StoryEditorOCM
ZdravljeODNOSI

Egocentričnost pod krinkom većeg dobra - može li veza s narcisom imati ‘happy end‘

Piše Ana Špoljarić/Živim
22. rujna 2023. - 07:30

Narcisoidne osobe mogu biti komplicirane i manipulativne i stoga biti u vezi s ovim profilom osobe, bez obzira na činjenicu je li veza romantična, ozbiljna ili platonska, može postati pomalo opterećujuće, piše Živim.

- Razlog zašto je odnos s ovim osobama težak je taj što narcisi ponekad mogu biti od velike pomoći i čini se kao da im je zapravo stalo do vas. Stvarnost je takva da su obično ljubazni i pomažu samo kako bi sebi pomogli - navodi Wendy Behary, autorica knjige Razoružavanje narcisa.

Ipak, toliko ljudi završi u vezi s narcisima, a to ne shvate sve dok ne urone duboko u odnos i osjete se zarobljenima. Je li uopće moguće imati zdrav odnos s narcisom?

Problem empatije, dosljednosti i kompromisa

- Uglavnom, narcisima nedostaje skup vještina koje čine jake odnose - empatija, dosljednost, suosjećanje, kompromis, ljubaznost, uzajamnost i reciprocitet - objašnjava dr. Ramani Durvasula, licencirana klinička psihologinja i autorica knjige „Trebam li Ostati ili trebam otići: preživjeti vezu s narcisom.”

Narcisoidne osobe se obično smatra rječitim osobama. Vole grandiozne geste, vrlo su šarmantni i mogu imati odličan posao ili puno novca, no kako objašnjava ova klinička psihologinja, ovo nisu vještine, no ipak su razlozi zbog kojih narcisi ipak uranjanju u romantične veze.

- Njihovi partneri mogu misliti, barem kratkoročno, da je veza zdrava jer su materijalne potrebe zadovoljene. Iako odnosi postoje, rijetko napreduju. Štoviše, postaju izuzetno ograničavajući - kaže Durvasula.

Egocentričnost pod krinkom većeg dobra

Postoji još jedan razlog zašto ove osobe mogu s lakoćom ući u vezu. Naime, neki narcisi tvrde da su egocentrični za dobrobit većeg dobra.

image
Shutterstock

- Dobar primjer za egocentrika je narcis koji iskorištava situaciju odnosno druge ljude koji pokušavaju učiniti nešto lijepo, poput akcije prikupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe s krajnjim ciljem da se zapravo ime njih kao pojedinca čuje u javnosti – objašnjava dr. Behray.

Ne čudi stoga kako neke narcisoidne osobe doslovno žive za priliku pružanja pomoći s ciljem da ih se na kraju javno prozove herojima.

- Nikad ne možete ugoditi narcisima jer su fokusirani samo na svoje potrebe, a suprotno tome, osobe koje su stvorene da ugađaju, vrlo lako mogu upasti u zamku narcisa - pojašnjava dr. Durvusula te dodaje kako se zdrave veze, za razliku od onih loših, temelje na uzajamnom poštovanju i povjerenju, osobinama koje narcisoidna veza vrlo vjerojatno neće posjedovati.

Izvrnute vrijednosti

Imaju li ove veze dugoročno dobar ishod?

- Iako se narcisi mogu izvući s održavanjem lošeg odnosa, njihovi se partneri zbog sjajne manipulacije koje narcisi posjeduju, mogu osjećati vrlo izolirano pa čak i posramljeno - kaže Behary, piše Živim.

Zbog svojih izvrnutih vrijednosti i osobina, narcis svojim postupcima može dovesti do točke u kojoj će partner početi sumnjati u sebe, pa čak i biti sklon depresiji. Stoga, promislite je li uistinu ovakav odnos vrijedan?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:38