stdClass Object ( [id] => 1257449 [title] => Je li moguće drugi put dobiti varičele? Što odrasli moraju odmah uzimati? Odgovara dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević [alias] => je-li-moguce-drugi-put-dobiti-varicele-sto-odrasli-moraju-odmah-uzimati-odgovara-dr-sc-anamarija-jurcev-savicevic [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vodene kozice, poznate i kao varičele, većina nas je preboljela u djetinjstvu, neki među nama su je odbolovali zajedno sa sestrama i sjećam se da smo bili u izolaciji, da smo dobili neugodan osip, pa mjehuriće koji su se pretvarali u krastice, da nas je užasno svrbjelo, i da nam je kao uspomena na te dane ostao poneki sitni ožiljak.

- Je li moguće da dijete po drugi put dobije vodene kozice? - pita se zabrinuta mama, s obzirom da svi računaju da se prebolijevanjem bolesti stječe doživotni imunitet.

Odgovor to pitanje dala nam je prof.prim. dr.sc. Anamarija Jurčev Savičević, epidemiologinja i voditeljica Jedinice za znanstveno-istraživački rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Da. Kod većine zaraženih izaziva doživotnu imunost te se najčešće dobije samo jednom. Međutim, zabilježeni su i slučajevi ponovnog obolijevanja. Nema puno objavljenih istraživanja. Jedno američko navodi 4,5-13,3 posto djece s dijagnosticiranom varičelom, koji su prijavili prethodne infekcije varičelom. Uglavnom se radilo o kliničkoj dijagnozi, na osnovu simptoma, koja je bila epidemiološki povezana s kontaktom s varičeloznim bolesnikom.

Slično je utvrđeno i u drugom istraživanju aktivnog praćenja varičele kod odraslih. Navodi se da se može javiti i u imunokompetentnih i imunokompromitiranih, premda se u zadnjih češće opisuju. Napominjem da se ponekad može činiti da osoba po drugi put ima varičele, a da je to zapravo prvi put jer neki osipi mogu oponašati varičele, posebno ako se dijagnoza postavi samo na osnovu osipa.

Kako razlikovati radi li se o ponovnoj varičeli ili herpes-zosteru?

- Varičele ili vodene kozice su akutna zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster iz porodice herpesvirusa. Infekcija ovim virusom uzrokuje dvije načelno različite bolesti. Primarna infekcija varicella-zoster virusom rezultira varičelama, bolesti s generaliziranim osipom s temperaturom koja se najčešće javlja u djetinjstvu, vrtićkoj i školskoj dobi. Osip brzo napreduje od manjih pigmentacija do vezikularnih lezija (mjehurića) prije nego što se stvore kraste te svrbi.

Ove promjene na koži su prisutne u svim stadijima razvoja u isto vrijeme što je tipično za varičele. Osip se obično prvo pojavljuje na licu, vlasištu i trupu, a zatim se širi po cijelom tijelu. Izbijaju do sedam dana, prosječno njih 300-tinjak. Premda rijetko, moguće je osip i ne izbije ili da se varičela manifestira s ponekim mjehurićem na koži koji se niti ne uoči.

Međutim, ovaj virus ostaje latentan u nakupinama živčanih stanica živaca leđne moždine ili živaca glave. Stres ili trauma, osim statusa oslabljenog imunosnog sustava, mogu reaktivirati virus koji onda uzrokuje bolest koja se zove herpes zoster.

Za razliku od varičela, kod herpes zostera nema osipa po cijelom tijelu, nego na ograničenom području kože na jednoj strani tijela, obično prati tijek zahvaćenog živca te jako boli. Neke osobe koje su preboljele zoster mogu imati imati bolove dugo nakon što osip nestane.

Kod ponovnih varičela ne govorimo o ograničenom, tipičnom osipu za herpes-zoster nego o novom javljanju varičeloznog osipa kod ljudi koji su ga već jednom imali.

Koji su simptomi bolesti, ako se ponovi, i je li to teži oblik bolesti?

- Reinfekcije su obično blage i njih se puno ne istražuje niti o njima piše. A kad se u medicinskim časopisima piše o rekurentnoj varičeli, onda su prikazane teže kliničke slike.

Kako se liječi i koje su mjere koje treba poduzeti dok traje liječenje, da se bolest ne bi dalje širila?

- Budući da za vodene kozice u biti ne postoji lijek, terapija se uglavnom temelji na ublažavanju simptoma dok se imunosni sustav ne riješi virusa. Važno je suzbiti svrbež jer se češanjem kožne promjene mogu inficirati te se u tu svrhu na kožu stavlja tekući puder s anestezinom.

To se odnosi i na prvo i na sljedeće obolijevanje od varičela. Za adolescente i odrasle osobe se generalno preporučuje liječenje antivirusnim lijekovima, no s terapijom se mora započeti unutar 24 do 48 sati od početka pojave osipa kako bi ona bila učinkovita.

---

image
/Shutterstock
---


Kako se mogu zaštiti bliske osobe i ukućani?

- Ovo je vrlo zarazan virus koji se može prenijeti s osobe na osobu izravnim kontaktom, udisanjem aerosola iz tekućine kožnih mjehurića, a moguće i putem sekreta iz grla i nosa. Osoba s varičelom smatra se zaraznom počevši jedan do dva dana prije pojave osipa sve dok na mjestu svih mjehurića ne nastane krasta, što je obično oko pet dana nakon zadnjeg izbijanja osipa.

Varičela je manje zarazna od ospica, ali je zaraznija od zaušnjaka i rubeole. Potrebno je od 10 do 21 dan nakon izlaganja virusu da netko razvije varičelu. Na temelju istraživanja prijenosa varičela među članovima kućanstva, oko 60-100 posto osjetljivih osoba u bliskom kontaktu dobit će varičelu nakon izlaganja bolesnoj osobi. Osoba se može zaraziti i od bolesnika s herpes-zosterom, ali se radi od manjem riziku, približno 20 posto rizika od onog kod prijenosa varičela.

Varičelozni bolesnik treba izbjegavati druge osobe (i ne ići u vrtić ili školu, posao) najmanje pet dana nakon pojave osipa i nakon što se svi mjehurići osuše. Također, treba pokriti nos i usta prilikom kašljanja ili kihanja papirnatim maramicama za jednokratnu uporabu, ne dirati i ne češkati kožne promjene, dobro prati ruke i ne dijeliti pribor za jelo, hranu ili čaše za piće.

Dobro je da je bolesnik odvojen od ukućana, da se soba u kojoj boravi često provjetrava te da se ne diraju njegove kožne promjene. Brigu o tom bolesniku ne bi trebala voditi osoba koja je oslabljenog imuniteta i ona koja nije preboljela varičele.

Postoji li cjepivo protiv varičela?

- Cjepivo protiv varičela postoji. Praksa rutinskog cijepljenja djece varira unutar Europske unije te se u nekoliko zemalja nalazi u programu obaveznog cijepljenja djece. U većini zemalja cijepi se po indikaciji. U Hrvatskoj se cjepivo koristi radi individualne zaštite osoba pod povećanim rizikom, prvenstveno za preekspozicijsku profilaksu osoba koje imaju određene bolesti ili stanja koja povećavaju rizik od teških ishoda varičela te za osjetljive osobe koje su u bliskom kontaktu s bolesnicima koji imaju visoki rizik komplikacija, a ne smiju primiti cjepivo.

---

image
/Shutterstock
---

Osobe pod povećanim rizikom se mogu zaštititi cjepivom postekspozicijski ako se cijepe unutar tri dana (najbolja opcija) do pet dana od kontakta. Ako se osjetljiva osoba ne smije cijepiti, a bila je u svježem kontaktu (trudnice, osobe s teškim imunodeficijentnim stanjima i novorođenčad majki koje su unutar pet dana ili do dva dana nakon poroda oboljele od varičele), može dobiti gotova protutijela protiv varičela koja će pružiti kratkotrajnu zaštitu.

Koje su moguće komplikacije i koliko su česte?

- Komplikacije mogu biti uzrokovane širenjem virusa na druga mjesta ili dodatnom bakterijskom infekcijom. Najčešće komplikacije varičele su upala pluća, sekundarne bakterijske infekcije kože i mekih tkiva te kostiju, zglobova ili krvotoka, upala mozga, hemoragijska stanja, sindrom toksičnog šoka…Opet, češće se javljaju u osoba narušene imunosti.

Je li istina da je varičele bolje preboljeti u dječjoj dobi, jer u odrasloj je to znatno opasnije, i može imati ozbiljnije posljedice!?

- Da. U zdrave djece varičela je općenito blaga bolest koja prolazi bez problema. Dojenčad, adolescenti, odrasli, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom imaju slične simptome, ali su jače izraženi. Također, imaju veću učestalost prethodno navedenih komplikacija, pogotovo ako su imunokompromitirani.

Možemo li se kako zaštititi da ih ne dobijemo drugi put i mogu li se uopće izbjeći?

- Uz prethodno navedeno, sve osobe oslabljene imunosti općenito trebaju izbjegavati kontakte s oboljelima od zarazne bolesti. Ako se rado o bolesniku koji ima varičele ili herpes-zoster, trebaju izbjegavati kontakt, bez obzira jesu li već varičele imali.

---

Varičele i trudnoća

Trudnice bi trebale izbjegavati osobe s varičelama ili herpes-zosterom, jer imaju veći rizik od upale pluća. Ako trudnica dobije varičelu u prvom ili ranom drugom tromjesečju, njena beba ima mali rizik (0,4 do 2,0 posto) da se rodi s kongenitalnim sindromom varičele (ožiljci na koži, abnormalnosti udova, mozga i očiju te niska porođajna težina).

Ako žena razvije osip od varičele 5 dana prije do 2 dana nakon poroda, novorođenče će biti izloženo riziku od neonatalne varičele, teškog oblika bolesti.

Povijesno gledano, u takvim slučajevima je smrtnost bila visoka (do 30 posto), ali uz dostupnost protutijela protiv varičela te intezivnu potporu smrtnost se bitno smanjila.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPREZ ZA TRUDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OPREZ ZA TRUDNICE 2 0 7872 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-17 10:49:14 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-17 21:50:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-17 21:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3846 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li moguće drugi put dobiti varičele? Što odrasli moraju odmah uzimati? Odgovara dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević [metakey] => varičele, vodene kozice , varičele kod odraslih [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/17\/24154957.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/17\/24153108.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/17\/24154958.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/17\/24154959.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album\/Shutterstock","Privatni album","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["59:17","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1345","hd_24154957_1920.jpg":"1920x1080","k_24154957_1280.jpg":"1280x1280","k_24154957_1024.jpg":"1024x1024","k_24154957_640.jpg":"640x640","k_24154957_480.jpg":"480x480","k_24154957_340.jpg":"340x340","k_24154957_220.jpg":"220x220","o_24154957_1280.jpg":"1280x896","o_24154957_1024.jpg":"1024x717","o_24154957_640.jpg":"640x448","o_24154957_480.jpg":"480x336","o_24154957_340.jpg":"340x238","o_24154957_220.jpg":"220x154","h_24154957_1280.jpg":"1280x854","h_24154957_1024.jpg":"1024x683","h_24154957_640.jpg":"640x427","h_24154957_480.jpg":"480x320","h_24154957_340.jpg":"340x227","h_24154957_220.jpg":"220x147","pp_24154957_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154957_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154957_640.jpg":"640x814","pp_24154957_480.jpg":"480x611","pp_24154957_340.jpg":"340x432","pp_24154957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24153108_1920.jpg":"1920x1080","k_24153108_1280.jpg":"1280x1280","k_24153108_1024.jpg":"1024x1024","k_24153108_640.jpg":"640x640","k_24153108_480.jpg":"480x480","k_24153108_340.jpg":"340x340","k_24153108_220.jpg":"220x220","o_24153108_1280.jpg":"1280x1920","o_24153108_1024.jpg":"1024x1536","o_24153108_640.jpg":"640x960","o_24153108_480.jpg":"480x720","o_24153108_340.jpg":"340x510","o_24153108_220.jpg":"220x330","h_24153108_1280.jpg":"1280x854","h_24153108_1024.jpg":"1024x683","h_24153108_640.jpg":"640x427","h_24153108_480.jpg":"480x320","h_24153108_340.jpg":"340x227","h_24153108_220.jpg":"220x147","pp_24153108_1280.jpg":"1280x1628","pp_24153108_1024.jpg":"1024x1303","pp_24153108_640.jpg":"640x814","pp_24153108_480.jpg":"480x611","pp_24153108_340.jpg":"340x432","pp_24153108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24154958_1920.jpg":"1920x1080","k_24154958_1280.jpg":"1280x1280","k_24154958_1024.jpg":"1024x1024","k_24154958_640.jpg":"640x640","k_24154958_480.jpg":"480x480","k_24154958_340.jpg":"340x340","k_24154958_220.jpg":"220x220","o_24154958_1280.jpg":"1280x853","o_24154958_1024.jpg":"1024x682","o_24154958_640.jpg":"640x426","o_24154958_480.jpg":"480x320","o_24154958_340.jpg":"340x226","o_24154958_220.jpg":"220x146","h_24154958_1280.jpg":"1280x854","h_24154958_1024.jpg":"1024x683","h_24154958_640.jpg":"640x427","h_24154958_480.jpg":"480x320","h_24154958_340.jpg":"340x227","h_24154958_220.jpg":"220x147","pp_24154958_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154958_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154958_640.jpg":"640x814","pp_24154958_480.jpg":"480x611","pp_24154958_340.jpg":"340x432","pp_24154958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24154959_1920.jpg":"1920x1080","k_24154959_1280.jpg":"1280x1280","k_24154959_1024.jpg":"1024x1024","k_24154959_640.jpg":"640x640","k_24154959_480.jpg":"480x480","k_24154959_340.jpg":"340x340","k_24154959_220.jpg":"220x220","o_24154959_1280.jpg":"1280x853","o_24154959_1024.jpg":"1024x682","o_24154959_640.jpg":"640x426","o_24154959_480.jpg":"480x320","o_24154959_340.jpg":"340x226","o_24154959_220.jpg":"220x146","h_24154959_1280.jpg":"1280x854","h_24154959_1024.jpg":"1024x683","h_24154959_640.jpg":"640x427","h_24154959_480.jpg":"480x320","h_24154959_340.jpg":"340x227","h_24154959_220.jpg":"220x147","pp_24154959_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154959_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154959_640.jpg":"640x814","pp_24154959_480.jpg":"480x611","pp_24154959_340.jpg":"340x432","pp_24154959_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7592928 Threads: 2 Questions: 1614785990 Slow queries: 4793516 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110880703 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/je-li-moguce-drugi-put-dobiti-varicele-sto-odrasli-moraju-odmah-uzimati-odgovara-dr-sc-anamarija-jurcev-savicevic-1257449 [printLink] => /mozaik/zdravlje/je-li-moguce-drugi-put-dobiti-varicele-sto-odrasli-moraju-odmah-uzimati-odgovara-dr-sc-anamarija-jurcev-savicevic-1257449?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233261 [name] => varičele [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varicele [link] => /tag/varicele ) [1] => stdClass Object ( [id] => 434447 [name] => vodene kozice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodene-kozice [link] => /tag/vodene-kozice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 703150 [name] => varičele kod odraslih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-17 22:51:03 [main_article_id] => 0 [alias] => varicele-kod-odraslih [link] => /tag/varicele-kod-odraslih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPREZ ZA TRUDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li moguće drugi put dobiti varičele? Što odrasli moraju odmah uzimati? Odgovara dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/17/24154957.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/17/24154957.jpg [title] => Privatni album/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/17/24153108.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/17/24154958.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/17/24154959.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vodene kozice, poznate i kao varičele, većina nas je preboljela u djetinjstvu, neki među nama su je odbolovali zajedno sa sestrama i sjećam se da smo bili u izolaciji, da smo dobili neugodan osip, pa mjehuriće koji su se pretvarali u krastice, da nas je užasno svrbjelo, i da nam je kao uspomena na te dane ostao poneki sitni ožiljak.

- Je li moguće da dijete po drugi put dobije vodene kozice? - pita se zabrinuta mama, s obzirom da svi računaju da se prebolijevanjem bolesti stječe doživotni imunitet.

Odgovor to pitanje dala nam je prof.prim. dr.sc. Anamarija Jurčev Savičević, epidemiologinja i voditeljica Jedinice za znanstveno-istraživački rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Da. Kod većine zaraženih izaziva doživotnu imunost te se najčešće dobije samo jednom. Međutim, zabilježeni su i slučajevi ponovnog obolijevanja. Nema puno objavljenih istraživanja. Jedno američko navodi 4,5-13,3 posto djece s dijagnosticiranom varičelom, koji su prijavili prethodne infekcije varičelom. Uglavnom se radilo o kliničkoj dijagnozi, na osnovu simptoma, koja je bila epidemiološki povezana s kontaktom s varičeloznim bolesnikom.

Slično je utvrđeno i u drugom istraživanju aktivnog praćenja varičele kod odraslih. Navodi se da se može javiti i u imunokompetentnih i imunokompromitiranih, premda se u zadnjih češće opisuju. Napominjem da se ponekad može činiti da osoba po drugi put ima varičele, a da je to zapravo prvi put jer neki osipi mogu oponašati varičele, posebno ako se dijagnoza postavi samo na osnovu osipa.

Kako razlikovati radi li se o ponovnoj varičeli ili herpes-zosteru?

- Varičele ili vodene kozice su akutna zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster iz porodice herpesvirusa. Infekcija ovim virusom uzrokuje dvije načelno različite bolesti. Primarna infekcija varicella-zoster virusom rezultira varičelama, bolesti s generaliziranim osipom s temperaturom koja se najčešće javlja u djetinjstvu, vrtićkoj i školskoj dobi. Osip brzo napreduje od manjih pigmentacija do vezikularnih lezija (mjehurića) prije nego što se stvore kraste te svrbi.

Ove promjene na koži su prisutne u svim stadijima razvoja u isto vrijeme što je tipično za varičele. Osip se obično prvo pojavljuje na licu, vlasištu i trupu, a zatim se širi po cijelom tijelu. Izbijaju do sedam dana, prosječno njih 300-tinjak. Premda rijetko, moguće je osip i ne izbije ili da se varičela manifestira s ponekim mjehurićem na koži koji se niti ne uoči.

Međutim, ovaj virus ostaje latentan u nakupinama živčanih stanica živaca leđne moždine ili živaca glave. Stres ili trauma, osim statusa oslabljenog imunosnog sustava, mogu reaktivirati virus koji onda uzrokuje bolest koja se zove herpes zoster.

Za razliku od varičela, kod herpes zostera nema osipa po cijelom tijelu, nego na ograničenom području kože na jednoj strani tijela, obično prati tijek zahvaćenog živca te jako boli. Neke osobe koje su preboljele zoster mogu imati imati bolove dugo nakon što osip nestane.

Kod ponovnih varičela ne govorimo o ograničenom, tipičnom osipu za herpes-zoster nego o novom javljanju varičeloznog osipa kod ljudi koji su ga već jednom imali.

Koji su simptomi bolesti, ako se ponovi, i je li to teži oblik bolesti?

- Reinfekcije su obično blage i njih se puno ne istražuje niti o njima piše. A kad se u medicinskim časopisima piše o rekurentnoj varičeli, onda su prikazane teže kliničke slike.

Kako se liječi i koje su mjere koje treba poduzeti dok traje liječenje, da se bolest ne bi dalje širila?

- Budući da za vodene kozice u biti ne postoji lijek, terapija se uglavnom temelji na ublažavanju simptoma dok se imunosni sustav ne riješi virusa. Važno je suzbiti svrbež jer se češanjem kožne promjene mogu inficirati te se u tu svrhu na kožu stavlja tekući puder s anestezinom.

To se odnosi i na prvo i na sljedeće obolijevanje od varičela. Za adolescente i odrasle osobe se generalno preporučuje liječenje antivirusnim lijekovima, no s terapijom se mora započeti unutar 24 do 48 sati od početka pojave osipa kako bi ona bila učinkovita.

---

image
/Shutterstock
---


Kako se mogu zaštiti bliske osobe i ukućani?

- Ovo je vrlo zarazan virus koji se može prenijeti s osobe na osobu izravnim kontaktom, udisanjem aerosola iz tekućine kožnih mjehurića, a moguće i putem sekreta iz grla i nosa. Osoba s varičelom smatra se zaraznom počevši jedan do dva dana prije pojave osipa sve dok na mjestu svih mjehurića ne nastane krasta, što je obično oko pet dana nakon zadnjeg izbijanja osipa.

Varičela je manje zarazna od ospica, ali je zaraznija od zaušnjaka i rubeole. Potrebno je od 10 do 21 dan nakon izlaganja virusu da netko razvije varičelu. Na temelju istraživanja prijenosa varičela među članovima kućanstva, oko 60-100 posto osjetljivih osoba u bliskom kontaktu dobit će varičelu nakon izlaganja bolesnoj osobi. Osoba se može zaraziti i od bolesnika s herpes-zosterom, ali se radi od manjem riziku, približno 20 posto rizika od onog kod prijenosa varičela.

Varičelozni bolesnik treba izbjegavati druge osobe (i ne ići u vrtić ili školu, posao) najmanje pet dana nakon pojave osipa i nakon što se svi mjehurići osuše. Također, treba pokriti nos i usta prilikom kašljanja ili kihanja papirnatim maramicama za jednokratnu uporabu, ne dirati i ne češkati kožne promjene, dobro prati ruke i ne dijeliti pribor za jelo, hranu ili čaše za piće.

Dobro je da je bolesnik odvojen od ukućana, da se soba u kojoj boravi često provjetrava te da se ne diraju njegove kožne promjene. Brigu o tom bolesniku ne bi trebala voditi osoba koja je oslabljenog imuniteta i ona koja nije preboljela varičele.

Postoji li cjepivo protiv varičela?

- Cjepivo protiv varičela postoji. Praksa rutinskog cijepljenja djece varira unutar Europske unije te se u nekoliko zemalja nalazi u programu obaveznog cijepljenja djece. U većini zemalja cijepi se po indikaciji. U Hrvatskoj se cjepivo koristi radi individualne zaštite osoba pod povećanim rizikom, prvenstveno za preekspozicijsku profilaksu osoba koje imaju određene bolesti ili stanja koja povećavaju rizik od teških ishoda varičela te za osjetljive osobe koje su u bliskom kontaktu s bolesnicima koji imaju visoki rizik komplikacija, a ne smiju primiti cjepivo.

---

image
/Shutterstock
---

Osobe pod povećanim rizikom se mogu zaštititi cjepivom postekspozicijski ako se cijepe unutar tri dana (najbolja opcija) do pet dana od kontakta. Ako se osjetljiva osoba ne smije cijepiti, a bila je u svježem kontaktu (trudnice, osobe s teškim imunodeficijentnim stanjima i novorođenčad majki koje su unutar pet dana ili do dva dana nakon poroda oboljele od varičele), može dobiti gotova protutijela protiv varičela koja će pružiti kratkotrajnu zaštitu.

Koje su moguće komplikacije i koliko su česte?

- Komplikacije mogu biti uzrokovane širenjem virusa na druga mjesta ili dodatnom bakterijskom infekcijom. Najčešće komplikacije varičele su upala pluća, sekundarne bakterijske infekcije kože i mekih tkiva te kostiju, zglobova ili krvotoka, upala mozga, hemoragijska stanja, sindrom toksičnog šoka…Opet, češće se javljaju u osoba narušene imunosti.

Je li istina da je varičele bolje preboljeti u dječjoj dobi, jer u odrasloj je to znatno opasnije, i može imati ozbiljnije posljedice!?

- Da. U zdrave djece varičela je općenito blaga bolest koja prolazi bez problema. Dojenčad, adolescenti, odrasli, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom imaju slične simptome, ali su jače izraženi. Također, imaju veću učestalost prethodno navedenih komplikacija, pogotovo ako su imunokompromitirani.

Možemo li se kako zaštititi da ih ne dobijemo drugi put i mogu li se uopće izbjeći?

- Uz prethodno navedeno, sve osobe oslabljene imunosti općenito trebaju izbjegavati kontakte s oboljelima od zarazne bolesti. Ako se rado o bolesniku koji ima varičele ili herpes-zoster, trebaju izbjegavati kontakt, bez obzira jesu li već varičele imali.

---

Varičele i trudnoća

Trudnice bi trebale izbjegavati osobe s varičelama ili herpes-zosterom, jer imaju veći rizik od upale pluća. Ako trudnica dobije varičelu u prvom ili ranom drugom tromjesečju, njena beba ima mali rizik (0,4 do 2,0 posto) da se rodi s kongenitalnim sindromom varičele (ožiljci na koži, abnormalnosti udova, mozga i očiju te niska porođajna težina).

Ako žena razvije osip od varičele 5 dana prije do 2 dana nakon poroda, novorođenče će biti izloženo riziku od neonatalne varičele, teškog oblika bolesti.

Povijesno gledano, u takvim slučajevima je smrtnost bila visoka (do 30 posto), ali uz dostupnost protutijela protiv varičela te intezivnu potporu smrtnost se bitno smanjila.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album/Shutterstock Privatni album /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/je-li-moguce-drugi-put-dobiti-varicele-sto-odrasli-moraju-odmah-uzimati-odgovara-dr-sc-anamarija-jurcev-savicevic-1257449 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e2c70a20be87d8ca02af54fcf9636b934a3f31ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+mogu%C4%87e+drugi+put+dobiti+vari%C4%8Dele%3F+%C5%A0to+odrasli+moraju+odmah+uzimati%3F+Odgovara+dr.+sc.+Anamarija+Jur%C4%8Dev+Savi%C4%8Devi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fje-li-moguce-drugi-put-dobiti-varicele-sto-odrasli-moraju-odmah-uzimati-odgovara-dr-sc-anamarija-jurcev-savicevic-1257449 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fje-li-moguce-drugi-put-dobiti-varicele-sto-odrasli-moraju-odmah-uzimati-odgovara-dr-sc-anamarija-jurcev-savicevic-1257449 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPREZ ZA TRUDNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeOPREZ ZA TRUDNICE

Je li moguće drugi put dobiti varičele? Što odrasli moraju odmah uzimati? Odgovara dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević

17. siječnja 2023. - 22:34

Vodene kozice, poznate i kao varičele, većina nas je preboljela u djetinjstvu, neki među nama su je odbolovali zajedno sa sestrama i sjećam se da smo bili u izolaciji, da smo dobili neugodan osip, pa mjehuriće koji su se pretvarali u krastice, da nas je užasno svrbjelo, i da nam je kao uspomena na te dane ostao poneki sitni ožiljak.

- Je li moguće da dijete po drugi put dobije vodene kozice? - pita se zabrinuta mama, s obzirom da svi računaju da se prebolijevanjem bolesti stječe doživotni imunitet.

Odgovor to pitanje dala nam je prof.prim. dr.sc. Anamarija Jurčev Savičević, epidemiologinja i voditeljica Jedinice za znanstveno-istraživački rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Da. Kod većine zaraženih izaziva doživotnu imunost te se na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:59