stdClass Object ( [id] => 1323555 [title] => E da su ‘samo’ dugo sjedenje i kompjuter problemi; ove stvari ‘ubijaju’ vratnu kralježnicu, a mobitel je posebna priča [alias] => e-da-su-samo-dugo-sjedenje-i-kompjuter-problemi-ove-stvari-ubijaju-vratnu-kraljeznicu-a-mobitel-je-posebna-prica [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Problemi s vratnom kralježnicom cijena su suvremenog načina života. Veći dio dana sjedimo, najčešće pred računalima, razgovaramo pomoću mobilnih telefona, televiziju gledamo sve češće u ležećem položaju... a kad tome dodamo da mnogi među nama ne vježbaju, ne bave se baš nikakvom sportskom aktivnošću, imaju previše kilograma... činimo veliku štetu našoj kralježnici, osobito onoj vratnoj koja se sastoji od samo sedam kralježaka, ali koji znaju uzrokovati neugodne i snažne bolove, a posljedično izostanke s posla i potragu za terapijama koje mogu pomoći.

Gdje sve griješimo kad je riječ o vratnoj kralježnici i kako je možemo sačuvati prilikom svakodnevnih aktivnosti, te koje vježbe u tome mogu pomoći otkrio nam je viši fizikalni terapeut Vinko Tranfić, koji ima dugogodišnje iskustvo u tretiranju ovog dijela tijela.

Za početak podsjeća na građu naše kralježnice.

– Vratna kralježnica započinje prvim vratnim kralješkom atlasom na kojem počiva baza lubanje. Na njega se užljebljuje preko svog dijela sličnog zubu drugi vratni kralježak, nazvan axis, odnosno osovina. Dalje se nastavljaju vezivno-hrskavične pločice, diskuse, koje amortiziraju opterećenja, te sami kralješci naizmjenično sve do prvog grudnog kralješka.

Opasno pregibanje glave

Cijela kralježnica zapravo je nedjeljiva cjelina, tako da je logičan utjecaj grudne i lumbalne kralježnice na vratnu.

---

image

Model kralježnice - živci žuta boja, krvna žila crvena boja, kralješci bjelkasta boja, diskusi sivkasta boja

Kate Ševo
---

– “Sjedilački čovjek” izraz je koji oslikava čovjeka koji ne samo da prekomjerno sjedi, već i ne čini ništa značajno kako bi se drugim aktivnostima suprotstavio posljedičnom deformiranju kralježnice. Kod takvog suvremenog čovjeka, uobičajen obrazac je izravnavanje vratne krivine, nazvane lordoza, koja je poželjna jer čuva zdravlje kralježnice. Izravnavanjem kralježnice zbog promjena položaja zglobova gubi se njezina pokretljivost i time povećava sklonost oštećenjima.

Osim toga, izravnavanjem vratne lordoze slabi snaga pratećih mišića, što dodatno doprinosi njezinoj ranjivosti. Grudna kralježnica “sjedilačkog čovjeka” povećava prirodnu grudnu zakrivljenost prema natrag, nazvanu kifoza. To je nepovoljno ne samo za navedeni dio kralježnice, već i za vratnu, jer se u prijelaznom dijelu sile ne raspoređuju kako bi trebale.

Lumbalna kralježnica “sjedilačkog čovjeka” izravnava se poput vratne sa sličnim negativnim učincima. Valja naglasiti da izravnavanje lumbalne kralježnice prati slabljenje mišića stražnjice. Ovakav gubitak mišićne mase dodatno opterećuje vratnu kralježnicu jer pri hodu stražnjica ne daje dovoljan doprinos amortizaciji sila koje se udarom stopala o podlogu šire prema vratu.

Kad bi “sjedilački čovjek” barem stao na dugotrajnom nepravilnom sjedenju. No, kad ispruži ruke kako bi radio na tipkovnici koja i nije baš blizu, pribraja se značajan pritisak na vrat. Dodatnim spuštanjem glave i vrata prema dolje događa se prava katastrofa! Fizičari su dokazali da pregibanjem glave od samo 5 centimetara prema naprijed najosjetljivije vratne segmente C5-C6 i C6-C7 opterećujemo trostruko većom silom od one kod normalnog uspravnog položaja – pojašnjava Tranfić, te podsjeća da su i naše prabake nerijetko nosile velike terete na glavi, ali uz puno manje štete jer su za to vrijeme hodale, i to uspravno!

Posebna je priča era mobitela! Umjesto da podignemo rukom uređaj ka licu, i u ovom slučaju redovito spuštamo glavu i vrat dolje. Jako opasna radnja je i držanje mobitela uhom uz rame da bi ruke bile slobodne. Proporcionalno što ovakav položaj dulje traje tim gore.

---

image

Viinko Tranfić, viši fizikalno terapet u trideset godina prakse nagledao se problema i problema s deformiranim kralježnicama
 

Kate Ševo
---

Pritiskanje živčanih struktura

Postoji još jedna vrlo opasna radnja, a nije novovremena: ležeće gledanje televizijskog programa. Glava i vrat postavljaju se u izraziti pregib prema naprijed, s dodatnom nepovoljnom silom pritiska jastuka. Uz svu moguću štetu ovog položaja, treba dodati da takav položaj obično traje sat ili više bez prekida. Ljudima koji vole gledati TV program u spavaćoj sobi najozbiljnije savjetujem da TV prijamnike ugrade pod strop. Tako bi mogli pravilno ležati na jastuku i gledati televizijski program.

Česta negativna pojava vezana za preopterećivanje vrata je i spavanje ili drijemanje u sjedećem položaju. Glava ide prema naprijed, a vrat je prati. Ovo se počesto događa putnicima u različitim prijevoznim sredstvima gdje stvar može pogoršati i naglo kočenje. Danas srećom postoje ovratnici koji sprječavaju da vrat i glava idu prema naprijed. Pri samostalnoj vožnji automobila nužno je naslon sjedala blago nagnuti prema natrag, a upravljanje svesti na što veće korištenje stopala u odnosu na koljena. Laktovi trebaju biti blaže savijeni. Ako su ispruženi unatoč osloncu na upravljač, pritisak na vrat je prevelik.

Pregibanje glave i vrata prema naprijed, nažalost, ​prečesto je i zbog same građe vrata radi velike štete. Zabacivanje glave i vrata prema natrag samo po sebi nije štetno, ali ne treba ići preko granica umjerenosti. Takva je situacija i s drugim pokretima vrata, kao što je okretanje, naginjanje... osim kod rada fizioterapeuta kad se znaju svrha i cilj takvog djelovanja.

– Najosjetljiviji dijelovi kralježnice vezivne su hrskavične pločice, diskusi. Vratnu kralježnicu karakterizira zakrivljenost prema naprijed koju nazivamo lordoza. Na taj način tijelo pravilno raspoređuje opterećenje na kralješke i na diskuse. Kad glavu i vratnu kralježnicu spuštamo prema naprijed, preopterećenje ide na najosjetljivije dijelove diskusa: straga, straga lijevo ili straga desno. Istovremeno, gubljenjem lordoze vratni mišići koji drže taj dio kralježnice uspravnim istežu se i manje pomažu kralješcima i diskusima.

Preopterećenjem stražnjih dijelova diska dolazi do dva problema. Jedan je već opisan kao fizičko opterećenje, a drugi je slabiji protok amortizirajuće tekućine diska. Uslijed čestih preopterećenja disk popušta, ispupčuje se i potencijalno pritišće bliske mu živčane strukture. Takav mehanizam predstavlja glavninu oštećenja diskusa vratne kralježnice.

---

image

Testiranje vratne kralježnice

Kate Ševo
---

Kakve to ima veze s najčešćim tegobama vratne kralježnice koje osjećamo?

– Kralješci svojom građom formiraju koštani kanal kroz koji prolazi leđna moždina. Iz leđne moždine izlaze parovi živaca koje preopterećenjem ispupčeni diskusi kontaktiraju. Protruzija, prolaps, hernia ili ekstruzija diska mogu ugroziti bliski živac, za što je kolokvijalno uvriježen izraz uklještenje. Simptomi mogu biti bolnost i ukočenost vrata, trnjenje, bolnost, žarenje i pečenje duž ruke s mogućim završetkom čak i u prstima šake.

Bol se može širiti prema ramenima, među lopatice i prema prsnoj kosti. Govorimo o cervikalnom ili cervikobrahijalnom sindromu. Ispadanje predmeta iz ruku zbog gubitka snage i vidljivo slabljenje mišića šake mogu biti znakovi krajnjeg oštećenja vratne kralježnice s indikacijom za operacijski zahvat. Specifičnost vratne kralježnice je što kroz njezine kralješke prolaze krvne žile koje vode krv bogatu kisikom u mozak.

Iz navedenog razloga poremećena pokretljivost vratne kralježnice može izazvati vrtoglavice, glavobolje, mučnine, poremećaj vida, nestabilnost i zujanje u ušima. Dislocirani čeljusni zglob počesto izaziva značajne poremećaje i bolove u vratu, a fizioterapijom u takvim slučajevima povezujemo manualno medicinski tretman vrata i čeljusnog zgloba.

Kako se utvrđuje oštećenje vratne kralježnice?

– Prva i najznačajnija dijagnostička metoda je manualno medicinsko testiranje vratne kralježnice fizioterapeuta ili liječnika. Radi se o provođenju utvrđenih pokreta, odnosno njihovu kombiniranju kojima provociramo poboljšanje stanja. Kad nam se smjerovi poboljšavanja potvrde, iste samo nastavljamo do uspješnog završetka terapije. U većini slučajeva nije potrebna nikakva druga dijagnostika.

O učinkovitosti manualne dijagnostike i terapije najbolje govore podaci o ogromnom broju liječnika i fizioterapeuta koji ih primjenjuju. U teškim slučajevima oštećenja vratne kralježnice, uključujući i ona koja podrazumijevaju mogućnost potrebe za operativnim zahvatom dijagnostički izbor je magnetska rezonanca ili CT nalaz. Na MRI i CT snimkama redovito se prikazuju oštećenja diska u zonama: straga, straga lijevo i straga desno. Ta činjenica najbolji je dokaz mehaničkog oštećenja diska na principu koji sam opisao, da glava i vrat idu prema naprijed uz eventualne rotacije ulijevo ili udesno. Ujedno, to je i pokazatelj potrebe za mehaničkom terapijom.

---

image

Manipulacija vrata

Kate Ševo
---

U čemu se sastoji terapija?

– Jasno je da oštećenja diskusa i posljedične tegobe kralježnice uzrokuju preopterećenja lošim pokretima i položajima. Sukladno tome bit terapije je u fizioterapeutskom rasterećenju pogođenih struktura te tretmanima pokretima i položajima suprotstavljenim onim lošima. Ključan učinak je optimiziranje pokretljivosti te otklanjanje pritiska na živčano tkivo. Za rasterećenje pritisnutog živca i fiziološko izvlačenje diska koristimo manualne tehnike, manipulaciju koju neki nazivaju kiropraktikom. Vrlo značajna metoda je dekompresija (trakcija) vratne kralježnice koja se može vršiti elektromehanički i mehanički. Fizioterapeutske tehnike poput masaže, TENS-a, lasera i ostalog pomoćne su metode.

Rani tretman presudan

Kako možemo djelovati preventivno?

– Moja tridesetogodišnja praksa je pokazala da je temelj preventive prvenstveno suzdržavanje od prije opisanih opasnih pokreta i položaja. Nema te elastičnosti kralježnice ni snage mišića koji će joj dati imunitet dovoljan izdržati prenaprezanja koja prevrše svaku mjeru. Najbolji dokaz su vrhunski sportaši koji nerijetko završe u problemima zbog kralježnice. Na drugome mjestu je održavanje elastičnosti. Nakon toga dolazi održavanje snage pratećih mišića vratne kralježnice. Važna stvar je i održavati zdravu tjelesnu težinu. Svaki kilogram viška neminovno opterećuje cijelu kralježnicu, pa i vrat.

Kad se vratna kralježnica izravna, prijelazni kralješci vrata prema grudnoj kralježnici formiraju nešto što uočavamo kao vratnu grbu. Poveća li se grudna krivina, deformitet je još uočljiviji. Kod ovog obrasca, češće kod žena, lumbalna lordoza se obično izravna, a stražnjica oslabi. Grudi se spuste, trbuh izbaci prema naprijed. Suprotno mnogim mišljenjima, korekcija je moguća po jednostavnom načelu – ako je moguće još veće krivljenje, moguće je i ispravljanje. Dakako da su rezultati brži ako se proces tretira u začetku.

Valja naglasiti da su predispozicije za navedene obrasce loša držanja i deformiteti koji se uočavaju još u djetinjstvu i mlađoj dobi (kifoze i kifoskolioze). Rani tretman u slučaju djece i mladih je presudan. Školske torbe svakako treba olakšati, ali ih i nositi sprijeda! Naime kad torbu nosimo na leđima njezin teret nas povija, kad ga nosimo sprijeda, navodi nas da aktiviramo leđne mišiće i da se ispravimo! Osim toga, ako je torba baš preteška i ako je sprijeda, možemo si pomoći i rukama, što nije beznačajno.

---

’Moja tridesetogodišnja praksa je pokazala da je temelj preventive prvenstveno suzdržavanje od prije opisanih opasnih pokreta i položaja. Nema te elastičnosti kralježnice ni snage mišića koji će joj dati imunitet dovoljan izdržati prenaprezanja koja prevrše svaku mjeru’

---

---

Koje vježbe nam mogu pomoći da sačuvamo pokretljivost?

 

– Ujutro, prije naprezanja vrat bi trebalo razgibati. Uhom probamo dotaknuti rame i onda glavu pustimo da napravi polukrug prema natrag do istog položaja na drugoj strani. Ponovimo desetak puta. Druga vježba je iz uspravnog položaja jednostavno okretanje glave lijevo i desno, desetak puta.

Ova vježba ima varijantu u četveronožnom položaju, što joj daje dodatnu kvalitetu stabilnosti položaja i većeg opsega pokreta. Vježbe razgibavanja treba raditi svaki dan, kao i vježbe istezanja. Od potonjih preporučujem okretanje glave u jednu pa u drugu stranu sa zadrškom od desetak sekundi.

Druga vježba za istezanje bila bi ići uhom u smjeru ramena koliko je moguće i zadržati položaj desetak sekundi. Treća bi bila umjereno zabacivanje glave unatrag sa zadržavanjem desetak sekundi (sl. br. 5). Vježbe istezanja rade se nakon naprezanja vrata.

Vježbe snage dovoljno je raditi svaki drugi dan, a preporučujem sljedeće: U uspravnom položaju dlanove obje ruke stavite iza glave i bez pokreta gurate četiri sekunde glavom prema natrag, četiri sekunde se opustite i to ponovite još devet puta. Za drugu vježbu naslonite dlan desne ruke o desni bočni dio glave do prijelaza za tjeme.

Ponovite vježbu u istim intervalima kao i prvu vježbu. Potom isto napravite na lijevoj strani. Za treću vježbu snage okrenite glavu udesno, ali ne do kraja, prstima desne ruke dajte otpor udesno od brade. Ponoviti pritisak
četiri sekunde uz četiri sekunde odmora, deset puta. Vježbe snage savjetujemo ponoviti u tri serije.

Kako bi vrat bio zdrav nije dovoljno vježbati samo vrat. Vrat traži potporu mišića nogu, dakle stražnjice i trupa. U tom smislu savjetujem sklekove, vježbe za među lopatične mišiće, plank i čučnjeve. Od aerobnih vježbi preporučujem orbitrek (bolje vrtjeti unatrag) te brzo hodanje po ravnijem terenu.

---

---

Masaža i istezanje

Kad su vrat i glava predugo, još k tome i profesionalno u položaju prema dolje, a ruke ispružene prema naprijed ne pati samo kralježnica već i prateći mišići.

Uzrokovana prenaprezanjem ovakvog tipa u mišićju se formiraju kugličasta otvrdnuća. Ovakvo stanje prati osjećaj zatezanja i boli na što blagotvorno djeluju masaža i istezanje.

---

---

Kakav madrac i jastuk odabrati

Madrac mora biti ugodno tvrd. Kad legnete na leđa morate moći dlan provući ispod lumbalnog dijela što je znak da madrac čvrstoćom podržava krivine kralježnice. Jastuci koji prate anatomiju pokazali su se dobri.

Izdignuti dio na koji oslanjamo vrat ne smije biti ni previsok ni prenizak, srednji dio mora biti udubljen za glavu i gornji dio koji je opet blago izdignut. Značajan kriterij je i da pri ležanju na boku glava i vrat budu podignuti tako da glava nije ni podignuta ni spuštena.

Spavanje na leđima i boku je zdravo, a na prsima je vrlo štetno!

---

---

Oprez kod povećanja dojki

Kod estetskog povećanja dojki mora se voditi računa da novo opterećenje ne bude veće nego što ga kralježnica i njezini prateći mišići mogu podnijeti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OGROMAN PROBLEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OGROMAN PROBLEM 2 0 10991 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-08 06:11:17 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-18 07:06:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-18 07:06:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=E da su ‘samo’ dugo sjedenje i kompjuter problemi; ove stvari ‘ubijaju’ vratnu kralježnicu, a mobitel je posebna priča [metakey] => vratna kralježnica, problemi, vježbe, tranfić, terapija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25640800.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25621051.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25621053.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25621054.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25621055.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25621056.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock"," Kate \u0160evo"," Kate \u0160evo"," Kate \u0160evo"," Kate \u0160evo"," Kate \u0160evo"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gdje sve grije\u0161imo kad je rije\u010d o vratnoj kralje\u017enici i kako je mo\u017eemo sa\u010duvati prilikom svakodnevnih aktivnosti?<\/p>","

Viinko Tranfi\u0107, vi\u0161i fizikalno terapet u trideset godina prakse nagledao se problema i problema s deformiranim kralje\u017enicama
\n\u00a0<\/p>","

Testiranje vratne kralje\u017enice<\/p>","

Model kralje\u017enice - \u017eivci \u017euta boja, krvna \u017eila crvena boja, kralje\u0161ci bjelkasta boja, diskusi sivkasta boja<\/p>","

Manipulacija vrata<\/p>","

Trakcija mo\u017ee pomo\u0107i<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25640800_1920.jpg":"1920x1080","k_25640800_1280.jpg":"1280x1280","k_25640800_1024.jpg":"1024x1024","k_25640800_640.jpg":"640x640","k_25640800_480.jpg":"480x480","k_25640800_340.jpg":"340x340","k_25640800_220.jpg":"220x220","o_25640800_1280.jpg":"1280x853","o_25640800_1024.jpg":"1024x682","o_25640800_640.jpg":"640x426","o_25640800_480.jpg":"480x320","o_25640800_340.jpg":"340x226","o_25640800_220.jpg":"220x146","h_25640800_1280.jpg":"1280x854","h_25640800_1024.jpg":"1024x683","h_25640800_640.jpg":"640x427","h_25640800_480.jpg":"480x320","h_25640800_340.jpg":"340x227","h_25640800_220.jpg":"220x147","pp_25640800_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640800_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640800_640.jpg":"640x814","pp_25640800_480.jpg":"480x611","pp_25640800_340.jpg":"340x432","pp_25640800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_25621051_1920.jpg":"1920x1080","k_25621051_1280.jpg":"1280x1280","k_25621051_1024.jpg":"1024x1024","k_25621051_640.jpg":"640x640","k_25621051_480.jpg":"480x480","k_25621051_340.jpg":"340x340","k_25621051_220.jpg":"220x220","o_25621051_1280.jpg":"1280x1917","o_25621051_1024.jpg":"1024x1533","o_25621051_640.jpg":"640x958","o_25621051_480.jpg":"480x719","o_25621051_340.jpg":"340x509","o_25621051_220.jpg":"220x329","h_25621051_1280.jpg":"1280x854","h_25621051_1024.jpg":"1024x683","h_25621051_640.jpg":"640x427","h_25621051_480.jpg":"480x320","h_25621051_340.jpg":"340x227","h_25621051_220.jpg":"220x147","pp_25621051_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621051_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621051_640.jpg":"640x814","pp_25621051_480.jpg":"480x611","pp_25621051_340.jpg":"340x432","pp_25621051_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_25621053_1920.jpg":"1920x1080","k_25621053_1280.jpg":"1280x1280","k_25621053_1024.jpg":"1024x1024","k_25621053_640.jpg":"640x640","k_25621053_480.jpg":"480x480","k_25621053_340.jpg":"340x340","k_25621053_220.jpg":"220x220","o_25621053_1280.jpg":"1280x1917","o_25621053_1024.jpg":"1024x1533","o_25621053_640.jpg":"640x958","o_25621053_480.jpg":"480x719","o_25621053_340.jpg":"340x509","o_25621053_220.jpg":"220x329","h_25621053_1280.jpg":"1280x854","h_25621053_1024.jpg":"1024x683","h_25621053_640.jpg":"640x427","h_25621053_480.jpg":"480x320","h_25621053_340.jpg":"340x227","h_25621053_220.jpg":"220x147","pp_25621053_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621053_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621053_640.jpg":"640x814","pp_25621053_480.jpg":"480x611","pp_25621053_340.jpg":"340x432","pp_25621053_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_25621054_1920.jpg":"1920x1080","k_25621054_1280.jpg":"1280x1280","k_25621054_1024.jpg":"1024x1024","k_25621054_640.jpg":"640x640","k_25621054_480.jpg":"480x480","k_25621054_340.jpg":"340x340","k_25621054_220.jpg":"220x220","o_25621054_1280.jpg":"1280x772","o_25621054_1024.jpg":"1024x618","o_25621054_640.jpg":"640x386","o_25621054_480.jpg":"480x289","o_25621054_340.jpg":"340x205","o_25621054_220.jpg":"220x132","h_25621054_1280.jpg":"1280x854","h_25621054_1024.jpg":"1024x683","h_25621054_640.jpg":"640x427","h_25621054_480.jpg":"480x320","h_25621054_340.jpg":"340x227","h_25621054_220.jpg":"220x147","pp_25621054_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621054_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621054_640.jpg":"640x814","pp_25621054_480.jpg":"480x611","pp_25621054_340.jpg":"340x432","pp_25621054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_25621055_1920.jpg":"1920x1080","k_25621055_1280.jpg":"1280x1280","k_25621055_1024.jpg":"1024x1024","k_25621055_640.jpg":"640x640","k_25621055_480.jpg":"480x480","k_25621055_340.jpg":"340x340","k_25621055_220.jpg":"220x220","o_25621055_1280.jpg":"1280x1917","o_25621055_1024.jpg":"1024x1533","o_25621055_640.jpg":"640x958","o_25621055_480.jpg":"480x719","o_25621055_340.jpg":"340x509","o_25621055_220.jpg":"220x329","h_25621055_1280.jpg":"1280x854","h_25621055_1024.jpg":"1024x683","h_25621055_640.jpg":"640x427","h_25621055_480.jpg":"480x320","h_25621055_340.jpg":"340x227","h_25621055_220.jpg":"220x147","pp_25621055_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621055_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621055_640.jpg":"640x814","pp_25621055_480.jpg":"480x611","pp_25621055_340.jpg":"340x432","pp_25621055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25621056_1920.jpg":"1920x1080","k_25621056_1280.jpg":"1280x1280","k_25621056_1024.jpg":"1024x1024","k_25621056_640.jpg":"640x640","k_25621056_480.jpg":"480x480","k_25621056_340.jpg":"340x340","k_25621056_220.jpg":"220x220","o_25621056_1280.jpg":"1280x854","o_25621056_1024.jpg":"1024x683","o_25621056_640.jpg":"640x427","o_25621056_480.jpg":"480x320","o_25621056_340.jpg":"340x227","o_25621056_220.jpg":"220x146","h_25621056_1280.jpg":"1280x854","h_25621056_1024.jpg":"1024x683","h_25621056_640.jpg":"640x427","h_25621056_480.jpg":"480x320","h_25621056_340.jpg":"340x227","h_25621056_220.jpg":"220x147","pp_25621056_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621056_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621056_640.jpg":"640x814","pp_25621056_480.jpg":"480x611","pp_25621056_340.jpg":"340x432","pp_25621056_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4080554 Threads: 3 Questions: 121712631 Slow queries: 53214 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3708523 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/e-da-su-samo-dugo-sjedenje-i-kompjuter-problemi-ove-stvari-ubijaju-vratnu-kraljeznicu-a-mobitel-je-posebna-prica-1323555 [printLink] => /mozaik/zdravlje/e-da-su-samo-dugo-sjedenje-i-kompjuter-problemi-ove-stvari-ubijaju-vratnu-kraljeznicu-a-mobitel-je-posebna-prica-1323555?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 617316 [name] => vratna kralježnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-09 22:55:31 [main_article_id] => 0 [alias] => vratna-kraljeznica [link] => /tag/vratna-kraljeznica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 406084 [name] => problemi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => problemi [link] => /tag/problemi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 388970 [name] => vježbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vjezbe [link] => /tag/vjezbe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730040 [name] => tranfić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 15:59:39 [main_article_id] => 0 [alias] => tranfic [link] => /tag/tranfic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 347457 [name] => terapija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => terapija [link] => /tag/terapija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OGROMAN PROBLEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => E da su ‘samo’ dugo sjedenje i kompjuter problemi; ove stvari ‘ubijaju’ vratnu kralježnicu, a mobitel je posebna priča [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25640800.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Gdje sve griješimo kad je riječ o vratnoj kralježnici i kako je možemo sačuvati prilikom svakodnevnih aktivnosti?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25640800.jpg [title] =>

Gdje sve griješimo kad je riječ o vratnoj kralježnici i kako je možemo sačuvati prilikom svakodnevnih aktivnosti?

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25621051.jpg [title] =>

Viinko Tranfić, viši fizikalno terapet u trideset godina prakse nagledao se problema i problema s deformiranim kralježnicama
 

Kate Ševo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25621053.jpg [title] =>

Testiranje vratne kralježnice

Kate Ševo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25621054.jpg [title] =>

Model kralježnice - živci žuta boja, krvna žila crvena boja, kralješci bjelkasta boja, diskusi sivkasta boja

Kate Ševo ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25621055.jpg [title] =>

Manipulacija vrata

Kate Ševo ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25621056.jpg [title] =>

Trakcija može pomoći

Kate Ševo ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Problemi s vratnom kralježnicom cijena su suvremenog načina života. Veći dio dana sjedimo, najčešće pred računalima, razgovaramo pomoću mobilnih telefona, televiziju gledamo sve češće u ležećem položaju... a kad tome dodamo da mnogi među nama ne vježbaju, ne bave se baš nikakvom sportskom aktivnošću, imaju previše kilograma... činimo veliku štetu našoj kralježnici, osobito onoj vratnoj koja se sastoji od samo sedam kralježaka, ali koji znaju uzrokovati neugodne i snažne bolove, a posljedično izostanke s posla i potragu za terapijama koje mogu pomoći.

Gdje sve griješimo kad je riječ o vratnoj kralježnici i kako je možemo sačuvati prilikom svakodnevnih aktivnosti, te koje vježbe u tome mogu pomoći otkrio nam je viši fizikalni terapeut Vinko Tranfić, koji ima dugogodišnje iskustvo u tretiranju ovog dijela tijela.

Za početak podsjeća na građu naše kralježnice.

– Vratna kralježnica započinje prvim vratnim kralješkom atlasom na kojem počiva baza lubanje. Na njega se užljebljuje preko svog dijela sličnog zubu drugi vratni kralježak, nazvan axis, odnosno osovina. Dalje se nastavljaju vezivno-hrskavične pločice, diskuse, koje amortiziraju opterećenja, te sami kralješci naizmjenično sve do prvog grudnog kralješka.

Opasno pregibanje glave

Cijela kralježnica zapravo je nedjeljiva cjelina, tako da je logičan utjecaj grudne i lumbalne kralježnice na vratnu.

---

image

Model kralježnice - živci žuta boja, krvna žila crvena boja, kralješci bjelkasta boja, diskusi sivkasta boja

Kate Ševo
---

– “Sjedilački čovjek” izraz je koji oslikava čovjeka koji ne samo da prekomjerno sjedi, već i ne čini ništa značajno kako bi se drugim aktivnostima suprotstavio posljedičnom deformiranju kralježnice. Kod takvog suvremenog čovjeka, uobičajen obrazac je izravnavanje vratne krivine, nazvane lordoza, koja je poželjna jer čuva zdravlje kralježnice. Izravnavanjem kralježnice zbog promjena položaja zglobova gubi se njezina pokretljivost i time povećava sklonost oštećenjima.

Osim toga, izravnavanjem vratne lordoze slabi snaga pratećih mišića, što dodatno doprinosi njezinoj ranjivosti. Grudna kralježnica “sjedilačkog čovjeka” povećava prirodnu grudnu zakrivljenost prema natrag, nazvanu kifoza. To je nepovoljno ne samo za navedeni dio kralježnice, već i za vratnu, jer se u prijelaznom dijelu sile ne raspoređuju kako bi trebale.

Lumbalna kralježnica “sjedilačkog čovjeka” izravnava se poput vratne sa sličnim negativnim učincima. Valja naglasiti da izravnavanje lumbalne kralježnice prati slabljenje mišića stražnjice. Ovakav gubitak mišićne mase dodatno opterećuje vratnu kralježnicu jer pri hodu stražnjica ne daje dovoljan doprinos amortizaciji sila koje se udarom stopala o podlogu šire prema vratu.

Kad bi “sjedilački čovjek” barem stao na dugotrajnom nepravilnom sjedenju. No, kad ispruži ruke kako bi radio na tipkovnici koja i nije baš blizu, pribraja se značajan pritisak na vrat. Dodatnim spuštanjem glave i vrata prema dolje događa se prava katastrofa! Fizičari su dokazali da pregibanjem glave od samo 5 centimetara prema naprijed najosjetljivije vratne segmente C5-C6 i C6-C7 opterećujemo trostruko većom silom od one kod normalnog uspravnog položaja – pojašnjava Tranfić, te podsjeća da su i naše prabake nerijetko nosile velike terete na glavi, ali uz puno manje štete jer su za to vrijeme hodale, i to uspravno!

Posebna je priča era mobitela! Umjesto da podignemo rukom uređaj ka licu, i u ovom slučaju redovito spuštamo glavu i vrat dolje. Jako opasna radnja je i držanje mobitela uhom uz rame da bi ruke bile slobodne. Proporcionalno što ovakav položaj dulje traje tim gore.

---

image

Viinko Tranfić, viši fizikalno terapet u trideset godina prakse nagledao se problema i problema s deformiranim kralježnicama
 

Kate Ševo
---

Pritiskanje živčanih struktura

Postoji još jedna vrlo opasna radnja, a nije novovremena: ležeće gledanje televizijskog programa. Glava i vrat postavljaju se u izraziti pregib prema naprijed, s dodatnom nepovoljnom silom pritiska jastuka. Uz svu moguću štetu ovog položaja, treba dodati da takav položaj obično traje sat ili više bez prekida. Ljudima koji vole gledati TV program u spavaćoj sobi najozbiljnije savjetujem da TV prijamnike ugrade pod strop. Tako bi mogli pravilno ležati na jastuku i gledati televizijski program.

Česta negativna pojava vezana za preopterećivanje vrata je i spavanje ili drijemanje u sjedećem položaju. Glava ide prema naprijed, a vrat je prati. Ovo se počesto događa putnicima u različitim prijevoznim sredstvima gdje stvar može pogoršati i naglo kočenje. Danas srećom postoje ovratnici koji sprječavaju da vrat i glava idu prema naprijed. Pri samostalnoj vožnji automobila nužno je naslon sjedala blago nagnuti prema natrag, a upravljanje svesti na što veće korištenje stopala u odnosu na koljena. Laktovi trebaju biti blaže savijeni. Ako su ispruženi unatoč osloncu na upravljač, pritisak na vrat je prevelik.

Pregibanje glave i vrata prema naprijed, nažalost, ​prečesto je i zbog same građe vrata radi velike štete. Zabacivanje glave i vrata prema natrag samo po sebi nije štetno, ali ne treba ići preko granica umjerenosti. Takva je situacija i s drugim pokretima vrata, kao što je okretanje, naginjanje... osim kod rada fizioterapeuta kad se znaju svrha i cilj takvog djelovanja.

– Najosjetljiviji dijelovi kralježnice vezivne su hrskavične pločice, diskusi. Vratnu kralježnicu karakterizira zakrivljenost prema naprijed koju nazivamo lordoza. Na taj način tijelo pravilno raspoređuje opterećenje na kralješke i na diskuse. Kad glavu i vratnu kralježnicu spuštamo prema naprijed, preopterećenje ide na najosjetljivije dijelove diskusa: straga, straga lijevo ili straga desno. Istovremeno, gubljenjem lordoze vratni mišići koji drže taj dio kralježnice uspravnim istežu se i manje pomažu kralješcima i diskusima.

Preopterećenjem stražnjih dijelova diska dolazi do dva problema. Jedan je već opisan kao fizičko opterećenje, a drugi je slabiji protok amortizirajuće tekućine diska. Uslijed čestih preopterećenja disk popušta, ispupčuje se i potencijalno pritišće bliske mu živčane strukture. Takav mehanizam predstavlja glavninu oštećenja diskusa vratne kralježnice.

---

image

Testiranje vratne kralježnice

Kate Ševo
---

Kakve to ima veze s najčešćim tegobama vratne kralježnice koje osjećamo?

– Kralješci svojom građom formiraju koštani kanal kroz koji prolazi leđna moždina. Iz leđne moždine izlaze parovi živaca koje preopterećenjem ispupčeni diskusi kontaktiraju. Protruzija, prolaps, hernia ili ekstruzija diska mogu ugroziti bliski živac, za što je kolokvijalno uvriježen izraz uklještenje. Simptomi mogu biti bolnost i ukočenost vrata, trnjenje, bolnost, žarenje i pečenje duž ruke s mogućim završetkom čak i u prstima šake.

Bol se može širiti prema ramenima, među lopatice i prema prsnoj kosti. Govorimo o cervikalnom ili cervikobrahijalnom sindromu. Ispadanje predmeta iz ruku zbog gubitka snage i vidljivo slabljenje mišića šake mogu biti znakovi krajnjeg oštećenja vratne kralježnice s indikacijom za operacijski zahvat. Specifičnost vratne kralježnice je što kroz njezine kralješke prolaze krvne žile koje vode krv bogatu kisikom u mozak.

Iz navedenog razloga poremećena pokretljivost vratne kralježnice može izazvati vrtoglavice, glavobolje, mučnine, poremećaj vida, nestabilnost i zujanje u ušima. Dislocirani čeljusni zglob počesto izaziva značajne poremećaje i bolove u vratu, a fizioterapijom u takvim slučajevima povezujemo manualno medicinski tretman vrata i čeljusnog zgloba.

Kako se utvrđuje oštećenje vratne kralježnice?

– Prva i najznačajnija dijagnostička metoda je manualno medicinsko testiranje vratne kralježnice fizioterapeuta ili liječnika. Radi se o provođenju utvrđenih pokreta, odnosno njihovu kombiniranju kojima provociramo poboljšanje stanja. Kad nam se smjerovi poboljšavanja potvrde, iste samo nastavljamo do uspješnog završetka terapije. U većini slučajeva nije potrebna nikakva druga dijagnostika.

O učinkovitosti manualne dijagnostike i terapije najbolje govore podaci o ogromnom broju liječnika i fizioterapeuta koji ih primjenjuju. U teškim slučajevima oštećenja vratne kralježnice, uključujući i ona koja podrazumijevaju mogućnost potrebe za operativnim zahvatom dijagnostički izbor je magnetska rezonanca ili CT nalaz. Na MRI i CT snimkama redovito se prikazuju oštećenja diska u zonama: straga, straga lijevo i straga desno. Ta činjenica najbolji je dokaz mehaničkog oštećenja diska na principu koji sam opisao, da glava i vrat idu prema naprijed uz eventualne rotacije ulijevo ili udesno. Ujedno, to je i pokazatelj potrebe za mehaničkom terapijom.

---

image

Manipulacija vrata

Kate Ševo
---

U čemu se sastoji terapija?

– Jasno je da oštećenja diskusa i posljedične tegobe kralježnice uzrokuju preopterećenja lošim pokretima i položajima. Sukladno tome bit terapije je u fizioterapeutskom rasterećenju pogođenih struktura te tretmanima pokretima i položajima suprotstavljenim onim lošima. Ključan učinak je optimiziranje pokretljivosti te otklanjanje pritiska na živčano tkivo. Za rasterećenje pritisnutog živca i fiziološko izvlačenje diska koristimo manualne tehnike, manipulaciju koju neki nazivaju kiropraktikom. Vrlo značajna metoda je dekompresija (trakcija) vratne kralježnice koja se može vršiti elektromehanički i mehanički. Fizioterapeutske tehnike poput masaže, TENS-a, lasera i ostalog pomoćne su metode.

Rani tretman presudan

Kako možemo djelovati preventivno?

– Moja tridesetogodišnja praksa je pokazala da je temelj preventive prvenstveno suzdržavanje od prije opisanih opasnih pokreta i položaja. Nema te elastičnosti kralježnice ni snage mišića koji će joj dati imunitet dovoljan izdržati prenaprezanja koja prevrše svaku mjeru. Najbolji dokaz su vrhunski sportaši koji nerijetko završe u problemima zbog kralježnice. Na drugome mjestu je održavanje elastičnosti. Nakon toga dolazi održavanje snage pratećih mišića vratne kralježnice. Važna stvar je i održavati zdravu tjelesnu težinu. Svaki kilogram viška neminovno opterećuje cijelu kralježnicu, pa i vrat.

Kad se vratna kralježnica izravna, prijelazni kralješci vrata prema grudnoj kralježnici formiraju nešto što uočavamo kao vratnu grbu. Poveća li se grudna krivina, deformitet je još uočljiviji. Kod ovog obrasca, češće kod žena, lumbalna lordoza se obično izravna, a stražnjica oslabi. Grudi se spuste, trbuh izbaci prema naprijed. Suprotno mnogim mišljenjima, korekcija je moguća po jednostavnom načelu – ako je moguće još veće krivljenje, moguće je i ispravljanje. Dakako da su rezultati brži ako se proces tretira u začetku.

Valja naglasiti da su predispozicije za navedene obrasce loša držanja i deformiteti koji se uočavaju još u djetinjstvu i mlađoj dobi (kifoze i kifoskolioze). Rani tretman u slučaju djece i mladih je presudan. Školske torbe svakako treba olakšati, ali ih i nositi sprijeda! Naime kad torbu nosimo na leđima njezin teret nas povija, kad ga nosimo sprijeda, navodi nas da aktiviramo leđne mišiće i da se ispravimo! Osim toga, ako je torba baš preteška i ako je sprijeda, možemo si pomoći i rukama, što nije beznačajno.

---

’Moja tridesetogodišnja praksa je pokazala da je temelj preventive prvenstveno suzdržavanje od prije opisanih opasnih pokreta i položaja. Nema te elastičnosti kralježnice ni snage mišića koji će joj dati imunitet dovoljan izdržati prenaprezanja koja prevrše svaku mjeru’

---

---

Koje vježbe nam mogu pomoći da sačuvamo pokretljivost?

 

– Ujutro, prije naprezanja vrat bi trebalo razgibati. Uhom probamo dotaknuti rame i onda glavu pustimo da napravi polukrug prema natrag do istog položaja na drugoj strani. Ponovimo desetak puta. Druga vježba je iz uspravnog položaja jednostavno okretanje glave lijevo i desno, desetak puta.

Ova vježba ima varijantu u četveronožnom položaju, što joj daje dodatnu kvalitetu stabilnosti položaja i većeg opsega pokreta. Vježbe razgibavanja treba raditi svaki dan, kao i vježbe istezanja. Od potonjih preporučujem okretanje glave u jednu pa u drugu stranu sa zadrškom od desetak sekundi.

Druga vježba za istezanje bila bi ići uhom u smjeru ramena koliko je moguće i zadržati položaj desetak sekundi. Treća bi bila umjereno zabacivanje glave unatrag sa zadržavanjem desetak sekundi (sl. br. 5). Vježbe istezanja rade se nakon naprezanja vrata.

Vježbe snage dovoljno je raditi svaki drugi dan, a preporučujem sljedeće: U uspravnom položaju dlanove obje ruke stavite iza glave i bez pokreta gurate četiri sekunde glavom prema natrag, četiri sekunde se opustite i to ponovite još devet puta. Za drugu vježbu naslonite dlan desne ruke o desni bočni dio glave do prijelaza za tjeme.

Ponovite vježbu u istim intervalima kao i prvu vježbu. Potom isto napravite na lijevoj strani. Za treću vježbu snage okrenite glavu udesno, ali ne do kraja, prstima desne ruke dajte otpor udesno od brade. Ponoviti pritisak
četiri sekunde uz četiri sekunde odmora, deset puta. Vježbe snage savjetujemo ponoviti u tri serije.

Kako bi vrat bio zdrav nije dovoljno vježbati samo vrat. Vrat traži potporu mišića nogu, dakle stražnjice i trupa. U tom smislu savjetujem sklekove, vježbe za među lopatične mišiće, plank i čučnjeve. Od aerobnih vježbi preporučujem orbitrek (bolje vrtjeti unatrag) te brzo hodanje po ravnijem terenu.

---

---

Masaža i istezanje

Kad su vrat i glava predugo, još k tome i profesionalno u položaju prema dolje, a ruke ispružene prema naprijed ne pati samo kralježnica već i prateći mišići.

Uzrokovana prenaprezanjem ovakvog tipa u mišićju se formiraju kugličasta otvrdnuća. Ovakvo stanje prati osjećaj zatezanja i boli na što blagotvorno djeluju masaža i istezanje.

---

---

Kakav madrac i jastuk odabrati

Madrac mora biti ugodno tvrd. Kad legnete na leđa morate moći dlan provući ispod lumbalnog dijela što je znak da madrac čvrstoćom podržava krivine kralježnice. Jastuci koji prate anatomiju pokazali su se dobri.

Izdignuti dio na koji oslanjamo vrat ne smije biti ni previsok ni prenizak, srednji dio mora biti udubljen za glavu i gornji dio koji je opet blago izdignut. Značajan kriterij je i da pri ležanju na boku glava i vrat budu podignuti tako da glava nije ni podignuta ni spuštena.

Spavanje na leđima i boku je zdravo, a na prsima je vrlo štetno!

---

---

Oprez kod povećanja dojki

Kod estetskog povećanja dojki mora se voditi računa da novo opterećenje ne bude veće nego što ga kralježnica i njezini prateći mišići mogu podnijeti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock  Kate Ševo  Kate Ševo  Kate Ševo  Kate Ševo  Kate Ševo
/Shutterstock

Gdje sve griješimo kad je riječ o vratnoj kralježnici i kako je možemo sačuvati prilikom svakodnevnih aktivnosti?

Kate Ševo

Viinko Tranfić, viši fizikalno terapet u trideset godina prakse nagledao se problema i problema s deformiranim kralježnicama
 

Kate Ševo

Testiranje vratne kralježnice

Kate Ševo

Model kralježnice - živci žuta boja, krvna žila crvena boja, kralješci bjelkasta boja, diskusi sivkasta boja

Kate Ševo

Manipulacija vrata

Kate Ševo

Trakcija može pomoći

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/e-da-su-samo-dugo-sjedenje-i-kompjuter-problemi-ove-stvari-ubijaju-vratnu-kraljeznicu-a-mobitel-je-posebna-prica-1323555 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3b55173e10a0e0db3f64b734b7bfec95466287e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=E+da+su+%E2%80%98samo%E2%80%99+dugo+sjedenje+i+kompjuter+problemi%3B+ove+stvari+%E2%80%98ubijaju%E2%80%99+vratnu+kralje%C5%BEnicu%2C+a+mobitel+je+posebna+pri%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fe-da-su-samo-dugo-sjedenje-i-kompjuter-problemi-ove-stvari-ubijaju-vratnu-kraljeznicu-a-mobitel-je-posebna-prica-1323555 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fe-da-su-samo-dugo-sjedenje-i-kompjuter-problemi-ove-stvari-ubijaju-vratnu-kraljeznicu-a-mobitel-je-posebna-prica-1323555 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OGROMAN PROBLEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeOGROMAN PROBLEM

E da su ‘samo’ dugo sjedenje i kompjuter problemi; ove stvari ‘ubijaju’ vratnu kralježnicu, a mobitel je posebna priča

18. rujna 2023. - 09:06
Gdje sve griješimo kad je riječ o vratnoj kralježnici i kako je možemo sačuvati prilikom svakodnevnih aktivnosti?/Shutterstock

Problemi s vratnom kralježnicom cijena su suvremenog načina života. Veći dio dana sjedimo, najčešće pred računalima, razgovaramo pomoću mobilnih telefona, televiziju gledamo sve češće u ležećem položaju... a kad tome dodamo da mnogi među nama ne vježbaju, ne bave se baš nikakvom sportskom aktivnošću, imaju previše kilograma... činimo veliku štetu našoj kralježnici, osobito onoj vratnoj koja se sastoji od samo sedam kralježaka, ali koji znaju uzrokovati neugodne i snažne bolove, a posljedično izostanke s posla i potragu za terapijama koje mogu pomoći.

Gdje sve griješimo kad je riječ o vratnoj kralježnici i kako je možemo sačuvati prilikom svakodnevnih aktivnosti, te koje vježbe u tome mogu pomoći otkrio nam je viši fizikalni terapeut Vinko Tranfić, ko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:57