stdClass Object ( [id] => 1325838 [title] => Dr. Milka Brzović: Hripavac se vraća među najmlađe, a dojenački kašalj bez udisaja od minutu-dvije nije nimalo bezazlen [alias] => dr-milka-brzovic-hripavac-se-vraca-medu-najmlade-a-dojenacki-kasalj-bez-udisaja-od-minutu-dvije-nije-nimalo-bezazlen [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trenutno se u Splitu i širem području grada (Solin, Kaštela) bilježi veći broj necijepljene dojenčadi i male djece oboljele od hripavca u zadnja tri mjeseca, u usporedbi s prethodnim godinama, a osobito u pretpandemijskom COVID-19 razdoblju - potvrdila nam je prim. dr. med. Milka Brzović, spec. epidemiologije i voditeljica Odjela za nadzor cijepljenja u NZJZ-u SDŽ. Ono što osobito zabrinjava, kaže ona, jest to da imamo veći broj oboljele necijepljene dojenčadi, čija je bolest zahtijevala hospitalizaciju u KBC-u Split i liječenje na Zaraznom odjelu. Neke zaboravljene teške zarazne bolesti kao hripavac kod novorođenčadi i dojenčadi se vraćaju jer djeca nisu redovno ili nisu potpuno cijepljena protiv ove bolesti.

Zanimljivo je podsjetiti na podatak da je u razdoblju prije uvođenja cijepljenja obolijevalo na tisuće djece, a dojenčad su nerijetko i umirala od ove zarazne bolesti, ali zahvaljujući sada već nekoliko desetljeća dobro provedenom cijepljenju i visokim DTP obuhvatima u RH i SDŽ slučajevi oboljenja bili su svedeni na dvoznamenkaste brojeve, s dobrim ishodima ili ozdravljenjima.

Nažalost, sada je bolest opet u porastu pa se hripavac (pertussis), poznat u narodu i kao veliki kašalj, ponovno vraća među najmlađe, iako tako uz odgovornije ponašanje roditelja ne bi trebalo biti jer ova bolest nije nimalo bezazlena.

- Hripavac je teža zarazna bolest kod osjetljive novorođenčadi i dojenčadi koju karakteriziraju jaki napadaji spazmatičnog kašlja u trajanju od 1do 2 minute, bez udisaja, nakon čega slijedi duboki uvučeni udah, hripanje, nerijetko praćen povraćanjem i malaksalošću. Napadaji kašlja su češći noću i stanje se pogoršava kako bolest odmiče - kaže dr. Brzović i pojašnjava što je uzrokuje i kako se prenosi.

- Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis i B. parapertussis, a osoba se lako zarazi preko kapljica sluzi iz nosa, usta ili ždrijela, u direktnom kontaktu s oboljelom ili asimptomatski zaraženom osobom. Smatra se da je rizik za zarazu ili infekciju kontakt u trajanju od jedan sat na udaljenosti od 1 metar ili dugotrajniji boravak u istom prostoru s oboljelom osobom. Osobe se u pravilu neće zaraziti posrednim putem kao što su igračke ili odjeća, osim u slučaju ako djeca izmjenjuju istu dudu i slično.

---

image

SHUTTERSTOCK

Shutterstock
---

Simptomi bolesti

Nerijetko se dojenčad zarazi u obitelji od blago bolesnih ukućana, roditelja ili starije braće i sestara koji ne znaju da imaju hripavac. Znači, mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija školska djeca i adolescenti, kao i odrasle osobe, ali bez karakterističnih simptoma bolesti. Za cijepljenu stariju djecu i odrasle osobe hripavac je najčešće blaža bolest ili su bez simptoma, a šire bakteriju među svojim kontaktima. Oboljela osoba je jako zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja, dakle u prva dva tjedna.

Koji su simptomi bolesti?

- Simptomi bolesti manifestiraju se nakon 5 do 10 dana, najdulje nakon 21 dan od infekcije. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim respiratornim simptomima, poput prehlade (viroza!), zbog čega se odmah ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest prvih desetak dana. Bolest se u vremenu prije uvođenja redovnih cijepljenja javljala sezonski, više u zimskom razdoblju i u cikličkim epidemijama, svako tri do pet godina.

Je li nužna izolacija oboljele djece koja pohađaju vrtić ili školu i što je s osobama koje su u kontaktu?

- Svakako. Oboljelo dijete, odnosno svaki potvrđeni ili vjerojatni slučaj oboljenja prema kliničkoj definiciji bolesti potrebno je izolirati iz ustanove u kojoj boravi, bilo da su to jaslice, vrtić ili škola, u trajanju od najmanje 5 dana od početka odgovarajuće antimikrobne terapije. Kontakti oboljelog dobiju kemoprofilaksu u skladu s epidemiološkim preporukama i ne zahtijevaju izolaciju.

Kako se bolest razvija?

- Bolest karakteriziraju tri stadija: za prvi stadij karakteristični su rani kataralni simptomi koji traju 1 do 2 tjedna, curenje nosa ili začepljen nos te blago povišena temperatura, do 38 °C, kašalj koji je kod dojenčadi slabo prisutan, te teško disanje sve do prestanka disanja - apnea i cijanoza (kod dojenčadi i male djece); u drugom stadiju napadaji kašlja, paroksizmi, traju od 2 do 6 tjedana, nekada i dulje. Djecu muče brzi, snažni i ponavljajući napadi kašlja u trajanju od 1 do 2 minute, bez udisaja, završavaju dugim visokotonskim, duboko uvučenim udahom, odnosno hripanjem.

Cijepljenje i imunizacija

Ovi su napadaji kašlja češći tijekom noći te se nakon napada kašlja javljaju povraćanje i malaksalost. Stanje se pogoršava kako bolest odmiče, odnosno dok dosegne treći stadij koji možemo nazvati oporavkom, a traje oko 2 do 3 tjedna, ljeti kraće nego zimi, a može i dulje, ponekad mjesecima.

Očito je riječ o vrlo iscrpljujućoj bolesti, a što je s mogućim komplikacijama?

- Oboljela osoba može razviti i komplikacije bolesti, što ovisi o dobi, o cijepnom statusu, o pravovremenoj dijagnostici i terapiji. Najčešće komplikacije, kod osjetljive djece, jesu upala bronha i pluća, dok su neurološki poremećaji kao konvulzije i encefalopatije znatno rjeđe, a ponekad bolest može završiti i najtežim, smrtnim ishodom.

Koja su djeca u najvećem riziku i imaju li dojenčad imunitet naslijeđen od majke?

- Novorođenčad i dojenčad su najosjetljivija populacija na ovu bolest jer najčešće nemaju antitijela dobivena od majke. Majke, tj. trudnice više nemaju antitijela na hripavac stečena cijepljenjem ili prirodnim preboljenjem. Zaštitni titar stvoren nakon primanja inaktiviranih (“mrtvih”) DTP cjepiva do školske dobi u idućim se godinama značajno smanji i do odrasle dobi nestane. Stoga novorođenče nema pasivno, transplancetarno, naslijeđena antitijela, niti dobije specifična tijekom dojenja. Imunost se postupno stječe primanjem triju doza DTaP cjepiva od trećeg do sedmog mjeseca života. I docjepljivanjem nakon godinu dana i još jednom nakon petog rođendana.

U nekim se zemljama preventivno i trudnice cijepe protiv hripavca!?

- U cilju smanjivanja pobola od hripavca kod najosjetljivijih, a to je dojenčad do potpunog cijepljenja s tri doze, te komplikacija bolesti, mnoge zemlje u EU-u, SAD, Kanada i Australija su u svojim nacionalnim strategijama dale preporuke za cijepljenje trudnica u zadnjem tromjesečju trudnoće, točnije između 27. do 36. tjedna, dTap cjepivom sa smanjenim sadržajem antigena difterije i hripavca. Na taj način trudnica stječe antitijela i prenosi ih djetetu, koje će u prva dva mjeseca biti pasivno zaštićeno. Mnogi upiti oko rizika ovog cijepljenja za trudnicu i neonatalni ishod objavljeni su u brojnim studijama na tisućama promatranih trudnica i nisu pokazali veće stope komplikacija u odnosu na necijepljene trudnice.

---

image

Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim respiratornim simptomima, poput prehlade, zbog čega se odmah ne posumnja na hripavac pa bolesnik neometano širi bolest

Shutterstock
---

Danski izvor

Cijepe li se kod nas odrasle osobe i u kojim slučajevima?

- Naš Program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za pojedine skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom (P2) preporučuje jednokratno cijepljenje dTap cjepivom za osobe nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica/koštane srži, te za zdravstvene radnike koji rade na novorođenačkim i dojenačkim odjelima. Mi epidemiolozi često provodimo ovo cijepljenje kod transplantiranih pacijenata koji se javljaju nama u Zavod. S obzirom na stope incidencije hripavca i komplikacije oboljenja u našoj zemlji, usklađuju se strategije i preporuke za cijepljenja.

Koliki je pobol od hripavca u Hrvatskoj i u europskim zemljama?

- Pobol od hripavca u Republici Hrvatskoj se reducirao za 99 posto, zahvaljujući obveznom cijepljenju uvedenom još davne 1959. godine. Prema službenim podacima Registra za prijavu zaraznih bolesti u HZJZ-u, u pretpandemijskom razdoblju (od 2012. do 2019.) među prijavljenim slučajevima oboljenja od hripavca godišnje se u Hrvatskoj bilježilo oko 90-ak oboljelih, uglavnom dojenčadi i male djece. Također se bolest pojavljivala i kod školske djece, najčešće u dobi između 10 i 14 godina (28 posto), kada se već značajno i smanji imunitet stečen cijepljenjem. Nažalost, u promatranom razdoblju su zabilježena i dva smrtna slučaja kod dojenčeta. U našoj županiji bilježilo se do desetak oboljelih na godinu. Trenutno se bilježe oboljenja kod necijepljene dojenčadi i male djece u obiteljskim kontaktima, a podaci se još prikupljaju. Prema izvješćima Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, mnoge EU zemlje i šire svake godine i ciklički bilježe epidemije hripavca kod necijepljene i osjetljive populacije, također i smrtne slučajeve. U ovoj godini bilježi se najveća epidemija u Danskoj, s više od tisuću oboljelih i četiri puta više oboljelih u kolovozu (439 oboljelih) u odnosu na epidemijska razdoblja. Stoga nije čudno da se bolest pojavila u ljetnim mjesecima na širem području Splita, izvan tipične zimske sezone obolijevanja, s obzirom na turističku sezonu i velik broj turista iz EU-a i svijeta.

Iz svega proizlazi da je cijepljenje najučinkovitija mjera prevencije?

- Bolje spriječiti nego liječiti - kako bi rekao naš narod! Srećom, već desetljećima imamo i primjenjujemo učinkovito i sigurno cjepivo protiv hripavca u kombinaciji s difterijom i tetanusom (DTP), a od 2008./2014. s još dvije/tri druge bolesti (dječja paraliza, haemophilus inf.tipa b/hepatitis B). Naš Program obveznog cijepljenja djece u RH, kao i drugdje po svijetu, propisuje da se dojenčad cijepi od navršenog drugog mjeseca života, u razmaku od dva mjeseca, s tri doze DTaP-IPV-Hib-HepB cjepiva i docijepi još dva puta. U drugoj godini života kombiniranim cjepivom, a nakon petog rođendana samo DTaP ili dTap, ovisno o dostupnosti cjepiva. U slučaju kada je dijete preboljelo hripavac, može se dalje cijepiti kombiniranim cjepivima s komponentom pertussis (aP), nakon oporavka od bolesti (oko dva mjeseca).

Pad procijepljenosti

DTaP je jedno od najprimjenjivanijih cjepiva i s rijetkim nuspojavama. Najčešće su se javljale lokalne reakcije na mjestu primjene u bedricu ili nadlakticu (otok, otvrdnuće, bol ili crvenilo), a od općih nuspojava, povišena temperatura, plačljivost, malaksalost ili slabiji tek.

---

image

Oboljelo dijete prema kliničkoj definiciji bolesti potrebno je izolirati iz ustanove u kojoj boravi, bilo da su to jaslice, vrtić ili škola, u trajanju od najmanje 5 dana

Shutterstock/Shutterstock
---

U našoj županiji bilježi se posljednjih godina ozbiljan pad procijepljenosti, o kojim je postocima riječ?

- Sve do prije desetak godina Hrvatska i naša županija uspijevale su provesti primovakcinaciju protiv hripavca višu od 95 posto i docjepljivanje > od 90 posto. Nažalost, zadnjih godina uslijedila su mnogobrojna odgađanja cijepljenja od strane roditelja, nerijetko čak i odbijanja svih cijepljenja, a povremeno je bilo i objektivnih poteškoća u provedbi cijepljenja, zbog poremećaja u organizacijskoj mreži pedijatrijske skrbi. Sve su to razlozi koji su doveli do pada procijepljenosti u SDŽ i slabije imunosti protiv hripavca, ali i drugih zaraznih bolesti obveznih cijepljenju (pad kolektivne imunosti !), osobito kod najmlađe djece. Školska djeca imaju bolju procijepljenost za sva cijepljenja. Primovakcinacija protiv difterije, tetanusa i hripavca u 2019. god. u SDŽ je iznosila 92 posto, a revakcinacije svega 82 posto, što znači da više stotina djece (~ 1 500) nije dobilo kompletnu zaštitu, tj. svih pet doza cjepiva protiv hripavca. Tijekom zadnje tri godine pandemija bolesti COVID-19 uzela je svoj danak i u provedbi programa obveznih cijepljenja, stoga je procijepljenost DTaP-om u primovakcinaciji u 2022. godini iznosila samo 86 posto, a prvo docjepljivanje 78 posto. Mnogobrojni roditelji odgađaju cijepljenja svoje djece iz najranije dobi, bez obzira na to što djeca nemaju medicinsku kontraindikaciju ili zapreku za cijepljenja. Pedijatri i doktori koji provode redovna cijepljenja su u značajnim poteškoćama zbog tog problema. Otežano rade i nemaju dovoljno vremena za dulje razgovore s roditeljima jer trebaju zbrinuti svoje bolesne pacijente, nerijetko i djecu iz druge ordinacije koju zamjenjuju, te provesti preventivu zdrave djece - cijepljenja, sistematske preglede. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE MAČJI KAŠALJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NIJE MAČJI KAŠALJ 2 0 11848 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-24 08:45:13 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-27 06:54:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-27 06:54:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dr. Milka Brzović: Hripavac se vraća među najmlađe, a dojenački kašalj bez udisaja od minutu-dvije nije nimalo bezazlen [metakey] => hripavac, cijepljenje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/24\/25714743.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/24\/21886030.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/24\/21200108.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/24\/25711693.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/24\/24652381.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/24\/24123207.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/24\/21886006.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/24\/21886004.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Shutterstock\/Shutterstock","Shutterstock","","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock\/Shutterstock","Shutterstock\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Napadaji ka\u0161lja su \u010de\u0161\u0107i tijekom no\u0107i te se nakon napada ka\u0161lja javljaju povra\u0107anje i malaksalost - ka\u017ee dr. Brzovi\u0107<\/p>","

SHUTTERSTOCK<\/p>","

Tijek bolesti je postupan, s nespecifi\u010dnim respiratornim simptomima, poput prehlade, zbog \u010dega se odmah ne posumnja na hripavac pa bolesnik neometano \u0161iri bolest<\/p>","

Prim. dr. med. Milka Brzovi\u0107<\/p>","

SHUTTERSTOCK<\/p>","

SHUTTERSTOCK<\/p>","

Oboljelo dijete prema klini\u010dkoj definiciji bolesti potrebno je izolirati iz ustanove u kojoj boravi, bilo da su to jaslice, vrti\u0107 ili \u0161kola, u trajanju od najmanje 5 dana<\/p>","

SHUTTERSTOCK<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1195","hd_25714743_1920.jpg":"1920x1080","k_25714743_1280.jpg":"1280x1280","k_25714743_1024.jpg":"1024x1024","k_25714743_640.jpg":"640x640","k_25714743_480.jpg":"480x480","k_25714743_340.jpg":"340x340","k_25714743_220.jpg":"220x220","o_25714743_1280.jpg":"1280x796","o_25714743_1024.jpg":"1024x637","o_25714743_640.jpg":"640x398","o_25714743_480.jpg":"480x298","o_25714743_340.jpg":"340x211","o_25714743_220.jpg":"220x136","h_25714743_1280.jpg":"1280x854","h_25714743_1024.jpg":"1024x683","h_25714743_640.jpg":"640x427","h_25714743_480.jpg":"480x320","h_25714743_340.jpg":"340x227","h_25714743_220.jpg":"220x147","pp_25714743_1280.jpg":"1280x1628","pp_25714743_1024.jpg":"1024x1303","pp_25714743_640.jpg":"640x814","pp_25714743_480.jpg":"480x611","pp_25714743_340.jpg":"340x432","pp_25714743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_21886030_1920.jpg":"1920x1080","k_21886030_1280.jpg":"1280x1280","k_21886030_1024.jpg":"1024x1024","k_21886030_640.jpg":"640x640","k_21886030_480.jpg":"480x480","k_21886030_340.jpg":"340x340","k_21886030_220.jpg":"220x220","o_21886030_1280.jpg":"1280x853","o_21886030_1024.jpg":"1024x683","o_21886030_640.jpg":"640x426","o_21886030_480.jpg":"480x320","o_21886030_340.jpg":"340x226","o_21886030_220.jpg":"220x146","h_21886030_1280.jpg":"1280x854","h_21886030_1024.jpg":"1024x683","h_21886030_640.jpg":"640x427","h_21886030_480.jpg":"480x320","h_21886030_340.jpg":"340x227","h_21886030_220.jpg":"220x147","pp_21886030_1280.jpg":"1280x1628","pp_21886030_1024.jpg":"1024x1303","pp_21886030_640.jpg":"640x814","pp_21886030_480.jpg":"480x611","pp_21886030_340.jpg":"340x432","pp_21886030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21200108_1920.jpg":"1920x1080","k_21200108_1280.jpg":"1280x1280","k_21200108_1024.jpg":"1024x1024","k_21200108_640.jpg":"640x640","k_21200108_480.jpg":"480x480","k_21200108_340.jpg":"340x340","k_21200108_220.jpg":"220x220","o_21200108_1280.jpg":"1280x853","o_21200108_1024.jpg":"1024x682","o_21200108_640.jpg":"640x426","o_21200108_480.jpg":"480x320","o_21200108_340.jpg":"340x226","o_21200108_220.jpg":"220x146","h_21200108_1280.jpg":"1280x854","h_21200108_1024.jpg":"1024x683","h_21200108_640.jpg":"640x427","h_21200108_480.jpg":"480x320","h_21200108_340.jpg":"340x227","h_21200108_220.jpg":"220x147","pp_21200108_1280.jpg":"1280x1628","pp_21200108_1024.jpg":"1024x1303","pp_21200108_640.jpg":"640x814","pp_21200108_480.jpg":"480x611","pp_21200108_340.jpg":"340x432","pp_21200108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25711693_1920.jpg":"1920x1080","k_25711693_1280.jpg":"1280x1280","k_25711693_1024.jpg":"1024x1024","k_25711693_640.jpg":"640x640","k_25711693_480.jpg":"480x480","k_25711693_340.jpg":"340x340","k_25711693_220.jpg":"220x220","o_25711693_1280.jpg":"1280x1706","o_25711693_1024.jpg":"1024x1365","o_25711693_640.jpg":"640x853","o_25711693_480.jpg":"480x640","o_25711693_340.jpg":"340x453","o_25711693_220.jpg":"220x293","h_25711693_1280.jpg":"1280x854","h_25711693_1024.jpg":"1024x683","h_25711693_640.jpg":"640x427","h_25711693_480.jpg":"480x320","h_25711693_340.jpg":"340x227","h_25711693_220.jpg":"220x147","pp_25711693_1280.jpg":"1280x1628","pp_25711693_1024.jpg":"1024x1303","pp_25711693_640.jpg":"640x814","pp_25711693_480.jpg":"480x611","pp_25711693_340.jpg":"340x432","pp_25711693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24652381_1920.jpg":"1920x1080","k_24652381_1280.jpg":"1280x1280","k_24652381_1024.jpg":"1024x1024","k_24652381_640.jpg":"640x640","k_24652381_480.jpg":"480x480","k_24652381_340.jpg":"340x340","k_24652381_220.jpg":"220x220","o_24652381_1280.jpg":"1280x853","o_24652381_1024.jpg":"1024x682","o_24652381_640.jpg":"640x426","o_24652381_480.jpg":"480x320","o_24652381_340.jpg":"340x226","o_24652381_220.jpg":"220x146","h_24652381_1280.jpg":"1280x854","h_24652381_1024.jpg":"1024x683","h_24652381_640.jpg":"640x427","h_24652381_480.jpg":"480x320","h_24652381_340.jpg":"340x227","h_24652381_220.jpg":"220x147","pp_24652381_1280.jpg":"1280x1628","pp_24652381_1024.jpg":"1024x1303","pp_24652381_640.jpg":"640x814","pp_24652381_480.jpg":"480x611","pp_24652381_340.jpg":"340x432","pp_24652381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_24123207_1920.jpg":"1920x1080","k_24123207_1280.jpg":"1280x1280","k_24123207_1024.jpg":"1024x1024","k_24123207_640.jpg":"640x640","k_24123207_480.jpg":"480x480","k_24123207_340.jpg":"340x340","k_24123207_220.jpg":"220x220","o_24123207_1280.jpg":"1280x876","o_24123207_1024.jpg":"1024x701","o_24123207_640.jpg":"640x438","o_24123207_480.jpg":"480x328","o_24123207_340.jpg":"340x232","o_24123207_220.jpg":"220x150","h_24123207_1280.jpg":"1280x854","h_24123207_1024.jpg":"1024x683","h_24123207_640.jpg":"640x427","h_24123207_480.jpg":"480x320","h_24123207_340.jpg":"340x227","h_24123207_220.jpg":"220x147","pp_24123207_1280.jpg":"1280x1628","pp_24123207_1024.jpg":"1024x1303","pp_24123207_640.jpg":"640x814","pp_24123207_480.jpg":"480x611","pp_24123207_340.jpg":"340x432","pp_24123207_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x378","hd_21886006_1920.jpg":"1920x1080","k_21886006_1280.jpg":"1280x1280","k_21886006_1024.jpg":"1024x1024","k_21886006_640.jpg":"640x640","k_21886006_480.jpg":"480x480","k_21886006_340.jpg":"340x340","k_21886006_220.jpg":"220x220","o_21886006_1280.jpg":"1280x483","o_21886006_1024.jpg":"1024x387","o_21886006_640.jpg":"640x241","o_21886006_480.jpg":"480x181","o_21886006_340.jpg":"340x128","o_21886006_220.jpg":"220x83","h_21886006_1280.jpg":"1280x854","h_21886006_1024.jpg":"1024x683","h_21886006_640.jpg":"640x427","h_21886006_480.jpg":"480x320","h_21886006_340.jpg":"340x227","h_21886006_220.jpg":"220x147","pp_21886006_1280.jpg":"1280x1628","pp_21886006_1024.jpg":"1024x1303","pp_21886006_640.jpg":"640x814","pp_21886006_480.jpg":"480x611","pp_21886006_340.jpg":"340x432","pp_21886006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_21886004_1920.jpg":"1920x1080","k_21886004_1280.jpg":"1280x1280","k_21886004_1024.jpg":"1024x1024","k_21886004_640.jpg":"640x640","k_21886004_480.jpg":"480x480","k_21886004_340.jpg":"340x340","k_21886004_220.jpg":"220x220","o_21886004_1280.jpg":"1280x853","o_21886004_1024.jpg":"1024x683","o_21886004_640.jpg":"640x426","o_21886004_480.jpg":"480x320","o_21886004_340.jpg":"340x226","o_21886004_220.jpg":"220x146","h_21886004_1280.jpg":"1280x854","h_21886004_1024.jpg":"1024x683","h_21886004_640.jpg":"640x427","h_21886004_480.jpg":"480x320","h_21886004_340.jpg":"340x227","h_21886004_220.jpg":"220x147","pp_21886004_1280.jpg":"1280x1628","pp_21886004_1024.jpg":"1024x1303","pp_21886004_640.jpg":"640x814","pp_21886004_480.jpg":"480x611","pp_21886004_340.jpg":"340x432","pp_21886004_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38205942 Threads: 5 Questions: 7086218113 Slow queries: 3297719 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608053026 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/dr-milka-brzovic-hripavac-se-vraca-medu-najmlade-a-dojenacki-kasalj-bez-udisaja-od-minutu-dvije-nije-nimalo-bezazlen-1325838 [printLink] => /mozaik/zdravlje/dr-milka-brzovic-hripavac-se-vraca-medu-najmlade-a-dojenacki-kasalj-bez-udisaja-od-minutu-dvije-nije-nimalo-bezazlen-1325838?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 382387 [name] => hripavac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hripavac [link] => /tag/hripavac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417207 [name] => cijepljenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijepljenje [link] => /tag/cijepljenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE MAČJI KAŠALJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Milka Brzović: Hripavac se vraća među najmlađe, a dojenački kašalj bez udisaja od minutu-dvije nije nimalo bezazlen [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/25714743.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Napadaji kašlja su češći tijekom noći te se nakon napada kašlja javljaju povraćanje i malaksalost - kaže dr. Brzović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/25714743.jpg [title] =>

Napadaji kašlja su češći tijekom noći te se nakon napada kašlja javljaju povraćanje i malaksalost - kaže dr. Brzović

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/21886030.jpg [title] =>

SHUTTERSTOCK

Shutterstock/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/21200108.jpg [title] =>

Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim respiratornim simptomima, poput prehlade, zbog čega se odmah ne posumnja na hripavac pa bolesnik neometano širi bolest

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/25711693.jpg [title] =>

Prim. dr. med. Milka Brzović

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/24652381.jpg [title] =>

SHUTTERSTOCK

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/24123207.jpg [title] =>

SHUTTERSTOCK

Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/21886006.jpg [title] =>

Oboljelo dijete prema kliničkoj definiciji bolesti potrebno je izolirati iz ustanove u kojoj boravi, bilo da su to jaslice, vrtić ili škola, u trajanju od najmanje 5 dana

Shutterstock/Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/24/21886004.jpg [title] =>

SHUTTERSTOCK

Shutterstock/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trenutno se u Splitu i širem području grada (Solin, Kaštela) bilježi veći broj necijepljene dojenčadi i male djece oboljele od hripavca u zadnja tri mjeseca, u usporedbi s prethodnim godinama, a osobito u pretpandemijskom COVID-19 razdoblju - potvrdila nam je prim. dr. med. Milka Brzović, spec. epidemiologije i voditeljica Odjela za nadzor cijepljenja u NZJZ-u SDŽ. Ono što osobito zabrinjava, kaže ona, jest to da imamo veći broj oboljele necijepljene dojenčadi, čija je bolest zahtijevala hospitalizaciju u KBC-u Split i liječenje na Zaraznom odjelu. Neke zaboravljene teške zarazne bolesti kao hripavac kod novorođenčadi i dojenčadi se vraćaju jer djeca nisu redovno ili nisu potpuno cijepljena protiv ove bolesti.

Zanimljivo je podsjetiti na podatak da je u razdoblju prije uvođenja cijepljenja obolijevalo na tisuće djece, a dojenčad su nerijetko i umirala od ove zarazne bolesti, ali zahvaljujući sada već nekoliko desetljeća dobro provedenom cijepljenju i visokim DTP obuhvatima u RH i SDŽ slučajevi oboljenja bili su svedeni na dvoznamenkaste brojeve, s dobrim ishodima ili ozdravljenjima.

Nažalost, sada je bolest opet u porastu pa se hripavac (pertussis), poznat u narodu i kao veliki kašalj, ponovno vraća među najmlađe, iako tako uz odgovornije ponašanje roditelja ne bi trebalo biti jer ova bolest nije nimalo bezazlena.

- Hripavac je teža zarazna bolest kod osjetljive novorođenčadi i dojenčadi koju karakteriziraju jaki napadaji spazmatičnog kašlja u trajanju od 1do 2 minute, bez udisaja, nakon čega slijedi duboki uvučeni udah, hripanje, nerijetko praćen povraćanjem i malaksalošću. Napadaji kašlja su češći noću i stanje se pogoršava kako bolest odmiče - kaže dr. Brzović i pojašnjava što je uzrokuje i kako se prenosi.

- Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis i B. parapertussis, a osoba se lako zarazi preko kapljica sluzi iz nosa, usta ili ždrijela, u direktnom kontaktu s oboljelom ili asimptomatski zaraženom osobom. Smatra se da je rizik za zarazu ili infekciju kontakt u trajanju od jedan sat na udaljenosti od 1 metar ili dugotrajniji boravak u istom prostoru s oboljelom osobom. Osobe se u pravilu neće zaraziti posrednim putem kao što su igračke ili odjeća, osim u slučaju ako djeca izmjenjuju istu dudu i slično.

---

image

SHUTTERSTOCK

Shutterstock
---

Simptomi bolesti

Nerijetko se dojenčad zarazi u obitelji od blago bolesnih ukućana, roditelja ili starije braće i sestara koji ne znaju da imaju hripavac. Znači, mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija školska djeca i adolescenti, kao i odrasle osobe, ali bez karakterističnih simptoma bolesti. Za cijepljenu stariju djecu i odrasle osobe hripavac je najčešće blaža bolest ili su bez simptoma, a šire bakteriju među svojim kontaktima. Oboljela osoba je jako zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja, dakle u prva dva tjedna.

Koji su simptomi bolesti?

- Simptomi bolesti manifestiraju se nakon 5 do 10 dana, najdulje nakon 21 dan od infekcije. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim respiratornim simptomima, poput prehlade (viroza!), zbog čega se odmah ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest prvih desetak dana. Bolest se u vremenu prije uvođenja redovnih cijepljenja javljala sezonski, više u zimskom razdoblju i u cikličkim epidemijama, svako tri do pet godina.

Je li nužna izolacija oboljele djece koja pohađaju vrtić ili školu i što je s osobama koje su u kontaktu?

- Svakako. Oboljelo dijete, odnosno svaki potvrđeni ili vjerojatni slučaj oboljenja prema kliničkoj definiciji bolesti potrebno je izolirati iz ustanove u kojoj boravi, bilo da su to jaslice, vrtić ili škola, u trajanju od najmanje 5 dana od početka odgovarajuće antimikrobne terapije. Kontakti oboljelog dobiju kemoprofilaksu u skladu s epidemiološkim preporukama i ne zahtijevaju izolaciju.

Kako se bolest razvija?

- Bolest karakteriziraju tri stadija: za prvi stadij karakteristični su rani kataralni simptomi koji traju 1 do 2 tjedna, curenje nosa ili začepljen nos te blago povišena temperatura, do 38 °C, kašalj koji je kod dojenčadi slabo prisutan, te teško disanje sve do prestanka disanja - apnea i cijanoza (kod dojenčadi i male djece); u drugom stadiju napadaji kašlja, paroksizmi, traju od 2 do 6 tjedana, nekada i dulje. Djecu muče brzi, snažni i ponavljajući napadi kašlja u trajanju od 1 do 2 minute, bez udisaja, završavaju dugim visokotonskim, duboko uvučenim udahom, odnosno hripanjem.

Cijepljenje i imunizacija

Ovi su napadaji kašlja češći tijekom noći te se nakon napada kašlja javljaju povraćanje i malaksalost. Stanje se pogoršava kako bolest odmiče, odnosno dok dosegne treći stadij koji možemo nazvati oporavkom, a traje oko 2 do 3 tjedna, ljeti kraće nego zimi, a može i dulje, ponekad mjesecima.

Očito je riječ o vrlo iscrpljujućoj bolesti, a što je s mogućim komplikacijama?

- Oboljela osoba može razviti i komplikacije bolesti, što ovisi o dobi, o cijepnom statusu, o pravovremenoj dijagnostici i terapiji. Najčešće komplikacije, kod osjetljive djece, jesu upala bronha i pluća, dok su neurološki poremećaji kao konvulzije i encefalopatije znatno rjeđe, a ponekad bolest može završiti i najtežim, smrtnim ishodom.

Koja su djeca u najvećem riziku i imaju li dojenčad imunitet naslijeđen od majke?

- Novorođenčad i dojenčad su najosjetljivija populacija na ovu bolest jer najčešće nemaju antitijela dobivena od majke. Majke, tj. trudnice više nemaju antitijela na hripavac stečena cijepljenjem ili prirodnim preboljenjem. Zaštitni titar stvoren nakon primanja inaktiviranih (“mrtvih”) DTP cjepiva do školske dobi u idućim se godinama značajno smanji i do odrasle dobi nestane. Stoga novorođenče nema pasivno, transplancetarno, naslijeđena antitijela, niti dobije specifična tijekom dojenja. Imunost se postupno stječe primanjem triju doza DTaP cjepiva od trećeg do sedmog mjeseca života. I docjepljivanjem nakon godinu dana i još jednom nakon petog rođendana.

U nekim se zemljama preventivno i trudnice cijepe protiv hripavca!?

- U cilju smanjivanja pobola od hripavca kod najosjetljivijih, a to je dojenčad do potpunog cijepljenja s tri doze, te komplikacija bolesti, mnoge zemlje u EU-u, SAD, Kanada i Australija su u svojim nacionalnim strategijama dale preporuke za cijepljenje trudnica u zadnjem tromjesečju trudnoće, točnije između 27. do 36. tjedna, dTap cjepivom sa smanjenim sadržajem antigena difterije i hripavca. Na taj način trudnica stječe antitijela i prenosi ih djetetu, koje će u prva dva mjeseca biti pasivno zaštićeno. Mnogi upiti oko rizika ovog cijepljenja za trudnicu i neonatalni ishod objavljeni su u brojnim studijama na tisućama promatranih trudnica i nisu pokazali veće stope komplikacija u odnosu na necijepljene trudnice.

---

image

Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim respiratornim simptomima, poput prehlade, zbog čega se odmah ne posumnja na hripavac pa bolesnik neometano širi bolest

Shutterstock
---

Danski izvor

Cijepe li se kod nas odrasle osobe i u kojim slučajevima?

- Naš Program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za pojedine skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom (P2) preporučuje jednokratno cijepljenje dTap cjepivom za osobe nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica/koštane srži, te za zdravstvene radnike koji rade na novorođenačkim i dojenačkim odjelima. Mi epidemiolozi često provodimo ovo cijepljenje kod transplantiranih pacijenata koji se javljaju nama u Zavod. S obzirom na stope incidencije hripavca i komplikacije oboljenja u našoj zemlji, usklađuju se strategije i preporuke za cijepljenja.

Koliki je pobol od hripavca u Hrvatskoj i u europskim zemljama?

- Pobol od hripavca u Republici Hrvatskoj se reducirao za 99 posto, zahvaljujući obveznom cijepljenju uvedenom još davne 1959. godine. Prema službenim podacima Registra za prijavu zaraznih bolesti u HZJZ-u, u pretpandemijskom razdoblju (od 2012. do 2019.) među prijavljenim slučajevima oboljenja od hripavca godišnje se u Hrvatskoj bilježilo oko 90-ak oboljelih, uglavnom dojenčadi i male djece. Također se bolest pojavljivala i kod školske djece, najčešće u dobi između 10 i 14 godina (28 posto), kada se već značajno i smanji imunitet stečen cijepljenjem. Nažalost, u promatranom razdoblju su zabilježena i dva smrtna slučaja kod dojenčeta. U našoj županiji bilježilo se do desetak oboljelih na godinu. Trenutno se bilježe oboljenja kod necijepljene dojenčadi i male djece u obiteljskim kontaktima, a podaci se još prikupljaju. Prema izvješćima Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, mnoge EU zemlje i šire svake godine i ciklički bilježe epidemije hripavca kod necijepljene i osjetljive populacije, također i smrtne slučajeve. U ovoj godini bilježi se najveća epidemija u Danskoj, s više od tisuću oboljelih i četiri puta više oboljelih u kolovozu (439 oboljelih) u odnosu na epidemijska razdoblja. Stoga nije čudno da se bolest pojavila u ljetnim mjesecima na širem području Splita, izvan tipične zimske sezone obolijevanja, s obzirom na turističku sezonu i velik broj turista iz EU-a i svijeta.

Iz svega proizlazi da je cijepljenje najučinkovitija mjera prevencije?

- Bolje spriječiti nego liječiti - kako bi rekao naš narod! Srećom, već desetljećima imamo i primjenjujemo učinkovito i sigurno cjepivo protiv hripavca u kombinaciji s difterijom i tetanusom (DTP), a od 2008./2014. s još dvije/tri druge bolesti (dječja paraliza, haemophilus inf.tipa b/hepatitis B). Naš Program obveznog cijepljenja djece u RH, kao i drugdje po svijetu, propisuje da se dojenčad cijepi od navršenog drugog mjeseca života, u razmaku od dva mjeseca, s tri doze DTaP-IPV-Hib-HepB cjepiva i docijepi još dva puta. U drugoj godini života kombiniranim cjepivom, a nakon petog rođendana samo DTaP ili dTap, ovisno o dostupnosti cjepiva. U slučaju kada je dijete preboljelo hripavac, može se dalje cijepiti kombiniranim cjepivima s komponentom pertussis (aP), nakon oporavka od bolesti (oko dva mjeseca).

Pad procijepljenosti

DTaP je jedno od najprimjenjivanijih cjepiva i s rijetkim nuspojavama. Najčešće su se javljale lokalne reakcije na mjestu primjene u bedricu ili nadlakticu (otok, otvrdnuće, bol ili crvenilo), a od općih nuspojava, povišena temperatura, plačljivost, malaksalost ili slabiji tek.

---

image

Oboljelo dijete prema kliničkoj definiciji bolesti potrebno je izolirati iz ustanove u kojoj boravi, bilo da su to jaslice, vrtić ili škola, u trajanju od najmanje 5 dana

Shutterstock/Shutterstock
---

U našoj županiji bilježi se posljednjih godina ozbiljan pad procijepljenosti, o kojim je postocima riječ?

- Sve do prije desetak godina Hrvatska i naša županija uspijevale su provesti primovakcinaciju protiv hripavca višu od 95 posto i docjepljivanje > od 90 posto. Nažalost, zadnjih godina uslijedila su mnogobrojna odgađanja cijepljenja od strane roditelja, nerijetko čak i odbijanja svih cijepljenja, a povremeno je bilo i objektivnih poteškoća u provedbi cijepljenja, zbog poremećaja u organizacijskoj mreži pedijatrijske skrbi. Sve su to razlozi koji su doveli do pada procijepljenosti u SDŽ i slabije imunosti protiv hripavca, ali i drugih zaraznih bolesti obveznih cijepljenju (pad kolektivne imunosti !), osobito kod najmlađe djece. Školska djeca imaju bolju procijepljenost za sva cijepljenja. Primovakcinacija protiv difterije, tetanusa i hripavca u 2019. god. u SDŽ je iznosila 92 posto, a revakcinacije svega 82 posto, što znači da više stotina djece (~ 1 500) nije dobilo kompletnu zaštitu, tj. svih pet doza cjepiva protiv hripavca. Tijekom zadnje tri godine pandemija bolesti COVID-19 uzela je svoj danak i u provedbi programa obveznih cijepljenja, stoga je procijepljenost DTaP-om u primovakcinaciji u 2022. godini iznosila samo 86 posto, a prvo docjepljivanje 78 posto. Mnogobrojni roditelji odgađaju cijepljenja svoje djece iz najranije dobi, bez obzira na to što djeca nemaju medicinsku kontraindikaciju ili zapreku za cijepljenja. Pedijatri i doktori koji provode redovna cijepljenja su u značajnim poteškoćama zbog tog problema. Otežano rade i nemaju dovoljno vremena za dulje razgovore s roditeljima jer trebaju zbrinuti svoje bolesne pacijente, nerijetko i djecu iz druge ordinacije koju zamjenjuju, te provesti preventivu zdrave djece - cijepljenja, sistematske preglede. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock/Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock/Shutterstock Shutterstock/Shutterstock

Napadaji kašlja su češći tijekom noći te se nakon napada kašlja javljaju povraćanje i malaksalost - kaže dr. Brzović

Shutterstock

Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim respiratornim simptomima, poput prehlade, zbog čega se odmah ne posumnja na hripavac pa bolesnik neometano širi bolest


Prim. dr. med. Milka Brzović

Shutterstock

SHUTTERSTOCK

Shutterstock

SHUTTERSTOCK

Shutterstock/Shutterstock

Oboljelo dijete prema kliničkoj definiciji bolesti potrebno je izolirati iz ustanove u kojoj boravi, bilo da su to jaslice, vrtić ili škola, u trajanju od najmanje 5 dana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/dr-milka-brzovic-hripavac-se-vraca-medu-najmlade-a-dojenacki-kasalj-bez-udisaja-od-minutu-dvije-nije-nimalo-bezazlen-1325838 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d8bc77cae4f12e09d5a7c28caa9e045f09d31b07 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Milka+Brzovi%C4%87%3A+Hripavac+se+vra%C4%87a+me%C4%91u+najmla%C4%91e%2C+a+dojena%C4%8Dki+ka%C5%A1alj+bez+udisaja+od+minutu-dvije+nije+nimalo+bezazlen&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-milka-brzovic-hripavac-se-vraca-medu-najmlade-a-dojenacki-kasalj-bez-udisaja-od-minutu-dvije-nije-nimalo-bezazlen-1325838 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-milka-brzovic-hripavac-se-vraca-medu-najmlade-a-dojenacki-kasalj-bez-udisaja-od-minutu-dvije-nije-nimalo-bezazlen-1325838 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE MAČJI KAŠALJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE MAČJI KAŠALJ

Dr. Milka Brzović: Hripavac se vraća među najmlađe, a dojenački kašalj bez udisaja od minutu-dvije nije nimalo bezazlen

Piše Javorka Luetić
27. rujna 2023. - 08:54
Napadaji kašlja su češći tijekom noći te se nakon napada kašlja javljaju povraćanje i malaksalost - kaže dr. Brzović

Trenutno se u Splitu i širem području grada (Solin, Kaštela) bilježi veći broj necijepljene dojenčadi i male djece oboljele od hripavca u zadnja tri mjeseca, u usporedbi s prethodnim godinama, a osobito u pretpandemijskom COVID-19 razdoblju - potvrdila nam je prim. dr. med. Milka Brzović, spec. epidemiologije i voditeljica Odjela za nadzor cijepljenja u NZJZ-u SDŽ. Ono što osobito zabrinjava, kaže ona, jest to da imamo veći broj oboljele necijepljene dojenčadi, čija je bolest zahtijevala hospitalizaciju u KBC-u Split i liječenje na Zaraznom odjelu. Neke zaboravljene teške zarazne bolesti kao hripavac kod novorođenčadi i dojenčadi se vraćaju jer djeca nisu redovno ili nisu potpuno cijepljena protiv ove bolesti.

Zanimljivo je podsjetiti na podatak da je u razdoblju prije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:17