Mozaik Zdravlje

Važna brza reakcija

Prekomjerno se znojite, razdražljivi ste i sve češće imate glavobolje? Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem

Važna brza reakcija

Elektroliti su neophodni za mnoge funkcije u našem tijelu. To su zapravo minerali otopljeni u tjelesnim tekućinama, koji se razdvajaju u pozitivne i negativne ione. Oni omogućuju prijenos živčanih signala, pomicanje mišića, reguliranje izmjene tjelesnih tekućina itd.

Elektroliti se nalaze u krvi, urinu i drugim tjelesnim tekućinama, a dio njih se gubi tijekom znojenja, mokrenja i kroz probavu pa ih je nužno nadoknaditi, jer u suprotnom nedostatak može ozbiljno ugroziti naše stanice, a posebno zbog nedostatka elektrolita može biti ugroženo srce.

U ljetnim mjesecima kad se više znojimo opasnost gubitka velike količine elektrolita raste i time se povećava rizik za zdravlje. Stoga je vrlo važno da znate vrlo brzo prepoznati simptome nedostatka elektrolita i da znate koja ih hrana može brzo nadoknaditi.

Što se događa kada postoji nedostatak ili neravnoteža elektrolita u tijelu?

Najčešći simptom je ubrzani ili nepravilni srčani ritam. Osim toga, zbog nedostatka elektrolita, mnogi se suočavaju s pretjeranim umorom, slabošću koja može biti praćena povraćanjem i različitim probavnim problemima. U mišićima se pojavljuje osjećaj slabosti, česti su grčevi mišića i bolovi.

Zbog nedostatka elektrolita možete biti razdražljiviji ili osjećati izrazitiji nemir. Među vrlo tipične simptome koji ukazuju na manjak minerala su i česte glavobolje, osjećaj ukočenost u ekstremitetima, poteškoće s koncentracijom, nesanicom ili povećana žeđ.

Ako niste potpuno sigurni nedostaju li vašem organizmu elektroliti, možete to jednostavno utvrditi analizom urina ili krvnim pretragama zbog čega ima smisla češće posjetiti svog obiteljskog liječnika.

Najbolji izvori elektrolita u prehrani

Za sve one koji su jače znoje ili se bave intenzivnijim fizičkim radom preporučljivo je da se u ljetnim mjesecima usredotoče na povećani unos sljedećih namirnica koje tijelo opskrbljuju potrebnim mineralima, odnosno elektrolitima.

To su špinat, banane, kokosova voda i morske alge. One će tijelo opskrbiti dovoljnom količinom kalija, kalcija, magnezija, natrija, i fosfata - minerala nužno potrebnih za stvaranje elektrolita.

Na taj način smanjuje se rizik od problema s krvnim tlakom, nepravilnim srčanim ritmom i grčevima mišića, ali i normaliziraju funkcije živaca, održava pH ravnoteža i pravilan rad hormona...

U slučaju ozbiljnih nedostataka mogu pomoći i prehrambeni dodaci barem za kratko vrijeme, ali ni njih nemojte uzimati bez konzultacije sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Naslovnica Zdravlje