StoryEditorOCM
Zdravljenije bajno

Čovjek jasno pokazao što sadrži samo jedna boca Spritea. Ne znamo hoćete li opet piti gazirana pića kad ovo vidite

Piše MOZAIK SD
15. ožujka 2024. - 13:09

Mogli bi se zaprepastiti kad vidite koliko šećera ima u dvije litre Spritea. To je plastično pokazao i jedan influencer, doslovce pokazavši tu svu silnu količinu šećera.

image

i n s t a

image

i n s t a

Mediji su već pisali kako pića zaslađena šećerom predstavljaju gotovo polovicu (47 posto) svih dodanih šećera koje konzumiramo, a slijede slatkiši (31 posto) i žitarice (8 posto), navodi se u podacima koje su objavili u SAD-u, a prenosi Live Strong. Velike količine dodanih šećera, čak 25 posto, unosimo kroz gazirana pića!

"Previše šećera povećava razinu inzulina, što dovodi do pada šećera u krvi i smanjenja energije", reka je svojedobno nutricionistkinja Lara Metz za Livestrong.

Unos prevelike količine šećera je jasno povezano s dijabetesom, pretilošću, upalama...

"Osim toga konzumiranje previše šećera također može uzrokovati bore, upale, bolove u zglobovima i čak erektilnu disfunkciju, što je često povezano s dijabetesom", dodaje Metz.

image

i n s t a

image

i n s t a

image

i n s t a

Kako dalje dodaje nutricionistkinja Melissa Rifkin, prenosi Net.hr, povećani unos šećera može utjecati na akne i loš imunitet. Obje nutricionistkinje dalje objašnjavaju da gazirana pića utječu na zdravlje, ali i na pretilost, što pokazuju istraživanja objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Šećer (saharoza) može biti i opasna namirnica ako se koristi u prekomjernim količinama. Najbolje je upotrebu tog šećera u svakodnevnoj prehrani svesti na minimum, piše Pliva zdravlje.

Naš organizam u biokemijskom smislu nije prilagođen na ogromne količine saharoze koje svakodnevno konzumiramo. Najopasnije je to što često nismo svjesni da konzumiramo stolni šećer jer je on "skriven" u nekom proizvodu.

Sav suvišan šećer koji se u našem organizmu ne iskoristi u obliku energije pretvorit će se u rezervnu mast, ali upravo u onu koja je dogovorna za nastanak brojnih degenerativnih bolesti. Prekomjerno uživanje šećera osim što dovodi do gojaznosti, može uzrokovati oštećenje žlijezde gušterače, pa uz utjecaj stresa i nasljednih čimbenika dolazi do pojave dijabetesa ili šećerne bolesti. Nadalje, takav nezdravi način prehrane kroz duže vremensko razdoblje dovodi do oštećenja krvnih žila i pojave ateroskleroze.

Šećer daje energiju ako ga potrošimo, a ako ne, stvara masne naslage u našem organizmu na vrlo osjetljivim i opasnim mjestima. On je isključivo potrošač vitaminskih i mineralnih zaliha organizma. Posebno se za metabolizam šećera troše vitamini B-skupine.

Smeđi šećer je po kemijskom sastavu isti kao i bijeli, stolni šećer.

Video influencera pogledajte OVDJE.

I onda je li rješenje u ‘light‘ pićima koji nemaju šećer, nego umjetne zaslađivače:

- Tvrtke bezalkoholnih pića već dugo predstavljaju dijetalne gazirane napitke kao zdravu alternativu svojim pićima s pravim šećerom, ali to nije medicinski točno. Dijetalna gazirana pića su jednako loša, ali na malo drugačiji način, smatraju na jednoj od najpoznatijih klinika na svijetu, u Clevelandu.

Povezana su s debljanjem, inzulinskom konfuzijom i mogu čak promijeniti način na koji vaš mozak općenito reagira na slatko. Stručnjaci kažu da gazirana pića svih vrsta mogu izazvati ovisnost te da izbacivanje gaziranih sokova iz prehrane može imati dubok učinak na vašu težinu i zdravlje.

Prebacivanje s običnih na dijetalne gazirane napitke može ponuditi kratkoročno smanjenje kalorija, ali tijelo nećete moći dugo varati - navodi portal Ordinacija

Sve u svemu, najbolje je piti staru i dobru - vodu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 11:22