Mozaik Zdravlje

Pustite ambalažu, čitajte deklaraciju

Mislite da je skuplja kozmetika ujedno i zdravija? Grdno se varate, a ova Hrvatica će vam  to i dokazati na svom Instagram profilu

Pustite ambalažu, čitajte deklaraciju

Prije otprilike dva mjeseca, 31-godišnja Martina Sivec iz Zagreba otvorila je Instagram profil treasures_of_nature_ i tada nije ni sanjala da će se za njezin rad u tako kratkom roku zainteresirati više od 11 tisuća pratitelja. Ono što Martinu razlikuje od mnogih drugih profila je činjenica da recenzira kozmetičke proizvode na temelju njihovih sastava i deklaracija, pojednostavnjeno objašnjava ljudima što točno plaćaju, koriste na svojoj koži i koliko je to štetno.

- Sastav proizvoda je iznimno važan, važniji od ambalaže koju prvo primjećujemo i koja zapravo prodaje proizvod. Mnogo puta sam vidjela na prednjoj strani "bez sulfata, parabena", a zapravo sve to bude u sastavu. Rijetko tko čita deklaraciju koja je bitna - osim što možemo vidjeti sadrži li proizvod štetne supstancije za kožu i/ili organizam, možemo i vidjeti što točno plaćamo. Kao primjer, arganovo ulje za kosu u sastavu ima samo jeftina silikonska ulja i u malom, zanemarivom postotku ulje argana, koje zapravo ima jedinu korist, govori nam Martina dodajući da je ideja za pokretanje profila treasures_of_nature_ postojala već duže vrijeme, ali tek nedavno se ohrabrila i zakoračila u taj svijet.

Shvatila je da je Instagram popularna društvena mreža uz pomoć koje vrlo lako može pomoći velikom broju ljudi.
Martina je odmalena povezana s kozmetikom jer su njezini roditelji imali prodavaonicu s kozmetičkim proizvodima, šminkom i parfemima.
- Vrlo brzo nakon rođenja prve kćerke suočila sam se s njezinom dijagnozom dermatitisa, obilaženja dermatologa i kupnje svih mogućih proizvoda. Kao i svaka majka, htjela sam najbolje za svoje dijete, ali rezultata nije bilo nigdje, samo sve veći trošak. Jedan dan odlučila sam da je dosta, maknula sam sve preporučene kreme iz upotrebe, krenula detaljnije istraživati što se nalazi u proizvodima i vrlo brzo su mi stvari postale jasnije.

Trgovine biljnim i eteričnim uljima postale su mi glavne u snabdijevanju, radila sam joj domaće preparate za njegu i vrlo brzo smo riješile sve probleme, prisjeća se Martina.
Koji su najgori sastojci koji se nalaze u većini kozmetičkih proizvoda?
- Toliko je štetne kemije kojom smo zatrpani da je teško izdvojiti samo tri. Sva ta kemija jeftina je zamjena za esencijalne vrijednosti iz biljnih i eteričnih ulja, biljnih maslaca. Mineralna ulja česta su supstancija u kremama za lice, tijelo, dekorativnoj kozmetici te njezi djece.

Nastaju kao nusprodukti u naftnoj industriji, a supstanciju čine velike molekule koje na površini kože tvore nevidljivi spoj koji sprječava disanje kože i zadržava sve toksine unutar organizma. Budući da koža ne može ništa apsorbirati, niti ono korisno što je navedeno u sastavu neće nam pomoći. U početku osjećamo glatkoću, ali taj će sloj vrlo brzo ugušiti kožu kao da smo je omotali plastičnom folijom, sprječavajući prirodno disanje, čime su znoj i bakterije zarobljeni ispod sloja ulja, a sve to dovodi do pojave mitesera, prištića i akni - navodi nam Martina, dodajući da su problematični sastojci još sulfati i aluminijevi spojevi.

Vrlo često se susreće i s pitanjem zašto to radi kada nema nikakvu korist od toga, ali kaže nam da osjećaj ispunjenja koji ima kada nekome uspije pomoći ništa ne može zamijeniti.
- S nekim djevojkama radim promjene cijele rutine njege kože, a rezultati su vidljivi vrlo brzo, kod nekih čak i nevjerojatni. Dnevno dobijem toliko poruka da jednostavno ne stignem na sve odgovoriti isti tren, a ponekad i sama sebe iznenadim koliko energije imam za sve jer radim do kasno u noć kada obitelj spava, budim se prva, odgovaram na upite, recenziram proizvode te predlažem zamjenske - objašnjava Martina, ističući da cijena proizvoda nije pravilo kvalitete.

Skupe marketinške kampanje prodaju proizvod, s druge strane im dižu i cijenu, a obično se radi o iznimno jeftinim supstancijama unutar proizvoda.

- Ono što sam odavno primijetila je da prirodna kozmetika najčešće nema atraktivnu ambalažu. Često se pakira u recikliranu plastiku, a na televiziji nigdje nema reklame tih proizvoda. Postoji kozmetika kod koje je visoka cijena opravdana, a ta kozmetika u svom sastavu ima veliki postotak rijetkih i izuzetno kvalitetnih, dragocjenih ulja. Moj savjet svima je da zanemare izgled ambalaže, a prvo neka gledaju sastav.

Što je duži s nekim "čudnim" nazivima koje nismo zapamtili sa satova kemije, neka ih uzmu s rezervom. Na početku sastava se nalazi ono što je u najvećoj koncentraciji, a prema kraju ono čega ima najmanje. No, sve treba pročitati jer nisu zanemarive supstancije. Danas su znanstvena istraživanja i online knjižnice dostupne svima uz koji klik, tako da ako vam nešto nije jasno, slobodno sami istražite - poručuje Martina.

Što su točno sulfati i aluminijevi spojevi?

Velike probleme stvaraju sulfati, a razlikujemo ih od jako agresivnih do onih nešto manje agresivnih, koji su prihvatljive supstancije prirodne kozmetike. No, nekim ljudima će i takvi sulfati prouzrokovati isušivanje i iritacije.
- Sulfate pronalazimo u proizvodima za tuširanje, pranje kose, zubiju, ali i u njezi dječje kože, za koju su najopasniji, jer je dječja koža pet puta tanja od one odraslih i puno propusnija za štetne supstancije. Osim što iritiraju kožu, ometaju funkciju prirodne zaštitne barijere kože, a to znači da se teže nosi s alergenima i štetnim supstancijama, objašnjava Martina.
Aluminijevi spojevi sve češće se dovode u vezu s rakom dojke i Alzheimerovom bolešću jer povećavaju rizik od oboljenja (apsorbiraju se preko kože, ulaze u krvotok i zatim se nakupljaju u mozgu).
- Brojne studije donose oprečne zaključke, a neke sasvim konkretne, no sasvim je jasno da tu supstanciju treba staviti pod povećalo. U kozmetičkim proizvodima koristi se oko 25 aluminijevih spojeva, zato pažljivo čitajte sastav! - poručuje Martina.

Naslovnica Zdravlje