Mozaik Zdravlje

Izvor zaraze

Koliko često mijenjate ručnik? Opasni se mikrobi razvijaju se već nakon jedne upotrebe, naučite ih eliminirati

Izvor zaraze

Bez obzira kakve su vam higijenske navike i koliko se često tuširate, možda ne razmišljate o tome koliko često trebate zamijeniti ručnik. Možda vam se čini da je prečesto mijenjanje ručnika besmisleno jer ionako brišete čisto tijelo, oprano kupkom i toplom vodom, što znači da se ručnici ne zaprljaju.

Samo dio priče

Osim toga svakodnevno mijenjanje ručnika utječe na veću potrošnju vode, deterdženta i struje. To je samo jedan dio priče, a drugi dio su mikrobi koji se zadržavaju na ručniku nakon tuširanja.
Znanstvenici su se potrudili istražiti koliko često treba promijeniti ručnik i pojasnili kakva točno opasnost iz njih vreba, pa ćete i sami možda odlučiti zamijeniti ih češće.

Ručnik bi trebalo nakon svake upotrebe dobro osušiti, bilo na zraku, u sušilici ili na radijatoru. Ako ga ostavimo u vlažnoj kupaonici na njemu će se već nakon jedne upotrebe početi razvijati mikrobi. Organski materijali i vlažni i topli okoliš idealan su životni prostor za njihovo razmnožavanje. Pri tome treba razmišljati i o plijesnima koje se također razmnožavaju u kupaonici.
 

 


Prijetnju prepoznajte po mirisu

Dakle, ako imate naviku odlaganja vlažnog ručnika u neprozračenoj kupaonici koja je više ˝vlažionica˝ nego ˝sušionica˝, onda takve ručnike nemojte više koristiti. Ako pak ručnik nakon svake upotrebe dobro osušite, možete ga bez brige upotrijebiti još tri ili četiri puta. Za procjenu je li ručnik još prikladan za upotrebu jednostavno ga pomirišite. Ako zaudara već nakon druge upotrebe, to je znak da ga treba odmah zamijeniti i oprati.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni naglašavaju da je bakterija E-coli prisutna na čak 25 posto ručnika. Ako svaki član obitelji nema svoje ručnike nego jedan služi svima, a ankete su pokazale da je to vrlo čest slučaj u mnogim obiteljima, virusi i bakterije razmnožene na ručnicima brzo se prenose među njima. Najčešće se prenose gljivice koje uzrokuju infekciju nogu poznatiju kao atletsko stopalo, a vrlo često se razviju i infekcije stafilokokom i streptokokom.

 

 

 


Pravilno održavanje ručnika

Perite ih na najmanje 60, još bolje na 90 stupnjeva. Nikad iz ne slažite i ne spremajte ako nisu potpuno suhi i trudite se da se maksimalno osuše, najbolje na suncu kad je to god moguće. Isto tako izbjegavajte ih sušiti u mokroj kupaonici. Budući da pranje ne uništava sve mikroorganizme koji mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje preporučljivo je da ručnike redovito peglate na visokoj temperaturi.

 

 

 

Naslovnica Zdravlje