stdClass Object ( [id] => 1308842 [title] => Hrani li šećer rak, kako se često misli? Ne, šećer nije kancerogen poput cigareta, ali moramo pripaziti na ovo... [alias] => hrani-li-secer-rak-kako-se-cesto-misli-ne-secer-nije-kancerogen-poput-cigareta-ali-moramo-pripaziti-na-ovo [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom osam godina koliko je Stacy Shawhan radila kao onkološka dijetetičarka, pacijenti oboljeli od raka često su joj postavljali pitanja o tome koliko njihova prehrana utječe na prognozu bolesti. Ipak, najčešće pitanje bilo je – hoće li konzumiranje slatke hrane i pića nahraniti stanice raka, pogoršavajući stanje?

"Pacijenti oboljeli od raka tako su ranjivi, a neki od njih se boje jesti", rekla je gospođa Shawhan, koja radi u Centru za rak Sveučilišta u Cincinnatiju. "Oni misle: ‘Ako prestanem jesti šećer, tada ću moći izgladnjivati svoj rak.‘"

Narativ "šećer hrani rak" seže u 1920-e, kada je njemački fiziolog primijetio da neke tumorske stanice troše više glukoze nego zdrave stanice. Ubrzo nakon toga pojavile su se dijete s niskim udjelom šećera za koje se tvrdilo da liječe rak. Tako novije ankete provedene u SAD-u i Europi pokazuju da oko trećine pacijenata oboljelih od raka aktivno izbjegava šećer.

Dok stručnjaci kažu da prehrana s visokim udjelom dodanih šećera može povećati rizik od raka tijekom života, izbacivanjem svih šećera zapravo se ne bori protiv postojećih tumora.

Uloga šećera u riziku od raka

"Svaka stanica treba glukozu, naš mozak treba glukozu", rekao je Philipp Scherer, istraživač dijabetesa u UT Southwestern Medical Centeru u Dallasu. Drugim riječima, najbolji način prehrane ako imate rak – ili pokušavate smanjiti rizik da ga dobijete – jest uravnotežena, zdrava prehrana. Šećer nije kancerogen i nema dokaza da će konzumacija šećera uzrokovati sam rak (kao što to čini pušenje cigareta). Osim toga, dodao je dr. Scherer, "mnogi, mnogi oblici raka radije koriste mast kao primarni izvor energije, tako da čak ni ideja da rak preferira glukozu nije sasvim točna".

Ipak, ograničena, ali sve veća količina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih šećera (onih koji se nalaze u keksima, kolačima i bezalkoholnim pićima) s rakom.

Na primjer, veliki pregled studija objavljen 2018. naveo je nekoliko onih koji povezuju dodani šećer i konzumaciju slatkih pića s povećanjem rizika od raka. Pokazalo se da prekomjerna konzumacija šećera izaziva kronične upale kod nekih ljudi, što može oštetiti stanice koje zatim mogu postati kancerogene, rekla je gospođa Shawhan.

---

image

ILUSTRACIJA

Mint Images/Mint Images Via Afp
---

Također se pokazalo da pretjerana konzumacija dodanih šećera smanjuje imunitet, što može omogućiti stanicama raka da se lakše šire. A prekomjerna konzumacija šećera može promijeniti metabolizam na načine koji mogu dovesti do pretilosti i dijabetesa, stanja za koja se zna da povećavaju izglede za dobivanje raka.

Šećer i oboljeli od raka

Nakon što vam se dijagnosticira rak, čini se da eliminacija šećera u većini slučajeva ne usporava ili zaustavlja rast raka, rekla je gospođa Shawhan. "U ovom trenutku nije unos šećera ono što pokreće rast raka, već sam rak." Dodatno, šećer je neophodan za većinu živih bića, rekao je dr. Scherer. A kada se prirodno pojavljuje u hrani poput mliječnih proizvoda, voća i povrća, to je dio zdrave prehrane, rekla je Natalie Ledesma, onkološka dijetetičarka na UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Centeru.

Stručnjaci se većinom slažu da nema potrebe suzdržavati se od šećera koji se nalaze u cjelovitim namirnicama. No gospođa Ledesma primjećuje da je prekomjerna konzumacija dodanog šećera povezana s lošijim ishodima – uključujući veću stopu smrtnosti – kod pacijenata s određenim solidnim tumorima, poput raka dojke, debelog crijeva i prostate. Na druge vrste raka također može utjecati, rekla je, ali istraživanja rjeđih vrsta raka su ograničena.

– Također je važno da pacijenti s rakom upravljaju svojom prehranom bez straha od hrane – rekao je dr. Santosh Rao, integrativni onkolog u sveučilišnim bolnicama Connor Whole Health u Clevelandu. Dok polovica doživljava gubitak mišića kao posljedicu bolesti, ponekad stvari koje liječnici preporučuju pacijentima tijekom ciklusa iscrpljujućih tretmana – poput Ensurea, napitaka s elektrolitima ili čak krumpira – mogu sadržavati puno šećera, istaknula je gospođa Shawhan.

Dok bi svi ljudi trebali izbjegavati prehranu s visokim udjelom dodanih šećera, pacijenti s rakom s određenim metaboličkim bolestima trebali bi biti posebno oprezni jer te bolesti mogu utjecati na njihovu prognozu. "Pacijenti s loše kontroliranim dijabetesom češće imaju agresivniji rak dojke", na primjer, rekao je dr. Rao. A meta-analiza sugerira da će pretili pacijenti vjerojatnije umrijeti od raka debelog crijeva, dojke i maternice.

Kako jesti zdravije a da ne gladujete

Najbolji način da smanjite rizik od raka i da jedete ako imate dijagnozu raka jest da slijedite zdravu prehranu koja sadrži puno cjelovitog voća i povrća. Mediteranska prehrana ispunjava ove ciljeve i pomaže u smanjenju rizika od raka, pokazuju neka istraživanja. Spajanje ugljikohidrata s proteinima, vlaknima i masnoćama (na primjer, malo maslaca od kikirikija na kriški jabuke) sprječava skokove glukoze koji s vremenom mogu izazvati poremećaj u našem metabolizmu i povećati rizik od raka.

Općenito govoreći, rekla je gospođa Shawhan, u redu je priuštiti sebi malo dodanog šećera, čak i svakodnevno, sve dok osnovne hranjive tvari dobivate iz ostatka svoje prehrane. Ona preporučuje da se pridržavate prijedloga Ministarstva poljoprivrede SAD-a o dvanaest žličica dodanog šećera dnevno – ili još bolje, slijedite smjernice Svjetske zdravstvene organizacije od samo šest žličica.

Istraživanja o zamjenama za šećer i njihovu utjecaju na rak i rizik od raka nisu uvjerljiva. Stručnjaci predlažu da ih izbjegavamo dok ne saznamo više. Umjesto toga, gospođa Ledesma radije zasladi svoje recepte prirodno slatkom hranom poput banana, smrznutog bobičastog voća i umaka od jabuka, koji se često nalaze u njezinim nemliječnim sladoledima.

"Cimet ili đumbir nude slatkoću bez dodanih kalorija ili šećera", podsjeća Ledesma.

---

image

Cimet (na slici gore) ili đumbir (dolje) nude slatkoću bez dodanih kalorija ili šećera

Schroeder Alain/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

---

image
Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

‘Warburgov učinak‘

Pitanje može li prehrana bez šećera smanjiti mogućnost oboljenja od raka zaokuplja velik broj stručnjaka diljem svijeta.

Prema istraživanjima koja je proveo dr. Otto Warburg, poznati biokemičar i dobitnik Nobelove nagrade, prehrana bez šećera može poboljšati vaše izglede. No, je li to istina? Warburgova istraživanja pokazala su da stanice karcinoma rabe šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje.

Fenomen je poznat pod nazivom "Warburgov učinak" i karakterizira ga znatno veća sposobnost karcinogenih stanica za razgradnju šećera.

Kako šećer utječe na naše zdravlje?

– Opće je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno djeluje na sve populacijske i dobne skupine. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja djece i odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom i/ili pretilošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povećava razinu triglicerida u krvi i snižava razinu dobrog kolesterola (HDL). Brojna su istraživanja pokazala da šećer povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih kroničnih nezaraznih bolesti, poput bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom, pojašnjava nutricionistički tim Vitaminoteke kojemu smo postavili konkretno pitanje:

Trebamo li, dakle, potpuno prestati konzumirati šećer da bismo povećali svoje izglede za preživljenje tumora?

– Nažalost, stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica jest da smanjenjem konzumacije ugljikohidrata dolazi do metaboličkih promjena u našem organizmu. Unosom hrane bez šećera znatno se snižava razina glukoze u krvi, a samim time manje je i energije za rast tumorskih stanica. Možemo ovo usporediti s vožnjom automobila: dok ima goriva, auto će se nesmetano normalno kretati. No čim goriva nestane, vaš će automobil stati i neće nastaviti svoje kretanje dokle god mu ponovo ne osigurate gorivo. Isti je slučaj i sa stanicama raka: dok postoji izvor energije za rast, one će rasti i širiti se vašim tijelom. Isključivanjem šećera iz prehrane brzina širenja stanica se smanjuje, a vaši se izgledi za preživljenje povećavaju. Zbog navedenih učinaka bolesnici s malignim bolestima nerijetko iz prehrane potpuno izbacuju šećer i posežu za tzv. ketogenom dijetom, pojašnjavaju nutricionistice.

---

image

ILUSTRACIJA

Melissa Erichsen/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Ketogena dijeta i njezin učinak

– Ketogena se dijeta temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljikohidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promjena u organizmu, jer se njome mijenja primarni izvor energije naših stanica. Unos ugljikohidrata smanjuje se na samo pet posto ukupnog energetskog unosa. Prosječni unos ugljikohidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj prehrani iznosi 45 – 55 posto ukupnog energetskog unosa.

Je li ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

– Nažalost, tumorske su stanice poput virusa u vašem računalu: vrlo su pametne i uvijek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dodatna istraživanja o utjecaju šećera na brzinu širenja karcinoma. Restrikcija potrošnje konzumnog šećera smatra se poželjnom prehrambenom mjerom, međutim, navode o njezinu antikarcinogenom djelovanju treba uzeti "sa zrncem soli", odgovara nutricionistički tim Vitaminoteke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZDRAVSTVENI MITOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZDRAVSTVENI MITOVI 2 0 9232 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-19 10:23:06 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-22 16:09:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-22 16:09:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrani li šećer rak, kako se često misli? Ne, šećer nije kancerogen kao što su cigarete, ali moramo pripaziti na ovo... [metakey] => rak, šećer [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302681.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302718.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302719.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302680.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302682.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lilian Cazabet\/Hans Lucas Via Afp","Philipp Schulze\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Schroeder Alain\/Hemis.fr\/Hemis Via Afp","Mint Images\/Mint Images Via Afp","Melissa Erichsen\/Dpa Picture-alliance Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ograni\u010dena, ali sve ve\u0107a koli\u010dina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih \u0161e\u0107era (onih koji se nalaze u keksima, kola\u010dima i bezalkoholnim pi\u0107ima) s rakom<\/p>","","

Cimet (na slici gore) ili \u0111umbir (dolje) nude slatko\u0107u bez dodanih kalorija ili \u0161e\u0107era<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25302681_1920.jpg":"1920x1080","k_25302681_1280.jpg":"1280x1280","k_25302681_1024.jpg":"1024x1024","k_25302681_640.jpg":"640x640","k_25302681_480.jpg":"480x480","k_25302681_340.jpg":"340x340","k_25302681_220.jpg":"220x220","o_25302681_1280.jpg":"1280x852","o_25302681_1024.jpg":"1024x682","o_25302681_640.jpg":"640x426","o_25302681_480.jpg":"480x319","o_25302681_340.jpg":"340x226","o_25302681_220.jpg":"220x146","h_25302681_1280.jpg":"1280x854","h_25302681_1024.jpg":"1024x683","h_25302681_640.jpg":"640x427","h_25302681_480.jpg":"480x320","h_25302681_340.jpg":"340x227","h_25302681_220.jpg":"220x147","pp_25302681_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302681_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302681_640.jpg":"640x814","pp_25302681_480.jpg":"480x611","pp_25302681_340.jpg":"340x432","pp_25302681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x624","hd_25302718_1920.jpg":"1920x1080","k_25302718_1280.jpg":"1280x1280","k_25302718_1024.jpg":"1024x1024","k_25302718_640.jpg":"640x640","k_25302718_480.jpg":"480x480","k_25302718_340.jpg":"340x340","k_25302718_220.jpg":"220x220","o_25302718_1280.jpg":"1280x780","o_25302718_1024.jpg":"1024x624","o_25302718_640.jpg":"640x390","o_25302718_480.jpg":"480x292","o_25302718_340.jpg":"340x207","o_25302718_220.jpg":"220x134","h_25302718_1280.jpg":"1280x854","h_25302718_1024.jpg":"1024x683","h_25302718_640.jpg":"640x427","h_25302718_480.jpg":"480x320","h_25302718_340.jpg":"340x227","h_25302718_220.jpg":"220x147","pp_25302718_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302718_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302718_640.jpg":"640x814","pp_25302718_480.jpg":"480x611","pp_25302718_340.jpg":"340x432","pp_25302718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25302719_1920.jpg":"1920x1080","k_25302719_1280.jpg":"1280x1280","k_25302719_1024.jpg":"1024x1024","k_25302719_640.jpg":"640x640","k_25302719_480.jpg":"480x480","k_25302719_340.jpg":"340x340","k_25302719_220.jpg":"220x220","o_25302719_1280.jpg":"1280x852","o_25302719_1024.jpg":"1024x682","o_25302719_640.jpg":"640x426","o_25302719_480.jpg":"480x319","o_25302719_340.jpg":"340x226","o_25302719_220.jpg":"220x146","h_25302719_1280.jpg":"1280x854","h_25302719_1024.jpg":"1024x683","h_25302719_640.jpg":"640x427","h_25302719_480.jpg":"480x320","h_25302719_340.jpg":"340x227","h_25302719_220.jpg":"220x147","pp_25302719_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302719_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302719_640.jpg":"640x814","pp_25302719_480.jpg":"480x611","pp_25302719_340.jpg":"340x432","pp_25302719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25302680_1920.jpg":"1920x1080","k_25302680_1280.jpg":"1280x1280","k_25302680_1024.jpg":"1024x1024","k_25302680_640.jpg":"640x640","k_25302680_480.jpg":"480x480","k_25302680_340.jpg":"340x340","k_25302680_220.jpg":"220x220","o_25302680_1280.jpg":"1280x852","o_25302680_1024.jpg":"1024x682","o_25302680_640.jpg":"640x426","o_25302680_480.jpg":"480x319","o_25302680_340.jpg":"340x226","o_25302680_220.jpg":"220x146","h_25302680_1280.jpg":"1280x854","h_25302680_1024.jpg":"1024x683","h_25302680_640.jpg":"640x427","h_25302680_480.jpg":"480x320","h_25302680_340.jpg":"340x227","h_25302680_220.jpg":"220x147","pp_25302680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302680_640.jpg":"640x814","pp_25302680_480.jpg":"480x611","pp_25302680_340.jpg":"340x432","pp_25302680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25302682_1920.jpg":"1920x1080","k_25302682_1280.jpg":"1280x1280","k_25302682_1024.jpg":"1024x1024","k_25302682_640.jpg":"640x640","k_25302682_480.jpg":"480x480","k_25302682_340.jpg":"340x340","k_25302682_220.jpg":"220x220","o_25302682_1280.jpg":"1280x852","o_25302682_1024.jpg":"1024x682","o_25302682_640.jpg":"640x426","o_25302682_480.jpg":"480x319","o_25302682_340.jpg":"340x226","o_25302682_220.jpg":"220x146","h_25302682_1280.jpg":"1280x854","h_25302682_1024.jpg":"1024x683","h_25302682_640.jpg":"640x427","h_25302682_480.jpg":"480x320","h_25302682_340.jpg":"340x227","h_25302682_220.jpg":"220x147","pp_25302682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302682_640.jpg":"640x814","pp_25302682_480.jpg":"480x611","pp_25302682_340.jpg":"340x432","pp_25302682_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7455861 Threads: 4 Questions: 1534522036 Slow queries: 4666278 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110758773 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/hrani-li-secer-rak-kako-se-cesto-misli-ne-secer-nije-kancerogen-poput-cigareta-ali-moramo-pripaziti-na-ovo-1308842 [printLink] => /mozaik/zdravlje/hrani-li-secer-rak-kako-se-cesto-misli-ne-secer-nije-kancerogen-poput-cigareta-ali-moramo-pripaziti-na-ovo-1308842?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 318977 [name] => rak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak [link] => /tag/rak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 304105 [name] => šećer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => secer [link] => /tag/secer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZDRAVSTVENI MITOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrani li šećer rak, kako se često misli? Ne, šećer nije kancerogen poput cigareta, ali moramo pripaziti na ovo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302681.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lilian Cazabet/Hans Lucas Via Afp [mainImageDesc] =>

Ograničena, ali sve veća količina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih šećera (onih koji se nalaze u keksima, kolačima i bezalkoholnim pićima) s rakom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302681.jpg [title] =>

Ograničena, ali sve veća količina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih šećera (onih koji se nalaze u keksima, kolačima i bezalkoholnim pićima) s rakom

Lilian Cazabet/Hans Lucas Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302718.jpg [title] => Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302719.jpg [title] =>

Cimet (na slici gore) ili đumbir (dolje) nude slatkoću bez dodanih kalorija ili šećera

Schroeder Alain/Hemis.fr/Hemis Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302680.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Mint Images/Mint Images Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302682.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Melissa Erichsen/Dpa Picture-alliance Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom osam godina koliko je Stacy Shawhan radila kao onkološka dijetetičarka, pacijenti oboljeli od raka često su joj postavljali pitanja o tome koliko njihova prehrana utječe na prognozu bolesti. Ipak, najčešće pitanje bilo je – hoće li konzumiranje slatke hrane i pića nahraniti stanice raka, pogoršavajući stanje?

"Pacijenti oboljeli od raka tako su ranjivi, a neki od njih se boje jesti", rekla je gospođa Shawhan, koja radi u Centru za rak Sveučilišta u Cincinnatiju. "Oni misle: ‘Ako prestanem jesti šećer, tada ću moći izgladnjivati svoj rak.‘"

Narativ "šećer hrani rak" seže u 1920-e, kada je njemački fiziolog primijetio da neke tumorske stanice troše više glukoze nego zdrave stanice. Ubrzo nakon toga pojavile su se dijete s niskim udjelom šećera za koje se tvrdilo da liječe rak. Tako novije ankete provedene u SAD-u i Europi pokazuju da oko trećine pacijenata oboljelih od raka aktivno izbjegava šećer.

Dok stručnjaci kažu da prehrana s visokim udjelom dodanih šećera može povećati rizik od raka tijekom života, izbacivanjem svih šećera zapravo se ne bori protiv postojećih tumora.

Uloga šećera u riziku od raka

"Svaka stanica treba glukozu, naš mozak treba glukozu", rekao je Philipp Scherer, istraživač dijabetesa u UT Southwestern Medical Centeru u Dallasu. Drugim riječima, najbolji način prehrane ako imate rak – ili pokušavate smanjiti rizik da ga dobijete – jest uravnotežena, zdrava prehrana. Šećer nije kancerogen i nema dokaza da će konzumacija šećera uzrokovati sam rak (kao što to čini pušenje cigareta). Osim toga, dodao je dr. Scherer, "mnogi, mnogi oblici raka radije koriste mast kao primarni izvor energije, tako da čak ni ideja da rak preferira glukozu nije sasvim točna".

Ipak, ograničena, ali sve veća količina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih šećera (onih koji se nalaze u keksima, kolačima i bezalkoholnim pićima) s rakom.

Na primjer, veliki pregled studija objavljen 2018. naveo je nekoliko onih koji povezuju dodani šećer i konzumaciju slatkih pića s povećanjem rizika od raka. Pokazalo se da prekomjerna konzumacija šećera izaziva kronične upale kod nekih ljudi, što može oštetiti stanice koje zatim mogu postati kancerogene, rekla je gospođa Shawhan.

---

image

ILUSTRACIJA

Mint Images/Mint Images Via Afp
---

Također se pokazalo da pretjerana konzumacija dodanih šećera smanjuje imunitet, što može omogućiti stanicama raka da se lakše šire. A prekomjerna konzumacija šećera može promijeniti metabolizam na načine koji mogu dovesti do pretilosti i dijabetesa, stanja za koja se zna da povećavaju izglede za dobivanje raka.

Šećer i oboljeli od raka

Nakon što vam se dijagnosticira rak, čini se da eliminacija šećera u većini slučajeva ne usporava ili zaustavlja rast raka, rekla je gospođa Shawhan. "U ovom trenutku nije unos šećera ono što pokreće rast raka, već sam rak." Dodatno, šećer je neophodan za većinu živih bića, rekao je dr. Scherer. A kada se prirodno pojavljuje u hrani poput mliječnih proizvoda, voća i povrća, to je dio zdrave prehrane, rekla je Natalie Ledesma, onkološka dijetetičarka na UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Centeru.

Stručnjaci se većinom slažu da nema potrebe suzdržavati se od šećera koji se nalaze u cjelovitim namirnicama. No gospođa Ledesma primjećuje da je prekomjerna konzumacija dodanog šećera povezana s lošijim ishodima – uključujući veću stopu smrtnosti – kod pacijenata s određenim solidnim tumorima, poput raka dojke, debelog crijeva i prostate. Na druge vrste raka također može utjecati, rekla je, ali istraživanja rjeđih vrsta raka su ograničena.

– Također je važno da pacijenti s rakom upravljaju svojom prehranom bez straha od hrane – rekao je dr. Santosh Rao, integrativni onkolog u sveučilišnim bolnicama Connor Whole Health u Clevelandu. Dok polovica doživljava gubitak mišića kao posljedicu bolesti, ponekad stvari koje liječnici preporučuju pacijentima tijekom ciklusa iscrpljujućih tretmana – poput Ensurea, napitaka s elektrolitima ili čak krumpira – mogu sadržavati puno šećera, istaknula je gospođa Shawhan.

Dok bi svi ljudi trebali izbjegavati prehranu s visokim udjelom dodanih šećera, pacijenti s rakom s određenim metaboličkim bolestima trebali bi biti posebno oprezni jer te bolesti mogu utjecati na njihovu prognozu. "Pacijenti s loše kontroliranim dijabetesom češće imaju agresivniji rak dojke", na primjer, rekao je dr. Rao. A meta-analiza sugerira da će pretili pacijenti vjerojatnije umrijeti od raka debelog crijeva, dojke i maternice.

Kako jesti zdravije a da ne gladujete

Najbolji način da smanjite rizik od raka i da jedete ako imate dijagnozu raka jest da slijedite zdravu prehranu koja sadrži puno cjelovitog voća i povrća. Mediteranska prehrana ispunjava ove ciljeve i pomaže u smanjenju rizika od raka, pokazuju neka istraživanja. Spajanje ugljikohidrata s proteinima, vlaknima i masnoćama (na primjer, malo maslaca od kikirikija na kriški jabuke) sprječava skokove glukoze koji s vremenom mogu izazvati poremećaj u našem metabolizmu i povećati rizik od raka.

Općenito govoreći, rekla je gospođa Shawhan, u redu je priuštiti sebi malo dodanog šećera, čak i svakodnevno, sve dok osnovne hranjive tvari dobivate iz ostatka svoje prehrane. Ona preporučuje da se pridržavate prijedloga Ministarstva poljoprivrede SAD-a o dvanaest žličica dodanog šećera dnevno – ili još bolje, slijedite smjernice Svjetske zdravstvene organizacije od samo šest žličica.

Istraživanja o zamjenama za šećer i njihovu utjecaju na rak i rizik od raka nisu uvjerljiva. Stručnjaci predlažu da ih izbjegavamo dok ne saznamo više. Umjesto toga, gospođa Ledesma radije zasladi svoje recepte prirodno slatkom hranom poput banana, smrznutog bobičastog voća i umaka od jabuka, koji se često nalaze u njezinim nemliječnim sladoledima.

"Cimet ili đumbir nude slatkoću bez dodanih kalorija ili šećera", podsjeća Ledesma.

---

image

Cimet (na slici gore) ili đumbir (dolje) nude slatkoću bez dodanih kalorija ili šećera

Schroeder Alain/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

---

image
Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

‘Warburgov učinak‘

Pitanje može li prehrana bez šećera smanjiti mogućnost oboljenja od raka zaokuplja velik broj stručnjaka diljem svijeta.

Prema istraživanjima koja je proveo dr. Otto Warburg, poznati biokemičar i dobitnik Nobelove nagrade, prehrana bez šećera može poboljšati vaše izglede. No, je li to istina? Warburgova istraživanja pokazala su da stanice karcinoma rabe šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje.

Fenomen je poznat pod nazivom "Warburgov učinak" i karakterizira ga znatno veća sposobnost karcinogenih stanica za razgradnju šećera.

Kako šećer utječe na naše zdravlje?

– Opće je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno djeluje na sve populacijske i dobne skupine. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja djece i odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom i/ili pretilošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povećava razinu triglicerida u krvi i snižava razinu dobrog kolesterola (HDL). Brojna su istraživanja pokazala da šećer povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih kroničnih nezaraznih bolesti, poput bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom, pojašnjava nutricionistički tim Vitaminoteke kojemu smo postavili konkretno pitanje:

Trebamo li, dakle, potpuno prestati konzumirati šećer da bismo povećali svoje izglede za preživljenje tumora?

– Nažalost, stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica jest da smanjenjem konzumacije ugljikohidrata dolazi do metaboličkih promjena u našem organizmu. Unosom hrane bez šećera znatno se snižava razina glukoze u krvi, a samim time manje je i energije za rast tumorskih stanica. Možemo ovo usporediti s vožnjom automobila: dok ima goriva, auto će se nesmetano normalno kretati. No čim goriva nestane, vaš će automobil stati i neće nastaviti svoje kretanje dokle god mu ponovo ne osigurate gorivo. Isti je slučaj i sa stanicama raka: dok postoji izvor energije za rast, one će rasti i širiti se vašim tijelom. Isključivanjem šećera iz prehrane brzina širenja stanica se smanjuje, a vaši se izgledi za preživljenje povećavaju. Zbog navedenih učinaka bolesnici s malignim bolestima nerijetko iz prehrane potpuno izbacuju šećer i posežu za tzv. ketogenom dijetom, pojašnjavaju nutricionistice.

---

image

ILUSTRACIJA

Melissa Erichsen/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Ketogena dijeta i njezin učinak

– Ketogena se dijeta temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljikohidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promjena u organizmu, jer se njome mijenja primarni izvor energije naših stanica. Unos ugljikohidrata smanjuje se na samo pet posto ukupnog energetskog unosa. Prosječni unos ugljikohidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj prehrani iznosi 45 – 55 posto ukupnog energetskog unosa.

Je li ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

– Nažalost, tumorske su stanice poput virusa u vašem računalu: vrlo su pametne i uvijek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dodatna istraživanja o utjecaju šećera na brzinu širenja karcinoma. Restrikcija potrošnje konzumnog šećera smatra se poželjnom prehrambenom mjerom, međutim, navode o njezinu antikarcinogenom djelovanju treba uzeti "sa zrncem soli", odgovara nutricionistički tim Vitaminoteke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lilian Cazabet/Hans Lucas Via Afp Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp Schroeder Alain/Hemis.fr/Hemis Via Afp Mint Images/Mint Images Via Afp Melissa Erichsen/Dpa Picture-alliance Via Afp
Lilian Cazabet/Hans Lucas Via Afp

Ograničena, ali sve veća količina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih šećera (onih koji se nalaze u keksima, kolačima i bezalkoholnim pićima) s rakom

Schroeder Alain/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Cimet (na slici gore) ili đumbir (dolje) nude slatkoću bez dodanih kalorija ili šećera

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/hrani-li-secer-rak-kako-se-cesto-misli-ne-secer-nije-kancerogen-poput-cigareta-ali-moramo-pripaziti-na-ovo-1308842 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6cef31a0f146f9e2a76fc32a6e7a1c5be3dfa67b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrani+li+%C5%A1e%C4%87er+rak%2C+kako+se+%C4%8Desto+misli%3F+Ne%2C+%C5%A1e%C4%87er+nije+kancerogen+poput+cigareta%2C+ali+moramo+pripaziti+na+ovo...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fhrani-li-secer-rak-kako-se-cesto-misli-ne-secer-nije-kancerogen-poput-cigareta-ali-moramo-pripaziti-na-ovo-1308842 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fhrani-li-secer-rak-kako-se-cesto-misli-ne-secer-nije-kancerogen-poput-cigareta-ali-moramo-pripaziti-na-ovo-1308842 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZDRAVSTVENI MITOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeZDRAVSTVENI MITOVI

Hrani li šećer rak, kako se često misli? Ne, šećer nije kancerogen poput cigareta, ali moramo pripaziti na ovo...

Piše Javorka Luetić
22. srpnja 2023. - 18:09
Ograničena, ali sve veća količina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih šećera (onih koji se nalaze u keksima, kolačima i bezalkoholnim pićima) s rakomLilian Cazabet/Hans Lucas Via Afp

Tijekom osam godina koliko je Stacy Shawhan radila kao onkološka dijetetičarka, pacijenti oboljeli od raka često su joj postavljali pitanja o tome koliko njihova prehrana utječe na prognozu bolesti. Ipak, najčešće pitanje bilo je – hoće li konzumiranje slatke hrane i pića nahraniti stanice raka, pogoršavajući stanje?

"Pacijenti oboljeli od raka tako su ranjivi, a neki od njih se boje jesti", rekla je gospođa Shawhan, koja radi u Centru za rak Sveučilišta u Cincinnatiju. "Oni misle: ‘Ako prestanem jesti šećer, tada ću moći izgladnjivati svoj rak.‘"

Narativ "šećer hrani rak" seže u 1920-e, kada je njemački fiziolog primijetio da neke tumorske stanice troše više glukoze nego zdrave stanice. Ubrzo nakon toga pojavile su se dijete s niskim udjelom šećera za koje se tvrd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:19