tijelo. Volim „dobro izgledati“, kako se to kaže, ali ne mislim da trebam izgledati dvadeset godina mlađa nego što jesam.

Hormoni su „redatelji“ našeg života. Oni određuju kako se osjećamo u svom tijelu i u duši. Žena s idealnom hormonalnom ravnotežom puna je energije, nema problema s prekomjernom težinom, ne podliježe naglim promjenama raspoloženja, ne muči ju zaboravnost, loša koncentracija, nesanica ili bezrazložan umor. Zato bi hormonalna ravnoteža trebala biti proritet svakoj ženi.

Kome se hormonalna joga osobito preporučuje?

- HoYo prvenstveno pomaže u suzbijanju stresa koji izrazito nepovoljno djeluje na hormonalni status, a pokazala se odličnom kod nesanice. Terapija se provodi ciljano, uz nadzor kvalificiranog učitelja. Ona djeluje poput lijeka i zato se prema njoj odnosimo s dužnom pažnjom i stoga je kao i druge lijekove treba pravilno dozirati i reagirati u slučaju da se simptomi pojačaju

HoYo je izrazito energetska i dinamična joga, gdje snažnom tehnikom disanja aktiviramo energetske centre u tijelu i tako endokrini sistem dovodimo u ravnotežu, dok na fizičkoj razini jačamo muskulaturu, radimo na snazi i fleksibilnosti s fokusom na kralježnici i leđnoj muskulaturi.

Može li se hormonalnom jogom djelovati preventivno?

- Sve žene koje su navršile 35 godina mogu preventivno vježbati hormonalnu jogu, naravno, ako ne postoje kontraindikacije. Bolje je ako se žena već bavi jogom, ali svatko može završiti i tečaj hormonalne joge koju zatim može vježbati sam kod kuće.

Ako osoba osjeti neke neugodne simptome i ustanovi na liječničkom pregledu da su hormonski uvjetovani, dobro je da pozna tehnike hormonalne joge. Ritam vježbanja određuje prema individualnim simptomima.

U većini slučajeva dovoljno je vježbati po pola sata svaki drugi dan, a program se može podijeliti na jutarnje, aktivirajuće vježbe, i na umirujuće koje se izvode prije spavanja. Iskustvo je pokazalo da se već nakon dva do četiri mjeseca redovitog vježbanja, simptomi hormonalnog disbalansa znatno smanjuju ili nestaju, a istodobno se podiže razina energije kod osobe koja je prakticira.

Pored tih vježbi, hormonalna joga nudi i poseban antistresni program koji se sastoji od kombinacije tehnika disanja i pjevanja mantri koje djeluju duboko opuštajuće, te uravnotežuju cjelokupni hormonski sustav.

Iz iskustva mogu reći da je HoYo osobito korisna kod PMS-a, policističnih jajnika, izostanka mjesečnice, preuranjene menopauze, problema sa štitnjačom, kod neostvarenog majčinstva, kod žena koje odbijaju nadomjesnu hormonalnu terapiju, ili žele s njom prekinuti i naravno u ublažavanju tegoba menopauze.

Tko ne smije vježbati HoYo?

HoYo se ne preporučuje: u trudnoći, za vrijeme menstruacije (ili samo uz lagano trbušno disanje), u slučaju preboljenog raka dojke koji je hormonalno uvjetovan, kod akutne endometrioze, u slučaju većih mioma u maternici, kod akutnih upala u području abdomena, kod snažne osteoporoze, kod akutnih ili teških srčanih oboljenja, kao ni nakon operacija srca. Uopće, nakon operacija svih vrsta treba pričekati do tri mjeseca i onda uz konzultacije sa svojim liječnikom odlučiti što dalje. U slučaju teških depresivnih oboljenja HoYo se također ne prakticira, a kod visokog tlaka, poremećaja rada štitnjače, autoimunih bolesti treba se svakako konzultirati s liječnikom.

 

HoYo umjesto hormonalne terapije?

Može li hormonalna joga nadomjestiti hormonalnu terapiju za kojom mnoge žene posežu u menopauzi?

- Na radionicu dolaze mnoge žene koje uzimaju nadomjesnu terapiju i postavljaju to pitanje.To svatko mora sam za sebe odlučiti, bolje reći s vremenom osjetiti promjene koje nastaju tijekom vježbanja. Bilo bi idealno da žena o tome može razgovarati sa svojim ginekologom i da joj on bude podrška.

Većina Njemica je odbacila klasičnu nadomjesnu hormonalnu terapiju zbog poraznih rezultata mnogobrojnih istraživanja te su se okrenule prema prirodnim rješenjima. U Njemačkoj alopatska i prirodna medicina idu ruku pod ruku, liječnici se bave jogom te ju preporučuju svojim pacijentima, a čak i zdravstveno osiguranje sudjeluje u plaćanju troškova.

Zbog toga gotovo u svakoj većoj ulici možete naći renomirani joga centar koji nudi hormonalnu jogu, a ja se nadam da ćemo i mi s vremenom krenuti tim smjerom.

Podržavaju li hrvatski liječnici prakticiranje tehnike HoYo?

- Nažalost, u Hrvatskoj je još uvijek premalo liječnika koji uviđaju ogromne dobrobiti joge za zdravlje ljudi. No, situacija se mijenja nabolje, sve češće čujem od polaznika: moj liječnik mi je preporučio jogu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>










[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/jogom-do-zdravlja-i-vitalnosti-hoyo-za-prirodnu-ravnotezu-hormona-301782 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=35edadd0258d85d57f159810ee3f0a82450769bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jogom+do+zdravlja+i+vitalnosti%3A+HoYo+za+prirodnu+ravnote%C5%BEu+hormona&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fjogom-do-zdravlja-i-vitalnosti-hoyo-za-prirodnu-ravnotezu-hormona-301782 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fjogom-do-zdravlja-i-vitalnosti-hoyo-za-prirodnu-ravnotezu-hormona-301782 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AH, TA MENOPAUZA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeAH, TA MENOPAUZA!

Jogom do zdravlja i vitalnosti: HoYo za prirodnu ravnotežu hormona

10. veljače 2016. - 21:00

Danas smo svi izloženi pritisku i stresu, pa ako ga ne možemo neutralizirati prije ili poslije, to će ostaviti trag na našem zdravlju. Budući da se stres često akumulira u mišićima duž kralježnice i ramenog pojasa, joga vježbama možemo ublažiti tu napetost.



Danas i službena medicina stres smatra najvećim neprijateljem zdravlja te postoje jasni dokazi koliko on utječe na hormonalnu neravnotežu. Tim i sličnim pitanjima godinama se bavila Brazilka Dinah Rodrigues, diplimirana psihologinja i joga terapeutkinja.

Istraživala je utjecaj joga položaja, određenih tehnika disanja, energetskih tehnika iz kundalini joge, tibetantskih energetskih tehnika na hormonalnu ravnotežu. Tako je nastala njezina danas svjetski poznata terapija koju predaje već 25 godina diljem svijeta i koja j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 02:08