Mozaik Zdravlje

NIJE ZA GADLJIVE

Ovaj će vas video šokirati: evo što sve, gledano mikroskopom, gmiže po mrkvi, krumpiru, salati! Objava prenerazila Britance, biste li se usudili pregledati vlastite zalihe?

NIJE ZA GADLJIVE

"Jeste li svjesni da salatu nikad ne jedete sami?“ - uznemirujuće su riječi studenta medicinske biologije Martina Kaae Kristiansena, koji je uz pomoć mikroskopa istražio što to sve "gmiže“ po svježem povrću.

Odlučio je kupiti mrkvu, krumpir, zelenu salatu, celer i poriluk i snimiti kako izbliza izgleda njihova površina.

Ono što je pronašao Martin Kaae Kristiansen je nazvao "grobljem insekata“!

Otkrio je, kako piše Daily Mail, da ono za što je smatrao da je prljavština zapravo nakupina mrtvih kukaca te da su dijelovi povrća prekriveni i s oku jedva vidljivom plijesni.

U četverominutnom videu ovog studenta medicinske biologije vidljivo je mnoštvo uši, crvića, grinja, raznih ličinki i drugih insekata, među kojima su mušice daleko najzastupljenije.

Unatoč spasonosnoj činjenici da većina organizama na povrću uopće nije opasna za ljudski organizam i da, prema nekim istraživanjima, godišnje nesvjesno pojedemo barem pola kila kukaca uvučenih u našu hranu, cilj ovog videa, kako njegov autor navodi, naglašavanje nužde detaljnog pranja povrća prije njegove konzumacije.

Za one manje osjetljivog želuca "video povrtne istine" dostupan je OVDJE.

Naslovnica Zdravlje