Mozaik Zdravlje

Puna ljekovitih svojstava

Možda i ne znate da u pitaru imate pravu ljekarnu - biljku koja pomaže od uhobolje do bronhitisa, čira na želucu, čak i raka

Puna ljekovitih svojstava

Među biljkama čuvarkuća je tiha, skromna dobra vila. Izrazito je nezahtjevna: raste na krovovima, zidovima, kamenjaru, vode joj je dovoljno koliko joj nebo dâ, podnosi najžešće sunce i sušu, a ni u pitaru, kao ukrasnu bilju - kako se kod nas najčešće susreće - nije je teško održavati. No u svojim sočnim, mesnatim listovima čuvarkuća krije mnoga ljekovita svojstva.

Spominje se kako je u vrijeme vladavine Karla Velikog (8.-9. stoljeće) bila propisana obaveza uzgoja mnogih biljaka, pa i čuvarkuće koju su svi morali uzgajati na krovovima kuća (odakle latinski naziv Sempervivum tectorum, "stalnoživuća na krovovima"), s obzirom na ljekovitost ovoga sukulenta te vjerovanje da štiti od gromova, vatre, ali i zlih duhova.

Čuvarkuća, među ostalim, sadrži tanin, vrijedne kiseline (jabučnu i mravlju), soli, šećer, mineralne sastojke, biljnu sluz; zbog protuupalnih, antiseptičkih, diuretičkih i adstringentnih svojstava dug je popis benefita od njena korištenja, i to u razlilčitim oblicima, kao sok, tinktura, čaj...

Sok ove biljke, na primjer, koristi se kao zaštita od sunca, dvije kapi ukapaju se u uho u slučaju uhobolje ili za rastvaranje ceruma (ušne smole), stavlja se na rane, na mjesta ubode isekata i opekline, kao i na bradavice, pjege od sunca, kurje oči; čuvarkuću se povezuje s djelovanjem protiv crijevnih parazita, upalnih procesa u tijelu, čak i protiv srčanih problema te raka, osobito raka maternice.

Pijenje (ili grgljanje) soka čuvarkuće ili žvakanje njezina lišća u narodnoj se medicini smatra djelotvornim protiv bronhitisa, grlobolje i upale desni, čak i kao sredstvo za smirenje u slučaju nervnog rastrojstva, strahova... Čaj od čuvarkuće preporučuje se protiv menstrualnih tegoba, čira na želucu, dijareje...

Za količine, način upotrebe i djelovanje pripravaka čuvarkuće - koje bi trudnice i dodilje trebale izbjegavati - najbolje je, kao i kod bilo koje druge biljke koju samostalno uzimamo iz prirode i okoliša, pogotovo za trajnije korištenje, prethodno se dobro informirati, odnosno obratiti stručnoj osobi, na primjer registriranom fitoterapeutu.

Neki među njima upozoravaju kako je vrlo važno koristiti čuvarkuću koja nije izložena toksinima iz okoliša jer funkcionira kao njihov "skupljač".

Naslovnica Zdravlje