stdClass Object ( [id] => 1301928 [title] => Dr. Mikrut: Čuvajte se legionarske bolesti! Vreba vas iz tuševa, slavina, hidromasažnih kada, rashladnih uređaja... [alias] => dr-mikrut-cuvajte-se-legionarske-bolesti-vreba-vas-iz-tuseva-slavina-hidromasaznih-kada-rashladnih-uredaja [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljeto pogoduje razvoju različitih bakterija pa tako i one koja uzrokuje legionelozu, opasnu atipičnu upalu pluća poznatu pod nazivom legionarska bolest. Gdje su mogući izvori zaraze, kako se može izbjeći infekcija, kako se bolest manifestira i kako liječi otkrila nam je dr. Antonija Mikrut, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom, voditeljica Odjela za sanitarnu mikrobiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

O kakvoj je bakteriji riječ i gdje su glavni izvori zaraze? Obično mislimo da se najveća opasnost krije u nepravilno održavanim klimatizacijskim uređajima, ali jesu li samo oni opasno mjesto?

- Legionella podrazumijeva izuzetno raznoliku grupu gram negativnih, pleomorfnih bakterija. Porodica Legionellaceae ima jedan rod Legionella,više od 60 vrsta i više od 70 serogrupa. Otprilike polovica ovih vrsta i serogrupa veže se uz pojavu bolesti, ostali su izolirani iz okolišnih uzoraka. Prirodno se u malom broju nalaze u izvorima vode u okolišu kao što su rijeke, jezera i akumulacije, u manjoj mjeri u tlu. Poznate su epidemije legioneloze kao bolničke infekcije, a kao izvori su prepoznati i brodski spremnici vode, kamionski spremnici, kao i tvornički rashladni tornjevi, te vodovodne mreže poslovnih zgrada, pogotovo nadograđivanih sustava sa slijepim krajevima.

Pojasnite koji je put zaraze, na što moramo obratiti pozornost u ljetnim mjesecima, i možemo li se uopće zaštititi?

- Legionella je vezana na okoliš kao izvor. Pravog domaćina i nema. Možda se neki jednostanični organizmi mogu nazvati domaćinima. Međutim, ona je uglavnom vezana uz ljudske nastambe, uvjete, koje je svojom djelatnošću čovjek stvorio, dakle tipična “man-made disease”. Ona je “cijena napretka” i kažnjava svaki propust u tehničkoj izvedbi objekata. Osobito kažnjava kampanjski odnos prema održavanju vlažnih klimatizacijskih i vodoopskrbnih objekata, što rezultira povećanim brojem Legionella i posljedičnom infekcijom.

Rashladni tornjevi

Da bi došlo do infekcije, treba se poklopiti više faktora od kojih su najvažniji: uvećani broj Legionella, stvaranje aerosola i osjetljiva osoba. Za razmnožavanje legionela značajna je temperatura vode. Kolonizacija spremnika vruće vode je najvjerojatnija pri temperaturi 40°C­ do 50°C. Legionela i drugi mikroorganizmi pričvršćuju se na površine u vodenom okolišu formirajući biofilm.

Kako se bolest prenosi?

- Legionela se prenosi iz okoliša na čovjeka prvenstveno inhalacijom infekcioznog aerosola (5µm). Opisuju se i slučajevi mikroaspiracije kontaminirane vode u pluća (nozokomijalne infekcije). Nakon otkrića Legionella pneumophila, opisano je više nozokomijalnih epidemija. Brojna nozokomijalna izlaganja mogu rezultirati legionelozom jer mogu dovesti kontaminiranu vodu u dišni sustav. Npr. voda iz slavine, raspršivač, ovlaživač zraka, nazogastrična sonda i dr. Prepoznavanje rizičnih postupaka rezultiralo je strožom kontrolom uređaja i zabranom korištenja vodovodne vode u nekim medicinskim postupcima. Isto tako, bolnice kao veliki sustavi provode redovitu mikrobiološku kontrolu vode na Legionelle.

Velika eksplozivna izbijanja u zajednici uglavnom su povezana s rashladnim tornjevima. Rashladni tornjevi su uređaji koji se koriste za hlađenje zgrada. Nazivaju se i “mokrim klimatizacijskim sustavima” jer proces hlađenja zraka uključuje opsežan kontakt između vode i zraka, pri čemu se stvaraju aerosoli. Kada su bakterije legionele prisutne u tim sustavima, mogu uzrokovati legionarsku bolest. Klimatizacijski uređaji koji koriste vodu za hlađenje zraka također mogu predstavljati rizik u hotelima. Međutim, mnogi klimatizacijski sustavi su “suhi” i ne predstavljaju opasnost za legionelozu.

---

image

Legionela je “cijena napretka” i kažnjava svaki propust u tehničkoj izvedbi objekata, osobito kampanjski odnos prema održavanju vlažnih klimatizacijskih i vodoopskrbnih objekata

Adrian Dennis/Afp
---

Dva tipa simptoma

Možemo li se zaraziti vodom koju pijemo, vodom iz slavine?

- Legioneloza se ne može dobiti iz vode koju pijemo i koja ulazi u želudac na normalan način – bakterija mora dospjeti u pluća udisanjem. Bolest se ne prenosi s osobe na osobu. Rizik od zaraze postoji ondje gdje se stvaraju kapljice vode (aerosoli). Primjerice u: tuševima i slavinama, hidromasažnim kadama, rashladnim tornjevima i evaporativnim kondenzatorima koji se upotrebljavaju za klimatizaciju zraka, ukrasnim fontanama, posebno unutarnjim, ovlaženim izlozima hrane i ostalim uređajima za ovlaživanje, vodnim sustavima crijeva za zalijevanje biljaka, zatim u vodenim sustavima temperature između 20 °C i 50 °C, u cisternama ili spremnicima tople ili hladne vode, u cijevima s malim protokom vode ili bez protoka (uključujući one u slobodnim sobama), u sluzi (biofilmu) i prljavštini na unutarnjim površinama cijevi i spremnika, na gumi i prirodnim vlaknima podložaka i brtvila, u grijačima vode i spremnicima za čuvanje tople vode, u kamencu ili koroziji u cijevima, tuševima i slavinama. Ti uvjeti potiču razvoj legionela i povećavaju rizik od zaraze gostiju i osoblja. L. pneumophilla je uzrok otprilike 85 posto svih legioneloza kod ljudi.

Koji su simptomi legionele?

- Simptomatska bolest primarno pogađa pluća i prisutna je u dva oblika. Prvi - bolest nalik na gripu (pontijačka groznica), koja je otkrivena kod oboljelih koji su radili u gradu Pontiac, Michigan, Odjelu za javno zdravstvo 1968. g. Ima blagi klinički tijek, povišenu temperaturu, mialgiju, slabost i glavobolju. Respiratorni simptomi su blagi ili ih nema. Prolazi obično bez terapije (suportivna terapija). Traje 2-5 dana. Inkubacijski period je 5 sati do 3 dana (najčešće 24-48 h). Incidencija je visoka (95%) kod ljudi koji su eksponirani.

Drugi oblik je - legionarska bolest u koju je je uključen i podtip – ekstrapulmonarni sindrom (multisistemska bolest). Javlja se u obliku teške pneumonije. Nakon prodromalnih simptoma (glavobolja, mijalgije, astenija i anoreksija), bolest počinje iznenadnim nastupom suhog kašlja, visokom temperaturom (40°C i više), tresavicom, metaboličkim, neurološkim i crijevnim simptomima. RTG pluća pokazuje tipične infiltrate koji mogu progredirati. Kod imunokompromitiranih bolesnika može se pojaviti i apscesna šupljina. Kod eksponiranih se javlja u 0,1-5% opće populacije. Inkubacija traje 2-10, rijetko 20 dana. Zahtijeva antibiotsku terapiju i bolničko liječenje. Mortalitet varira 0-20%.

Izvanplućna infekcija je rijetka i obično se pojavljuje kao metastatska komplikacija pneumonije u imunokompromitiranih pacijenata ili u pacijenata s fatalnim oblikom, kada se mogu razviti apscesi i metastatske infekcije na mozgu, slezeni, limfnim čvorovoima izvan pluća te skeletnom i srčanom mišiću. U nekih pacijenata se opisuju metastatska žarišta u crijevima, jetri, bubrezima, peritoneumu, perikardu, vaskularnim šantovima i graftovima, koštanoj srži, zglobovima, kirurškoj rani, nativnim srčanim zaliscima, perirektalnom području, koži i potkožnom tkivu.

Muškarci su izloženiji

U nekim slučajevima simptomi metastatske infekcije mogu prethoditi pneumoniji nekoliko dana prije, a isto tako mogu se pojaviti nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon početka pneumonije. Metastatska infekcija može biti jedini znak relapsa bolesti.

Koje su rizične skupine stanovnika?

- Oboljeti mogu sve izložene osobe, ali muški spol, pušenje, alkoholizam, kronična bolest srca i pluća, dijabetes, terminalni stadij bubrežnog zatajenja, transplantacija organa, imunosupresija, neki oblici maligne bolesti i starija životna dob su čimbenici rizika. Gotovo dvostuko veći rizik u muškaraca može biti zbog veće prevalencije pušača i popratnih komplikacija u muškaraca.

---

image

ILUSTRACIJA

Uli Deck/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Kako se postavlja dijagnoza legionarske bolesti?

- Mikrobiološka dijagnostika obuhvaća: dokazivanje antigena u urinu, dokazivanje antigena u uzorcima dišnog sustava, kultivacija legionella, PCR, serološki testovi (epidemiološke svrhe). Serološke studije su pokazale značajan postotak populacije s protutijelima na legionele. S obzirom na ove studije, nameće se zaključak o čestom kontaktu, te imunitetu nakon asimptomatskih infekcija. Imunitet na bolest je primarno stanično posredovan, a humoralni imunitet ima manju ulogu. Posebno su ugrožene osobe s narušenim staničnim imunitetom (npr. bolesnici od AIDS-­a).

Kada dođe do izbijanja legioneloze, izvor se može pronaći kroz dvije vrste istraživanja. Prikupljaju se informacije o aktivnostima i mjestu gdje se nalaze pacijenti s legionelozom kako bi se potražile veze između slučajeva poput boravka ili posjeta istim mjestima prije nego što su se razboljeli. Drugi uključuje traženje bakterije Legionella u izvorima vode za koje se sumnja i u kliničkim uzorcima pacijenata. Ako se bakterije nađu u oba, specijaliziranim laboratorijskim metodama utvrđuje se jesu li iste vrste. Prije par godina imali smo zanimljiv slučaj bolesti kod vozača autobusa, koji se zarazio umivajući se vodom iz autobusnog spremnika (udahnuo je aerosol). 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rizik od zaraze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Rizik od zaraze 2 0 8757 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-26 08:02:45 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-28 07:29:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-28 07:29:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dr. Mikrut: Čuvajte se legionarske bolesti! Vreba vas iz tuševa, slavina, hidromasažnih kada, rashladnih uređaja... [metakey] => dr. Antonija Mikrut, legionarska bolest, Legionela [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/26\/23784508.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25142728.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/24397282.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25168317.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Giuseppe Cacace\/Afp","Adrian Dennis\/Afp","Uli Deck\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Giorgio Viera\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Legionela je uglavnom vezana uz ljudske nastambe, uvjete koje je svojom djelatno\u0161\u0107u \u010dovjek stvorio<\/p>","

Legionela je \u201ccijena napretka\u201d i ka\u017enjava svaki propust u tehni\u010dkoj izvedbi objekata,\u00a0osobito kampanjski odnos prema odr\u017eavanju vla\u017enih klimatizacijskih i vodoopskrbnih objekata<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:60","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23784508_1920.jpg":"1920x1080","k_23784508_1280.jpg":"1280x1280","k_23784508_1024.jpg":"1024x1024","k_23784508_640.jpg":"640x640","k_23784508_480.jpg":"480x480","k_23784508_340.jpg":"340x340","k_23784508_220.jpg":"220x220","o_23784508_1280.jpg":"1280x853","o_23784508_1024.jpg":"1024x682","o_23784508_640.jpg":"640x426","o_23784508_480.jpg":"480x320","o_23784508_340.jpg":"340x226","o_23784508_220.jpg":"220x146","h_23784508_1280.jpg":"1280x854","h_23784508_1024.jpg":"1024x683","h_23784508_640.jpg":"640x427","h_23784508_480.jpg":"480x320","h_23784508_340.jpg":"340x227","h_23784508_220.jpg":"220x147","pp_23784508_1280.jpg":"1280x1628","pp_23784508_1024.jpg":"1024x1303","pp_23784508_640.jpg":"640x814","pp_23784508_480.jpg":"480x611","pp_23784508_340.jpg":"340x432","pp_23784508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_25142728_1920.jpg":"1920x1080","k_25142728_1280.jpg":"1280x1280","k_25142728_1024.jpg":"1024x1024","k_25142728_640.jpg":"640x640","k_25142728_480.jpg":"480x480","k_25142728_340.jpg":"340x340","k_25142728_220.jpg":"220x220","o_25142728_1280.jpg":"1280x827","o_25142728_1024.jpg":"1024x661","o_25142728_640.jpg":"640x413","o_25142728_480.jpg":"480x310","o_25142728_340.jpg":"340x219","o_25142728_220.jpg":"220x142","h_25142728_1280.jpg":"1280x854","h_25142728_1024.jpg":"1024x683","h_25142728_640.jpg":"640x427","h_25142728_480.jpg":"480x320","h_25142728_340.jpg":"340x227","h_25142728_220.jpg":"220x147","pp_25142728_1280.jpg":"1280x1628","pp_25142728_1024.jpg":"1024x1303","pp_25142728_640.jpg":"640x814","pp_25142728_480.jpg":"480x611","pp_25142728_340.jpg":"340x432","pp_25142728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x721","hd_24397282_1920.jpg":"1920x1080","k_24397282_1280.jpg":"1280x1280","k_24397282_1024.jpg":"1024x1024","k_24397282_640.jpg":"640x640","k_24397282_480.jpg":"480x480","k_24397282_340.jpg":"340x340","k_24397282_220.jpg":"220x220","o_24397282_1280.jpg":"1280x901","o_24397282_1024.jpg":"1024x721","o_24397282_640.jpg":"640x450","o_24397282_480.jpg":"480x337","o_24397282_340.jpg":"340x239","o_24397282_220.jpg":"220x154","h_24397282_1280.jpg":"1280x854","h_24397282_1024.jpg":"1024x683","h_24397282_640.jpg":"640x427","h_24397282_480.jpg":"480x320","h_24397282_340.jpg":"340x227","h_24397282_220.jpg":"220x147","pp_24397282_1280.jpg":"1280x1628","pp_24397282_1024.jpg":"1024x1303","pp_24397282_640.jpg":"640x814","pp_24397282_480.jpg":"480x611","pp_24397282_340.jpg":"340x432","pp_24397282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25168317_1920.jpg":"1920x1080","k_25168317_1280.jpg":"1280x1280","k_25168317_1024.jpg":"1024x1024","k_25168317_640.jpg":"640x640","k_25168317_480.jpg":"480x480","k_25168317_340.jpg":"340x340","k_25168317_220.jpg":"220x220","o_25168317_1280.jpg":"1280x853","o_25168317_1024.jpg":"1024x682","o_25168317_640.jpg":"640x426","o_25168317_480.jpg":"480x320","o_25168317_340.jpg":"340x226","o_25168317_220.jpg":"220x146","h_25168317_1280.jpg":"1280x854","h_25168317_1024.jpg":"1024x683","h_25168317_640.jpg":"640x427","h_25168317_480.jpg":"480x320","h_25168317_340.jpg":"340x227","h_25168317_220.jpg":"220x147","pp_25168317_1280.jpg":"1280x1628","pp_25168317_1024.jpg":"1024x1303","pp_25168317_640.jpg":"640x814","pp_25168317_480.jpg":"480x611","pp_25168317_340.jpg":"340x432","pp_25168317_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7525736 Threads: 6 Questions: 1540969409 Slow queries: 4688644 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110942609 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/dr-mikrut-cuvajte-se-legionarske-bolesti-vreba-vas-iz-tuseva-slavina-hidromasaznih-kada-rashladnih-uredaja-1301928 [printLink] => /mozaik/zdravlje/dr-mikrut-cuvajte-se-legionarske-bolesti-vreba-vas-iz-tuseva-slavina-hidromasaznih-kada-rashladnih-uredaja-1301928?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721199 [name] => dr. Antonija Mikrut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-27 18:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-antonija-mikrut [link] => /tag/dr-antonija-mikrut ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684705 [name] => legionarska bolest [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-16 23:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => legionarska-bolest [link] => /tag/legionarska-bolest ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679279 [name] => Legionela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => legionela [link] => /tag/legionela ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rizik od zaraze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Mikrut: Čuvajte se legionarske bolesti! Vreba vas iz tuševa, slavina, hidromasažnih kada, rashladnih uređaja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/23784508.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Giuseppe Cacace/Afp [mainImageDesc] =>

Legionela je uglavnom vezana uz ljudske nastambe, uvjete koje je svojom djelatnošću čovjek stvorio

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/23784508.jpg [title] =>

Legionela je uglavnom vezana uz ljudske nastambe, uvjete koje je svojom djelatnošću čovjek stvorio

Giuseppe Cacace/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25142728.jpg [title] =>

Legionela je “cijena napretka” i kažnjava svaki propust u tehničkoj izvedbi objekata, osobito kampanjski odnos prema održavanju vlažnih klimatizacijskih i vodoopskrbnih objekata

Adrian Dennis/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/24397282.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Uli Deck/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25168317.jpg [title] =>

AFP

Giorgio Viera/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljeto pogoduje razvoju različitih bakterija pa tako i one koja uzrokuje legionelozu, opasnu atipičnu upalu pluća poznatu pod nazivom legionarska bolest. Gdje su mogući izvori zaraze, kako se može izbjeći infekcija, kako se bolest manifestira i kako liječi otkrila nam je dr. Antonija Mikrut, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom, voditeljica Odjela za sanitarnu mikrobiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

O kakvoj je bakteriji riječ i gdje su glavni izvori zaraze? Obično mislimo da se najveća opasnost krije u nepravilno održavanim klimatizacijskim uređajima, ali jesu li samo oni opasno mjesto?

- Legionella podrazumijeva izuzetno raznoliku grupu gram negativnih, pleomorfnih bakterija. Porodica Legionellaceae ima jedan rod Legionella,više od 60 vrsta i više od 70 serogrupa. Otprilike polovica ovih vrsta i serogrupa veže se uz pojavu bolesti, ostali su izolirani iz okolišnih uzoraka. Prirodno se u malom broju nalaze u izvorima vode u okolišu kao što su rijeke, jezera i akumulacije, u manjoj mjeri u tlu. Poznate su epidemije legioneloze kao bolničke infekcije, a kao izvori su prepoznati i brodski spremnici vode, kamionski spremnici, kao i tvornički rashladni tornjevi, te vodovodne mreže poslovnih zgrada, pogotovo nadograđivanih sustava sa slijepim krajevima.

Pojasnite koji je put zaraze, na što moramo obratiti pozornost u ljetnim mjesecima, i možemo li se uopće zaštititi?

- Legionella je vezana na okoliš kao izvor. Pravog domaćina i nema. Možda se neki jednostanični organizmi mogu nazvati domaćinima. Međutim, ona je uglavnom vezana uz ljudske nastambe, uvjete, koje je svojom djelatnošću čovjek stvorio, dakle tipična “man-made disease”. Ona je “cijena napretka” i kažnjava svaki propust u tehničkoj izvedbi objekata. Osobito kažnjava kampanjski odnos prema održavanju vlažnih klimatizacijskih i vodoopskrbnih objekata, što rezultira povećanim brojem Legionella i posljedičnom infekcijom.

Rashladni tornjevi

Da bi došlo do infekcije, treba se poklopiti više faktora od kojih su najvažniji: uvećani broj Legionella, stvaranje aerosola i osjetljiva osoba. Za razmnožavanje legionela značajna je temperatura vode. Kolonizacija spremnika vruće vode je najvjerojatnija pri temperaturi 40°C­ do 50°C. Legionela i drugi mikroorganizmi pričvršćuju se na površine u vodenom okolišu formirajući biofilm.

Kako se bolest prenosi?

- Legionela se prenosi iz okoliša na čovjeka prvenstveno inhalacijom infekcioznog aerosola (5µm). Opisuju se i slučajevi mikroaspiracije kontaminirane vode u pluća (nozokomijalne infekcije). Nakon otkrića Legionella pneumophila, opisano je više nozokomijalnih epidemija. Brojna nozokomijalna izlaganja mogu rezultirati legionelozom jer mogu dovesti kontaminiranu vodu u dišni sustav. Npr. voda iz slavine, raspršivač, ovlaživač zraka, nazogastrična sonda i dr. Prepoznavanje rizičnih postupaka rezultiralo je strožom kontrolom uređaja i zabranom korištenja vodovodne vode u nekim medicinskim postupcima. Isto tako, bolnice kao veliki sustavi provode redovitu mikrobiološku kontrolu vode na Legionelle.

Velika eksplozivna izbijanja u zajednici uglavnom su povezana s rashladnim tornjevima. Rashladni tornjevi su uređaji koji se koriste za hlađenje zgrada. Nazivaju se i “mokrim klimatizacijskim sustavima” jer proces hlađenja zraka uključuje opsežan kontakt između vode i zraka, pri čemu se stvaraju aerosoli. Kada su bakterije legionele prisutne u tim sustavima, mogu uzrokovati legionarsku bolest. Klimatizacijski uređaji koji koriste vodu za hlađenje zraka također mogu predstavljati rizik u hotelima. Međutim, mnogi klimatizacijski sustavi su “suhi” i ne predstavljaju opasnost za legionelozu.

---

image

Legionela je “cijena napretka” i kažnjava svaki propust u tehničkoj izvedbi objekata, osobito kampanjski odnos prema održavanju vlažnih klimatizacijskih i vodoopskrbnih objekata

Adrian Dennis/Afp
---

Dva tipa simptoma

Možemo li se zaraziti vodom koju pijemo, vodom iz slavine?

- Legioneloza se ne može dobiti iz vode koju pijemo i koja ulazi u želudac na normalan način – bakterija mora dospjeti u pluća udisanjem. Bolest se ne prenosi s osobe na osobu. Rizik od zaraze postoji ondje gdje se stvaraju kapljice vode (aerosoli). Primjerice u: tuševima i slavinama, hidromasažnim kadama, rashladnim tornjevima i evaporativnim kondenzatorima koji se upotrebljavaju za klimatizaciju zraka, ukrasnim fontanama, posebno unutarnjim, ovlaženim izlozima hrane i ostalim uređajima za ovlaživanje, vodnim sustavima crijeva za zalijevanje biljaka, zatim u vodenim sustavima temperature između 20 °C i 50 °C, u cisternama ili spremnicima tople ili hladne vode, u cijevima s malim protokom vode ili bez protoka (uključujući one u slobodnim sobama), u sluzi (biofilmu) i prljavštini na unutarnjim površinama cijevi i spremnika, na gumi i prirodnim vlaknima podložaka i brtvila, u grijačima vode i spremnicima za čuvanje tople vode, u kamencu ili koroziji u cijevima, tuševima i slavinama. Ti uvjeti potiču razvoj legionela i povećavaju rizik od zaraze gostiju i osoblja. L. pneumophilla je uzrok otprilike 85 posto svih legioneloza kod ljudi.

Koji su simptomi legionele?

- Simptomatska bolest primarno pogađa pluća i prisutna je u dva oblika. Prvi - bolest nalik na gripu (pontijačka groznica), koja je otkrivena kod oboljelih koji su radili u gradu Pontiac, Michigan, Odjelu za javno zdravstvo 1968. g. Ima blagi klinički tijek, povišenu temperaturu, mialgiju, slabost i glavobolju. Respiratorni simptomi su blagi ili ih nema. Prolazi obično bez terapije (suportivna terapija). Traje 2-5 dana. Inkubacijski period je 5 sati do 3 dana (najčešće 24-48 h). Incidencija je visoka (95%) kod ljudi koji su eksponirani.

Drugi oblik je - legionarska bolest u koju je je uključen i podtip – ekstrapulmonarni sindrom (multisistemska bolest). Javlja se u obliku teške pneumonije. Nakon prodromalnih simptoma (glavobolja, mijalgije, astenija i anoreksija), bolest počinje iznenadnim nastupom suhog kašlja, visokom temperaturom (40°C i više), tresavicom, metaboličkim, neurološkim i crijevnim simptomima. RTG pluća pokazuje tipične infiltrate koji mogu progredirati. Kod imunokompromitiranih bolesnika može se pojaviti i apscesna šupljina. Kod eksponiranih se javlja u 0,1-5% opće populacije. Inkubacija traje 2-10, rijetko 20 dana. Zahtijeva antibiotsku terapiju i bolničko liječenje. Mortalitet varira 0-20%.

Izvanplućna infekcija je rijetka i obično se pojavljuje kao metastatska komplikacija pneumonije u imunokompromitiranih pacijenata ili u pacijenata s fatalnim oblikom, kada se mogu razviti apscesi i metastatske infekcije na mozgu, slezeni, limfnim čvorovoima izvan pluća te skeletnom i srčanom mišiću. U nekih pacijenata se opisuju metastatska žarišta u crijevima, jetri, bubrezima, peritoneumu, perikardu, vaskularnim šantovima i graftovima, koštanoj srži, zglobovima, kirurškoj rani, nativnim srčanim zaliscima, perirektalnom području, koži i potkožnom tkivu.

Muškarci su izloženiji

U nekim slučajevima simptomi metastatske infekcije mogu prethoditi pneumoniji nekoliko dana prije, a isto tako mogu se pojaviti nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon početka pneumonije. Metastatska infekcija može biti jedini znak relapsa bolesti.

Koje su rizične skupine stanovnika?

- Oboljeti mogu sve izložene osobe, ali muški spol, pušenje, alkoholizam, kronična bolest srca i pluća, dijabetes, terminalni stadij bubrežnog zatajenja, transplantacija organa, imunosupresija, neki oblici maligne bolesti i starija životna dob su čimbenici rizika. Gotovo dvostuko veći rizik u muškaraca može biti zbog veće prevalencije pušača i popratnih komplikacija u muškaraca.

---

image

ILUSTRACIJA

Uli Deck/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Kako se postavlja dijagnoza legionarske bolesti?

- Mikrobiološka dijagnostika obuhvaća: dokazivanje antigena u urinu, dokazivanje antigena u uzorcima dišnog sustava, kultivacija legionella, PCR, serološki testovi (epidemiološke svrhe). Serološke studije su pokazale značajan postotak populacije s protutijelima na legionele. S obzirom na ove studije, nameće se zaključak o čestom kontaktu, te imunitetu nakon asimptomatskih infekcija. Imunitet na bolest je primarno stanično posredovan, a humoralni imunitet ima manju ulogu. Posebno su ugrožene osobe s narušenim staničnim imunitetom (npr. bolesnici od AIDS-­a).

Kada dođe do izbijanja legioneloze, izvor se može pronaći kroz dvije vrste istraživanja. Prikupljaju se informacije o aktivnostima i mjestu gdje se nalaze pacijenti s legionelozom kako bi se potražile veze između slučajeva poput boravka ili posjeta istim mjestima prije nego što su se razboljeli. Drugi uključuje traženje bakterije Legionella u izvorima vode za koje se sumnja i u kliničkim uzorcima pacijenata. Ako se bakterije nađu u oba, specijaliziranim laboratorijskim metodama utvrđuje se jesu li iste vrste. Prije par godina imali smo zanimljiv slučaj bolesti kod vozača autobusa, koji se zarazio umivajući se vodom iz autobusnog spremnika (udahnuo je aerosol). 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Giuseppe Cacace/Afp Adrian Dennis/Afp Uli Deck/Dpa Picture-alliance Via Afp Giorgio Viera/Afp
Giuseppe Cacace/Afp

Legionela je uglavnom vezana uz ljudske nastambe, uvjete koje je svojom djelatnošću čovjek stvorio

Adrian Dennis/Afp

Legionela je “cijena napretka” i kažnjava svaki propust u tehničkoj izvedbi objekata, osobito kampanjski odnos prema održavanju vlažnih klimatizacijskih i vodoopskrbnih objekata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/dr-mikrut-cuvajte-se-legionarske-bolesti-vreba-vas-iz-tuseva-slavina-hidromasaznih-kada-rashladnih-uredaja-1301928 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1dd840153d7d0fcb31e49ebb046661e4fda17968 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Mikrut%3A+%C4%8Cuvajte+se+legionarske+bolesti%21+Vreba+vas+iz+tu%C5%A1eva%2C+slavina%2C+hidromasa%C5%BEnih+kada%2C+rashladnih+ure%C4%91aja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-mikrut-cuvajte-se-legionarske-bolesti-vreba-vas-iz-tuseva-slavina-hidromasaznih-kada-rashladnih-uredaja-1301928 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-mikrut-cuvajte-se-legionarske-bolesti-vreba-vas-iz-tuseva-slavina-hidromasaznih-kada-rashladnih-uredaja-1301928 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rizik od zaraze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeRizik od zaraze

Dr. Mikrut: Čuvajte se legionarske bolesti! Vreba vas iz tuševa, slavina, hidromasažnih kada, rashladnih uređaja...

Piše Javorka Luetić
28. lipnja 2023. - 09:29

Ljeto pogoduje razvoju različitih bakterija pa tako i one koja uzrokuje legionelozu, opasnu atipičnu upalu pluća poznatu pod nazivom legionarska bolest. Gdje su mogući izvori zaraze, kako se može izbjeći infekcija, kako se bolest manifestira i kako liječi otkrila nam je dr. Antonija Mikrut, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom, voditeljica Odjela za sanitarnu mikrobiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

O kakvoj je bakteriji riječ i gdje su glavni izvori zaraze? Obično mislimo da se najveća opasnost krije u nepravilno održavanim klimatizacijskim uređajima, ali jesu li samo oni opasno mjesto?

- Legionella podrazumijeva izuzetno raznoliku grupu gram negativnih, pleomorfnih bakterija. Porodica Legionellaceae ima jedan ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:44